Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Χάος στις εφορίες της Θεσσαλονίκης – Επιστρέφουν τα μπλοκάκια για να μην πληρώσουν φόρο

Μέχρι και αρκετές ώρες μπορεί να χρειαστεί να περιμένει σε ουρές μπροστά απ' τα γκισέ της εφορίας ένας φορολογούμενος με ανενεργό «μπλοκάκι», που επιθυμεί να κάνει διακοπή εργασιών, προκειμένου ν' απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής των 500 ευρώ του φόρου επιτηδεύματος.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να απαιτηθούν επαναληπτικές επισκέψεις στη ΔΟΥ, προκειμένου να συγκεντρωθούν/κατατεθούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη διακοπή (μπορεί να χρονολογούνται από δεκαετίες πριν), που θα τον απαλλάξουν από τον φόρο (ο οποίος επιβάλλεται ακόμη και αν δεν έχει πλέον εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα/εμπορική επιχείρηση).
Οι επαγγελματίες που σπεύδουν να κάνουν διακοπή εργασιών, καθώς δεν ασκούν πλέον την αναγραφόμενη στα βιβλία τους δραστηριότητα και θέλουν να τα παραδώσουν (όπως και τα δελτία παροχής υπηρεσιών), είναι χιλιάδες.
Προστίθενται δε στις ουρές, που σχηματίζουν όσοι επισκέπτονται αυτές τις μέρες τις εφορίες για να καταθέσουν χειρόγραφες δηλώσεις εισοδήματος (κυρίως ηλικιωμένοι), να λάβουν κλειδάριθμο ή να καταβάλλουν εκπρόθεσμα το λεγόμενο «ειδικό τέλος της ΔΕΗ».
Έτσι, παρότι η διαδικασία καθεαυτήν θα μπορούσε να διεκπεραιώνεται σε χρόνο από λίγα λεπτά μέχρι μία ώρα, σχηματίζονται μεγάλες ουρές στις εφορίες της Θεσσαλονίκης, πολλές εκ των οποίων λειτουργούν με το μισό -σε σχέση με το απαιτούμενο- προσωπικό. Αναμονή από τις 5 τα ξημερώματα
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μ.Γ. Ενόψει της λήξης της σχετικής προθεσμίας, στις 14 Ιουνίου, βρέθηκε στην εφορία όπου ανήκει, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στις 7.45 το πρωί, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία διακοπής.
Όπως λέει στο ΑΜΠΕ, πήρε το νούμερο 384, γιατί άλλοι φορολογούμενοι, που περίμεναν ήδη από τις 5 τα ξημερώματα έξω απ' τη ΔΟΥ, εξασφάλισαν δικαιωματικά την προτεραιότητα.
Χρειάστηκε δε, όπως υποστηρίζει, να συγκεντρώσει δικαιολογητικά από έξι διαφορετικά τμήματα της εφορίας: μητρώου, αυτοκινήτου (για επαγγελματικό ΙΧ), ΦΠΑ, Εσόδων-Εξόδων, Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και Γενικού Ελέγχου.
Άπραγος έφυγε από εφορία στη δυτική Θεσσαλονίκη ο Ν.Γ., καθώς, όταν στις 9.30 το πρωί έλαβε το νούμερο 140, τον πληροφόρησαν -όπως λέει στο ΑΜΠΕ- ότι πιθανότατα δεν θα προλάβαινε να διεκπεραιώσει τη συναλλαγή αυθημερόν.
Δύο διαφορετικές εφορίες, στα αντίθετα άκρα της πόλης, χρειάστηκε να επισκεφτεί ο Σ.Τ., καθώς την εποχή που έκανε έναρξη επαγγέλματος ανήκε σε άλλη ΔΟΥ, σε σχέση με τη σημερινή. Μέχρι το μεσημέρι δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Έξι ελεγκτές για πάνω από 1000 δηλώσεις
«Σήμερα έχουν περάσει από την Εφορία πάνω από 200 άτομα για ''εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών'' όπως αποκαλείται. Έχω μπροστά μου ολόκληρη ντάνα από εκπρόθεσμες διακοπές. Η διαδικασία είναι απλούστατη, αλλά η εξέλιξή της σύνθετη. Η κατάθεση της αίτησης δεν διαρκεί πάνω από πέντε λεπτά. Ωστόσο, η αίτηση πρέπει να ελεγχθεί. Οι ελεγκτές είναι μόνο έξι, ενώ κοντεύουμε ήδη τις 1000 αιτήσεις», υπογραμμίζει στο ΑΜΠΕ η υποδιευθύντρια Ελέγχου ΔΟΥ Καλαμαριάς, Παρασκευή Καραγιαννοπούλου.
Προσθέτει ότι η εφορία Καλαμαριάς, που ενοποιήθηκε με την Η' Θεσσαλονίκης, εξυπηρετεί σήμερα περίπου 120.000 φορολογούμενους, σχεδόν 65.000 περισσότερους σε σχέση με την προ της ενοποίησης περίοδο, με τον ίδιο ακριβώς αριθμό υπαλλήλων, που είχε πριν.
«Για την περίπτωση τής διακοπής εργασιών, ο φορολογούμενος πρέπει να γνωρίζει οπωσδήποτε πότε έκανε έναρξη και πότε σταμάτησε να εκδίδει παραστατικά και να έχει τακτοποιημένες τις υποχρεώσεις του. Θα κάνει την αίτηση και η περίπτωσή του θα ελεγχθεί, βάσει βιβλίων, από τον υπεύθυνο», εξηγεί.
«Τρελοκομείο» με το ειδικό τέλος ακινήτων
Σχετικά γρήγορα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε διακοπή εργασιών στην Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, αν και η ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων -μετά την αίτηση- μπορεί να διαρκέσει λίγες ημέρες.
Σύμφωνα πάντως με τη διευθύντρια της ΔΟΥ, Θεοδοσία Καούδη, «μοιάζει με τρελοκομείο» η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το «πέρασμα» -από τη ΔΕΗ στις εφορίες- της αρμοδιότητας εκπρόθεσμης είσπραξης του τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
«Καθημερινά έχουμε εδώ 200 άτομα γι' αυτόν τον λόγο», σημειώνει η κα Καούδη, επισημαίνοντας πάντως ότι, τουλάχιστον, η δυνατότητα, που έχει δοθεί στους φορολογούμενους για την κατάθεση των δηλώσεων εισοδήματος μέσω Διαδικτύου, έχει μειώσει σημαντικά την αντίστοιχη κίνηση. «Χειρόγραφες δηλώσεις καταθέτουν πλέον κυρίως οι συνταξιούχοι», λέει.
Όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ, από τους φορολογούμενους, που σπεύδουν στην εφορία για διακοπή εργασιών, προκειμένου να μην πληρώσουν τον φόρο επιτηδευματία, σχεδόν «κανένας δεν έρχεται έτοιμος [με τις απαιτούμενες γνώσεις και δικαιολογητικά]».
Στελέχη του τμήματος Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων της Α΄ΔΟΥ δήλωσαν στο ΑΜΠΕ ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων, όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία διακοπής εργασιών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οφείλουν να έχουν υποβάλει ΦΠΑ και δηλώσεις εισοδήματος και να έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους ή έστω να κάνουν ρύθμιση στο δικαστικό τμήμα. «Λειτουργούμε με το μισό προσωπικό απ' το απαιτούμενο»
Η εφορία είναι σήμερα αποδυναμωμένη σε όρους προσωπικού. «Οι εργαζόμενοι υπερβάλουν εαυτόν. Προχθές λιποθύμησε συνάδελφος στο Μητρώο, όπου έχουμε τρία άτομα, ενώ χρειάζονται επτά. Στο Εισόδημα δουλεύουν τέσσερα, ενώ θα έπρεπε να είναι επτά-οκτώ. Χρειάζονται 15 ελεγκτές και έχουμε 7-8. Με την εφεδρεία κα τις συντάξεις, λειτουργούμε με το μισό προσωπικό», λέει. Περιστατικά που προκαλούν θλίψη
Η Α΄ΔΟΥ Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί 28.000-29.000 φορολογούμενους, αλλά σε μια «δύσκολη» περιοχή, καθώς στην αρμοδιότητά της ανήκουν η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, τα περισσότερα καταστήματα της κινέζικης κοινότητας κτλ. Το γεγονός ότι η εφορία συναλλάσσεται με πολλούς επαγγελματίες/μικροεπιχειρηματίες, έχει φέρει συχνά την κα Καούδη ενώπιον περιστατικών, που προκαλούν αν μη τί άλλο θλίψη.
«Τί να πεις όταν βλέπεις επιχειρηματία, που έρχεται μπροστά σου κλαίγοντας, επειδή δεν έχει 147 ευρώ για τον ΦΠΑ; Στην περιοχή μας έχουμε εκατοντάδες δεκάδες διακοπές επιχειρήσεων [λόγω αδυναμίας επιβίωσης]. Το 60% των καταστημάτων έχουν κλείσει», λέει η κα Καούδη.
Επισημαίνει ότι οι άνθρωποι «θυμούνται» ακόμη και μικροποσά που δεν εισέπραξαν επί χρόνια, παρότι ελάμβαναν σχετικές ειδοποιήσεις. Σήμερα, προσπαθούν να τα διεκδικήσουν, δυστυχώς με άσχημο τρόπο ενίοτε.
«Όταν κάποιος έχει να εισπράξει χρήματα απ' το δημόσιο πρέπει να το κάνει εντός πενταετίας. Αλλιώς παραγράφονται. Ήρθε χθες ένας φορολογούμενος για να εισπράξει 92 ευρώ, που δεν είχε διεκδικήσει επί χρόνια. Όταν τού εξηγήσαμε ότι έχουν παραγραφεί, άρχισε να φωνάζει και να απειλεί ότι θα γκρεμίσει την εφορία. Επειδή, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις συνέχισε να απειλεί, καλέσαμε το 100. Και στο 100, πριν έρθουν, ζήτησαν να μάθουν αν μας απειλούσε με όπλο. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την κατάσταση που ζούμε», ισχυρίζεται η κα Καούδη._
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: