Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ισοδύναμα εκ των υστέρων η λύση στις περικοπές

Η τρόικα έχει απορρίψει ισοδύναμα μέτρα γιατί η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ, είπε σε συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Πολύ λογικό ακούγεται και φανερώνει πόση ζημιά έχουν προκαλέσει συμπεριφορές που παραπέμπουν στον Μαυρογιαλούρο και στο νεοελληνικό εξυπνακίστικο εφεύρημα περί κουτόφραγκων.
Το μήνυμα είναι σαφές. Οι νεοελληνικές κουτοπονηριές του νεοελληνικού λαϊκισμού δεν έχουν καμία πέραση και μόνο ζημιά κάνουν. Ομως, η κυβέρνηση μπορεί, αν θέλει, να διαπραγματευθεί και να διεκδικήσει την εκ των υστέρων εφαρμογή των ισοδύναμων μέτρων.
Για παράδειγμα, να ζητήσει από την τρόικα, όταν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα, να χρησιμοποιούνται για να σταματήσει η εφαρμογή ενός μέτρου, για παράδειγμα η περικοπή κάποιων συντάξεων ή να μειώνεται το ποσοστό της παρακράτησης από συντάξεις και ούτω καθεξής.
Αν το κατάφερνε, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ τα μελλοντικά έσοδα από τις καταθέσεις στην Ελβετία. Θα μπορούσε επίσης να επιβάλει έναν έκτακτο φόρο ή εισφορά σε εκείνες τις επαγγελματικές ομάδες που αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν περισσότερο. Γνωρίζει ποιες είναι αυτές.
Εκτός από τα πρόσθετα έσοδα, η επιλεκτική επιβολή πρόσθετων φόρων ή εισφορών ή τελών στους επαγγελματίες που ασκούνται στο άθλημα της φοροδιαφυγής με μεγάλη επιτυχία θα ικανοποιούσε και τη διάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης.
Τριπλό το καλό λοιπόν. Θα πλήρωναν οι φοροφυγάδες και όχι τα συνήθη υποζύγια, θα εισέπραττε έσοδα το Δημόσιο και θα ελαφρύνονταν κοινωνικές ομάδες που έχουν σηκώσει τα μεγαλύτερα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Θανάσης Λυρτσογιάννης
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: