Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Στάση πληρωμών …ολίγων ημερών και αλαλούμ!

Πρωτοφανής εντολή προς τις Εφορίες
Ξεπερνά κάθε …φαντασία η εγκύκλιος του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Καπελέρη προς τις Εφορίες όλης της χώρας, η οποία ουσιαστικά δίνει εντολή για μία στάση πληρωμών …ολίγων ημερών για μισθοδοσία, δαπάνες, επιστροφές φόρων και γενικά για κάθε δαπάνη που αφορά της ΔΟΥ.
Παράλληλα, η ανάδειξη του μείζονος αυτού θέματος από το protothema.gr, φέρνει στο προσκήνιο και ένα πρωτοφανές αλαλούμ μεταξύ των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου…
Η πρωτοφανής εγκύκλιος
Η υπ’ αριθμόν 0006289 σημερινή εγκύκλιος που εστάλη προς τους προϊσταμένους όλων των ΔΟΥ από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννη Καπελέρη αναφέρει κατά λέξη τα εξής:
“Όλες οι πληρωμές που διενεργούνται από τις υπηρεσίες που προϊσταστε (δαπάνες, μισθοδοσία, επιστροφές φόρων κλπ) που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουλίου του 2011, να γίνουν μετά την 1η Αυγούστου 2011”!
Τι ιστορία, λοιπόν, είναι πάλι αυτή; Είναι λογιστικό τρικ, ώστε να εξωραϊστεί η εικόνα του Ιουλίου μήπως και περιοριστεί κάπως, ενόψει ελέγχων της Τρόικας, η μαύρη τρύπα που ήδη από το πρώτο εξάμηνο είχε φτάσει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό;
Ή υπάρχει όντως θέμα ρευστότητας στις Εφορίες, ειδικά από τη στιγμή που η εγκύκλιος δεν δίνει οδηγία για μετάθεση των πληρωμών για την 1η Αυγούστου αλλά για ΜΕΤΑ την 1η Αυγούστου;
Το protothema.gr επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Καπελέρη ο οποίος ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι οι πληρωμές θα γίνουν την 1η Αυγούστου. Βεβαίως, αν δεν βγει καινούργια εγκύκλιος, κάθε προϊστάμενος ΔΟΥ μπορεί να κρίνει κατά το δοκούν και να πληρώσει, όπως, λέει η εντολή META την 1η Αυγούστου. Και το ΜΕΤΑ την 1η Αυγούστου αντιλαμβανόμαστε ότι …δεν έχει χρονικό όριο!
Ο δε υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ερωτηθείς στη Βουλή από δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν αφορά τους μισθούς! Ωστόσο, η εγκύκλιος είναι σαφής και αναφέρεται και στις δαπάνες μισθοδοσίας…
Εξηγήσεις ζητεί η ΝΔ
Προφανώς για όλα αυτά χρειάζονται πειστικότερες απαντήσεις και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την εγκύκλιο έκανε λόγο για “πρωτοφανή οδηγία” που προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.
“Ουσιαστικά, πρόκειται για μια από τις γνωστές λογιστικές αλχημείες που επιχειρεί η κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις δαπάνες του μηνός Ιουλίου.
Η ενέργεια αυτή, δεν έχει προηγούμενο.
Αφήνει έκθετο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλούμε να δώσει άμεσα εξηγήσεις”, αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.


Ποιοι είναι οι «τεμπέληδες» τώρα, κυρία Μέρκελ;

Η γερμανική πολιτική ηγεσία μπορεί να κατηγορεί τους Νοτιοευρωπαίους ότι «καλοπερνούν» υπερβολικά και δεν δουλεύουν αρκετά, αλλά είναι οι πολίτες της Γερμανίας, καθώς φαίνεται, που απολαμβάνουν τις περισσότερες ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών, σύμφωνα με έρευνα.
Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία παίρνουν άδεια μετ’ αποδοχών 30 ημέρες το χρόνο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών της Ζωής και της Εργασίας (Eurofound). Μόνο οι Δανοί μπορούν να παίρνουν τόση άδεια στην ΕΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε προκαλέσει σάλο στη νότια Ευρώπη τον Μάιο, όταν είχε υποστηρίξει ότι οι πολίτες στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους κάνουν υπερβολικά παρατεταμένες διακοπές και βγαίνουν στη σύνταξη πολύ νωρίς. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα (το ευρώ), με το ένα άτομο να παίρνει παρατεταμένες διακοπές και το άλλο πολύ λίγες» είχε δηλώσει σε εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία. «Μακροπρόθεσμα, αυτό δεν είναι βιώσιμο».
Πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης από χώρες της Μεσογείου επέκριναν σφοδρά την κυρία Μέρκελ, διότι χρησιμοποίησε το χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρώπη, για να μετριάσει την αγανάκτηση των Γερμανών ψηφοφόρων για την παροχή δανείων, με σκοπό τη «διάσωση» χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Πάντως, η έρευνα του Eurofound έδειξε, συνυπολογιζομένων των εορτών και των αργιών, ότι ο μέσος εργαζόμενος στη Γερμανία απολαμβάνει 40 ημέρες διακοπών το χρόνο, ήτοι, μαζί με εκείνους στη Δανία, τις περισσότερες στην Ευρώπη. Οι Πορτογάλοι και οι Έλληνες συγκριτικά κατά μέσο όρο έχουν 33 ημέρες διακοπές το χρόνο, συνυπολογιζομένων και των αργιών και των επίσημων εορτών.
Οι Ρουμάνοι κάνουν τις μικρότερες χρονικά διακοπές στην ΕΕ των «27», με τις άδειες μετ’ αποδοχών και τις αργίες να φτάνουν συνολικά τις 27 ημέρες, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Τρισέ: "Δεν επιβάλλει η Ευρώπη τη λιτότητα στην Ελλάδα"

"Δεν επιβάλλουμε τη λιτότητα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διορθώνει από μόνη της μνημειώδη λάθη διαχείρισης του παρελθόντος", δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Le Point, ο Τρισέ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι "η Ελλάδα, πριν από την κρίση σταθερά ξόδευε περισσότερα από όσα κέρδιζε. Μια συνετή διαχείριση είναι ο μόνος τρόπος για να έχει και πάλι ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας που βασίζονται στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας", επισημαίνει ο κ.Τρισέ, προσθέτοντας πως "αυτό σημαίνει έναν υγιή προϋπολογισμό, ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα εφαρμόζεται αυστηρά και τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".
Ακόμη, προχωρά στη διαβεβαίωση ότι "κανείς δεν εξέτασε ούτε μια στιγμή" το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε "σταθερό, αξιόπιστο και στέρεο".
"Η Ελλάδα δεσμεύεται να κάνει τα πάντα και οφείλει να κάνει τα πάντα με αυτήν την αυστηρή επίβλεψη της Ευρώπης την οποία πάντοτε επιθυμούσαμε, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να ανακτήσει τη σταθερότητα και να αποπληρώσει τα δάνεια της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι δεν επιχορηγούν την Ελλάδα χωρίς να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Επενδύουν στην αναδιάταξή της. Όπως είναι φυσικό οφείλουν να επιτηρούν από κοντά την επένδυσή τους", προσθέτει.
"Αυτό που μετράει είναι να συνεχίσει πιστά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει αποφασιστικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων", είπε.
Στο ερώτημα για το εάν η Ευρώπη θα μπορέσει να κινητοποιήσει δύο φορές πάνω από 100 δισεκατομμύρια για μια χώρα σαν την Ελλάδα, ο κ. Τρισέ απάντησε ότι το "απολύτως θεμελιώδες είναι να πάρει και πάλι η Ελλάδα τον έλεγχο της δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Να θέσει σε εφαρμογή το συντομότερο και με τον αυστηρότερο τρόπο, το πρόγραμμα αναδιάταξης του προϋπολογισμού της, των δημοσίων λογαριασμών και της ανταγωνιστικότητάς της".
Αναφορικά με τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία, απαντά ότι "όλες οι χώρες, χωρίς εξαίρεση, έχουν επίγνωση ότι περνάμε μία εξαιρετική κρίση. Από όλες η ΕΚΤ ζητά να εφαρμόσουν ανεπιφύλακτα το γράμμα και το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, κυρίως αναφορικά με το κόστος παραγωγής, και να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο δρόμος βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας".

Το θέμα του ΟΠΑΠ επανεξετάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις επιλογές για το θέμα του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Το κυβερνών κόμμα πρόκειται να μελετήσει αν η πώληση ποσοστού της εταιρείας είναι ο καλύτερος τρόπος για την άντληση εσόδων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένει έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ από την επέκταση της άδειας.
«Δεν έχουμε δεσμευθεί ότι θα πωλήσουμε τον ΟΠΑΠ. Έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε έσοδα υπέρ του δημοσίου χρέους από τον ΟΠΑΠ. Το υπουργικό συμβούλιο θα εκτιμήσει ποιο είναι το καλύτερο μέσο για να αντληθούν τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να επεκτείνει την σύμβαση του ΟΠΑΠ το γ' τρίμηνο και να προχωρήσει σε πώληση του 34% που διαθέτει στην εταιρία το δ' τρίμηνο, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να αντλήσει 50 δις ευρώ έως το 2015.
Το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα θα ενημερωθεί αναλυτικά για την προετοιμασία που έχει γίνει για το πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων, σε συνάντηση με το προεδρείο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, ο ΟΠΑΠ παίρνει το σύνολο των αδειών των μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών. «Δεν μπορεί να διασπαστεί η άδεια σε 2 –μία για ΟΠΑΠ και μία για κάποιον άλλον» δήλωσε.
Από τα 35.000 μηχανήματα που θα ανήκουν στον ΟΠΑΠ τα 16.500 θα πάνε σε πρακτορεία του και τα υπόλοιπα θα δοθούν από τον οργανισμό σε υποπαραχωριούχους που θα τελούν υπό τον έλεγχό του. Ο κος Βενιζέλος εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει «διαφάνεια, κοινωνικός έλεγχος, συμμόρφωση στην οδηγία της Ε.Ε., δημοσιονομικό όφελος και όφελος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» κυρίως όμως θα «ενισχυθεί η αξία του ΟΠΑΠ».
Στη συνέχεια, υπενθύμισε πως «πρέπει να παρουσιάσουμε 1,7 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου και 5 δισ. ως το Δεκέμβριο. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε αναξιόπιστοι. Ο ΟΠΑΠ είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου. Το δημόσιο κατέχει το 1/3 και το δικαίωμα διοίκησης. Θέλουμε να τα ενισχύσουμε και τα δύο».

Παραιτήθηκε η Κυπριακή κυβέρνηση

Στη διάθεση του προέδρου Χριστόφια έθεσαν τις παραιτήσεις τους, οι υπουργοί της κυβέρνησής του μετά την κρίση διαρκείας που προκάλεσε η τραγωδία στη βάση της Εθνικής Φρουράς στις 11 Ιουλίου.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Μέχρι να γίνει ο ανασχηματισμός τα 11 μέλη της κυβέρνησης θα παραμείνουν στη θέση τους.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που διήρκεσε 40 λεπτά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και ζήτησε από τους υπουργούς να παραιτηθούν
"Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε από τους υπουργούς του να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Στη συνεδρίαση έδωσαν το "παρών" και οι τρεις υπουργοί του ΔΗΚΟ, οι οποίοι έχουν ήδη παραιτηθεί.
Το δυστύχημα στη ναυτική βάση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να υποστεί μεγάλη καταστροφή η οικονομία της Κύπρου, προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις κατά του Προέδρου Χριστόφια.
Σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δ. Συλλούρης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν. Ο κ. Συλλούρης επανέλαβε ότι ο κ. Χριστόφιας πρέπει να φύγει από την προεδρία.
Ο κ. Καρογιάν από την πλευρά του ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Κίνημα εναντίον του... γιαουρτιού ξεκινά το ΠΑΣΟΚ


Συντονισμένη δράση κατά των φαινομένων βίας εναντίον πολιτικών προσώπων έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ.
Μετά την πρόταση του πρωθυπουργού για σύσταση διακομματικής επιτροπής και τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, απέστειλε επιστολή προς όλες τις Νομαρχιακές και Τομεακές Επιτροπές του Κινήματος, τις οποίες καλεί να αναλάβουν δράση προς την ίδια κατεύθυνση.
Ειδικότερα, ο κ. Καρχιμάκης ζητεί από τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις οποίες θα προσκληθούν να πάορυν μέρος όλα τα κόμματα, "με στόχο την καταδίκη τέτοιων φαινομένων και τη δημιουργία κοινού μετώπου απέναντι στα φαινόμενα βίας, που υπονομεύουν και τη δημοκρατία και την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία".
Τα φαινόμενα βίας κατά πολιτικών προσώπων, τονίζει επίσης ο κ. Καρχιμάκης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανομία και τελικά πλήττουν και την ίδια τη χώρα, υπονομεύουν τις ατομικές ελευθερίες, ενισχύουν την ανασφάλεια και ακρωτηριάζουν τη Δημοκρατία.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αποδίδει τα φαινόμενα βίας στην καθοδήγησή τους από ακραίες ομάδες, που κινούνται στα όρια του νόμου. Παράλληλα, υπαινίσσεται σαφώς ότι όλα αυτά υποκινούνται από όσους επιθυμούν ένα αδύναμο πολιτικό σύστημα.
"Από τις συμπεριφορές αυτές", αναφέρει χαρακτηριστικά, "κερδίζουν μόνο τα οικονομικά και τα πάσης φύσεως συμφέροντα που επιδιώκουν αδύναμα πολιτικά συστήματα προκειμένου να εξυπηρετούνται".

Με εγγυήσεις για τις τράπεζες μια επιλεκτική χρεοκοπία

Η επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) για την Ελλάδα είναι πλέον προφανές ότι αποτελεί μέρος της λύσης η οποία έχει δρομολογηθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, μετά τις μαραθώνιες χτεσινοβραδινές συζητήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιέγκερ δήλωσε νωρίτερα ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.
Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, ο ντε Γέγκερ είπε ότι εξετάζεται ακόμα ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία τους, με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.
«Η απαίτηση να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία εγκαταλείφθηκε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το σχέδιο (συμμετοχής) των τραπεζών, που παραμένει εμπιστευτικό. Αλλά το σχέδιο έχει τις επιλογές που μόλις περιέγραψα, διάφορες επιλογές. Όμως θα οδηγήσει στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», είπε ο Ντε Γέγκερ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής τραπεζικού φόρου στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και ζήτησε “να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, η οποία δεν μπορεί «να αποκλειστεί» ως ενδεχόμενο.
Με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά στην ΕΚΤ προς εξασφάλιση ρευστότητας τα ομόλογα χώρας που έχει διαβαθμισθεί από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς χρεοκοπίας, οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναζητούν τρόπους για να συνοδευθούν τα ελληνικά ομόλογα από εγγυήσεις, προφανώς μέσω του μηχανισμού EFSF, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν ανοικτή γραμμή με την ΕΚΤ και να αποφευχθούν φαινόμενα έλλειψης ρευστότητας, εφόσον η χώρα υποβαθμιστεί σε selective default.
“Η περίοδος διάρκειας μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας πρέπει να είναι σύντομη” αναφέρει στο Bloomberg αρμόδιος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του ενόψει της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι παραμένει πάντα ανοικτή, σε περίπτωση μη αποφυγής της επιλεκτικής χρεοκοπίας, η ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το παρασκήνιο και οι λεπτομέρειες της λύσης για την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 14.30 η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία ξεκίνησε με το γεύμα εργασίας και με φόντο τη συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί – Τρισέ η οποία, όπως πρώτο μετέδωσε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα το protothema.gr, επιτεύχθηκε στο Βερολίνο έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια σύνθετη λύση με επίκεντρο ένα “reprofiling” (αναδιάταξη) του ελληνικού χρέους, η οποία θα συνδυάζει πολλές μεθόδους παρέμβασης, δεν θα είναι θεαματική αλλά δεν θα οδηγεί και σε “φιάσκο”.
Το κλειδί της τελικής απόφασης, το οποίο περιπλέκει τις συζητήσεις είναι το εύρος και η μέθοδος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφερθεί στους κατόχους ελληνικών ομολόγων η ζημιά από την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
Στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν η επιβολή φόρου στις τράπεζες για τον οποίο όμως υπήρξαν αντιρρήσεις από την γαλλική πλευρά σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων, με εναλλακτική την εθελοντική μετακύλιση των ομολόγων σε μεγαλύτερες διάρκειες. Η μετακύλιση, όμως, έχει τον κίνδυνο να προκαλέσει το selective default (μερική αθέτηση πληρωμής), γεγονός που περιέπλεκε τις συζητήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η γερμανική πλευρά προέβαλε αρκετές πιέσεις στην κατεύθυνση μιας “σκληρής” στάσης για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, περισσότερο όμως ως διαπραγματευτικό ελιγμό για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Γαλλία να δεχθεί τη συμμετοχή των τραπεζών (ιδιωτικός τομέας) στο κόστος της αναδιάταξης.

Επιμήκυνση με εγγυήσεις


Το κλειδί για όλες τις εξελίξεις είναι η συμμετοχή του προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέσω του οποίου θα παρασχεθούν οι εγγυήσεις της ευρωζώνης για όλη τη διαδικασία. Οι εγγυήσεις αυτές θα είναι το κίνητρο για να δεχθούν οι κάτοχοι ομολόγων ανταλλαγή με νέα μεγαλύτερης διάρκειας αλλά και χαμηλότερου επιτοκίου. Η ανταλλαγή αυτή έχει κόστος, οπότε ο σκοπός είναι οι εγγυήσεις να “αντισταθμίσουν” εν μέρει την απώλεια παρέχοντας ένα κίνητρο για συμμετοχή των ιδιωτών.
Στο “μενού” των λύσεων που συζητούντο για τη μείωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται και η επαναγορά ομολόγων σε τρέχουσες τιμές οι οποίες είναι χαμηλότερες από την τιμή έκδοσης και με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί μια μείωση του συνολικού χρέους.
Συζητείται επίσης η δυνατότητα του EFSF να παρεμβαίνει προς στήριξη ακόμα και χωρών που δεν έχουν ενταχθεί επισήμως σε πρόγραμμα βοήθειας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή ακόμα και η Γαλλία, ώστε να υπάρχει έτσι η δυνατότητα βοήθειας χωρίς οι χώρες να “στιγματίζονται” από την τοποθέτησή τους σε καθεστώς υποστήριξης. Με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγεί και η ΕΚΤ από το έργο αυτό, το οποίο ασκούσε κατά παρέκκλιση του καταστατικού της (με αγορές ομολόγων στην δευτερογενή αγορά).
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης εξέφρασε στο protothema.gr συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας πάντως ότι το σχέδιο ουσιαστικά τελεί υπό διαμόρφωση.

Σφυροκόπημα Παπακωνσταντίνου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Σκληρή επίθεση δέχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην συνεδρίαση του ΚΤΕ Περιβάλλοντος.
Οι περισσότεροι δηλώνουν εξοργισμένοι μετά τις αποκαλύψεις για τα αυθαίρετα του υπουργού και κυρίως για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει δείξει τα ηθικά αντανακλαστικά και να παραιτηθεί.
Για την ώρα πάντως, στην συνεδρίαση του ΚΤΕ, οι βουλευτές επικρίνουν τον υπουργό για την πολιτική του και όχι για τα αυθαίρετά του.
Αναλυτικά, ο κ. Κώστας Καρτάλης είπε ότι η πολιτική για την εξοχική κατοικία είναι «εξαμβλωματική» ενώ η πολιτική του κ. Παπακωνσταντίνου «βαθμιαία γίνεται όλο και πιο εκπτωτική για το περιβάλλον. Νομιμοποιεί την αυθαιρεσία ως προς τον πολίτη» και συμπλήρωσε ότι «ήδη οι πολίτες έχουν δημιουργήσει νέα γενιά ημιυπαίθριων χώρων».

Στην Ελλάδα του 2011, ποιοι δουλεύουν με «μπλοκάκι»;

Συμβασιούχοι του Δημοσίου (από διοικητικό προσωπικό μέχρι καθαρίστριες), κάθε λογής «κρυφοί» μισθωτοί (υπάλληλοι τεχνικών και δικηγορικών γραφείων, δημοσιογράφοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία κ.α.) και αυτοαπασχολούμενοι (γραφίστες, μεταφραστές και επιμελητές, καλλιτέχνες κ.α.)…
Όλοι αυτοί, όλοι εμείς, τσουβαλιαζόμαστε εδώ και χρόνια από το κράτος μαζί με εργοδότες, επιχειρηματίες και εμπόρους, στην κατηγορία του «ελεύθερου επαγγελματία». Όλοι αυτοί, όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», πληρώνουμε εδώ και χρόνια μόνοι μας την ασφάλιση και την περίθαλψή μας, επιβαρυνόμαστε με κάθε είδους παρακρατήσεις και προκαταβολές φόρων (είτε έχουμε στ’ αλήθεια δουλειά είτε όχι, είτε μας πληρώνουν είτε μας «φεσώνουν»), δεν δικαιούμαστε ταμείο ανεργίας παρόλο που πολλοί από εμάς είναι άνεργοι για μεγάλα διαστήματα. Όλοι αυτοί, όλοι εμείς, υποχρεούμαστε τώρα να πληρώσουμε και το χαράτσι των € 300, 400, 500... ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», υποχρεούμαστε να υπαχθούμε σε απανωτές «περαιώσεις», βλέπουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές όχι μόνο να αυξάνονται, αλλά πλέον να μην εκπίπτουν καν από το φορολογητέο μας εισόδημα.
Στην Ελλάδα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, όπου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χάνουν έναν-έναν τους μισθούς και τις συντάξεις τους, όπου η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη και οι άνεργοι στερούνται ακόμα και τα επιδόματά τους, όπου τόσοι εργαζόμενοι απολύονται, οδηγούνται σε επίσχεση εργασίας ή απλώς ζουν με «έναντι», όπου καθετί δημόσιο (από την παιδεία και την υγεία μέχρι τις παραλίες) «ιδιωτικοποιείται» με συνοπτικές διαδικασίες, όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ.
Αποφασίσαμε να οργανώσουμε συλλογικά τις αντιστάσεις μας. Αποφασίσαμε να βγούμε από την αδράνεια και την απομόνωση, να συσπειρωθούμε και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.
Καλούμε σωματεία, συλλογικότητες, μεμονωμένους συναδέλφους και κάθε ενδιαφερόμενο να δημιουργήσουμε από κοινού μια μόνιμη ανοιχτή συνέλευση εργαζομένων με «μπλοκάκι», με προοπτική την οργάνωση της αντίστασής μας και τον συντονισμό των δράσεών μας.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

H ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΕΠΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Α΄ «Η Κύπρος κείται μακράν»

Ενώ όλοι λένε με πάρα πολύ ευκολία, ότι η Χούντα πρόδωσε την Κύπρο, κανείς από όλους αυτούς δεν λέει τι έπραξε η μεταπολιτευτική Ελλάδα, η δημοκρατία δηλαδή, για την Κύπρο!
Δεν έπραξε απολύτως τίποτα, δεν έριξε ούτε μια ντουφεκιά και η Κύπρος έμεινε μόνη και αβοήθητη στις «ειρηνικές» ορέξεις των «αδελφών μας» Τούρκων.
Ο Καραμανλής ο Α΄ βροντοφώναξε το περίφημο «Η Κύπρος κείτε μακράν!» Όταν όμως υπέγραφε τις προδοτικές συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και έβαλε ταφόπλακα στην Ένωση με την Ελλάδα, τότε ήταν κοντά η Κύπρος;
Την άνοιξη του 1987 ο Ανδρέας Παπανδρέου, Πρωθυπουργός τότε, αποφάσισε να ανοίξει τον «φάκελο της Κύπρου» και συνέστησε Κοινοβουλευτική Επιτροπή που έλαβε καταθέσεις από όλους τους πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης, συμπεριλαμβανομένων των Γ. Παπαδόπουλου και Δ. Ιωαννίδη. 131 άτομα κατέθεσαν και η Επιτροπή κατέθεσε τα δύο πορίσματά της (ένα του ΠΑΣΟΚ και ένα της ΝΔ) στις 31/10/1988 στον Γιάννη Αλευρά, πρόεδρο, της Βουλής τότε.
Τα δύο πορίσματα ήταν πάνω από 250 σελίδες το καθένα, και ήταν για γέλια. Ρίχνουν τις ευθύνες στους Αμερικανούς, στους Άγγλους, ακόμη και στους… Σοβιετικούς! Φταίνε όλοι οι άλλοι και οι δυο «εθνάρχες», Καραμανλής ο Α΄ και Μακάριος, δεν έχουν ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ!
Ο «φάκελος της Κύπρου» αντί να ανοίξει, όπως είχε υποσχεθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, έκλεισε οριστικά. Αλήθεια, τήρησε ποτέ ο Ανδρέας την υπόσχεσή του; Κανείς δεν έμαθε τι κατέθεσαν οι πρωταγωνιστές της Κυπριακής τραγωδίας, Ιωαννίδης, Μπονανός, Αραπάκης, Παπανικολάου, Γεωργίτσης και υπόλοιποι.
Η Βουλή απαγορεύει μέχρι σήμερα, 22 χρόνια μετά, την πρόσβαση του οποιουδήποτε στο υλικό των καταθέσεων που έλαβε η Επιτροπή για τον «φάκελο της Κύπρου». Οι καταθέσεις θεωρούνται άκρως απόρρητες και δεν πρόκειται να δουν το φως ούτε στα επόμενα 50 χρόνια και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ισχυρίζονται, ότι: «οι καταθέσεις αυτές δεν υπάρχουν διότι το πολιτικό κατεστημένο φρόντισε να τις πολτοποιήσει. Από τα πράσινα και μπλε γελοία πορίσματα δεν λένε λέξη για τις ευθύνες του Καραμανλή του Α΄. Μόνο του ΠΑΣΟΚ κάτι λέει για την Ροζαλία. Όσοι γνωρίζουν, ξέρουν και… ποιος (και όχι ποια) είναι η Ροζαλία.
Την άνοιξη του 1988, κι ενώ η Επιτροπή για τον «φάκελο» είχε ολοκληρωθεί από τις καταθέσεις, έγινε στη Βουλή συζήτηση σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών για την τραγωδία της Κύπρου.
Σε αυτή την ιστορική συνεδρίαση, ο Ε. Αβέρωφ ανέλαβε να μας εξηγήσει πόσο ανίκανη ήταν η Ελλάδα το καλοκαίρι του 1974 να πολεμήσει την Τουρκία και επομένως είχε δίκαιο ο Καραμανλής ο Α΄, όταν είπε «η Κύπρος κείται μακράν». Ο Αβέρωφ τότε ήταν Υπουργός Εθνικής Αμύνης και επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ.
Εκείνη η ομιλία δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στην τύπο. Την παρουσιάζουμε σήμερα επί λέξει, για πρώτη φορά, και «θαυμάστε» την δημοκρατική Ελλάδα του Καραμανλή. Αλήθεια, γιατί δεν δημοσιεύτηκε ποτές;
Ε. ΑΒΕΡΩΦ: «Μας κατηγόρησαν τότε γιατί δεν εστείλαμε στην Κύπρο το «φάντομ». «Φάντομ» είχαμε παραλάβει 18 συνόλω. Με διαταγή του Καραμανλή εστάθμευαν στην Κρήτη, δια να είναι έτοιμα να πάνε στην Κύπρο. Το ένα εχάλασε κατά την προσγείωση διότι δεν είχαν εκπαιδευτεί ακόμη οι αεροπόροι τους στο νέο αυτό όπλο. Και τόσο πολύ δεν είχαν εκπαιδευτεί, ώστε κατά την συντηρητική προσγείωση το ένα αχρηστεύθη.
Αλλά και πέραν αυτοί, εάν επήγαιναν, διά να έχουν καύσιμα και να μπορούν να γυρίσουν, θα έπρεπε να μείνουν υπεράνω της Κύπρου μόνο 5 έως 8 λεπτά. Ποιος τρελός θα έστελνε αυτά τα αεροπλάνα τα τόσο χρήσιμα για το μέλλον, να κινδυνεύσουν να ριχθούν από τους Τούρκους; Διότι οι Τούρκοι στα νότια παράλια είχαν τρία ραντάρ και διάφορα αεροδρόμια, από τα οποία μπορούσαν να σηκώσουν 50 δικά τους αεροπλάνα και να τα ρίξουν. Η Χούντα έστειλε αεροπλάνα και από κακή συνεννόηση το ένα κατερρίφθη από την Εθνοφρουρά και σκοτώθηκαν τόσα παιδιά!
Ελέχθη διά τα υποβρύχια, για τον στόλο ο οποίος έπρεπε να πάει στην Κύπρο. Ο υπερπατριωτισμός μας κάνει να διαστρέφουμε τα πράγματα. Λησμονείται ότι οι Τούρκοι είχανε εκλάβει τρία αντιτορπιλικά τους για δικά μας και με τρία αεροπλάνα εβούλιαξαν το ένα και έβλαψαν πολύ σοβαρά το άλλο; Θέλατε με τέτοιαν έλλειψη αεροπορικής καλύψεως δικής μας, με πλήρη και συνεχή κάλυψη δική τους να στείλουμε τον Στόλο μας στην Κύπρο, να μην μπορούμε να υπερασπίσουμε έπειτα τα άλλα νησιά;
Ομιλήσατε για τα υποβρύχια. Σας πληροφορώ ότι οι Τούρκοι εκείνη την εποχή είχαν μπροστά στην Κύπρο τρία υποβρύχια εν ακινησία, τα οποία με τα μηχανήματα Sonar, συνελάμβαναν παν υποβρύχιο που θα συναντούσε. Και θα στέλναμε τα καινούργια μας υποβρύχια, τα οποία ίσως θα εκαλούντο να υπερασπιστούν τα νησιά μας, να πέσουν ως πρόβατα επί σφαγή;»
Αυτά είχε πει ο Αβέρωφ το 1988 για να δικαιολογήσει την προδοτική φράση του Καραμανλή του Α΄, «η Κύπρος κείται μακράν».
Και ομολογεί ότι η Χούντα πολέμησε για την Κύπρο και έστειλε αεροπλάνα, ενώ επί δημοκρατίας δεν ρίξανε ούτε μια ντουφεκιά.
Εντάξει, το καταλαβαίνω, να υπερασπιστεί τα ελληνικά νησιά. Αλλά η Κύπρος τι είναι; Δεν είναι Ελλάδα; Που ανήκει; Στη Χιλή; Στην Ονδούρα ή στον Παναμά;
Το 38% της Κύπρου χάθηκε επί δημοκρατίας και όχι επί Χούντας. Γιατί κύριοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του Συνασπισμού της Αριστεράς και της ομοφυλοφιλίας, του ΑΚΕΛ, του ιδεολογικά διεφθαρμένου ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και λοιπόν κομματικών μαγαζιών, αφού για όλα φταίει η Χούντα, όπως λέτε γιατί την καλύπτετε και δεν ανοίγετε τον φάκελο της προδοσίας; Γιατί μύριοι εθνοπατέρες καλύπτετε την Χούντα; Μήπως είσαστε όλοι σας Χουντικοί;
Αλλά έτσι είναι. Μπροστά πάνε τα άρματα και πίσω τα καθάρματα. Στα άρματα ήταν οι Χουντικοί, μέχρι τις 24 Ιουλίου. Τα καθάρματα ξέρετε εσείς ποιοι είναι.
Εμπρός λοιπόν,. Ιδού η Ρόδος, ιδού και ο φάκελος.

37 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Κύπρος, 400 χρόνια μετά την οθωμανική κατοχή, ζει μια δεύτερη εισβολή των Τούρκων στα εδάφη της. Η εισβολή του Αττίλα σκοτώνει πάνω από 4.000 ανθρώπους, ενώ 1619 ακόμα αγνοούνται. Παράλληλα, οι Τούρκοι το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.
Όλα ξεκίνησαν με αφορμή τις προθέσεις της χούντας στην Ελλάδα να ανατρέψει τον Μακάριο.
Η Τουρκία επικαλέστηκε την “Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας”, η οποία επέτρεπε στις εγγυήτριες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία) να διατηρήσουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της κυπριακής δημοκρατίας.
Έτσι λοιπόν, όταν η Χούντα της Ελλάδας σε συνεργασία με τους Κύπριους στρατιωτικούς αποφάσισε να κάνει πραξικόπημα και στην Κύπρο, η Τουρκία βρήκε άλλοθι για στρατιωτική επέμβαση, την οποία και βάφτισε ως “ειρηνική επέμβαση”.

Attila '74 - A by Olkp
Ο Τουρκικός στόλος επιτέθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας και τα σημεία όπου βρίσκονταν ελληνοκυπριακές δυνάμεις.
Δυνάμεις αλεξιπτωτιστών ρίχτηκαν σε περιοχές τουρκοκυπριακές και στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λευκωσίας. Στις επιθέσεις αυτές, η αντίδραση των κυπριακών και ελληνικών δυνάμεων Κύπρου ήταν χαλαρή και ανοργάνωτη.

Attila '74 - B by Olkp
Οι εισβολείς διέθεταν όλα τα σύγχρονα όπλα της εποχής. Αντίσταση άξια λόγου πρόβαλε η ΕΛΔΥΚ και ορισμένα σώματα Κυπρίων Εθνοφρουρών, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή χάθηκαν τα ίχνη τους.
Στο μεταξύ στην Ελλάδα έγινε γενική επιστράτευση και κινητοποίηση στρατού, αλλά το ελληνικό καθεστώς, η Χούντα των Συνταγματαρχών, δεν προχώρησε παραπέρα και δεν αντέδρασε στρατιωτικά.

Attila '74 - C by Olkp
Στην Νέα Υόρκη συνήλθε και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποφάσισε την κατάπαυση του πυρός από τις 4 το απόγευμα της 22ης Ιουλίου.
Με την προοπτική της κατάπαυσης του πυρός, οι Τούρκοι δυνάμωσαν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας την Κερύνεια και επεκτείνοντας τη ζώνη κατοχής.
Στις 4 το απόγευμα, από την ελληνοκυπριακή πλευρά εφαρμόστηκε η απόφαση για κατάπαυση του πυρός, όχι όμως από την πλευρά των Τούρκων, που προώθησαν τις δυνάμεις τους και κύκλωσαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Attila '74 - D by Olkp
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν την καθεστωτική αλλαγή στην Αθήνα. Η πτώση του στρατιωτικού καθεστώς και η μεταβίβαση της εξουσίας στους εξόριστους πολιτικούς ήταν γεγονός.

Attila '74 - E by Olkp
Την 24η Ιουλίου, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ορκίστηκε στην Αθήνα, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Οι “300” πιο καλοπληρωμένοι της Ε.Ε.

Προκλητικά υψηλοί οι μισθοί των Ελλήνων βουλευτών έναντι των συναδέλφων τους στην ευρωζώνη. Στα 8.500 ευρώ οι ελληνικές απολαβές το μήνα, όταν οι Ισπανοί συνάδερφοί τους παίρνουν μόλις 4.000 ευρώ.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι απολαβές των μελών της Βουλής των Ελλήνων, οι οποίες κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στις 8.500 ευρώ μηνιαίως, βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο των αμοιβών που απολαμβάνουν οι ομόλογοί τους σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν και πιο καλοπληρωμένοι αλλά και πιο κακοπληρωμένοι ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους κλάδους στη χώρα μας.
Στο μεταξύ, σφαγή αναμένεται να γίνει μεταξύ των βουλευτών για την συμμετοχή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιτροπές, προκειμένου να ισοφαρίσουν το ψαλίδι που έπεσε στο μισθό τους.
Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ενός βουλευτή σύμφωνα με τα στοιχεία του "Τύπου της Κυριακής" ανέρχονται σε 8.500 χιλιάδες ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι Ισπανοί συνάδερφοί τους παίρνουν 4.000 ευρώ, οι Γερμανοί βουλευτές 7.668 ευρώ και οι πιο καλοπληρωμένοι είναι οι Ιταλοί βουλευτές με τις μηνιαίες τους απολαβές να φτάνουν τα 11.704 ευρώ.


Τα έσοδα των Ελλήνων βουλευτών

* Βουλευτική αποζημίωση 4900 (καθαρά) 5.200 ευρώ (μικτά)
* Έσοδα από επιτροπές (μ.ο.) 1.200 ευρώ
* Επίδομα γραφείου 936 -1.000 ευρώ
* Επίδομα κίνησης 364 – 607 ευρώ
* Επίδομα κινητής τηλεφωνίας 200 ευρώ
* Επίδομα σταθερού τηλεφώνου – ταχυδρομείου 834 ευρώ (10.000 ετησίως)
* Χωρίς εισιτήριο στα ΜΜΜ, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκά
ΣΥΝΟΛΟ: 8.400 – 8.700 ευρώ οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε το ποσό των 3.000 ευρώ για ανανέωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού για βουλευτές που έχουν πάνω από μία θητεία.
Επίσης, για τους βουλευτές της περιφέρειας προβλέπεται επίδομα ενοικίου ή πληρωμένο ξενοδοχείο της τάξεως των 1.000 ευρώ.
Ακόμη, οι βουλευτές της περιφέρειας που στην περιοχή στην οποία εκλέγονται υπάρχει αεροδρόμιο, δικαιούνται 104 αεροπορικά κουπόνια.

"Φίλοι μας οι Γερμανοί" (vid)

Ο Ψαλιδοχέρης ξαναχτυπά σατιρίζοντας την πολιτική κατάσταση της χώρας μας!
Στο βίντεο θα δείτε τη Μέρκελ και τον Γιώργο Παπανδρέου μέσα από παλιά ελληνική ταινία ενώ παντού υπάρχουν... πωλητήρια.
Δείτε το βίντεο!

ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ by psalidoheris
http://www.cosmo.gr

Το αυθαίρετο του Παπακωνσταντίνου

Σε αυτήν τη χώρα δεν μας εκπλήσσει πλέον τίποτα, ούτε το πιο αντιφατικό και παράδοξο γεγονός. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι να κατέχει αυθαίρετο ο...Υπουργός Περιβάλλοντος!
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", η εξοχική κατοικία της μητέρας του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είναι καθ' όλα παράνομη, ενώ η ίδια εφημερίδα ζητάει την αποπομπή του από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, επισημαίνει η εφημερίδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διατηρεί εξοχική κατοικία, χτισμένη μέσα σε αναδασωτέα περιοχή στη Βραυρώνα Αττικής, στον οικισμό Χαμολιά.
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, το σπίτι, σύμφωνα με τον διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής κ. Αναστάσιο Καζάση, είναι αυθαίρετο και παράνομο, ενώ έχει εκδοθεί γι' αυτό και απόφαση κατεδάφισης.
Μάλιστα, η μητέρα του υπουργού, η οποία είναι και η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του οικισμού προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό να διεκδικήσουν τη νομιμοποίηση των κτισμάτων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ζήτημα ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε την Πέμπτη (17/07) συνάντηση με δασολόγο προκειμένου να λάβει τη γνώμη ειδικού για το θέμα.
"Ετσι, ως υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Παπακωνσταντίνου καλείται να αποφασίσει ανάμεσα στα συμφέροντα της μητέρας του και του Δημοσίου", αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα προσθέτοντας δηλώσεις των αυθαιρετούχων της περιοχής οι οποίοι λένε "μακάρι να νομιμοποιήσει και εμάς και ας είμαστε μέσα στο δάσος".
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, την εξοχική κατοικία κληρονόμησε η μητέρα του υπουργού, Ελένη-Αθηνά Κλεόπα, από τον σκηνοθέτη Ηρακλή-Στυλιανό Παπαδάκη, ενώ στη συνέχεια αγόρασε από άλλο ιδιοκτήτη και το υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου.
"Το οικόπεδο βρίσκεται εκτός σχεδίου, είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο", αναφέρεται στην πράξη αποδοχής.

Παπακωνσταντίνου: "Κατάπτυστες οι αναφορές"

Τη δική του απάντηση δίνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζοντας ως "κατάπτυστες" τις αναφορές σε οικογενειακό αυθαίρετο και κάνοντας λόγο για "λυσσαλέα επίθεση λάσπης."
Ανακοίνωσε δε, πως θα προχωρήσει σε αγωγή κατά της εφημερίδας.
"Το ακίνητο είναι ενταγμένο στις διατάξεις του "νόμου Τρίτση", έχουν καταβληθεί όλοι οι φόροι και εισφορές και έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνει ότι με πρόσφατη διοικητική απόφαση της Περιφέρειας, όλη η περιοχή κηρύχθηκε αναδασωτέα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται εκεί να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ όπωςδιευκρίνισε, η απόφαση εκκρεμεί.

Νοίκι 6.000 ευρώ την εβδομάδα για τη βίλα του Παπακωνσταντίνου

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαθέτει και πολυτελέστατη βίλα (εσωτερική φωτογραφία) στη Σέριφο, την οποία και νοικιάζει για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 6.250 ευρώ την εβδομάδα.
Μάλιστα, η κρίση οδήγησε μέχρι και τον πρώην τσάρο της Οικονομίας, να αυξήσει το ενοίκιο καθώς πέρυσι την νοίκιαζε 4.000 ευρώ.
Περαιτέρω, σύμφωνα με κτηματοσμεσίτες της περιοχής η εν λόγω βίλα, κοστίζει πάνω από 1.000.000 ευρώ.
Μάλιστα, θέλοντας να περάσει απαρατήρητος και να μην τραβήξει τα βλέμματα πάνω του, έβαλε την αγγελία σε ξένη κτηματομεσιτική εταιρία (Elysian Holidays), η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε ξένους τουρίστες, αφού η ιστοσελίδα είναι μόνον στην αγγλική γλώσσα.
Το εν λόγω οίκημα διαφημίζεται στη ιστοσελίδα ως "πέτρινο σπίτι" το οποίο περιλαμβάνει πέντε υπνοδωμάτια με ατομικό μπάνιο, τα τέσσερα από τα οποία βλέπουν στη θάλασσα.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

O αρχιερέας του ξεπουλήματος

Mε το όπλο της άσκησης δι­ώξεων... «παρά πόδα» βρί­σκονται οι εισαγγελείς που βάζουν, καθώς φαίνεται, από τώρα στο στόχαστρο τις δραστηριότητες που αναμένεται να αναπτύξει ο διευ­θύνων σύμβουλος της εταιρείας αξιο­ποίησης της δημόσιας περιουσίας Κώ­στας Μητρόπουλος. Και γιατί;
Δεν είναι μόνο ότι ο Μητρόπουλος, ένας άνθρωπος με πολύ και ιδιαίτε­ρο παρελθόν, όπως θα δούμε πιο κάτω, επιλέχτηκε για τη θέση αυτή στο παρά πέντε. Ή μήπως αυτό «φάνηκε» ότι γίνεται έτσι, επειδή βολεύει περισ­σότερο. Και στην πράξη είναι μια επι­λογή σημασίας που είχε αποφασιστεί πολύ πιο πριν. Τα ερωτήματα που εγεί­ρονται από τώρα (και είναι τεράστια) αφορούν γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή των επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Αφού, ανεξάρτητα από τη διαδικασία για το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας (οι συμβάσεις θα περνάνε από τη Βουλή), υπήρξε πολύ μεγάλη σπουδή να στελεχωθεί από άτομα που εκφράζουν απόλυτα τις κομματικές ηγεσίες και τις επιθυ­μίες τους.
Μια πρώτη γεύση - απόδειξη θα πά­ρουμε όταν τα πρόσωπα αυτά περά­σουν από την «οντισιόν» της αρμόδι­ας επιτροπής της Βουλής. Από εκεί θα φανούν οι διαθέσεις ορισμένων σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές προτιμή­σεις, σε ειδικούς συνδυασμούς για τα τραπεζικά ντιλ και γενικώς «ορέξεις» που δημιουργούν μονοπωλιακές κα­ταστάσεις στην αγορά.
«Δεν έχω συζητήσει με κανέναν για το ποια πολιτική θα ακολουθήσουμε στις αποκρατικοποιήσεις», «δεν με έχει ενημερώσει κανείς» και. «αν δω ότι δεν γίνεται τίποτα, θα φύγω. Ποιος τα είπε όλα αυτά. Μα ένας από τους αρμόδιους του Ταμείου στο μθ§3. Μά­λιστα είναι τόσο αρμόδιος, που δέχθη­κε να είναι και πρόεδρος των αποκρα­τικοποιήσεων. Είναι ο καθηγητής Ι. Κουκιάδης, που έδειξε εύγλωττα την προχειρότητα με την οποία έγιναν οι επιλογές για την Εταιρεία Αξιοποίησης Ιδιωτικής Κρατικής Περιουσίας.
Αν όμως ο καθηγητής Κουκιάδης έχει τέτοια. υπαρξιακά διλήμματα, ο επιλεγείς διευθύνων σύμβουλος Κων­σταντίνος Μητρόπουλος δεν φαίνεται να διαθέτει τέτοιες ανησυχίες. Γιατί, όπως λένε οι καλά ενημερωμένες δη­μοσιογραφικές πηγές (προερχόμενες μάλιστα από κυβερνητικούς κύκλους), «ήταν σαν προετοιμασμένος από και­ρό». Πώς;
Όλως τυχαίως, ένας κορυφαίος μά­νατζερ κρατικής τράπεζας τον είχε προτείνει στον Γιώργο Παπανδρέου και είχαν, μαζί με άλλους μάνατζερ, σχεδιάσει τα πρώτα βήματα για το πώς θα αρχίσει το μεγάλο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Με μαθηματική ακρίβεια, όπως σκωπτικά παρατη­ρούν ορισμένοι. Διόλου τυχαίο, όπως προσθέτουν, αφού η εταιρεία, την οποία δημιούργησε πριν πολλά χρό­νια ο Μητρόπουλος, λέγεται Kantor. Και για την ιστορία, ο Γκέοργκ Κάντορ (1845-1918) υπήρξε ο πατέρας αυτού που αποκαλούμε σήμερα «μοντέρνα μαθηματικά» και ήταν ο δημιουργός της «Θεωρίας των Συνόλων».

Ερωτήματα υπουργών

Από την αρχή όμως κάτι δείχνει ότι δεν πάει καλά σε αυτήν την ιστορία. Σχεδόν οι μισοί υπουργοί υποβάλλουν ήδη αυστηρά ερωτήματα:

1. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου;
2. Σε ποιους άλλους έγινε πρόταση και την αρνήθηκαν;
3. Ο Βενιζέλος μόνος του έκανε την πρόταση για το συγκεκριμένο πρόσω­πο ή ο Παπανδρέου το είχε συμφωνή­σει σε μια «συνάντηση κορυφής» με μεγάλο επιχειρηματία στο Λονδίνο;
4. Θα εξαιρεθούν από τους διαγω­νισμούς εταιρείες που εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο συμφερόντων του διευθύνοντος συμβούλου, προ­κειμένου να μην εγερθούν ζητήματα εισαγγελικών παρεμβάσεων και δια­φάνειας στις αποφάσεις;
5. Πόσο ικανοποιητικά θα λειτουρ­γήσει το σχήμα του Ταμείου, όταν πολλοί λένε ότι ο Μητρόπουλος είναι δύσκολος στις συνεργασίες του, με ει­ρωνική και συχνά απαξιωτική συμπε­ριφορά προς τους συνεργάτες του; Ισχυρογνώμων και με ελιτίστικη συ­μπεριφορά σε όποιον δεν είναι του­λάχιστον. επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και σπούδασε.

Ποιος είναι

Ας δούμε, τώρα, ποιος είναι ο Κων­σταντίνος Μητρόπουλος, που επιλέ­χθηκε να ηγηθεί της διαδικασίας ξεπουλήματος. Μόλις τρία χρονάκια είχε συμπληρώσει στο εγχώριο «χρημα­τιστηριακό κουρμπέτι». Αντίθετα, τα περισσότερα χρόνια - είκοσι, για την ακρίβεια - τα αξιοποίησε στην εται­ρεία συμβούλων επιχειρήσεων Kantor, της οποίας ήταν ιδρυτικό στέλεχος και διευθύνων σύμβουλος έως το 2008.
Το επίσημο βιογραφικό του λέει ότι γεννήθηκε το 1955 και σπούδα­σε μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος στο ΕΜΠ. Είναι κάτοχος μάστερ στη Διοί­κηση Επιχειρήσεων, με μεταπτυχια­κές σπουδές στα Οικονομικά από το Imperial College, και επίσης κάτοχος διδακτορικού από το London Business School. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος στην Coopers & Lybrand στην Αγγλία. Εργάστηκε ως σύμβου­λος στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Κε­ντρική Ευρώπη και σε χώρες της Αφρι­κής και της τέως Σοβιετικής Ένωσης στους τομείς της ενέργειας, των με­ταφορών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της οργάνωσης. Το βι­ογραφικό προσθέτει ακόμη περίτεχνα ότι στην καριέρα του ασχολήθηκε με πολλές ιδιωτικοποιήσεις καθώς και με εταιρικές αναδιοργανώσεις, χαρακτη­ριστικό που σίγουρα θα του χρειαστεί για το νέο του πόστο.
Πίσω από αυτό το «χλιαρό» βιογρα­φικό κρύβεται ένας άνθρωπος που έχει όπλο περισσότερο τις διασυνδέσεις. Πώς να εξηγηθεί αλλιώς ότι σή­μερα η Kantor έχει πάρει δεκάδες έργα από το Δημόσιο (ή και με τη βοήθειά του), ενώ πλασάρεται ως η με­γαλύτερη εταιρεία συμβούλων στον ελληνικό χώρο; Εκτός κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβές και ισχύει αυτό που διαρρέουν ως φήμη οι ανταγωνιστές της: ότι η Kantor δεν έχει καμία επαγ­γελματική πιστοποίηση από την Ε.Ε. ούτε ο ίδιος ο Μητρόπουλος στη δια­χείριση χαρτοφυλακίων, όπως γράφε­ται στο επίσημο βιογραφικό του που εστάλη στη Βουλή από τον Βενιζέλο.
Εάν λοιπόν τα όσα λένε ο ι άσπονδο ι... φίλοι του αληθεύουν και ο ίδιος έκανε διαχείριση χωρίς πιστοποίηση, υπάρχει «θέμα». Δηλαδή, ή το βιογραφικό της Βουλής είναι ελλιπές είτε ο ίδιος δεν εί­χε το πιστοποιητικό που απαιτείται για διαχείριση χαρτοφυλακίων...

Η Kantor

Η Kantor ξεκίνησε το 1988 ως σύμβουλος ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το 1991 ανέλαβε μια μελέτη για την πετρελαϊκή αγορά για λογαριασμό της Κομισιόν. Κάπου εκεί «ξεκίνησε» και η σχέση της με την Ε.Ε. που, κατά την εταιρεία, κατέληξε το 1995 στο να δοθεί από την Ένωση πιστοποιητικό ISO 9001.
Έναν χρόνο νωρίτερα η Κυπριακή Τράπεζα Επενδύ­σεων είχε πάρει το 20% του μετοχικού της Kantor δίνοντάς της μια διεθνή διάσταση. Το 1998 ανέλαβε - όλως τυχαίως - την αναδιοργάνωση του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ., πριν από την ιδιωτικοποίηση, ενώ την ίδια χιονιά συμμετείχε και στην αντίστοιχη διαδικα­σία για τα Ναυπηγεία Χαλκίδας. Ακόμη είχε εμπλοκή σε κάποιες φάσεις των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, ενώ η εταιρεία αναφέρει ότι έχει εμπλακεί και σε όλες τις διεργασίες που έχουν να κάνουν με την πώληση της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας. Από το 2002 έως το 2008 «άνοιξε» μέσω εξαγορών τοπικών οργανισμών στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, τη Σόφια και το Βουκουρέστι, ενώ οι δουλειές επεκτά­θηκαν στις τηλεπικοινωνίες και τα αγροτικά. Μάλι­στα το 2005 «διαφήμιζε» σε δελτία Τύπου την έναρ­ξη των συνεργασιών με το Δημόσιο.

Κατεδάφισαν ως ερείπιο το σπίτι του Ανδρέα Καρκαβίτσα!

Οι μπουλντόζες έβαλαν ''πλώρη'' και ισοπέδωσαν το παραλιακό σπίτι με τις πικροδάφνες του συγγραφέα του βιβλίου «Λόγια της πλώρης» επειδή ήταν λέει εστία μόλυνσης για την παραλία των Λεχαινών.
Πριν από δύο ημέρες το γκρέμισαν οι άνθρωποι του Συλλόγου Οικιστών(αυθαιρέτων), με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, καθώς όπως υποστηρίζουν επρόκειτο για «ένα ερείπιο-εστία μόλυνσης για την περιοχή τους».
Η ενέργεια έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία. Κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας, εξέδωσαν η "Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον", η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα και η "Μορφωτική Ένωση Λεχαινών ''Ανδρέας Καρκαβίτσας"», η οποία έχει ως εξής:
«Το μόνο σπιτάκι που θα έπρεπε να διατηρηθεί στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα Λεχαινών "το σπίτι του Καρκαβίτσα" , ισοπεδώθηκε προχθές από τον Σύλλογο των (αυθαίρετων) Οικιστών με τη δικαιολογία ότι ήταν ερειπωμένο και εστία μόλυνσης!!
Άραγε από πού αντλεί αυτή την εξουσία ο Σύλλογος των (αυθαίρετων ) Οικιστών; Ποιος νόμος του δίνει το δικαίωμα να κατεδαφίζει κτίσματα σε δημόσια παραλιακή έκταση, τα εκατοντάδες κτίσματα της οποίας έχουν από το 1997 χαρακτηρισθεί αυθαίρετα και παράνομα; Εδώ ας απαντήσουν οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές».
Το παραλιακό σπίτι, - πνιγμένο στις πικροδάφνες- της οικογένειας του συγγραφέα Ανδρέα Καρκαβίτσα το έχτισε προ αμνημονεύτων χρόνων ο επίσης γνωστός συγγραφέας και αδελφός του Ανδρέα, Κώστας Καρκαβίτσας, (1871-1959-ευεργέτης του Δήμου Λεχαινών- ο δρόμος προς την παραλία φέρει το όνομά του), ο οποίος μέσα από το μοναδικό του βιβλίο "Ο Διαολής και άλλα διηγήματα" (α΄ έκδοση 1939, β΄έκδοση2004) διασώζει στους αιώνες όσα ευκαιριακοί οικιστές προσπαθούν να ισοπεδώσουν .
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης Χρήστος Παλαιολόγος , ο οποίος αμέσως μετά το γκρέμισμα του σπιτιού εμφανίστηκε να μαζεύει τα μπάζα από την παραλία, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξήγησε ότι ο Δήμος δεν εμπλέκεται στην κατεδάφιση του σπιτιού, ενώ η παρουσία του στον καθαρισμό της παραλίας ήταν ιδιωτική.
«Με φώναξαν οι οικιστές να καθαρίσω την παραλία. Δεν γνώριζα, ότι το ερείπιο ήταν το παραλιακό σπίτι του Καρκαβίτσα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα αντιδρούσα διαφορετικά» υποστήριξε κατηγορηματικά και διευκρίνισε ότι η πρόεδρος των Οικιστών Ζωή Τσουράπα τον κάλεσε να πετάξει τα μπάζα σαν ιδιώτης".
Από την πλευρά της η Ζωή Τσουράπα υποστηρίζει ότι «ο χρόνος είχε κατεδαφίσει το σπίτι και ότι είχε απομείνει μια μικρή γωνία-ένα μέτρο από τη μία και εκατοστά από την άλλη και ότι στη συνέχεια ο Σύλλογος Οικιστών σκοπεύει να φτιάξει μια τιμητική αναμνηστική πλακέτα για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα.
Η Ευγενία Αδαμοπούλου απόγονος και κληρονόμος της οικογένειας Καρκαβίτσα, φέρει μάλιστα το όνομα της αδελφής του που ήταν γιαγιά της, μίλησε με πικρία και αγανάκτηση για όσα συνέβησαν -εν αγνοία της- στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ξεδίπλωσε την ιστορία του ήσυχου σπιτιού της παραλίας:
« Αυθαιρέτησαν και αυτοδίκησαν χωρίς καθόλου να μας ειδοποιήσουν. Το μάθαμε όταν είχαν απομακρύνει και τα μπάζα. Μόνο οι πικροδάφνες έμειναν. Θα καταφύγουμε στην δικαιοσύνη. Η ιστορία του χάνεται στο τέλος του 19ου αιώνα. Ο πατέρας του Ανδρέα Καρκαβίτσα Δημήτριος, εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1840 στα Λεχαινά. Κάποια στιγμή στο τέλος του 19ου έγινε χρήση μιας καλύβας πιθανό, που υπήρχε στην παραλία. Αργότερα στις αρχές του 20ου αι. κτίστηκε το μικρό σπίτι και πήρε την μορφή που είχε μέχρι πριν από δυο ημέρες. Δηλαδή ένας κήπος με πικροδάφνες 204 τ. μ και το σπίτι 60 τ. μ. Το είχε κτίσει ο αδελφός του Ντίνος, ο οποίος ήταν επίσης διηγηματογράφος και οικονομικός διαχειριστής της εφημερίδας Εστία. Στο σπίτι αυτό φιλοξενούνταν συχνά ο Γρηγόριος Ξενόπουλο και ο αδελφός του Στέφανος».
Όπως εξηγεί η Ευγενία Αδαμοπούλου, όταν το 2001 έγινε μια προσπάθεια από το κράτος να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα της παραλίας, το σπίτι του Ανδρέα Καρκαβίτσα, χρησιμοποιήθηκε ως όπλο, από όσους είχαν αυθαιρετήσει στον αιγιαλό, για να χαρακτηριστεί οικισμός.
Αργότεροι, οι ίδιοι άρχισαν πόλεμο. Κάθε φορά που θέλαμε να το επισκευάσουμε μας έστελναν την αστυνομία" καταλήγει η απόγονος του συγγραφέα του βιβλίου «Λόγια της πλώρης».

Πέντε μέρες με καύσωνα - Πού θα χτυπήσει κόκκινο ο υδράργυρος

Ποιες πόλεις θα γίνουν καμίνι, τι θα γίνει στην Αθήνα. Τι προέβλεψε για το Νewsit o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.
Το θερμότερο κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού ξεκινάει απο σήμερα με τον υδράργυρο σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές το μεσημέρι να φτάνει ακόμη τους 40 βαθμούς κελσίου. Επίσης σχετικά υψηλές θα διατηρηθούν πέρα από τη θερμοκρασία και οι τιμές της υγρασίας καθώς το βοριαδάκι στο Αιγαίο θα εξασθενήσει με αποτέλεσμα το αίσθημα δυσφορίας να είναι αρκετά έντονο ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
ΣΑΒΒΑΤΟ
Αίθριος και ζεστός θα διατηρηθεί ο καιρός ομως το απόγευμα στα ηπειρωτικά πάλι θα συννεφιάσει και ενδέχεται στα βουνά της βόρειας χώρας να εκδηλωθούν λίγες μπόρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, τοπικά στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, θα βρεθεί στη Μακεδονία και τη Θράκη στους 39 έως 40 βαθμούς κελσίου, στη Δυτική Ελλάδα στους 38, στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο στους 39 με 40 βαθμούς. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα στους 36 βαθμούς.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Γενικά αίθριος θα διατηρηθεί ο ουρανός σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις, το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο για λίγες μπόρες στα βουνά της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και για λίγο στο νότιο Αιγαίο τοπικά εώς 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια. Στις υπόλοιπες όμως περιοχές θα διατηρηθεί στους 38 με 40 βαθμούς κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Και η Αττική σε κλοιό καύσωνα θα φτάσει σήμερα τους 37 βαθμούς κελσίου, αύριο τους 38 βαθμούς και την Κυριακή τους 39 με 40 βαθμούς, ενώ η θερμοκρασία θα είναι υψηλή και τη Δευτέρα και την Τρίτη.

ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 40 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ:
- Λάρισα
- Καρδίτσα
- Τρίκαλα
- Λαμία
- Θήβα
- Λειβαδιά
- Αλίαρτος
- Αθήνα
- Κόρινθος
- Αργος
- Λεωνίδιο
- Σπάρτη
- Άστρος
- Μωλάοι

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

- Να αποφεύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως . Να αναζητάτε σκιερά και δροσερά μέρη. Να προτιμάτε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό.
- Να αποφεύγετε την βαριά σωματική εργασία ιδιαιτέρα σε μέρη που υπάρχει μαζί με την υψηλή θερμοκρασία και πολύ υγρασία καθώς επίσης κάτω από ηλιακή ακτινοβολία.
- Να πίνετε άφθονα υγρά με την μορφή του ποσίμου νερού αλλά και των πάσης φύσεως αναψυκτικά κατά προτίμηση φυσικών χυμών.
- Να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
- Να διατρέφεστε με ολιγόθερμη δίαιτα που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως με περιορισμό λιπαρών ουσιών.
- Να κάνετε συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους), όπου υπάρχει σχετική αφθονία νερού.
- Να ντύνετε τα νεογνά όσο γίνεται πιο ελαφρά με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα.


- Να δοθεί περισσότερη προσοχή στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι:


* Όλα τα άτομα που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών καθώς τα στα μωρά.
* Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρονιά νοσήματα όπως καρδιόπαθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.
* Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λογούς παίρνουν φάρμακα για τα χρονιά νοσήματα τους όπως είναι διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα αντισυλληπτικά, τα ορμονούχα συμπεριλαμβανομένης και της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων. Ιδιαιτέρα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό για την ενδεχομένη ελάττωση της δοσολογίας.

Aυτές είναι οι 10 καλύτερες παραλίες του κόσμου! Εκπληκτικές ΦΩΤΟ

Ανάμεσά τους και μία ελληνική. Ταξιδέψτε μαζί μας σε γαλαζοπράσινα νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές...
Η επιλογή έγινε με βάση τις ψήφους φημισμένων ταξιδιωτικών εκδόσεων (Conde Nast Traveller) και έγκυρων sites (Trip Advisor). Στο 90% πιστεύουμε πως θα συμφωνήσεις. Το ότι περιλαμβάνεται και η Περίσσα από την Σαντορίνη, ίσως να σε κάνει να αναρωτηθείς. Μη δώσεις σημασία, κανείς δεν ξέρει καλύτερα την Ελλάδα από τους Έλληνες.


Παραλία Bondi, Αυστραλία στο νούμερο 10.

Η παραλία Bondi δεν ήταν ανοιχτή για το κοινό μέχρι το 1982. «Bondi» σημαίνει «νερό που σπάει στα βράχια.raquo;, στη γλώσσα των ιθαγενών Αυστραλών. Και μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία του κόσμου, αλλά αν θέλεις να θαυμάσεις τον ουρανό και να κάνεις αξιόπιστο surf. τότε η διάσημη παραλία της Αυστραλίας είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφτείς.

Negril, στη Τζαμάϊκα στο νούμερο 9.

Διαθέτει χιλιόμετρα λευκής άμμου, κρυστάλλινα νερά και απότομα βράχια. το Negril αρχικά ονομαζόταν Negrilo από τους Ισπανούς στα τέλη του 1400 και κάποτε αποτελούσε τον παράδεισο των πειρατών και των πολεμιστών. Πλέον, καθώς θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου, έχει τη φήμη ότι εκπέμπει έναν ...ειρηνικό παλμό: Hippies και ταξιδιώτες από την Αμερική ήταν αυτοί που πρώτοι έκαναν γνωστή την περιοχή τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Πήγαινε μια βόλτα στο Rick's cafe για να θαυμάσεις αυτούς που βουτούν απ' τους βράχους και γιατί όχι να βουτήξεις κι εσύ. Αλλά πρόσεχε: ακόμα και ασφαλείς φαινομενικά βουτιές έχουν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς κι έχουν στοιχίσει τη ζωή αρκετών τουριστών.

Waikiki, στη Χαβάη στο νούμερο 8.

Στα 1800 αυτές οι παραλίες αποτελούσαν τον τόπο διακοπών των βασιλιάδων και παραμένει, αν όχι τόσο αποκλειστικός, αρκετά ακριβός. Τα υγρά εδάφη που αποτελούσαν μεγάλο μέρος της γοητείας του τόπου, στέγνωσαν κι αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ώστε να αποτελέσουν το επίκεντρο της τουριστικής βιομηχανίας της Hawaii. όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει υπέροχα ηλιοβασιλέματα, να κάνει ατέλειωτες ώρες surf.ng και να βγάλει άφθονες φωτογραφίες.

Boracay, στις Φιλιππίνες στο νούμερο 7.

Το κύριο νησί των Boracay είναι τόσο όμορφο που ακόμα κι αυτή που το βρίσκουν σχεδόν αδύνατο να κάτσουν σε ένα σημείο, σίγουρα θα βρουν τρόπο να βολευτούν και να το απολαύσουν. Πρόκειται, επίσημα, για μία από τις πιο όμορφες παραλίες στον Γη, το Boracay είναι τέλειο τόσο για κολύμπι όσο και για καταδύσεις. Η κύρια τουριστική περιοχή, White Beach, είναι στη μία πλευρά του νησιού και οι windsurfers θα πρέπει να διασχίσουν το νησί μέχρι την άλλη πλευρά ώστε να φτάσουν στην παραλία Bulabog. Μια βόλτα στην ψαραγορά για φρέσκα ψάρια, μαλάκια και όστρακα, θεωρείται απαραίτητη. Αν πάλι αναζητάς περισσότερα προς εξερεύνηση, μπορείς να πάρεις το καράβι για το νησί Laurel, που απέχει 30 λεπτά, και να καταδυθείς στις σπηλιές του Crystal Cove.

Tarifa στην Ισπανία στο νούμερο 6

Καμία σχέση με την κίτρινη φυλή των ταξιτζήδων, μη μπερδεύεσαι. Καθήμενος στο νοτιότερο τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης, στην διασταύρωση της Μεσογείου με τον Ατλαντικό, η Tarifa έχει όλα όσα θα μπορούσες να ζητήσεις κι ακόμα περισσότερα: ήλιο, άμμο, ανέμους που αποτελούν το όνειρο κάθε kite surf.r και τέλεια νυχτερινή ζωή, συγκεντρωμένα όλα σε ένα. Ακόμα καλύτερα, αν βαριέσαι να χαζολογάς γύρω γύρω και να πίνεις σανγκρίες στην παραλία. μπορείς να πάρεις το καράβι για την πόλη Tangier, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στο Μαρόκο.

Cancun, στο Μεξικό στο νούμερο 5.

Οι άνθρωποι που τους αρέσει να συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους θα αγαπήσουν το Cancun. Βρίσκεται στη χερσόνησο Yucatan, στη Μεξικανική Καραϊβική και είναι ίσως ο απόλυτος προορισμός για πάρτι. Περιλαμβάνει πολυτελή resorts, τέλειες παραλίες και άφθονη νυχτερινή ζωή, τύφλα να 'χει το Φαληράκι της Ρόδου. Επίσης, υπάρχουν αρχαιολογικά εκθέματα των Mayas που μπορείς να εξερευνήσεις στο Yucatan, συμπεριλαμβανομένου κι ενός από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου, το Chichen Itza. Όσοι επιθυμούν να έχουν περισσότεροι ησυχία, καλό θα είναι να προγραμματίσουν τις κρατήσεις τους καλοκαίρι ή φθινόπωρο, καθώς οι άλλες εποχές δεν ενδείκνυνται. Όπως και να έχει, το να έχεις στο album σου μια φωτογραφία όπως η διπλανή, σημαίνει ότι πρέπει να έχεις οπλιστεί με υπομονή ώστε να μην έχεις κι άλλους στο κάδρο σου.

Maya Bay, Phi Phi στην Ταϊλάνδη στο νούμερο 4.

Γνωστή από τον ...πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία, The Beach, η Maya Bay. προσφέρει λευκές παραλίες και φυσικά θαύματα, όπως είναι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι για καταδύσεις και οι λόφοι ύψους 100 μέτρων που προσφέρουν εξαιρετική θέα. Η χρονική στιγμή που θα το επισκεφτείς είναι το κλειδί της όλης υπόθεσης. Ορισμένες παραλίες τείνουν να εξαφανίζονται από την παλίρροια, αλλά και σφύζουν από κόσμο κατά τη διάρκεια της high season. Επίσης, απλό το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλη, τα κύματα κάνουν όλο τον κόλπο άκρως επικίνδυνο.

Νησιά Andaman στην Ινδία στο νούμερο 3.

Τα νησιά Andaman, που βρίσκονται στον κόλπο της Βεγγάλης στον Ινδικό Ωκεανό, αποδεκατίστηκαν το 2004 από το τσουνάμι. Παρόλα αυτά, λόγω της ιστορίας τους, όταν η παλίρροια άρχισε να υποχωρεί από αυτά, οι αυτόχθονες κάτοικοι δεν το έβαλαν κάτω και προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο για τα εδάφη τους. Εκεί θα βρεις πολυτελή resorts, αλλά αντίθετα με κάποιες άλλες από τις επιλογές του top 10, η επιβίωση των ντόπιων και τους περιβάλλοντος, υπερέχουν του τουρισμού σε ορισμένες περιπτώσεις. Η απαράμιλλη ομορφιά των νησιών Andaman είναι το όνειρο κάθε φυσιολάτρη, καθώς προσφέρει ένα εκπληκτικό θέαμα βιολογικής ποικιλίας.

Περίσσα, Σαντορίνη στην Ελλάδα στο νούμερο 2.

Θα μπορούσαν να είναι περισσότερες από μία παραλίες στη λίστα, αλλά είπαμε να είμαστε λίγο πιο αντικειμενικοί. Εντάξει, έχουμε τις καλύτερες παραλίες, αλλά καλές είναι κι άλλες μωρέ. Αν σου αρέσουν τα ήρεμα νερά και η πολύ καυτή άμμος, τότε ένα ταξίδι στη Σαντορίνη και στις διάσημες παραλίες με τη μαύρη άμμο είναι ό,τι πρέπει. Χτισμένη πάνω στα απομεινάρια της καλντέρας του ηφαιστείου, η Σαντορίνη βρίσκεται 120 μίλια μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και συχνά συνδέεται με το μύθο της Ατλαντίδας. Η Περίσσα είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού και η γύρω περιοχή σφύζει από ταβέρνες και εστιατόρια με τοπικές και μη λιχουδιές, αλλά και οινοποιεία. Εκτός όμως από αυτά, τα ηφαιστειακά βουνά που υψώνονται γύρω από την Περίσσα, την προστατεύουν από τα γνωστά σε όλους μας μελτέμια του Αιγαίου Πελάγους.

Παραλία της Ipanema, Rio de Janeiro στη Βραζιλία στο νούμερο 1.

Αρχικά έγινε γνωστή από το τραγούδι του Antonio Carlos Jobim, «The Girl from Ipanema.raquo;, παρόλα αυτά είναι πιθανό να είναι η πιο sexy παραλία του κόσμου, καθώς τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι αυτοί που δείχνουν σαφή προτίμηση στην Ipanema, παρά στη γειτονική και κοσμοπολίτικη Copacabana. Μη βάλεις πολλά ρούχα στη βαλίτσα γιατί είτε θα είσαι ντυμένος ελαφρά ή δε θα φοράς τίποτα. Για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες στο Rio, με το όρος Sugar στο background σου, κατέβα στο σημείο που ενώνεται με την παραλία Arpoador λίγο πριν αρχίσει να σουρουπώνει, στο Posto 9, όπου η άμμος χρυσίζει.
Πηγή: travelstyle.gr

Τα 10 ωραιότερα ηλιoβασιλέματα της Ελλάδας - Ονειρικές ΦΩΤΟ

Απολαύστε εικόνες της Ελλάδας σε φόντο χρυσαφί και ταξιδέψτε μαζί μας.


ΟΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ


ΝΑΥΠΛΙΟ


ΣΥΡΟΣ


ΣΚΟΠΕΛΟΣ


ΡΟΔΟΣ


ΠΑΡΟΣ


ΚΕΡΚΥΡΑ

ΝΙΣΥΡΟΣ


ΝΑΞΟΣ


ΠΗΛΙΟ

Oι 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας! Μαγευτικές ΦΩΤΟ

Πόρτο Κατσίκι, Ν. Λευκάδας

Μύρτος, Ν. Κεφαλληνίας


Άγιος Προκόπιος - Νάξος, Ν. Κυκλάδων


Ζαχάρω, Ν. Ηλείας


Κάθισμα, Ν. Λευκάδας


Σάρτη, Ν. Χαλκιδικής


Κουκουναριές - Σκιάθος, Ν. Μαγνησίας


Ναυάγιο, Ν. Ζακύνθου



Καλογριά, Ν. Αχαΐας


Φαλάσαρνα, Ν. Χανίων

Καλές βουτιές!