Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Πώς μπορείτε να εξαγοράσετε το χρόνο ασφάλισης γονικής άδειας

Ο χρόνος της γονικής άδειας φτάνει τους 3½ μήνες και δίνεται ώσπου το παιδί να φτάσει τα 3½ έτη. Ο χρόνος αυτός εξαγοράζεται με βάση το ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τη χρονολογία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ:
-Για χρονικές περιόδους μέχρι 30 Ιουνίου 2011 η αναγνώριση θα γίνει με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που ήταν 33,04 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου 2011 και μετά η αναγνώριση γίνεται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος του έτους (δηλαδή 33,57 ευρώ).
-Για αιτήσεις αναγνώρισης που έχουν υποβληθεί μετά την 1η Αυγούστου 2011 στο ποσοστό βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η εξαγορά θα πρέπει να συμπεριληφθεί η αύξηση κατά 1% του ποσοστού υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αντίθετα για αιτήσεις αναγνώρισης που έχουν υποβληθεί προγενέστερα δεν θα υπολογιστεί η συγκεκριμένη αύξηση.
-Η αναγνώριση χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών μπορεί να γίνει με το προϊσχύον καθεστώς προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με διατάξεις που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Με τον Νόμο 3996/2011 υπήρξαν τροποποιήσεις όσον αφορά στις συνέπειες εκπρόθεσμης καταβολής των εισφορών για την αναγνώριση του χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Συγκεκριμένα, αν υπάρξει καθυστέρηση καταβολής μίας ή και παραπάνω δόσης δεν προβλέπεται πλέον απώλεια του δικαιώματος προς αναγνώριση του χρόνου που αντιστοιχεί στις δόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί. Βέβαια σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης εξακολουθεί να ισχύει η επιβάρυνση με πρόσθετα τέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: