Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Και η Ιρλανδία ζητάει τώρα επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου της

Ο καλύτερος μαθητής της λιτότητας και του Μνημονίου, η Ιρλανδία, ζητάει τώρα επαναδιαπραγμάτευση των δικών της όρων δανεισμού. Ο δανεισμός 100 δις στην Ισπανία χωρίς σκληρούς όρους άναψε φωτιές στην Ιρλανδία που δανείστηκε 85 δις, πήρε σκληρά μέτρα λιτότητας και πλήρωσε επιτόκιο 5,8%.
Η Ιρλανδία ζητάει τώρα το δικό της μερίδιο στα μέτρα ελάφρυνσης που σταδιακά αποφασίζει η ΕΕ για τις υπερχρεωμένες χώρες. Στόχος του Δουβλίνου είναι να επιτύχει συμφωνία παρόμοια
με αυτή των Ισπανών. Σε μια θυελλώδη τηλεδιάσκεψη που έγινε το Σάββατο και διήρκησε τρεις ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να δανείσουν ως 100 δις ευρώ την Ισπανία προκειμένου να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Σύμφωνα με το Ρόϊτερς, στην τηλεδιάσκεψη υπήρξαν έντονες διαφωνίες για τον ρόλο του ΔΝΤ στη σωτηρία του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας, επειδή η Μαδρίτη ήθελε να κρατήσει το ΔΝΤ μακριά από τη χώρα.
Τελικά το ΔΝΤ δεν θα παράσχει χρήματα στην ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών αλλά θα συνεισφέρει στην παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του ισπανικού τραπεζικού κλάδου, ενώ η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι η Μαδρίτη θα εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας που έχει υποσχεθεί.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: