Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Οταν ο Καποδίστριας προσπαθούσε να βάλει σε τάξη την Ελλάδα.

Σε δημοπρασία θα βγουν 37 ανέκδοτες έως τώρα, ιδιόχειρες επιστολές του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, οι οποίες μάλιστα είναι εξαιρετικά επίκαιρες, αφού αποκαλύπτουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να βάλει κάποια τάξη στις υποθέσεις του νεοσύστατου κράτους χωρίς να υπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος.
Και οι 37 επιστολές οι οποίες χρονολογούνται ανάμεσα στο 1789 και στο 1864 απευθύνονται στο στενό συνεργάτη του Καποδίστρια, Αλέξανδρο Κοντόσταυλο και αναφέρονται σε τρέχουσες κρατικές υποθέσεις, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, των ετών 1828-1830.
Χαρακτηριστικά είναι όσα γράφει για τους ισχυρούς Έλληνες της εποχής: «...Θα με λυπούσε πολύ αν ο εγωισμός και η φιλοχρηματία των οικονομικά ισχυρών, των ανθρώπων με υπόληψη και των γαιοκτημόνων με ανάγκαζε να καταφύγω στη βία. Όμως, αν πρέπει να το κάνω δεν θα διστάσω, γιατί μου είναι αδύνατον να σταματήσω ή να κάνω πίσω...» (29 Φεβρουαρίου 1828).
Σε άλλη επιστολή του απαντάει στη διαβεβαίωση του Κοντόσταυλου ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ισοσκελισμένος: «Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σας σχετικά με τους εθνικούς πόρους και την ισορροπία που βρίσκετε ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα. Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδας, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που με ανησυχεί, διότι μπορώ και συμπάσχω, και υποφέρω περισσότερο από τους δυστυχείς που μου ζητούν ψωμί και δεν μπορώ να τους δώσω» (13 Απριλίου 1828).
Οι συγκεκριμένες επιστολές θα βγουν σε δημοπρασία από ελληνικό οίκο την Κυριακή 24 Ιουνίου μαζί με πολλά ακόμη σπάνια βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά στο ξενοδοχείο Athens Plazza της πλατείας Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: