Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Πώς πέθανε ο Bλάσης Καμπούρογλου, που κουβαλούσε τις ρώσικες μίζες του Ακη

Ο θάνατος του Βλάση Καμπούρογλου έρχεται να προστεθεί σε δύο δολοφονίες Ρώσων που είχαν προσπαθήσει να βρουν την άκρη του νήματος για την υπόθεση προμήθειας των ρωσικών TOR-M1 στην Ελλάδα. Χωρίς εμφανή ίχνη εγκληματικής ενέργειας και χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτοκτόνησε βρέθηκε νεκρός χθες στην Ινδονησία ο 61χρονος έμπορος οπλικών συστημάτων Βλάσης Καμπούρογλου που αναμίχθηκε στην υπόθεση με τις μίζες Τσοχατζόπουλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών διπλωματικών αρχών, ο Καμπούρογλου είχε μεταβεί στην Ινδονησία στις 27 Ιουνίου και διέμενε από τότε μονίμως και μόνος στο φτηνό ξενοδοχείο, όπου εντοπίσθηκε νεκρός. Οπως αναφέρει το Βήμα, την σωρό του Καμπούρογλου ανακάλυψε υπάλληλος του ξενοδοχείου στις δύο το μεσημέρι της 6ης Οκτωβρίου και μέσα στο δωμάτιο βρέθηκαν χάπια για καρδιακά νοσήματα και σάκχαρο, από τα οποία φαίνεται να έπασχε ο 61χρονος.
Οπως ανέφερε στο «Βήμα»ο έλληνας πρέσβης στην Ινδονησία Γιώργος Βέης «το πτώμα του επιχειρηματία παραμένει στο νεκροτομείο και έχουμε επικοινωνήσει με τους συγγενείς του αποθανόντα προκειμένου να δώσουν άδεια - σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείται στην χώρα αυτή - για να γίνει νεκροτομή και να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες».
Το κύριο μέρος της αμφιλεγόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας του Βλάσση Καμπούρογλου σχετιζόταν με την λειτουργία της εταιρείας Drumillan που μνημονεύεται στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου,με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ηταν γνωστός στη Βουλή των Ελλήνων, από το 2004. Είχε κληθεί ως μάρτυρας από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε τις συμβάσεις των TOR-M1 να καταθέσει για την εταιρεία Drumilan International Hellas AE, της οποίας ήταν διευθύνων σύμβουλος.
Η διασύνδεση με τον Ακη
Η ιστορία του Καμπούρογλου ξεκινά με εργολαβίες δημοσίων έργων. Μάλιστα οι πρώτες του προσπάθειες επικεντρώθηκαν στα έργα κατασκευής της Εγνατίας οδού.Ο επιχειρηματίας με τη μικρασιατική καταγωγή, όταν είδε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν καρποφορούσαν όσο θα ήθελε, στράφηκε στον χώρο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Κάπου εδώ αρχίζει η εμπλοκή του με το υπουργείο Αμυνας και τα εξοπλιστικά, στις αρχές του 1998.
Η εταιρεία του Καμπούρογλου
Η Drumilan International (Hellas), Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία-Αντιπροσωπείες Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ιδρύθηκε το 1998. Δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των TOR-M1 από τον Γιάννη Σμπώκο και τον Μιχαήλ Βορομπιόφ, εκπρόσωπο της ρωσικής εταιρείας ANTEY, της εταιρείας δηλαδή που κατασκεύαζε και πουλούσε τους TOR.
Εδρα της εταιρείας ορίστηκε ο Δήμος Αθηναίων (Χατζηγιάννη Μέξη 5). Σήμερα εκεί στεγάζεται και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, μεταξύ άλλων, το αποτελούσαν οι Φουάντ Αλ Ζαγιάτ του Μισέλ, Πορτογάλος υπήκοος, καθώς και ο Βλάσιος Καμπούρογλου του Παρασκευά, Ελληνας υπήκοος, επιχειρηματίας, κάτοικος Μελισσίων Αττικής. Γι' αυτή την εταιρεία και τον ρόλο της εκλήθη ο Καμπούρογλου από τη Βουλή το 2004.
Η Drumilan Offset Program Ltd του Φουάντ Αλ Ζαγιάτ και η Drumilan International (Hellas) ΑΕ ήταν αδελφές εταιρείες - σήμερα έχουν κλείσει. Σε αυτές μεταφέρθηκαν κατ' αρχήν τα 25 εκατ. δολάρια των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (offsets) από την Αntey.
Ο Βλάσης Καμπούρογλου κατέθεσε για το θέμα στην επιτροπή της Βουλής, στις 14/12/2004, ισχυριζόμενος ότι «η εταιρεία με έδρα την Αθήνα δεν έχει εισπράξει το παραμικρό ποσό από τη σύμβαση αντισταθμιστικών, ούτε από άλλη αιτία αφού δεν έχει εκδώσει κανένα τιμολόγιο. Ο κύκλος των εργασιών της περιοριζόταν αποκλειστικά στην υλοποίηση της σύμβασης αντισταθμιστικών ωφελημάτων των TOR-M1».
Αυτές οι δηλώσεις του προκάλεσαν και την έκρηξη βουλευτή της ΝΔ, που έφτασε να πει στον κ. Καμπούρογλου: «Προς Θεού κύριε, μας δουλεύετε εδώ πέρα μέσα;», όταν ο μάρτυρας δήλωσε ότι νιώθει «ηλίθιος», διότι η εταιρεία της οποίας προΐστατο (Drumilan), δεν είχε έσοδα, παρά το γεγονός ότι είχε αναλάβει έργα ύψους 770 εκατ. ευρώ.
Τρεις δολοφονίες για τις μίζες στα εξοπλιστικά
Ο Σπύρος Τραυλός, διάδοχος του Γιάννη Σμπώκου, όταν αναζήτησε τα χρήματα, διαπίστωσε ότι η Drumilan είχε κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα και ο εκπρόσωπός της Φουάντ Αλ Ζαγιάτ μαζί με τον Ελληνα συνεργάτη του Βλάση Καμπούρογλου είχαν εξαφανιστεί.
Ο Τραυλός ενημέρωσε τον διευθυντή της Almaz-Antey Ιγκόρ Κλίμοφ, προσωπικό φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Διαπιστώθηκε ότι περίπου 45 εκατ. δολάρια από τα χρήματα αυτά είχαν καταλήξει στην τράπεζα Western Bank του Μαυροβουνίου και περίπου 12 εκατ. εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του προηγούμενου προέδρου Βορόμπιεφ στην Privi Bank της Μόσχας.Ο ίδιος ο Πούτιν έδωσε εντολή στον Ιγκόρ Κλίμοφ να ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα μετέβαινε στην Ελλάδα προκειμένου να ανακαλυφθεί τι είχε συμβεί. Τον Μάιο του 2003 οι Ρώσοι ήρθαν στο ΥΕΘΑ και έκαναν πολυήμερες έρευνες. Ομως μερικές εβδομάδες αργότερα και ενώ Ελληνας αξιωματούχος βρισκόταν στην Μόσχα για αυτήν την υπόθεση, πληροφορήθηκε ότι ο Κλίμοφ είχε δολοφονηθεί! Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μια κωμόπολη κοντά στη Μόσχα, δολοφονήθηκε και ο Σεργκέι Σίτκο, στενός συνεργάτης του Κλίμοφ και πρόεδρος θυγατρικής της Almaz.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: