Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Εκστρατεία πειθούς

Τις επόμενες έξι εβδομάδες, ως τα τέλη Οκτωβρίου, θα κριθούν πολλά, υπογράμμισε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα είναι οι έξι εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου, καθώς μια θετική έκβαση της συνόδου του στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν -μεταξύ άλλων- οι αποφάσεις για την εκταμίευση της ενδιάμεσης δόσης, «θα αποτελέσει γέφυρα για να περάσει η χώρα σε καλύτερη εποχή με μικρότερα κύματα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Και οι δύο ορθώς επισημαίνουν την κρισιμότητα των στιγμών για την επόμενη περίοδο. Μέσα στο διάστημα αυτό θα γίνουν πολλά και καθοριστικά. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση και από την τρόικα. Ο τελικός κύκλος διαβουλεύσεων άρχισε χθες και συνεχίζεται. Συνεχίζεται όχι μόνο σε διμερές επίπεδο κυβέρνησης και τρόικας, αλλά και με τις επαφές του πρωθυπουργού και άλλων φορέων με κοινοτικούς αξιωματούχους.
Πρόκειται για δύσκολη διαπραγμάτευση. Δύσκολη διότι η χώρα μας ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις, τις οποίες οφείλει μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να φέρει σε πέρας. Δεν μπόρεσε να υλοποιήσει από το Μάρτιο βασικές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που υπέγραψε η τότε κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να θεωρείται η χώρα αναξιόπιστη έναντι των δανειστών της.
Βεβαίως, δεν θα πρέπει να μένει στο απυρόβλητο και η άλλη πλευρά, των δανειστών μας, η οποία έβλεπε ότι το φορτίο που καλείται να σηκώσει η Ελλάδα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων της. Ομως η υπογραφή δεσμεύει και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 είναι επώδυνα. Αφορούν και πλήττουν τις μεγάλες, τις μεσαίες, ακόμη και τις μικρές εισοδηματικά τάξεις. Το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. Ο πρωθυπουργός, τα κόμματα, οι φορείς, η κοινωνία, οι πολίτες.
Το αναγνωρίζουν και στο εξωτερικό σε κάποιο βαθμό. Χρέος της πολιτικής ηγεσίας είναι, συστηματικά και συγκροτημένα, να πείσει τους ξένους ηγέτες ότι η κοινωνία είναι δύσκολο να επωμιστεί τόσο μεγάλες θυσίες εκ νέου και θα χρειαστεί να υπάρξουν διορθωτικές αποφάσεις, οι οποίες δεν θα είναι προς όφελος μόνο της Ελλάδος αλλά και των ιδίων των χωρών τους. Οσο δεν αντιμετωπίζεται η ελληνική κρίση, είναι φανερό ότι και η Ευρωζώνη θα βρίσκεται σε αστάθεια. Ετσι όμως δεν κερδίζεται η κοινοτική συνοχή, πληγώνεται η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: