Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Στο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί

- Στη σύσκεψη συμμετέχει και το οικονομικό επιτελείο για να τους ενημερώσει
- Ενστάσεις της τρόικας για εφεδρεία, αμυντικές δαπάνες και έσοδα από φορολογία
- Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους δύο αρχηγούς
- Με ποιες προτάσεις προσέρχονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στη σύσκεψη
- Αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση Τρόικας και Στουρνάρα και μετά θα δουν Σαμαρά
Ολοκληρώθηκε στις 18:20 το πρώτο ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Λίγο πριν τις 19:00 οι πολιτικοί αρχηγοί έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την κρίσιμη σύσκεψη στην οποία θα μετάσχει και το οικονομικό επιτελείο. Οι τρεις πολιτικοι αρχηγοί καλούνται μεταξύ άλλων να διαλύσουν και τα σύννεφα στις σχέσεις τους.
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα η τρόκια έχει ενστάσεις για μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ. Αύριο θα δεχθεί την τρόικα ο πρωθυπουργός ενώ ζητούμενο παραμένει να "κλειδώσουν" τα μέτρα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup στην Κύπρο. Την Παρασκευή, άλλωστε, αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και στόχος του Μαξίμου είναι σε αυτό να περιληφθεί το περίγραμμα των μέτρων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βέβαια δεν πήρε την απάντηση που περίμενε από τον κ. Σαμαρά στην προτροπή να προηγηθεί η σύσκεψη της κορυφαίας συνάντησης με την τρόικα. Και δεν ήταν τυχαία η κλιμάκωση της αντίδρασής του. Πρώτα «υπενθύμισε» δημοσίως ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική, άρα ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της έγκυρης ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα, μετά πληροφορήθηκε τα περί διαρροών από το Μαξίμου, εξερράγη και έδωσε εντολή για την άτυπη ενημέρωση με τον γνωστό δεκάλογο.
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ήθελε πολύ να επικρατήσει μια διαφορετική κουλτούρα συνεργασίας στο νέο πολιτικό σκηνικό. «Είναι αφελείς όποιοι προσδοκούν άμεσα πολιτικά οφέλη που νομίζουν ότι θα τα κεφαλαιοποιήσει η ΝΔ - η πορεία της χώρας θα είναι δύσκολη και χρειάζεται διορατικότητα και στρατηγικός σχεδιασμός», τόνισε στον «δεκάλογο», αν και εκτιμά ότι η παράταση (ο ίδιος επέμενε) θα δοθεί τελικώς μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη χώρα.
Είναι γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αποδειχθεί σταθερή η κυβέρνηση συνεργασίας, να ψηφιστούν τα μέτρα αφού όμως εξεταστούν και οι «κόκκινες γραμμές» που προτείνει, όπως και η ΔΗΜΑΡ.
Δεν συζητά αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης, ούτε το σενάριο να αναλάβει ο ίδιος (και ο κ. Κουβέλης) ευθύνες αντιπροέδρου. Και δεν πρόκειται να σταματήσει -επισημάινει συνεργάτης- να χτυπά καμπανάκια προς το Μαξίμου, όταν διαπιστώνει ότι η συνεργασία των τριών αντιμετωπίζεται ως «κηδεμονία».
Οι ενστάσεις της τρόικας για τα μέτρα
Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα ολοκληρώθηκε, μετά από 2,5 ώρες. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Ερωτηθείς δε, «εάν στην περίπτωση εξειδίκευσης υπάρχει ενδεχόμενο να απορριφθούν από την τρόικα», απάντησε «ναι», προσθέτοντας, πάντως, ότι «το πακέτο πρέπει να "κλειδώσει" το συντομότερο δυνατόν». Αξίζει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο προσήλθε στη συνάντηση με φακέλους, στους οποίους υπήρχαν μέτρα άνω των 17 δισ. ευρώ, προκειμένου, μετά από τις ενστάσεις και αντιρρήσεις της τρόικας, να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 11,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014. Ερωτηθείς ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, εάν το ύψος των ενστάσεων της τρόικας είναι 2 δισ. ευρώ, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «κανένα σχόλιο».
"Έχουμε πολλή δουλειά" φέρεται να δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο Πολ Τόμσεν έκανε λόγο για μια "καλή συζήτηση".
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε, επίσης, τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου «μακροοικονομικού σεναρίου», το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία, που κινούνται ανεξέλεγκτα και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Για το πακέτο των μέτρων θα υπάρξει μια πρόγευση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα δημοσιοποιηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα μέτρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 14 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες για ενστάσεις της τρόικας στα ισοδύναμα μέτρα και επιμονή στις απολύσεις στο Δημόσιο, στην εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: