Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Το 2012 θα κλείσει με τρύπα 2 δισ. - Ερχονται νέα μέτρα το χειμώνα

Οι πρώτοι στεναγμοί ανακούφισης ακούστηκαν από το οικονομικό επιτελείο μετά από τη δημοσιοποίηση των ταμειακών στοιχείων του Προϋπολογισμού από τη Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς το Έλλειμμα της Κεντρικής Διοίκησης με τη συμπλήρωση του 8μηνου διαμορφώνεται στα 6,4 δις ευρώ έναντι 18,6 δις ευρώ πέρσι.
Ειδικά τον Αύγουστο υπήρξε πλεόνασμα 815 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,6 δις ευρώ πέρσι. Χαμόγελα- αν και συγκρατημένα- προκάλεσε και η ταμειακή αύξηση των εσόδων τον περασμένο μήνα, τα οποία έφτασαν στα 4,6 δις ευρώ έναντι 3,8 δις ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Κάπου εδώ τελειώνουν, όμως, οι καλές ειδήσεις και ξεκινά ο προβληματισμός. Ακόμα και στα έσοδα, που υπήρξε σαφής βελτίωση, η αύξηση των 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, αν λάβει κανείς υπόψιν τη βεβαίωση πολλαπλάσιων φόρων από πέρσι, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι εάν οι ρυθμοί είσπραξης παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, η «τρύπα» στο τέλος του έτους θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι παρά τη βελτίωση του Αυγούστου, συνολικά στο οκτάμηνο παρατηρείται υστέρηση περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι.
Προβληματισμός υπάρχει- ή μάλλον θα έπρεπε να υπάρχει- ακόμα και για τις δαπάνες, παρά το ότι τον Αύγουστο ήταν περίπου 1,8 δις ευρώ χαμηλότερες από πέρσι και συνολικά στο οκτάμηνο περίπου 11 δις ευρώ, καθώς όταν το Δημόσιο έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι των ιδιωτών που αγγίζουν τα 7 δις ευρώ, είναι προφανές ότι η εικόνα της συγκράτησης των δαπανών είναι λίγο ως πολύ πλασματική.
Ανάλογα και τα στοιχεία του ΓΛΚ
Τα ίδια και χειρότερα προκύπτουν κι από τα αντίστοιχα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αφού η «τρύπα» των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τους στόχους περιορίστηκε μεν αλλά παραμένει στα επίπεδα των 1,667 δις ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τη «τρύπα» από τα έσοδα του ΠΔΕ η «τρύπα» διαμορφώνεται στα 2,077 δις ευρώ. Όσον αφορά, δε, στις δαπάνες, μόνο και μόνο ότι καταγράφεται μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 2,244 δις ευρώ, αυτό «ακυρώνει» τη καλή εικόνα των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, πόσο μάλλον το στοιχείο της συγκράτησης του Ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά 2,8 δις ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: