Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Απαντούν στα μέτρα με κινητοποιήσεις

Κύμα κινητοποιήσεων σηκώνουν τα μέτρα και οι περικοπές σε πολλούς κλάδους. Από σήμερα οι πρώτες απεργίες στα ΑΕΙ τη Τετάρτη παίρνουν τη σκυτάλη εκπαιδευτικοί, γιατροί του ΕΣΥ και στρατιωτικοί.
Παιδεία
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις, εν μέσω εξεταστικής περιόδου, προχωρούν από σήμερα Δευτέρα, πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ αντιδρώντας στα σχέδια περικοπών των αποδοχών τους.
Συγκεκριμένα, από σήμερα έως και την Πέμπτη απεργεί το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό της Ιατρικής του ΕΚΠΑ. Σε κινητοποιήσεις εισέρχονται από σήμερα και οι καθηγητές του Ιατρικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και της Ιατρικής του ΑΠΘ, ενώ από Δευτέρα έως Τετάρτη απεργούν οι πανεπιστημιακοί στη ΝΟΠΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας.
Αύριο Τρίτη, σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΑΠΘ. Σήμερα και αύριο απεργούν οι πανεπιστημιακοί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Οι πανεπιστημιακοί αύριο Τρίτη στις 8 το βράδυ θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Συντάγματος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΟΣΔΕΠ. Σε πενθήμερη αποχή έως την Παρασκευή προχωρούν, τέλος, και καθηγητές των ΤΕΙ.
Με απεργιακές κινητοποιήσεις υποδέχονται τη νέα σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών τους και στις ελλείψεις στα σχολεία. Την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά το «πρώτο κουδούνι», οι δάσκαλοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία και οι καθηγητές σε τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 μ.μ. - 5 μ.μ.). ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ΟΙΕΛΕ .
ΑΔΕΔΥ
Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου κήρυξε για την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι του λεκανοπεδίου Αττικής και του νομού Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, προανήγγειλε την κήρυξη νέας γενικής απεργίας σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα, με αιχμή τα νέα μέτρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.
Υγεία
Στο χώρο της Υγείας οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν την αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ σε επίσχεση εργασίας παραμένει και η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι την Τετάρτη [Βλέπε άρθρο] οπότε και οι γιατροί αναμένεται να επανεκτιμήσουν τη στάση τους [Βλέπε άρθρο] την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη και από τις 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Στρατιωτικοί
Ένστολη διαμαρτυρία διοργανώνουν την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 16.30, στην πλατεία Κολοκοτρώνη (παλαιά Βουλή, επί της οδού Σταδίου) οι φορείς των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων [Βλέπε άρθρο] εφοριακοί έχουν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας στις 13 Σεπτεμβρίου και 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συντονισμό με άλλους κλάδους.
Τέλος, με 24ωρη απεργία «απαντούν» οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στις δρομολογούμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: