Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

H τρόικα εκβιάζει με απολύσεις στο δημόσιο ή σύνταξη στα 67 χρόνια

Η έννοια της αλληλεγγύης έχει καταρριφθεί. Η τρόικα δεν δέχτηκε ούτε ένα ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ της κυβέρνησης από την πάταξη της φοροδιαφυγής, αμφισβητώντας ουσιαστικά την ικανότητα της κυβερνητικής ομάδας Σαμαρά να κινητοποιήσει τον μηχανισμό είσπραξης. Και σαν κανονικός τοκογλύφος - εκβιαστής, ζητάει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών δηλαδή απολύσεις στο δημόσιο ή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια με 1,5 εκ. ανέργους.
Είναι φανερό και στον πιο αδαή στα οικονομικά Έλληνα πολίτη, ότι η τρόικα δεν δίνει δεκάρα για την επιτυχία της Ελλάδας και την ανάταξη της οικονομίας μας. Νοιάζεται να εξασφαλίσει τα υψηλότοκα δανεικά της με νομικούς τρόπους που θα περάσουν και πάλι από τη Βουλή του «Ναι σε όλα», των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ποια ανάπτυξη και κουραφέξαλα. Η τρόικα με την άρνηση της να δεχτεί τα μέτρα Σαμαρά - Στουρνάρα, ουσιαστικά τους αμφισβήτησε και σαν κυβέρνηση, βάζοντας το λιθαράκι για νέα εκλογική αναμέτρηση, όπου ο λαός τελικά θα αποφασίσει να διώξει τους τοκογλύφους που δεν πιστεύουν τους Έλληνες.
Θυμίζουμε ότι αυτοί - η τρόικα δηλαδή - ήταν που πίεζαν προεκλογικά να βγάλουμε ως κυβέρνηση τον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο και σήμερα δεν πιστεύοιυν ότι ο Σαμαράς μπορεί να μαζέψει 2,5 δισ. ευρώ απο τη φοροδιαφυγή. Τότε γιατί τον ήθελαν ως πρωθυπουργό; Για να κάνει αντεργατικούς νόμους; Για να ξεπουλήσει την κρατική περιουσία; Και να ψηφίσει περικοπές μισθών και συντάξεων;
Εμμένει στο ζήτημα των απολύσεων η τρόικα προτάσσοντας μάλιστα τις αποχωρήσεις στους ΟΤΑ προκειμένου να καλυφθούν τα “κενά” άνω των 2,5 δις που εντόπισε στο πακέτο της διετίας 2013 – 2014. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εκτιμούν πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων πρέπει να είναι “χειροπιαστή” και μεταξύ των άλλων διαμηνύουν στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε απολύσεις ή να βάλει στο πακέτο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.
Από την πλευρά της κυβέρνησης αναζητούνται λύσεις στο παραπέντε προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας και να αποσύρει από το τραπέζι την πρόταση των απολύσεων. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες πως θα δοθεί “μάχη¨ για το ζήτημα αυτό.
Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Είναι ενδεικτικό πως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε χθες το μεσημέρι για “ζόρικη” κατάσταση.
Οι επικεφαλής της τρόικας από το συνολικό πακέτο ενέκριναν περικοπές ύψους 5,5 δις ευρώ , για μέτρα 3,5 δις ευρώ ζήτησαν μεγαλύτερη εξειδίκευση και για 2,5 δις ευρώ εξέφρασαν έντονες αμφιβολίες για την αποδοτικότητα τους.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αν το οικονομικό επιτελείο τους παρουσιάσει ισοδύναμα που καλύπτουν με επάρκεια το “κενό” οι απολύσεις θα βγουν από την ατζέντα.
Επί του παρόντος όμως η τρόικα εξακολουθεί να μη δέχεται τις προβλέψεις εξοικονόμησης που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και τη νέου τύπου εφεδρεία.
Έτσι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ακόμη και αυτό της εφεδρείας όπως προτάθηκε προεκλογικά η ΝΔ, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Σε χτεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δ. Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης και Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, ο κ. Αν. Σαμαράς ζήτησε να εξειδικευτούν τα μέτρα που έχουν προτείνει και απορρίφθηκαν από την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναλύσει τρία σενάρια στα οποία θα περιλαμβάνεται η αποχώρηση από το δημόσιο επιπλέον 40.000 υπαλλήλων για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 150.000 μισθοδοτούμενων από το δημόσιο μέχρι το 2015.
-Πρόωρη συνταξιοδότηση: θα θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς για την διετία 2013-2014 στο οποίο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια και ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο το 2016 ή το 2017 θα συνταξιοδοτούνται άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: