Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

«Η Ελλάδα ετοιμάζει υποδοχή για την Μέρκελ»

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να επισκέπτεται την Ελλάδα για να δηλώσει στους πολίτες ότι θέλει να κρατήσει τη χώρα τους εντός ευρώ, όπως τουλάχιστον αναφέρει το Reuters, όμως αυτό που θα πάρει ως –τουλάχιστον, πρώτη- απάντηση θα είναι αντίθετο των προσδοκιών της.
Σε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρεται ότι ήδη, έχουν διοργανωθεί πολλές πορείες διαμαρτυρίας και αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς, πολιτικές παρατάξεις και τον απλό κόσμο ενώ υπάρχει εχθρική στάση, η οποία πηγάζει από τις συνεχείς «επιπλήξεις και τιμωρίες» της Μέρκελ προς την Ελλάδα –από την αρχή της κρίσης και μέχρι σήμερα.
Από την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τη δεξιά παράταξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπάρχουν υποσχέσεις για δυναμική συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα και, κυρίως, κατά της πίεσης που έχει ασκήσει στη χώρα τα τρία τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει οδηγήσει την Ελλάδα και τον κόσμο της στα όρια της εξαθλίωσης.
Το κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι «αποκλεισμένη» ζώνη και περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί έχουν κληθεί να επιβάλλουν την τάξη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου. Στα μέτρα της ΕΛΑΣ περιλαμβάνονται επίσης ΕΚΑΜίτες, ΜΑΤ, ελεύθεροι σκοπευτές, τριακόσιοι λιμενικοί (ανάμεσά τους δεκάδες «βατράχια»), ταχύπλοα όλων των κατηγοριών και ένα ελικόπτερο. Διαβάστε αναλυτικά
Πάντως, οι ειδικοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η κίνηση-ματ της Μέρκελ αποσκοπεί στο να δείξει τη στήριξή και την εμπιστοσύνη της, στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Επιπρόσθετα, το ταξίδι της στην Αθήνα λέγεται ότι σήμανε τη συνειδητοποίηση από μέρους της, πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να της κοστίσει πιθανή εκλογική της ήττα στην επερχόμενη αναμέτρηση για την καγκελαρία, το 2013.
Οι αντιδράσεις
Οι ελληνικές αρχές αναμένουν θερμά επεισόδια την Τρίτη, καθώς οι συγκεντρώσεις θα είναι πολλές και σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας και πιστεύουν ότι δεν θα είναι μία ήρεμη ημέρα. Για τον λόγο αυτό, πολλά σημεία της πόλης, όπως η περιοχή πίσω από τη Βουλή θα είναι αποκλεισμένα.
Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πόσες φορές, στη διάρκεια διαμαρτυριών, έχουν καεί από διαδηλωτές, γερμανικές σημαίες και ομοιώματα της Μέρκελ, η οποία συχνά έχει ναζιστική όψη ή ακόμα και το χαρακτηριστικό χιτλερικό μουστάκι.
Τέλος, οι περισσότερες ελληνικές, κυριακάτικες εφημερίδες, γράφει το πρακτορείο, θέλησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα, προτρέποντας τη Γερμανίδα καγκελάριο να σκύψει επάνω από τους δοκιμαζόμενους Έλληνες, κατά την επίσκεψή της, με πιο «δυναμική» εξαίρεση την εφημερίδα Πρώτο Θέμα που είχε για τίτλο της τον ναζιστικό χαιρετισμό «HEIL».
Σόιμπλε: Πρώτα εφαρμογή των υποχρεώσεων και μετά εκταμίευση
Την υπόθεση ότι η επίσκεψη της Καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα αποτελεί θετικό σημάδι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο της τρόικας, ενώ επισήμανε ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας έχει σχεδιαστεί με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ως το 2020.
«Η Καγκελάριος δεν θα μιλήσει για το αντικείμενο επί του οποίου αναφέρει η τρόικα. Η τρόικα είναι αυτή που αναφέρει σχετικά με το εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το πρόγραμμα βοήθειας, διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αυτό είναι το θέμα. Τα υπόλοιπα είναι λίγο φαντασία», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος σε σχετική χθεσινή δήλωση βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.  
Διαβάστε περισσότερα
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: