Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Σημαντική πρόοδο της Ελλάδας «βλέπει» ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα, σε ομιλία που εκφώνησε στο γερμανικό κοινοβούλιο, πως η Ελλάδα πραγματοποίησε "σημαντικές" προσπάθειες για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.
"Η Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της. Η επόμενη έκθεση της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) θα διευκρινίσει αν και σε ποιο μέτρο εφαρμόσθηκαν τα διαρθρωτικά μέτρα", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώπιον των Γερμανών βουλευτών με την ευκαιρία της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Για το Βερολίνο, η έκθεση αυτή, που αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, είναι η προϋπόθεση για την καταβολή ενός νέου τμήματος ύψους 31,5 δισ. ευρώ της βοήθειας προς την Αθήνα, σε αντάλλαγμα για μια μείωση των δαπανών της κατά 11,5 δισ. ευρώ.
"Είναι σαφές πως όλες οι υποχρεώσεις που συζητήθηκαν από την αρχή του χρόνου στο πλαίσιο του προγράμματός της πρέπει να τηρηθούν", προσέθεσε ο Σόιμπλε υπογραμμίζοντας πως, αν αυτό δεν συμβεί, "η εμπιστοσύνη θα πληγεί για μια ακόμη φορά και αυτό θα επιφέρει έναν αυξανόμενο κίνδυνο διάχυσης στους κόλπους της ευρωζώνης. Γι' αυτό το λόγο είναι που δεν μπορεί να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα".
Ο υπουργός χαιρέτισε επίσης την επιστροφή της Ιρλανδίας στις χρηματαγορές τον Ιούλιο, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας και υπογράμμισε το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.
Κατά την παρουσίαση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ο Σόιμπλε είπε ακόμη πως η Γερμανία θα πρέπει να περιμένει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής της εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης. Ο προϋπολογισμός των 302,2 δισ. ευρώ για το 2013 περιλαμβάνει νέο ομοσπονδιακό δανεισμό 18,8 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένο από τα 32 δισ. ευρώ που ήταν φέτος.
"Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται", δήλωσε ο Σόιμπλε προσθέτοντας πως η Ευρώπη και ο κόσμος θα εξακολουθούν να ασχολούνται τους επόμενους μήνες με την κρίση του ευρώ. Επέμεινε πως οι προηγούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα καταστήσουν την Γερμανία ανθεκτικότερη σε μια ύφεση.
"Θα πλήξει τις γερμανικές επιχειρήσεις λιγότερο απ' ό,τι σε προηγούμενα χρόνια", εκτίμησε. "Η Γερμανία έχει γίνει πολύ πιο ανθεκτική στα σοκ".
Αφού προστεθεί ο δανεισμός από τα κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση, το νέο χρέος της Γερμανίας το 2013 θα είναι κάτω από την οροφή του 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: