Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

S&P: Πώς μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει στη δραχμή

Δεν βλέπουν έξοδο, αλλά ετοιμάζονται οι γερμανικές τράπεζες.
Την άποψη πως μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης "από ατύχημα" εκφράζει, σε άρθρο του στους Financial Times, o επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Standard & Poor's.
Ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου, Μόριτζ Κρέιμερ, με αφορμή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, για το αποτέλεσμα της οποίας και την προσπάθεια να εκλεγεί "βιώσιμη κυβέρνηση" εκτιμά πως παραμένει πολύ αβέβαιο, υποστηρίζει ότι παρά την ευρεία υποστήριξη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ από όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας και την κοινή γνώμη, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα στις τρεις για έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ.
Συγκεκριμένα στο άρθρο του γράφει πως η έξοδος της χώρας μπορεί να γίνει από ... ατύχημα. Κάτι που μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που σχηματιστεί μία κυβέρνηση ΣΥΡΙZA - η οποία βασικά θα απορρίψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - με πιθανό επακόλουθο τη διακοπή της εξωτερικής οικονομικής στήριξης.
Ο κ, Κρέιμερ γράφει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς δηλαδή "την τελευταία πηγή πίστωσης" για την Ελλάδα, η κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να βρει άμεσα τρόπους χρηματοδότησης. Δεδομένων των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαδικασία συλλογής εσόδων, πολύ περισσότερο της αδυναμίας της να αυξήσει τα έσοδα απο τη φορολογία, η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να μειώσει ακόμη πιο σκληρά τις δαπάνες και να τρέξει για να καλύψει τα κενά.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, συνεχιζει ο επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της S&P, η οικονομική ύφεση της Ελλάδας πιθανότατα θα επιταχυνθεί με επιπλέον αύξηση της ανεργίας και επιδείνωση της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Και καταλήγει λέγοντας πως "όπου, επικρατεί η απόγνωση και η απελπισία, ενδέχεται να περάσουν λαϊκίστικα μέτρα όπως η έξοδος από την ευρωζώνη"!
Νωρίτερα δε η Standard & Poor’s έκρουε και τον κώδωνα του κινδύνου για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συνολικά. Με έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες εισέρχονται σε κρίσιμη φάση και επισημαίνει πως «οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων -όπως οι ελληνικές εκλογές, η ευρωπαϊκή σύνοδος και η σύνοδος της G20- θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες». (δείτε εδώ). Ιδιαίτερη μνεία δε πρέπει να γίνει στο ότι η S&P επισημαίνει πως «η ίδια η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση» και πως οι εξελίξεις κατά τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να κρίνουν πολλά!
Η Pimco βλέπει έξοδο
"Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ", τονίζει ο Neel Kashkari, εις εκ των ισχυρών της Pimco, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τη χώρα και το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Ο χρόνος τελειώνει για την Ευρωζώνη, προειδοποιεί την ίδια στιγμή, ο David Rosenberg, επικεφαλής αναλυτής της Gluskin Sheff. Ειδικά για την Ελλάδα, επισημαίνει πως εύκολη λύση δεν θα υπάρξει μετά τις εκλογές, καθώς όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Ταυτόχρονα, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
"Aς υποθέσουμε πως κερδίζει η δεξιά στις εκλογές της Κυριακής και η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το Μνημόνιο. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δραματική. Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα πακέτα διάσωσης στο μέλλον", προσθέτει.
Προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο οι γερμανικές τράπεζες
Παράλληλα σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires οι γερμανικές τράπεζες προειδοποιούν ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε μαζικές απώλειες στις αγορές, τεράστιες εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα και προβλήματα στις συναλλαγές με τη χώρα.
Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο και σενάριο που θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, ενώ παραμένουν επιφυλακτικά αισιόδοξες.
Συγκεκριμένα ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank δήλωσε ότι η τράπεζα δεν έχει αποφασίσει για συγκεκριμένα βήματα στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ αν και έχει εσωτερικά συζητήσει τις πιθανές επιπτώσεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «οι πρώτες ώρες» θα είναι κρίσιμες καθώς θα πρέπει να αποτραπούν οι κεφαλαιακές εκροές, δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίου.
Η Deutsche Bank δεν περιμένει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και περιμένει τις αγορές να σημειώσουν ράλι εάν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, δήλωσε ο Krause.
Η κρατική τράπεζα KfW Bankengruppe "είναι επαρκώς προετοιμασμένη και έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, σε οργανωτικό επίπεδο", δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Commerzbank AG (CBK.XE) προετοιμάζεται για αρκετούς μήνες για όλους τους πιθανούς κινδύνους και έχει εξετάσει πολλά σενάρια, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας.
Η Commerzbank δεν έχει θυγατρικές στην Ελλάδα και έχει πουλήσει το κρατικό χρέος που κατείχε.
Fitch : Έως και καταστροφικός ο αντίκτυπος μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Αλλά και η Fitch επιχειρεί, με νέα έκθεσή της, να σκιαγραφήσει τον ενδεχόμενο αντίκτυπο μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ ειδικά για τις επιχειρήσεις, ανατρέχοντας στα διδάγματα από την περίπτωση της Αργεντινής.
Ο οίκος αξιολόγησης «βλέπει» πως στην περίπτωση επιστροφής της χώρας στη δραχμή, και δη υποτιμημένη, θα προκαλέσει αμέσως μεγάλη αύξηση του χρέους των επιχειρήσεων, ενώ θα ασκήσει πιέσεις επισημαίνει: «Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα περιοριστούν οι εξαγωγές, η δυνατότητα ελέγχου και συγκράτησης των τιμών, θα υπάρξει μακράς διάρκειας ύφεση. Όλα αυτά θα ασκήσουν εντονότατες πιέσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις και μπορούν να περιορίσουν την ευχέρεια των εταιρειών να αποπληρώσουν τα χρέη τους»
Ενώ «υπενθυμίζει» πως πέραν όλων των άλλων η κυβέρνηση της Αργεντινής εισήγαγε μια σειρά από έκτακτα μέτρα που έπληξαν την οικονομική ευλυγισία και την πιστοληπτική αξιολόγηση των εταιρειών της Αργεντινής. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονταν οι περιορισμοί στη διακίνηση ξένου νομίσματος και η ρύθμιση των τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για να διαθέσουν ρευστότητα στις αγορές «εάν χρειαστεί» μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές από την Ομάδα των Είκοσι (G-20). (δείτε εδώ).
Της «πρωτοβουλίας» αυτής, που συνίσταται στην λήψη έκτακτων μέτρων για να αποφευχθεί η εκτίναξη της αξίας των εκτός ευρώ εθνικών νομισμάτων, λόγω της πιθανολογούμενης μεταστροφής των επενδυτών σε ασφαλέστερα του ευρώ «καταφύγια», ηγείται ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας Thomas Jordan, συνεπικουρούμενος από τις διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νορβηγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: