Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Απορρίπτουν τα κόμματα την πρόταση Μέρκελ

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Κατηγορηματική ήταν η απόρριψη από τα κόμματα της πρότασης που φέρεται ότι κατέθεσε η Γερμανίδα καγκελαρίος, Άγκλα Μέρκελ, για την διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, παράλλήλα με τις βουλευτικές εκλογές.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ.
«Επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες.Δικαιούται, όμως, ο Ελληνικός λαός το σεβασμό των εταίρων του.Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος –και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα», τόνισε.
«Η κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα-προτεκτοράτο.Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κος Βενιζέλος και ο κος Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός θα δώσει στην κα Μέρκελ αρνητική απάντηση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
«Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε.
«Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών. Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το περιεχόμενο της συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
«Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη, με ασφάλεια και με χειρισμούς που προστατεύουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία, και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία.»
Για την ανάγκη να συγκροτηθούν και να εφαρμοστούν με τον ταχύτερο τρόπο ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας, ιδίως των νέων, έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011.»
Αυτό ήταν και το αντικείμενο της πρόσφατης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτό στόχευε η τελευταία επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον κ. Μπαρόζο, επιστολή που περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις»
Άρα, σημασία έχει αυτές οι πολιτικές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν άμεσα πράξη, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
»Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της σημερινής συζήτησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά», τονίζει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σχολίασε μέσω twitter και αυτός, «η Γερμανία αν επιθυμεί μπορεί να κάνει στην επικράτειά της δημοψήφισμα και να φύγει από το ευρώ, εμείς δεν έχουμε τέτοιο δίλημμα».
Το ΚΚΕ «απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα "ευρώ ή δραχμή"». Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, «πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ».
Καταλήγοντας, προσθέτει: «Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους».
Ως απαράδεκτη ενέργεια που έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους Ελληνες πολίτες, την ώρα που η χώρα πορεύεται προς τις εκλογές χαρακτήρισε η Δημοκρατική Αριστερά την πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα μαζί με τις εκλογές.
"Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει. Οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη.
Για "προκλητική" και "προσβλητική" παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Κοινωνική Συμφωνία, αναφορικά με την "πρόταση της Γερμανίδας Καγκελάριου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος".
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το δημοψήφισμα αποφασίζεται από τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα θεσμικά όργανα και όχι καθ' υπόδειξη ξένων παραγόντων και ακόμη ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί αυτή τη στιγμή διότι κατά το Σύνταγμα η απόφαση λαμβάνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία όμως διαλύεται εν όψει των εθνικών εκλογών.
Επιπλέον, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι "η κα Μέρκελ πολέμησε λυσσαλέα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τον περασμένο Οκτώβριο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα την έγκριση ή όχι της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου" και καταλήγει: "Ας μας αφήσει τώρα ήσυχους να επιτελέσουμε το καθήκον μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: