Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ειρηνική αυλαία για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου


Χωρίς τις συνήθεις εικόνες βίας, καταστροφής και ντροπής φαίνεται πως κλείνει η αυλαία για τους εορτασμούς της φετινής, 39ης επετείου για το Πολυτεχνείο. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε ορισμένες πόλεις της Ελλάδας ενώ η μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας διαλύεται ειρηνικά και χωρίς να δημιουργηθεί κάποια αξιοσημείωτη ένταση.
Ειδικότερα, ανοιχτοί είναι πλέον οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Μετά από διαπραγμάτευση, οι διαδηλωτές ικανοποίησαν το αίτημα τους και τους επετράπη να φτάσουν μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία. Η συγκέντρωση διαλύθηκε χωρίς προβλήματα λίγο μετά τις 9 το βράδυ και οι δρόμοι παραδόθηκαν στην κυκλοφορία.
Ανοικτοί είναι και όλοι οι σταθμοί του μετρό που είχαν κλείσει.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, έληξαν οι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Λίγο πριν τις 7 το βράδυ σημειώθηκε ένταση μεταξύ ομάδας αντεξουσιαστών και δυνάμεων της αστυνομίας. Μια ώρα μετά η ένταση εκτονώθηκε. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν σε επιφυλακή όλο το βράδυ, σύμφωνα με εντολή της κεντρικής αστυνομικής διεύθυνσης. Χαρακτηριστικό των φετινών εκδηλώσεων στην συμπρωτεύουσα είναι ότι για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, δεν διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μέσα στους χώρους της πανεπιστημιούπολης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στις εργολαβίες καθαριότητας.
Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν λίγο μετά τις 7.00 το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας. Ομάδα νεαρών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, προκάλεσε φθορές σε υποκατάστημα τράπεζας και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις που ακολουθούσαν, να απαντήσουν με χρήση δακρυγόνων. Ωστόσο και εκεί τα επεισόδια ήταν περιορισμένα και εκτονώθηκαν γρήγορα.
Τις ειρηνικές πορείες στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, συνδικάτα, εργαζόμενοι και απλοί πολίτες στο Βόλο δεν κατάφεραν να αμαυρώσουν μεμονωμένοι βανδαλισμοί που σημειώθηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών. Συμμετέχοντες στις δυο από τις τρεις πορείες σταμάτησαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: