Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Έρχεται ρύθμιση για τον τρόπο δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί, στη Βουλή, διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία καθορίζεται επακριβώς ο τρόπος, ο χρόνος και πλήρως αιτιολογημένα από την Εισαγγελία, ο λόγος δημοσιοποίησης στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινού -ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί αν πρόκειται να αναδιατυπώσει τον νόμο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με γνώμονα την ενημέρωση του κοινού για πρόσωπα που έκαναν εγκληματικές πράξεις- ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε ότι με βάση σχετική γνωμοδότηση της Αρχής, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει στην κατάρτιση διάταξης, η οποία ήδη έχει περάσει από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και από εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή.
Σε αυτήν προβλέπεται ότι η εισαγγελική αρχή, προκειμένου να προβάλλει τα όποια στοιχεία προσωπικών δεδομένων, «πρέπει να έχει ιδιαιτέρως αιτιολογημένη απόφαση να προβλέπει τον τρόπο συγκεκριμένα αυτής της προβολής και τον χρόνο τον οποίο θα πρέπει τα στοιχεία αυτά να είναι στη δημοσιότητα».
Ο κ. Ρουπακιώτης, αφού επικαλέστηκε τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα στην Εισαγγελία να διαχειρίζεται με αιτιολογημένη γνώμη προσωπικά δεδομένα για μια σειρά εγκλημάτων που αφορούν πράξεις κατά παιδιών, ανηλίκων, ευπαθών ή αδύναμων
ομάδων, επικαλέστηκε το περιστατικό της έκθεσης οροθετικών γυναικών στο Διαδίκτυο.
Είπε χαρακτηριστικά ότι «υπήρξε περιστατικό με την επί μακρόν προβολή στο Διαδίκτυο εκείνων των ατυχών οροθετικών γυναικών αναιτιολογήτως και κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας».
Με αιχμή αυτό, ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε την κατάρτιση νέας ρύθμισης για το θέμα.
Για τις λίστες
Αναφερόμενος στο θέμα των λιστών, ο κ. Ρουπακιώτης είπε πως «Σε μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία πρέπει οι πάντες να ελεγχθούν αλλά από αυτή την επιταγή, η οποία διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, δεν μπορούμε να περάσουμε στο άλλο άκρο και με σπερμολογίες, με ανώνυμες καταγγελίες, με διάχυση λιστών, να σπιλώνουμε.
Η επιταγή είναι να αποκαλυφθούν οι πάντες χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, η αντίστοιχη ισοδύναμη επιλογή αν θέλουμε να μιλάμε με όρους νομιμότητας είναι να διασφαλίσουμε προσωπικότητες και δεν είναι δυνατόν με το παραμικρό να διαχέονται λίστες και να υπάρχουν και ονόματα ανθρώπων, μάλιστα, που έδωσαν αγώνα κατά της δικτατορίας και μόνο και μόνο επειδή κυκλοφορούν αυτές οι λίστες κάποιοι ανωνύμως θέλουν να τους σπιλώσουν».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι με αυτή τη διάχυση λιστών επιτυγχάνεται το αντίθετο από εκείνο που επιδιώκουν κάποιοι, υποτίθεται, να αποκαλυφθεί: Επιτυγχάνεται η κάλυψη, η συσκότιση. «Όσο περισσότερες λίστες διακινούμε, τόσο καλύπτονται οι πραγματικοί υπαίτιοι διάπραξης των όποιων αδικημάτων, είτε για τη διαχείριση δημοσίου χρήματος είτε για την διάπραξη άλλων εγκλημάτων» τόνισε.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: