Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

«Έλληνες, έπρεπε να υποδέχεστε τη Μέρκελ με σημαιάκια»

Σιγά μην έφτανε την ευκαιρία η Bild να ρίξει χολή για τους Έλληνες! Ας φρόντιζε τουλάχιστον να μάθει πως λένε το αεροδρόμιο της Αθήνας.
Φυσικά η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα είναι το βασικό θέμα στον γερμανικό Τύπο σήμερα. Η Bild, που στέλνει τη Μέρκελ στο Ευάγγελος Βενιζέλος και όχι στο Ελευθέριος, ανησυχεί για την ασφάλεια της καγκελαρίου και απαιτεί αποθεωτική υποδοχή!
«Κανονικά οι Έλληνες θα έπρεπε να προετοιμάζονται για την επίσκεψη της καγκελαρίου με αφίσες της Μέρκελ και γερμανικά σημαιάκια, καθώς κανείς δεν βοηθά τη χώρα με χρήματα και εγγυήσεις όσο η Γερμανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν μπορεί να φέρει τίποτα άλλο στην Ελλάδα πέρα από την πικρή αλήθεια ότι η Αθήνα θα είναι αντάξια νέας χρηματικής βοήθειας, όταν τηρήσει επιτέλους τις δεσμεύσεις της», γράφει η εφημερίδα, σχολιάζοντας το κλίμα αναβρασμού που αναμένεται να επικρατήσει στους δρόμους της Αθήνας και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί.
Η γερμανική έκδοση των Financial Times χαρακτηρίζει ακατανόητο το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν επισκέφθηκε την Ελλάδα από τότε που ξέσπασε η κρίση στη χώρα παίρνοντας τέτοιες διαστάσεις ώστε να συνιστά απειλή για το σύνολο της ευρωζώνης.
«Επιτέλους διορθώνει το λάθος της και μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Όχι τόσο για να σχηματίσει δική της εικόνα για την κατάσταση της χώρας , όσο για να δείξει στους Έλληνες ότι βρίσκεται στο πλευρό τους. Αυτό το ταξίδι είναι γι΄αυτό το λόγο το πιο δύσκολο της θητείας της».
Σύμφωνα με την FTD η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να δείξει πρώτον, ότι δεν είναι μία «άσπλαχνη δημοσιονομική δικτάτορας», όπως τη θεωρούν πολλοί Έλληνες και ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα. Δεύτερον, πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να αποστασιοποιηθεί από τον αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ και τον κυβερνητικό εταίρο της, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).
Τέλος, σημειώνουν οι FTD, η καγκελάριος πρέπει να δείξει στην Αθήνα ότι οι προσπάθειες της χώρας δεν γίνονται μάταια, παραχωρώντας στη χώρα περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της.
«Η Μέρκελ έρχεται χωρίς χρήματα» γράφει το Spiegel online. «Η καγκελάριος μεταβαίνει στην Αθήνα, ωστόσο η Γερμανία ματαιώνει εκ προοιμίου τις ελπίδες για πρόσθετη χρηματική βοήθεια» σημειώνει το περιοδικό επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση εξαιτίας των δικών της παραλείψεων τις τελευταίες δεκαετίες».
«Η Μέρκελ δεν θέλει να υποσχεθεί τίποτα στους Έλληνες» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει την πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Όπως εκτιμά η εφημερίδα, το Βερολίνο επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα για λόγους εθνικού συμφέροντος, ώστε να μην υπερτονίσει τον καθοδηγητικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το σχόλιο, «οι ισχυρισμοί του Βερολίνου, ότι η κα Μέρκελ κάνει στον Έλληνα πρωθυπουργό μία εντελώς φυσιολογική επίσκεψη ανταπόδοσης, είναι παρόλα αυτά παιδιάστικοι. Γιατί διαφημίζει ο οικοδεσπότης Σαμαράς μία επίσκεψη ρουτίνας ως «πολύ θετική εξέλιξη»; Γιατί χιλιάδες αστυνομικοί θα κρατήσουν τους αγανακτισμένους μακριά από την καγκελάριο; Αρχικά θα παραμείνει μυστικό της κας Μέρκελ, γιατί τολμά να πάει στην ‘μητέρα της ευρωκρίσης’ τη δεδομένη χρονική στιγμή, την οποία απέφευγε για πολύ καιρό και στην οποία δεν πρόκειται να ακούσει καλές ειδήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να της σερβιριστεί ένα νέο πακέτο λιτότητας» καταλήγει η FAZ.
Σε αφιέρωμά της στην επίσκεψη Μέρκελ, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επισημαίνει ότι «οι Έλληνες και οι Γερμανοί δεν έχουν τις πιο ένθερμες σχέσεις το τελευταίο διάστημα. Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μία ηλεκτρισμένη συνάντηση. Η Άνγκελα Μέρκελ μεταβαίνει σε μία χώρα που υποφέρει από την ευρωκρίση όσο καμία άλλη και επιπλέον πρέπει να ανεχθεί κατηγορίες. ‘Ένα κενό στην ατζέντα των συναντήσεων (σ.σ. της καγκελαρίου) προσφέρει ευκαιρία για συνεννόηση».
Η SZ σημειώνει ότι στο μεταξύ «η καγκελάριος θεωρείται ύποπτη» στο εσωπολιτικό πεδίο αναφορικά με τη στάση της έναντι της Ελλάδας. Από την μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι η Άνγκελα Μέρκελ επιδεικνύει ιδιαίτερη αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας, ώστε να μην κατηγορηθεί αργότερα ότι δεν έκανε ό,τι μπορούσε για την Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, εκτιμά η εφημερίδα, υπάρχουν εκείνοι που εκτιμούν ότι η Μέρκελ είναι τόσο αποφασισμένη για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ώστε θα ήταν μάλιστα πρόθυμη να κάνει πολιτικές παρεμβάσεις επί της έκθεσης της Τρόικας ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχιση της βοήθειας.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια: