Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Ήλθε, είδε και απήλθε!!

Ήλθε, είδε και απήλθε, χωρίς να μας επιφυλάσσει κάποιο «δωράκι, όπως ανέμεναν πολλοί, χθες, στη χώρα μας η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ.
Η «Σιδηρά Κυρία» της Ευρώπης περιορίστηκε στο να εκφράσει την «συμπαράστασή της» στο δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, επεσήμανε την ανάγκη να παραμείνει η χώρα «στο δύσκολο δρόμο που βαδίζει» και δήλωσε πεπεισμένη πως «οι θυσίες των Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένες».
Ωστόσο, η κ.Μέρκελ παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, πως εάν η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός Ευρώπης, τότε θα καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρώπη!
Στην ομιλία της η κ.Μέρκελ δεν έκανε ούτε καν την εντυπωσιακή δήλωση στήριξης που μπορεί περίμενε με αγωνία ο κ. Σαμαράς, όμως, εν γένει εμφανίστηκε υποστηρικτική των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και συγκρατημένα επαινετική για τα επιτεύγματά της.
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, όμως πρέπει να παραμείνει στο δύσκολο δρόμο που βαδίζει ώστε να επιτύχει την έξοδό της από την κρίση, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Όπως διευκρίνισε η κα. Μέρκελ σκοπός της επίσκεψής της -την οποία ο κ. Σαμαράς έσπευσε να χαρακτηρίσει ως σπάσιμο μιας διεθνούς απομόνωσης της χώρας για την οποία και η Ελλάδα έχει ευθύνη- ήταν να διαπιστώσει δια ζώσης την κατάσταση στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες της όσο και η κυβέρνησή της.
Τόνισε ωστόσο, ότι δεν είναι δασκάλα που ήρθε να δώσει βαθμούς στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κα. Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία θα στηρίξει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στην Ελλάδα, επανέλαβε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.
Το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο από τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν η έμμεση παραδοχή της ότι αν πέσει η Ελλάδα, πέφτει το ευρώ.
«Έχουμε ένα κοινό νόμισμα κι αυτό λέγεται ευρώ… είμαστε στενά συνυφασμένοι με αυτό… Με άλλα λόγια αν ο ένας δεν είναι καλά, δεν είναι και ο άλλος καλά… Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να πάνε όλοι καλά… Είμαι πεπεισμένη ότι ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα θα οδηγήσει σε επιτυχία... Αυτό δεν θα γίνει σε μια νύχτα, ούτε η καταβολή μόνο μιας δόσης θα έλυνε όλα τα προβλήματα... Νομίζω ότι διακρίνουμε φως στην άκρη του τούνελ».
Εχθρός η ύφεση
Από πλευράς του ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο πραγματικός εχθρός της Ελλάδας είναι η ύφεση και η έξοδος από αυτήν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς της στόχους, όπως άλλωστε είναι ουσιαστική προτεραιότητά της κι όχι απλά τυπική δέσμευσή της.
Σ' αυτό το πλαίσιο εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι εταίροι της χώρας στην ΕΕ θα την βοηθήσουν.
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, στις συνομιλίες των δυο ηγετών κυριάρχησε η ειλικρίνεια η αμοιβαία κατανόηση και η αίσθηση ότι «μπορούμε να ξεπεράσουμε και το ελληνικό πρόβλημα και τα ευρωπαϊκά προβλήματα».
«Από την πλευρά μου», δήλωσε, «είχα την ευκαιρία να πω στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Έθεσε ωστόσο ως βασική προϋπόθεση να βγει η χώρα από την ύφεση που δημιουργεί ανεργία.
«Ο ελληνικός λαός ματώνει αυτήν τη στιγμή αλλά είναι αποφασισμένος να μείνει στο ευρώ», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν ζητάει περισσότερα χρήματα, δεν ζητά χάρες».
Ελεύθερη Σέψη, με πληροφορίες από Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: