Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Σημίτης: Για τη διόγκωση του χρέους ευθύνεται η ΝΔ (Άλλα αντ' άλλων)

Άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του καθηγητή στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Στουρνάρα με τίτλο «η ευθύνη στις Βρυξέλλες», φιλοξενείται στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως γράφει η Deutche Welle οι δύο αρθρογράφοι κάνουν λεπτομερή παρουσίαση των ελληνικών οικονομικών δεικτών τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και των προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα για να ενταχθεί στο ευρώ.
Καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι η χώρα μπήκε με παραποιημένα στοιχεία, «που υποδηλώνει άγνοια, αν όχι υποκρισία», όπως αναφέρουν και αποδίδουν στην κυβέρνηση της ΝΔ την ευθύνη για τη διόγκωση του χρέους.
«Η βαθιά αιτία της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας, οφείλεται στο διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ βορρά και νότου, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών κρατών και τα συνεπαγόμενα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και όχι τόσο στη διαχειριστική ανικανότητα των διοικούντων της» σημειώνουν.
«Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο, σύμφωνα με τους ηγέτες της Ευρωζώνης, θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες, δεν μπορεί να επιτύχει, χωρίς πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη και τη σύγκλιση, και σε τελική ανάλυση χωρίς μία αποτελεσματική πρόοδο προς την οικονομική ολοκλήρωση και την πολιτική ένωση» υποστηρίζουν οι κ.κ. Σημίτης και Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: