Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μέρκελ: "Η ματωμένη καρδιά" και η μεγάλη στροφή

Η 180 μοιρών στροφή της Μέρκελ φάνηκε στην υποδοχή που επεφύλαξε στον Έλληνα Πρωθυπουργό όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο στις 24 Αυγούστου. Η γερμανίδα καγκελάριος σε εσωτερικές συνομιλίες επαίνεσε τον Σαμαρά, τονίζοντας μάλιστα πως ο έλληνας πρωθυπουργός παίζει έναν ιστορικό ρόλο στις εξελίξεις . «Πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία» δήλωσε η Μέρκελ, γράφει το Spiegel.
Με τίτλο «Η ματωμένη καρδιά» το Γερμανικό περιοδικό Spiegel κάνει εκτενές ρεπορτάζ στην αλλαγή στάσης της Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ,γράφοντας στον υπότιτλο «Με μια ξαφνική στροφή η καγκελάριος εγκαταλείπει τη μέχρι σήμερα πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα».
Η Γερμανίδα καγκελάριος που μέχρι πρόσφατα δεν ήθελε ούτε για πλάκα να ακούσει για επιμήκυνση και παράταση, αλλάζει ξαφνικά στάση, προσπαθώντας να εμποδίσει πάση θυσία μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμη κι αν χρειαστεί η Τρόικα να εξωραΐσει την έκθεσή της !
Η μεγάλη πολιτική στροφή της Γερμανίδας Καγκελάριου υπέρ της Ελλάδας ξεκίνησε όταν μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση είπε πως «ματώνει η καρδιά της» για τους Ελληνες συνταξιούχους που πληρώνουν τα σπασμένα της κρίσης.
«Το ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να σωθεί, αποτελεί μία περίεργη αλλαγή στάσης. Μέχρι πρότινος η Μέρκελ ήταν πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει, εάν αυτή δεν εκπλήρωνε τις υποσχέσεις της. Εν τω μεταξύ όμως ο κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι υψηλός. Στην καγκελαρία φοβούνται πως ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο παρόμοιο με αυτό της Lehman Brothers το 2008 . Αλλά και το πολιτικό κόστος για την Μέρκελ είναι πολύ υψηλό. Εάν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ θα έπρεπε προβληματικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να στηριχθούν μέσω μια ένωσης, η οποία θα αναλάμβανε τα χρέη, φοβούνται οι σύμβουλοι της Μέρκελ. Θα δημιουργούνταν έτσι μια παράδοξη κατάσταση: η Γερμανία θα επεδείκνυε σκληρότητα απέναντι στην Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια θα έπρεπε να δεχθεί τα μισητά ευρωμομόλογα» γράφει το περιοδικό.
Το σχέδιο Μέρκελ σύμφωνα με το Spiegel προβλέπει «μια ωραιοποίηση της κατάστασης» στην έκθεση της Τρόικαw και τα ελλείμματα «θα υποβαθμιστούν σε δυσάρεστη μεν, αλλά προσωρινή εκτροπή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος».
Αρχομανής, με εμμονή στην προσωπική της πολιτική δύναμη, θυσιάζει το ευρώ και φιλοδοξεί να εγκαταστήσει ένα εγωκεντρικό καθεστώς, στα όρια του ολοκληρωτισμού. Δεδομένης της γέννησής της στην «αγκαλιά» του κομμουνιστικού καθεστώτος, δεν γνωρίζει από δημοκρατικές αξίες και θεσμούς.
Αν επρόκειτο για αίνιγμα, δύσκολα θα το έχανε κανείς αφού η σκέψη οδηγεί κατευθείαν στην Ανγκελα Μέρκελ. Και ίσως το πιο σημαντικό όλων αυτών να μην είναι η αλήθεια που περικλείουν, αλλά το γεγονός ότι αυτή την αλήθεια τη λέει ξεκάθαρα ένα στέλεχος του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Η Γκέρτρουντ Χόχλερ μέσα από το βιβλίο της «The Godmother: How Angela Merkel Is Reconstructing Germany» (Η Νονά: Πώς η Ανγκελα Μέρκελ ανακατασκευάζει τη Γερμανία) παρουσιάζει τη Γερμανίδα καγκελάριο ως θηλυκό Δον Κορλεόνε.
Η Χόχλερ, που έχει χρηματίσει σύμβουλος του Χέλμουτ Κολ, αλλά και πολλών εταιρειών σε Γερμανία και Ελβετία, υποστηρίζει πως το γεγονός ότι η Μέρκελ μεγάλωσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία την κάνει να μην μπορεί να κατανοήσει πραγματικά την έννοια της δημοκρατίας και να πιστεύει πως το μόνο που έχει σημασία είναι η παραμονή στην εξουσία.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, γράφει το σημαίνον στέλεχος των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών, η καγκελάριος να φιμώνει όσους την κριτικάρουν και να απομακρύνεται από αυτούς απομακρύνοντάς τους από το προσκήνιο ή «μαχαιρώνοντάς» τους πισώπλατα.
Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για υπερβολές και να επιτεθούν στη συγγραφέα, ωστόσο το γεγονός ότι και άλλα στελέχη των χριστιανοδημοκρατών επικρίνουν -ακόμη και δημόσια- τη Μέρκελ, μάλλον αποδεικνύει πως η Χόχλερ έχει ένα δίκιο σε όσα γράφει.
Και ίσως μεταξύ των πλέον ενδιαφερουσών αποκαλύψεων να είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκανε τίποτε για να αντισταθεί στο κομμουνιστικό καθεστώς, επειδή πίστευε πως δεν αξίζει να βάλει κανείς σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες, επιλέγοντας να γίνει «επαναστάτης».
Μπορεί ακόμη και να αλλάξει άποψη, όπως έκανε με τα πυρηνικά, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί τους πολιτικούς της στόχους.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: