Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΔΝΤ: Ζητά αύξηση φόρων και μείωση μισθών στην Ισπανία

Ανέφικτους χαρακτηρίζει το ΔΝΤ τους δημοσιονομικούς στόχους της Ισπανίας και ζητά αύξηση των φόρων και μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της.
Παρ' όλα αυτά, το Ταμείο προειδοποιεί τη Μαδρίτη, ότι δεν πρέπει να μειώσει απότομα το έλλειμμά της, αλλά μεσοπρόθεσμα, προκειμένου να μην πλήξει περισσότερο την ήδη αδύναμη ανάπτυξη.
Όπως παρατηρεί, η Ισπανία έχει κάνει πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αλλά η εμπιστοσύνη των αγορών παραμένει αδύναμη.
Ανάμεσα στις προτάσεις του ΔΝΤ είναι η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και η ελάττωση των φοροαπαλλαγών για την πρώτη κατοικία.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεν έχει προβεί σε αύξηση του ΦΠΑ, τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αυξήσει στο 18% το 2010, ποσοστό που θεωρείται ένα από τα μικρότερα της Ευρώπης.
Ο στόχος της Ισπανίας είναι η μείωση του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ, στόχος που θεωρείται «πολύ φιλόδοξος» για το ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά ότι «μάλλον δεν θα επιτευχθεί».
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η μείωση του ελλείμματος θα προέλθει κυρίως από την περικοπή δαπανών, οι οποίες όμως, όπως λέει, δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.
Άλλωστε, η Μαδρίτη έχει «παγώσει» τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δεν τους έχει μειώσει, πέραν του 5% που είχε περικόψει το 2010 η κυβέρνηση Θαπατέρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: