Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

“Όχι” της ΔΗΜΑΡ στη νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού

Διαφωνεί η Δημοκρατική Αριστερά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μέσω νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον ατυχή» την ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας για το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής νέου μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και συμπεριληφθεί στην προγραμματική συμφωνία, η κυβέρνηση «να διεκδικήσει, μέσα από την Αναθεώρηση της Δανειακής Σύμβασης, ότι: "Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας"».
«Το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με πρώτη και κύρια τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού. Όπου το κράτος συμβάλει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως σε ζητήματα που αφορούν σχετιζόμενα επιδόματα, τότε πρέπει να έχει τον ιδιαίτερο ρόλο του», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: