Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Θετική αλλά πιο συγκρατημένη η Μέρκελ - Η κυβέρνηση βλέπει συνολική λύση στην κρίση - Τέθηκε το θέμα της επιμήκυνσης

- Στην ερώτηση στη Μέρκελ για την επιμήκυνση, δήλωσε "να το συζητήσουμε"
- Αντώνης Σαμαράς: "Μένουν ακόμα διαρθρωτικά μέτρα να ληφθούν που σημαίνει ότι έχουν κλειδώσει οι περικοπές
- Η γερμανίδα καγκελάριος για πρώτη φορά έκανε λόγο για πρωτοβουλίες για ανάπτυξη στην Ελλάδα
- Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ότι ο ελληνικός λαός δεν ζητάει χάρες
- Αυτή την ώρα η Μέρκελ βλέπει έλληνες επιχειρηματίες μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά
Κλίμα αισιοδοξίας επικράτησε στην κοινή συνέντευξη τύπου του έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, αλλά από πλευράς Γερμανίας δεν υπήρξε καμία εντυπωσιακή πολιτική στήριξη όπως αναμενόταν ότι θα έχει στις αποσκευές της η Μέρκελ.
Μπορεί η κα Μέρκελ να έστειλε μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα και να είναι ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά, αλλά ωστόσο δεν υπήρξε εκείνο το εντυπωσιακό μήνυμα που θα άλλαζε το κλίμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη για την Ελλάδα και το οποίο θα μπορούσε να διευκολύνει ακόμα περισσότερο το δρόμο της χώρας.
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων που έκαναν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έλεγε ότι όλα τα ζητήματα της συμφωνίας θα έρθουν πακέτο και όχι ένα- ένα, καθώς και ότι έχει τεθεί και αυτό της επιμήκυνσης. "Να το συζητήσουμε" ήταν η απάντηση επ' αυτού της Γερμανίδας καγκελάριου, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής στις 17- 18 Οκτωβρίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η σύνοδος κορυφής να εξουσιοδοτήσει το επόμενο Eurogroup η έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε τη συνέντευξή του δηλώνοντας πως υποδέχθηκε μία φίλη και ξεκαθαρίζοντας από τα πρώτα λεπτά ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά προϋπόθεση είναι να βγει από την ύφεση. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως οι έλληνες πολίτες δεν ζητούν χρήματα και χάρες, αλλά μία ευκαιρία για να σταθούν στα πόδια τους.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι θα διαψευστούν όσοι ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος στην Μέρκελ τόνισε ότι εξέφρασε την κατανόησή της στις ελληνικές θυσίες του λαού, αλλά και τη θέλησή της να βοηθήσει ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι ήρθε στην Αθήνα όχι για να δώσει βαθμούς, αλλά για να πληροφορηθεί, ενώ σημείωσε πως έχει βαθιά πεποίθηση ότι περνά μια δύσκολη περίοδο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου και βλέπει φως στο τούνελ, αλλά σημείωσε με νόημα πως αξίζει τον κόπο να ολοκληρώσει το δρόμο η χώρα.
Για πρώτη φορά η κα Μέρκελ τόνισε ότι εκτός από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητο να παρθούν μέτρα και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της Ελλάδας μέσως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: