Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Τα "πακέτα" των παροχών που έταξαν προεκλογικά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Πόσο κοστολογούνται αυτές οι "υποσχέσεις" και τα οικονομικά προγράμματα των δύο κομμάτων

Παροχές δεκάδων δισ. ευρώ έφθασαν να τάζουν προεκλογικά οι αρχηγοί των δύο πρώτων - με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα των εκλογών - πολιτικών κομμάτων, αγνοώντας για την κρισιμότητα της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας.
Μπορεί τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου να φθάνουν οριακά έως τις 20 Ιουλίου, και από την στιγμή που δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση από την Τρόικα η Ελλάδα θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει, αυτό όμως ποσώς ενδιαφέρει τα επιτελεία της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τούτο φαίνεται από τις εξαγγελίες των 10 δις. ευρώ που «μοίρασε» προεκλογικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Μόνο η πρόταση για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σύμφωνα με τους αναλυτές θα δημιουργούσε μία απώλεια εσόδων της τάξης των 3,3 δις. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αν αυτή συνδυασθεί και από την εξαγγελία για την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που «κόντυνε» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το κόστος ανεβαίνει στα 5,5 δις. ευρώ.
Σημαντικές διαρροές εσόδων θα δημιουργούσε στα κρατικά ταμεία και η σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32% από 45% που είναι σήμερα για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 1,3 δις. ευρώ ενώ αλλά 2,2 δις. ευρώ θα έχανε ο προϋπολογισμός από την κατάργηση του Τέλους των ακινήτων. Ειδικά για το τελευταίο ο αρχηγός της Ν.Δ έκανε λόγο για αντικατάσταση του Τέλους από ένα καινούργιο μέτρο χωρίς όμως να το προσδιορίσει.
Ακόμη πιο «γαλαντόμο» ήταν σύμφωνα με οικονομολόγους - αναλυτές το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε μέτρα αξίας 16 δις. ευρώ μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Από αυτά τα 12 δις. ευρώ αφορούν προεκλογικές εξαγγελίες που προέρχονται αποκλειστικά από τον τομέα των δαπανών. Σε αυτή την κοστολόγηση περιλαμβάνονται οι προτάσεις για την επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής ή η κρατικοποίηση του ΟΤΕ.
Πρόκειται για προτάσεις, οι οποίες στοχεύουν σε ένα πολύ μεγαλύτερο αντί για μικρότερο κράτος που προβλέπει το Μνημόνιο, με αποτέλεσμα η λύση για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας να μην είναι τόσο απλή με την απότομη αύξηση τέτοιου είδους δαπανών.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ακόμη υποσχέσεις στους Έλληνες και για μειώσεις φόρων,
όπως για παράδειγμα το Τέλος ακινήτων που μαζί με τους άλλους που θα καταργηθούν θα στερήσουν από τον προϋπολογισμό έσοδα 4 δις. ευρώ.
Μέρος αυτών των εισπράξεων θα αποκατασταθεί από την φορολόγηση του πλούτου, αλλά και από την ανάπτυξη η οποία θα έρθει αποκλειστικά μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις.
Το μόνο που μένει από όλα αυτά είναι ότι η 17η Ιουνίου έφθασε. Και αυτές οι εξαγγελίες θα πρέπει να γίνουν πράξη.
ΤΟ CRASH TEST ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΝΔ
ΜΙΣΘΟΙ
«Πάγωμα» μισθών στα σημερινά επίπεδα, ώσπου να υπάρξει νέα συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών
Στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων
Επαναφορά της μετενέργειας στους 6 μήνες (από 3 μήνες που είναι τώρα)
Αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων αστυνομικών που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και –σε πρώτη φάση– των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα γίνει αμέσως μετά η προσπάθεια για τους υπόλοιπους.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009
Όχι άλλες οριζόντιες περικοπές
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Επέκταση του επιδόματος ανεργίας από 1 σε 2 χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης
Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα, εφ’ όσον βέβαια βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο
Ανακοπή της ανεργίας φέτος, δημιουργία τουλάχιστον 150.000 νέων θέσεων εργασίας ως τα μέσα του 2013 και διπλάσιων τον επόμενο χρόνο.
ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009 και αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Σταδιακή εξόφληση της φετινής φοροκαταιγίδας: Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών (ΕΤΑΚ του 2009, Έκτακτη εισφορά που μπήκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου το 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011, και φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011), ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος και να μετακυλήσουν τα υπόλοιπα αργότερα, ακόμα και στα επόμενα δύο χρόνια
Αντικατάσταση του περιβόητου «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ από νέο διευρυμένο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό και υποφερτό για όλους.
Αύξηση αφορολογήτου ορίου: Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 για το 2013 και στις 10.000 για το 2014
Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών:
Μείωση του φόρου για νομικά πρόσωπα –εταιρίες και επιχειρήσεις– στο 15% για το 2013
Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32% (από 45% σήμερα) την επόμενη τριετία
Άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% (από το 23% σήμερα)
Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 19%, 9% και 5% (από 23%, 19% και 6,5% σήμερα) την επόμενη τριετία. Στον χαμηλό συντελεστή 5% εντάσσεται το συνολικό τουριστικό πακέτο.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Η περικοπή 11,7 δισ. ευρώ δημοσίων δαπανών για τη διετία 2013-2014 να επεκταθεί κατά δύο χρόνια, ως το 2016 τουλάχιστον. Έτσι, ο προϋπολογισμός του 2013 θα περιλαμβάνει περικοπές 3,5 δισ. ευρώ, αντί 7,5 δισ. ευρώ, ενώ θα γίνει εξοικονόμηση από σπατάλη και διαφθορά, όχι από μισθούς και συντάξεις
Όχι άλλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Πέρα από τον κανόνα 1 προς 10, επαναφορά της πρότασης της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία (ως είχε και όχι όπως εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση): Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου που συγχωνεύονται και καταργούνται να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον. Θα παίρνει το βασικό μισθό του και τις εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία του. Σε μια 3ετία –μέχρι 4ετία– θα μπορεί να βρει εργασία στον ιδιωτικό τομέα, από την οικονομική ανάπτυξη, που θα έχει προκύψει στο μεταξύ
Όχι άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κι εφόσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνον τόκους για 2 ή 3 χρόνια.
Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.
ΖΗΜΙΕΣ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟ PSI
Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία: Σχετική βιώσιμη πρόταση έχει συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων. Η τρέχουσα τιμή των ομολόγων καθιστά πολύ ικανοποιητική την πρόταση, χωρίς να επιβαρύνει το Δημόσιο, ενώ δίνει διέξοδο και στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ιδιώτες ομολογιούχους. Υπάρχει και θετική γνωμοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.


ΣΥΡΙΖΑ
ΜΙΣΘΟΙ
«Πάγωμα» μειώσεων μισθών και σταδιακή αποκατάσταση μισθών στα προ του μνημονίου επίπεδα
Άμεση αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων (εθνικής και κλαδικών)
Αποκατάσταση της μετενέργειας
Κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που προέβλεπαν 22% μείωση του κατώτερου μισθού και 32% για τους νέους κάτω των 22 ετών – Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Φρένο» στις μειώσεις και σταδιακή αποκατάστασή τους, ξεκινώντας από τις πρόσφατες μειώσεις του δευτέρου μνημονίου και με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461,50 ευρώ και επέκτασή του στα 2 χρόνια
Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και στους αυτοαπασχολούμενους
Βασικό μέλημα η ταχεία μείωση της ανεργίας μέσα από μια πολιτική προοδευτικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.
ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
«Καλλιεργητική κάρτα» χρηματοδότησης για τους αγρότες, προκειμένου να μπορούν να παράγουν. Σύνδεση κάθε επιδότησης με την παραγωγή. Με την κάρτα αυτή ο αγρότης θα επιλέγει τους προμηθευτές του και αυτοί θα πληρώνονται από την τράπεζα.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Κατάργηση όλων των χαρατσιών που επιβλήθηκαν
Άμεση προτεραιότητα η κατάργηση του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ για τα μικρομεσαία εισοδήματα και ακίνητες περιουσίες, για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και προσαρμογή στα επίπεδα της Ε.Ε. – Ελάφρυνση των φτωχότερων και επιβάρυνση των πλουσιότερων:
Φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 4% του ΑΕΠ σε ορίζοντα 4ετίας
Σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, ιδίως σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και ελαχιστοποίησή του στα τρόφιμα
Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό.
Επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων
Επιδίωξη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο για αύξηση των εσόδων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Εκσυγχρονισμός και στελέχωση των εφοριών με εξειδικευμένο προσωπικό
Άμεση κατάρτιση περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με αυστηρές ποινές δήμευσης μέρους της περιουσίας για όσους αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημοσίων δαπανών
Σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ κατ’ ελάχιστο στο επίπεδο του 43% (έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του μνημονίου) και κατά μέγιστο στον σημερινό μέσο όρο της ευρωζώνης (46%)
Λειτουργία και ενίσχυση της Κεντρικής Αρχής Προμηθειών η οποία θα ελέγχει την κοστολόγηση αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας-προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας
Σταμάτημα των απολύσεων.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
Oλική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες και διαμόρφωση χαμηλών επιτοκίων μέσω κρατικής επιδότησης του επιτοκίου για βραχυπρόθεσμα δάνεια που σχετίζονται ευθέως με τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: