Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από 'δω

Η αρχή του νέου γύρου μαζικών δυναμικών κινητοποιήσεων έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, στα συλλαλητήρια της ΔΕΘ.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να αποφύγει τον σκόπελο των διαδηλώσεων, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και έδειξε την αποφασιστικότητά του να ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές που βυθίζουν την κοινωνία στην απόγνωση και τη χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση.
Το σύνθημα “εεε, ωωω πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από 'δω...” επανήλθε ως διεκδίκηση των πολιτών και ακούστηκε μέχρι το Μαξίμου... Όλα δείχνουν ότι θα περάσουμε ένα ιδιαίτερα “θερμό” φθινόπωρο, ενώ το αίτημα για ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων, των γυναικών και όλων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές προβάλλει πλέον επιτακτικά.
Αυτό φάνηκε και από τις χθεσινές διαδηλώσεις της ΔΕΘ, που αν όσοι συμμετείχαν συγκεντρώνονταν ή έστω κατέληγαν στο ίδιο σημείο το μέγεθος του πλήθους θα ήταν θεαματικό και η εικόνα που θα έστελναν εντός και εκτός χώρας θα ήταν ιδιαιτέρως επιβλητική.
Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο άγαλμα Βενιζέλου ήταν το πλέον μαζικό, ενώ ενισχυμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ήταν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ιδιαίτερα θερμά αντιμετώπισαν οι διαδηλωτές τον Αλέξη Τσίπρα, που και φέτος έδωσε το “παρών” στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ που διοργανώνουν τα συνδικάτα. Την ίδια ώρα και μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, το “παρών” έδωσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αλλά για μια ακόμη φορά η απόφαση του ΚΚΕ ήταν να πορευτεί μόνο του.
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μαζί με το μεγαλύτερο κομμάτι των διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δεν τερμάτισαν την πορεία στο ΥΜΑΘ, αλλά μέσω κεντρικών δρόμων κατέβηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, εκεί όπου καταλήγουν κάθε χρόνο οι πορείες στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Το συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” της ΔΕΘ, εκεί όπου τα προηγούμενα χρόνια ο εκάστοτε πρωθυπουργός έκανε τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και συνήθως ανακοίνωνε και κάποια φιλολαϊκά μέτρα ήταν βέβαια κλειστό. Ο πρωθυπουργός είχε αναχωρήσει από ώρα, αφού δεν είχε τίποτε καλό να πει περί... αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, όπως έταζε πέρυσι τέτοια εποχή στον ελληνικό λαό. Παρά ταύτα ο χώρος θύμιζε φρούριο. Ένας σιδερένιος φράκτης στήθηκε μπροστά από το συνεδριακό κέντρο, εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ το φρουρούσαν, αστυνομικές κλούβες έκλειναν τους γύρω δρόμους. Τα μέτρα ασφάλειας δρακόντεια και προκλητικά, τόσο πέριξ της ΔΕΘ όσο και στο ΥΜΑΘ. Το κέντρο της πόλης από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ ήταν μια αστυνομοκρατούμενη ζώνη. Κυκλοφορούσαν μόνο διαδηλωτές και αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων.
aygi

Δεν υπάρχουν σχόλια: