Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

«Οι χώρες της Ευρωζώνης να θυμούνται ότι είναι στο ίδιο πλοίο»

Κανένας δεν θα βγει σώος από μια μεγάλη θύελλα, γράφει ο κινεζικός Τύπος
«Εάν συγκρίνουμε την ευρωζώνη με ένα γιγαντιαίο πλοίο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένας δεν θα βγει σώος και αβλαβής εάν το πλοίο αυτό βουλιάξει σε μια μεγάλη οικονομική θύελλα. Οι χώρες πάνω στο πλοίο πρέπει να τείνουν χείρα βοηθείας» γράφει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα σε δημοσίευμά του. Οι αναφορές αυτές έρχονται μόλις ένα 24ωρο πριν τις εκλογές στην Ελλάδα και λίγες μέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της G20 στο Μεξικό. Ο κινεζικός Τύπος καλεί μάλιστα τους Ευρωπαίους να «έχουν περισσότερο κατά νου ότι βρίσκονται στο ίδιο πλοίο».
«Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δυο οικονομικές κινητήριες δυνάμεις της Ευρωζώνης, θα πρέπει να παραμερίσουν τις πολιτικές τους διαφορές, να ενισχύσουν τη διμερή τους συνεργασία και να διαδραματίσουν έναν πιο σημαντικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης χρέους», τόνισε το πρακτορείο.
«Όσο για τις χώρες που κυρίως πλήττονται από την κρίση όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αυτές θα πρέπει, όπως και οι λαοί τους, να κατανοήσουν περισσότερο την ανάγκη για επώδυνα μέτρα, όπως η πολιτική λιτότητας, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματός τους», πρόσθεσε το Νέα Κίνα.
Η Κίνα, σημαντική κάτοχος ευρωπαϊκών ομολόγων, βλέπει όλο και περισσότερο την οικονομία της να πλήττεται από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως των κινεζικών εξαγωγών.
Η κινεζική κυβέρνηση, η οποία θέλει να διαφοροποιήσει την τοποθέτηση του ξένου συναλλάγματος στο εξωτερικό, έχει στην κατοχή της, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες εκτιμήσεις ειδικών, ευρωπαϊκά ομόλογα αξίας άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: