Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τον φυλάνε 100 για να μας «τρέχει»

Ειδοποιεί με sms από το κινητό τηλέφωνό του την προσωπική του ασφάλεια όταν αισθανθεί άβολα από κάποιο αδιάκριτο βλέμμα. Κατεβαίνει σχεδόν πάντα αργοπορημένος στο πρωινό γεύμα, τα δίνει όλα στο γυμναστήριο «καταπίνοντας» άπειρα χιλιόμετρα στον ηλεκτρονικό διάδρομο και δείχνει να έχει εμμονή με την καθαριότητα.
Είναι με διαφορά ο πιο μισητός αυτή τη στιγμή άνθρωπος στην Ελλάδα και δεν είναι Ελληνας. Ο κ. Πολ Τόμσεν, ο απεσταλμένος του ΔΝΤ, ο οποίος με τον αδιάλλακτο χαρακτήρα του έχει μετατραπεί σε εφιάλτη των Ελλήνων υπουργών και όλης της τρικομματικής κυβέρνησης, όταν βρίσκεται στη χώρα μας ζει και εργάζεται στο ξενοδοχείο «Χίλτον». Οταν δεν «βασανίζει» τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, δεν αμφισβητεί μέτρα και δεν απαιτεί νέες περικοπές, περνάει την ώρα του ταμπουρωμένος μέσα στο ξενοδοχείο, αφού δεν τολμάει φυσικά να ξεμυτίσει, όπως έκανε παλιά, και να κυκλοφορήσει στην Αθήνα.
Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των δεκάδων αστυνομικών που επωμίζονται καθημερινά τη φύλαξή του, ζει στο χρυσό κλουβί του, και από εκεί καταστρώνει καθημερινώς τα σχέδιά του για το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που παίζει με την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο «Mr Blue Eyes», όπως έγινε γνωστός χάρη στη μοναδική προσφώνηση της γνωστής σε όλους μας Πετρούλας, είναι ο πιο σημαντικός πελάτης αυτή τη στιγμή στο «Χίλτον» και όλοι τρέχουν ώστε να μην του λείψει τίποτα αλλά και μην τον ενοχλήσει κανείς. Κανείς… εκτός από το «ΘΕΜΑ» που βρήκε τον τρόπο να περάσει μία ολόκληρη εβδομάδα κοντά του και να καταγράψει κάθε του συνήθεια, κάθε του παραξενιά, αλλά και τις ανέσεις που απολαμβάνει την ώρα που σχεδιάζει τα μέτρα και τις περικοπές για τους Ελληνες. Από τη σουίτα του, των 600 ευρώ τη βραδιά, με κόστος δηλαδή μιάμιση φορά τον μηνιαίο βασικό μισθό που επέβαλε στους Ελληνες, ο κ. Τόμσεν χαίρεται τη θέα της Ακρόπολης και του Παρθενώνα μακριά από τις ενοχλητικές διαδηλώσεις της πλατείας Συντάγματος.
Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, ξενοδοχείο «Χίλτον»: Οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με το κλιμάκιο έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, που ακολουθεί στις 6 το απόγευμα, διαρκεί μόλις 35 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Οι τροϊκανοί δεν συμφωνούν σε μέτρα 2 δισ. ευρώ και παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής προς το ξενοδοχείο όπου διαμένουν. Ωρα 8 το βράδυ. Στο εστιατόριο «Βυζαντινό» του «Χίλτον» ο μετρ και οι σερβιτόροι θα μπορούσαν να ελπίζουν σε μια χαλαρή βραδιά αν ανάμεσα στους λιγοστούς πελάτες δεν ήταν και ο ισχυρός της τρόικας στην Ελλάδα κ. Τόμσεν. Δείχνει καταβεβλημένος, σαν να τον κούρασαν ψυχολογικά οι άκαρπες συναντήσεις και η συνάντηση που είχε αμέσως μετά με τον πρωθυπουργό αλλά και επειδή φτάνοντας στο ξενοδοχείο έσπευσε πρώτα στο δωμάτιό του, έβαλε στην ντουλάπα το πανάκριβο κοστούμι του, φόρεσε τη φόρμα του και κατέβηκε στο γυμναστήριο προκειμένου να τρέξει 5 χλμ. σε έναν από τους ηλεκτρονικούς διαδρόμους, μια συνήθεια που δεν αποχωρίζεται βρέξει-χιονίσει. «Rib eye medium rare», ξεστομίζει στον σερβιτόρο που περιμένει υπομονετικά την παραγγελία και συνεχίζει να κοιτά απορροφημένος πάνω από τον φορητό του υπολογιστή. «Θέλετε κάτι να πιείτε;», τον ρωτά. «Just water», απαντά ορθά κοφτά πριν χαθεί και πάλι στις σκέψεις του. Γράφει και ξαναγράφει την αναφορά που θα πρέπει να αποστείλει στα κεντρικά του ΔΝΤ. Πάντως από τις εκφράσεις του προσώπου του δείχνει αναποφάσιστος σχετικά με το περιεχόμενο του mail. Η παραγγελία του δεν αργεί να έρθει ενώ την ίδια στιγμή χτυπάει το κινητό του τηλέφωνο. Στην άλλη γραμμή μια γυναικεία φωνή φαίνεται να ευθύνεται για την ξαφνική αλλαγή στη διάθεση του κ. Τόμσεν. Εκείνο το βράδυ θα καθυστερήσει να ανέβει στη σουίτα του 11ου ορόφου. Μέχρι πέρυσι φιλοξενούνταν στον 9ο όροφο, ωστόσο φέτος μαζί με τις μετοχές του στο ΔΝΤ πέτυχε και upgrade (αναβάθμιση) στη διαμονή του και για λόγους ασφαλείας. Τελειώνοντας το στεγνό γεύμα του δεν θα διστάσει να ενημερώσει τον μετρ του εστιατορίου -στο μέτρο του δυνατού πάντα- για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τελευταίες συναντήσεις του, απαντώντας με χαμόγελο στα ανήσυχα ερωτήματα του τελευταίου.
Ο Δανός απεσταλμένος του ΔΝΤ δείχνει ευγενικός με όλα τα πρόσωπα-κλειδιά που ευθύνονται για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή του στο ξενοδοχείο, κάποιους από τους οποίους μάλιστα αποκαλεί με τα μικρά τους ονόματα.
Αργοπορημένος στον πρωινό μπουφέ
Η μέρα του ξεκινάει με ένα καλό πρωινό, το οποίο απολαμβάνει είτε στο «Βυζαντινό», το οποίο διαθέτει πλούσιο μπουφέ, είτε στον όροφο όπου διαμένει, στο executive lounge. Εκεί, αν και προσφέρεται continental breakfast (θεωρείται το λιτό πρωινό γεύμα στην ξενοδοχειακή γλώσσα), η θέα και η ιδιωτικότητα είναι δύο προνόμια που αποζημιώνουν τους πελάτες. Ο κ. Τόμσεν δείχνει αρχηγός της τρόικας σε όλα του. Ακόμα και στις ώρες που κατεβαίνει στο πρωινό γεύμα. Σχεδόν πάντα τελευταίος και συνήθως μόνος του, όπως άλλωστε συνηθίζουν και οι δύο άλλοι στενοί συνεργάτες του, οι κύριοι Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Ανετος, με κάζουαλ ντύσιμο, καθώς το κοστούμι βγαίνει από την ντουλάπα λίγο προτού αναχωρήσει μαζί με τους υπόλοιπους για τις προγραμματισμένες ή μη συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς. Οι υπόλοιποι τον περιμένουν υπομονετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, γράφει για τον κ. Τόμσεν στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ»: «Προκαλεί εύλογες απορίες το γεγονός ότι ένας υπάλληλος του ΔΝΤ, ο κ. Π. Τόμσεν, ασκούσε τόσο μεγάλη επιρροή στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ώστε αυτός να απορρίψει την πρόταση του Ντομινίκ Στρος-Καν και να ακυρωθεί το ταξίδι των Γιώργου Ζαννιά και Πέτρου Χριστοδούλου στην Ουάσινγκτον».
Το γυμναστήριο
Η επιστροφή του στο «Χίλτον» θα τον βρει στο γυμναστήριο. Είναι ο μοναδικός εκ των τριών τεχνοκρατών που τηρεί πρόγραμμα εκγύμνασης και μάλιστα με θρησκευτική ευλάβεια. Στο μικρό και υπερτιμημένο γυμναστήριο του ξενοδοχείου ο κ. Τόμσεν συνοδεύεται πάντα από ένα άτομο της προσωπικής του φρουράς, ενώ μαζί του ακολουθεί και άνθρωπος της ασφάλειας του «Χίλτον», άρτια εκπαιδευμένος στη φύλαξη υψηλών προσώπων. Η προπόνηση θα διαρκέσει περίπου 50 λεπτά και περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τρέξιμο στον ηλεκτρικό διάδρομο και υψηλές ταχύτητες - από 5 χλμ. και πάνω. Ο κ. Τόμσεν, παρά τα αδιάκριτα βλέμματα, δεν ανοίγει ποτέ κουβέντα με τους παρευρισκόμενους. Αφοσιώνεται 100% στη γυμναστική του και απευθύνεται μόνο στους δύο γυμναστές-υπεύθυνους του χώρου σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια βοήθεια, όπως για παράδειγμα σε ασκήσεις για διατάσεις, κάτι που συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης. Εμφανίζεται ιδιαίτερα σχολαστικός στο θέμα της καθαριότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προπόνηση της Πέμπτης όταν με το τέλος της ο κ. Τόμσεν καθάρισε ο ίδιος το καντράν του ηλεκτρικού διαδρόμου από τον ιδρώτα που έτρεξε πάνω του. Τα βράδια, εφόσον δεν έχει οριστεί κάποια συνάντηση, ο ισχυρός Δανός του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα επιλέξει για τη διασκέδασή του το μπαρ «Galaxy» του ξενοδοχείου ή κάποιον άλλο χώρο, αποφεύγοντας ωστόσο τις εξωτερικές μετακινήσεις για λόγους ασφαλείας. Είναι δεδομένο ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι συνεργάτες του δείχνουν να αισθάνονται ασφάλεια μόνο όταν βρίσκονται εντός του «Χίλτον». Μάλιστα ο κ. Τόμσεν, όταν αισθανθεί άβολα από κάποιο αδιάκριτο βλέμμα ή κάποιο πρόσωπο που θα του κινήσει την περιέργεια, φροντίζει να ειδοποιεί με sms τον προϊστάμενο της προσωπικής του φρουράς και εκείνος με τη σειρά του την ασφάλεια του ξενοδοχείου προκειμένου να επιληφθεί του θέματος με διακριτικότητα.
http://www.protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: