Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Le Monde: Μπορεί η Τρόικα να οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία; Πηγή: Le Monde: Μπορεί η Τρόικα να οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία;


Ενόψει της έκθεσης της Τρόικα για την Ελλάδα, η «Le Monde» αναλύει το ρόλο που παίζουν στη χώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει την προσέγγιση τους «τεχνοκρατική» και «μηχανιστική» θεωρώντας ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.
Μεταξύ άλλων η «Le Monde» τονίζει ότι κάθε ένας από τους εκπροσώπους των δανειστών αναφέρεται στη δική του αρχή, δηλαδή την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια κοινή πολιτική οντότητα που να επιβλέπει επί μονίμου τις διαπραγματεύσεις.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι «μια εσωτερική διαμάχη που βγαίνει με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια προς τα έξω».
Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο ΔΝΤ η «Le Monde» τονίζει ότι είναι «το λιγότερο εμπλεκόμενο» αλλά συγχρόνως «το λιγότερο ευέλικτο όσον αφορά τους όρους της καταβολής της επόμενης δόσης».
Την ίδια ώρα προσάπτει στην Ευρώπη «έλλειψη θάρρους και υπευθυνότητας» και αυτό γιατί ζήτησε από το ΔΝΤ να προστρέξει προς «βοήθειά» της. «Σήμερα η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα» συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα γιατί «βρίσκεται υπό κηδεμονία».
Σε μια συνολική θεώρηση των μέτρων του ελληνικού πακέτου λιτότητας, χαρακτηρίζει κάποια από αυτά «εύκολα στην εφαρμογή τους», όπως την κατάργηση θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και την μείωση των συντάξεων, διαπιστώνοντας, ωστόσο ότι «ότι η πιο εύκολη λύση δεν είναι ούτε η μοναδική ούτε η καλύτερη».
Δυσκολότερα στην εφαρμογή τους κρίνει όσα μέτρα αφορούν την εκκλησία, τον στρατό ή τις μεγάλες επιχειρήσεις διότι «τα συμφέροντα αυτά διαθέτουν τα μέσα για να εξαιρεθούν».
Ετσι κάπως περιγράφει η γαλλική εφημερίδα το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγεται η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στη... Λερναία Υδρα, η οποία έχει τρία κεφάλια: το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ και τα οποία την τραβούν σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις.
Καταλήγοντας η «Le Monde» τονίζει πως η προσέγγιση της Τρόικα είναι τεχνοκρατική, χωρίς ωστόσο να μπορεί αυτό να καταλογιστεί σε καθέναν από τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς και αυτοί έχουν στόχους τους οποίους οφείλουν να «πιάσουν». Το πρόβλημα, καταλήγει, είναι «συστημικό».
«Η Τρόικα έχει μηχανιστικό ρόλο: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος και δεν πλαισιώνεται πολιτικά. Αυτό θα μπορούμε να οδηγήσει στην χρεοκοπία της Ελλάδας», τονίζει κλείνοντας η «Le Monde».

Δεν υπάρχουν σχόλια: