Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η Bundesbank βάζει όρους για την διάσωση της Ισπανίας

Η «διάσωση» της Ισπανίας θα πρέπει να συνοδεύεται από «σημαντικούς» όρους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη δεν περιμένει πια ότι θα υποστηριχθεί οικονομικά χωρίς όρους.
Οι όροι του δανείου της Ευρωζώνης προς τις ισπανικές τράπεζες, που μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, έχει προκαλέσει πολεμική στη χώρα, με την ισπανική αντιπολίτευση να φοβάται ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον λαό, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι μόνο ο χρηματοοικονομικός τομέας θα επηρεαστεί.
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν ελπίζει πια σε μια οικονομική στήριξη χωρίς όρους. Οι όροι θα πρέπει να είναι στοιχείο-κλειδί κάθε οικονομικής βοήθειας», σημείωσε ο πρόεδρος της Bundesbank σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El País.
«Καθώς οι διάφοροι οικονομικοί τομείς συνδέονται μεταξύ τους, πιστεύω ότι οι όροι θα πρέπει να είναι σημαντικοί» για την Ισπανία, υπογράμμισε ο Βάιντμαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εντύπωση ότι αυτή η διάσωση είναι χωρίς όρους εκτός του χρηματοοικονομικού συστήματος επηρεάζει ήδη τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων», διευκρινίζοντας ότι «έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για χαλάρωση των όρων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας», αλλά και της Ελλάδας.
«Όμως η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων το μόνο που θα κάνει είναι να παρατείνει την κρίση και η αντίδραση των αγορών αντικατοπτρίζει αυτή την ανησυχία», σημείωσε ο Βάιντμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: