Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Ισπανία: Τελικά θα έχει Μνημόνιο και τρόικα

Γερμανία-Κομισιόν άλλαξαν γνώμη και αδειάζουν τον Μαριάνο Ραχόι.
Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση της επιτυχίας της ισπανικής κυβέρνσηης από τον πρωθυπουργό Ραχόι, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έρχονται να τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα. Ενώ λοιπόν οι πρώτες ανακοινώσεις έκαναν λόγο για στήριξη €100 δισ. στις ισπανικές τράπεζες χωρίς καμία προϋπόθεση, εκτός από την τεχνογνωσία του ΔΝΤ, σήμερα ο Αλταφάζ της Κομισιόν έδωσε μια νέα, τελείως διαφορετική ερμηνεία.
Οι εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν πολιτική ανταρραχή στο εσωτερικό της Ισπανίας καθώς ο πρωθυπουργός έδωσε μια τελείως διαφορετική εικόνα. Αν όμως η Ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε κάτι διαφορετικό στο Eurogroup και αυτό αλλάζει εκ των υστέρων, τότε είναι πολύ πιαθνό να υπάρξουν εντάσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Νωρίτερα το πρωί η Φιλανδία ενημέρωσε ότι προτίθεται να ζητήσει εγγυήσεις για τα... δανεικά, όπως ακριβώς είχε πράξει και στην περίπτωση της Ελλάδας, σε περίπτωση που τα χρήματα πορέλθουν από τον EFSF.
Παράλληλα επειδή μετά την ανακοίνωση του deal η Κύπρος και η Ιρλανδία έσπευσαν να ζητήσουν κάτι αντίστοιχο, βασιζόμενες στις αρχές της ίσης μεταχείρισης, η Κομισόν έσπευσε να αλλάξει τους όρους πίσω από την πλάτη της Ισπανίας.
Ετσι ανακοινώθηκε ότι η Ισπανία θα τελεί υπό την εποπτεία των διεθνών δανειστών της μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.
Οι δηλώσεις τους έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι που επέμεινε ότι το πρόγραμμα δεν συνοδεύεται από όρους αντίστοιχους με αυτούς που συνοδεύουν τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ωστόσο, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν σήμερα ότι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η τρόικα, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα εποπτεύουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας.
«Φυσικά θα υπάρξουν όροι», δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. «Όποιος δίνει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει πλήρως στην εποπτεία του ισπανικού προγράμματος, αν και δεν χορηγεί πόρους, και οι τράπεζες που θα λάβουν βοήθεια οφείλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, πρόσθεσε.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τους όρους για τη στήριξη του ισπανικού τραπεζικού τομέα, αλλά ο τελευταίος λόγος για το θέμα ανήκει σε εμάς, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την Οικονομία Όλι Ρεν.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ διευκρίνισε ότι, τόσο ως προς την εκτίμηση των αναγκών της Ισπανίας, όσο και ως προς τη θέσπιση των όρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Θα είναι ένα «κουαρτέτο», όχι «τρόικα», είπε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο: «Το ισπανικό κράτος λαμβάνει τα δάνεια, η Ισπανία θα είναι υπεύθυνη για αυτά... Θα υπάρχει ομοίως μια τρόικα. Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία ώστε να διασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα τηρείται, αλλά αυτό αφορά μόνο την αναδιάρθρωση των τραπεζών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: