Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

FT: Έτοιμη για χαλάρωση του Μνημονίου η Ε.Ε

Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα
Ετοιμη να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας είναι η ΕΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής έκδοσης των Financial Times με τίτλο
"Η ΕΕ θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας" και υπότιτλο "Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Eτοιμάζεται μετά τις εκλογές για παραχωρήσεις – μολονότι οι Έλληνες έχουν προφανώς παραβιάσει και πάλι τις δεσμεύσεις τους για το πρόγραμμα λιτότητας". Θετικό μήνυμα και από την Goldman Sachs, η οποία ανασκευάζει  τα τρομολαγνικά σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, εκτιμώντας τώρα ότι δεν έχουν καμία βασιμότητα.

Eπικαλούμενοι ευρωπαϊκές πηγές, οι Financial Times λένε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης προτίθενται να διαπραγματευτούν χαλάρωση του ελληνικού Μνημονίου "ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών της Κυριακής", καθώς εκτιμούν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχθεί στην Ελλάδα, θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις.
Αυτό παρότι στους κύκλους της τρόικας θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραβιάσει και πάλι τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα λιτότητας, καθώς από τότε που εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο, η εφαρμογή δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου.
Επισήμως, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο απαιτούν από την Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες με την τρόικα, ώστε να μην επιδείξουν ανοχή, που θα δημιουργούσε προηγούμενο για μελλοντικές αθετήσεις δεσμεύσεων και από άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: