Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ενώ λαμβάνονται παλι μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων, το Δημόσιο χάνει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ

Γιατί θα έβλεπε ότι, ενώ λαμβάνονται για τρίτη φορά μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων, το Δημόσιο χάνει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από υποθέσεις που λιμνάζουν στα δικαστήρια, ληξιπρόθεσμα χρέη και προπαντός τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
Και ασφαλώς θα είχε απόλυτο δίκιο ο Γαλάτης ήρωας του Γκοσινί. Η κατάσταση φανερώνει κάτι που επανειλημμένα έχουμε επισημάνει. Πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η οργάνωση και λειτουργία του Δημοσίου.
Που σημαίνει ότι η μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι η ριζική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει αποτελεσματικός και αποδοτικός στη λειτουργία του, να καταπολεμά αντί να ευνοεί τη διαφθορά, να διευκολύνει αντί να ταλαιπωρεί τον πολίτη, να δίνει ώθηση αντί να θέτει εμπόδια στην οικονομία.
Τα τωρινά μέτρα καθίστανται αναγκαία, γιατί στο παρελθόν δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις που επέτρεπαν στο Δημόσιο να εισπράξει χρήματα από τους φοροφυγάδες, τους εισφοροφυγάδες και τους οφειλέτες.
Αν ο πρωθυπουργός θέλει να είναι συνεπής με τη δέσμευσή του πως τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, οφείλει να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό έργο. Οφείλει να υποχρεώσει τους υπουργούς του να κάνουν σε λίγους μήνες όσα δεν έγιναν δεκαετίες.
Αλλιώς, στην επόμενη επιθεώρηση της τρόικας θα συζητάμε πάλι για εισπρακτικά μέτρα, για νέες περικοπές συντάξεων, για κατάργηση επιδομάτων.
Και δεν είμαστε καθόλου σίγουροι πως το κοινωνικό σύνολο δεν θα εκραγεί. Το αντίθετο μάλιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: