Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα πρώτο θέμα στα διεθνή δίκτυα

Στα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου σχεδίου που αναμένεται να ψηφίσει η ελληνική Βουλή και στην 48ωρη απεργία που πραγματοποιείται στη χώρα μας αναφέρονται με εκτενή ρεπορτάζ τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Με φωτογραφία το χθεσινό πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη το BBC έχει ως κεντρικό του θέμα τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. «48ωρη γενική απεργία ξεκίνησε καθώς η Βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει για τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας», αναφέρει στο ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο.
Με τίτλο «Η ώρα της αλήθεια για την Ελλάδα» το αμερικανικό CNN αναφέρεται στα επώδυνα μέτρα που είναι υποχρεωμένη να λάβει η κυβέρνηση καθώς και στις επιπτώσεις που θα έχει η οικονομική κρίση της Ελλάδας στην Ευρώπη. «H Αθήνα εξετάζει τα νέα αυστηρά μέτρα λιτότητα, τα συνδικάτα κατεβαίνουν σήμερα σε 48ωρη απεργία ενώ οι "Αγανακτισμένοι" σχεδιάζουν αποκλεισμό της Βουλής» αναφέρει στο ρεπορτάζ της η γαλλική Le Monde.
Tην ίδια ώρα τo Reuters ασχολείται και αυτό με την Ελλάδα έχοντας ως πρώτο θέμα την συμφωνία των γαλλικών τραπεζών για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε γενική απεργία την ώρα που η Βουλή καλείται να εγκρίνει νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας αναφέρει και η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Παπανδρέου: "Ψηφίστε με το χέρι στην καρδιά για την Ελλάδα"

Την ύστατη έκκληση απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, για συναίνεση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή σχετικά με τη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, μερικές ώρες προτού πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου, εμφανίστηκε σίγουρος πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, θα "κάνει το καθήκον της" αλλά πως ο ίδιος "απευθύνεται σε όλα τα κόμματα" καθώς τώρα είναι η ευκαιρία με τη συνεργασία όλων των δυνάμεων να αλλάξει η Ελλάδα.
Χαρακτήρισε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ως "πατριωτικό καθήκον", ενώ το ίδιο το πρόγραμμα βάζει τις βάσεις για μια νέα αρχή.
Αναφέρθηκε στο κυριότερο πρόβλημα της Ελλάδας που είναι η διαχείριση του υπέρογκου χρέους που κληρονόμησε η χώρα από την "καταστροφική διακυβέρνηση της ΝΔ."
Εξαπέλυσε περαιτέρω σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχετικά με την αρνητική στάση της ΝΔ στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο.
"Είναι πρώτοι στα εύκολα και τελευταίοι στα δύσκολα" είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟκ χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ως μοναδική ελπίδα της χώρας για να ορθοποδήσει.
"Πατριωτικό μου καθήκον, ήταν να μην αφήσουμε τον μισθωτό και τον συνταξιούχο στην ανασφάλεια" υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου εξασφαλίζουμε την καταβολή της 5ης δόσης, αλλά και τη σιγουριά για τα επόμενα χρόνια.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με την ανάσα που θα πάρει η Ελλάδα εξασφαλίζει ακόμη μεταφορά τεχνογνωσίας και επιτάχυνση της χρηματοδότησης σε τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία και η στήριξη της απασχόλησης.
Χαρακτήρισε απόλυτα αναγκαίο το καθήκον της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και στέλνοντας μήνυμα στους βουλευτές του τόνισε ότι "πρέπει όλοι να βάλουμε την πατρίδα, πάνω από το κομματικό συμφέρον".
Ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε ότι με το Μεσοπρόθεσμο η χώρα θα έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να σωθεί και θα κλείσει ένα κεφάλαιο αβεβαιότητας.
Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
"Όλοι οι Έλληνες περνάμε δύσκολες ημέρες. Είμαστε εδώ για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση. Θα γίνει με κόστος, αλλά θα το πετύχουμε" είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κάνει το καθήκον της απέναντι στα παιδιά μας, ωστόσο δεν παρέλειψε να κάνει ένα ακόμα "άνοιγμα" στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συναίνεση.
"Είναι ευκαιρία να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο, ότι είμαστε ενωμένοι. Δεν σας καλώ απλώς να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Σας καλώ να ψηφίσετε με το χέρι στην καρδιά για την Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από 180 βουλευτές, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από την συζήτηση και την επιστροφή του κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο λαιμητόμο, ενώ έκανε λόγο για την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που έχει εξαπολύσει, όπως είπε, "μια πρωτοφανή, βάρβαρη επίθεση ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του ελληνικού λαού και των εργαζομένων."
Ακόμα επιτέθηκε τόσο στον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο κατηγορώντας τον ότι εκβιάζει τον ελληνικό λαό, όσο και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο που όπως είπε "έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι θα κατέβουν τα τανκς για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών."
"Τρομοκρατείτε, εκβιάζετε, γίνατε ραγιάδες του ελληνικού λαού", πρόσθεσε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Ονομαστική ψηφοφορία αλλά και διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει συνειδητά εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα.
Ταυτόχρονα επανέλαβε την θέση του κόμματός του για την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού με ψέματα, καθώς όπως είπε "τα άδικα, αντιλαϊκά βάρβαρα μέτρα δεν είναι προσωρινά αλλά ήρθαν και θα μείνουν."
Ακόμα, ο κ. Μαρκάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.
Για ψευδεπίγραφο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μακροχρόνιας λιτότητας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφισή του με διευρυμένη πλειοψηφία και προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέτει ονομαστικές ψηφοφορίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Παράλληλα επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου κάνοντας λόγο για επικίνδυνη προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού.
"Προσπαθείτε με εκβιασμούς, στρατηγική φόβου, με διαδικασίες εξπρές και με επιχειρήματα, που αν δεν ήταν επικίνδυνα θα ήταν γελοία, να φορτώσετε στον ελληνικό λαό αυτό το βάρβαρο ταξικό λογαριασμό. Μπορεί να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και με εφεδρείες και προς τα δεξιά, αλλά δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα με την κοινωνική σας βάση γιατί μείνατε κοινωνικά γυμνοί" κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Απαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ το "Καλημέρα Ήλιε" η κόρη του Λοΐζου

Η Μυρσίνη Λοΐζου, κόρη του κορυφαίου μας συνθέτη, Μάνου Λοΐζου, με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγορεύει στο κυβερνών κόμμα να χρησιμοποιεί στις κομματικές του εκδηλώσεις το τραγούδι "Καλημέρα Ήλιε", το οποίο αποτελεί έργο του πατέρα της.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή της, σύμφωνα και με το pitsirikos.net, η Μυρσίνη Λοΐζου απευθυνόμενη προς το ΠΑΣΟΚ, τονίζει χαρακτηριστικά “Όπως αποδείχτηκε δεν είστε, και ούτε ήσασταν ποτέ μέρος αυτού του λαού, και δεν έχετε πλέον κανένα δικαίωμα και καμία νομιμοποίηση να συνεχίζετε να τον εξαπατάτε.”

Ολόκληρη η επιστολή της Μυρσίνης Λοΐζου έχει ως εξής:

"Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό, και την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Γνωρίζω εκ των προτέρων, ότι αυτή η κίνησή μου είναι συμβολική, εν τούτοις η συνείδησή μου, και η αξιοπρέπειά μου ως ενεργού πολίτη μου επιβάλλει να σας γνωστοποιήσω τα εξής:
Ο πατέρας μου Μάνος Λοΐζος αγωνίστηκε με τον δικό του τρόπο, για αξίες όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, και η Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Προσπάθησε να υπηρετήσει μέσω της τέχνης του, τα οράματα και τις αξίες ενός καταπιεζόμενου Λαού, ο οποίος με πολύ κόπο, αίμα και δάκρυα αγωνίστηκε για την Δημοκρατία, την οποία τόσο βάναυσα του την στερούσαν.
Αφού αυτός ο Λαός κατοχύρωσε με πολλούς αγώνες τα στοιχειώδη Δημοκρατικά δικαιώματα τα οποία στην Ευρώπη είχαν κατακτηθεί χρόνια πριν, έρχεστε σήμερα και όπου Δικαιώματα βάζετε ευκαιρίες.
Τα Δικαιώματα στην εργασία, την υγεία, την Παιδεία, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, τα έχετε κάνει ένα απέραντο fast track έξυπνων επενδύσεων, ξεπουλώντας όχι μόνο τον Δημόσιο πλούτο αυτή της χώρας, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.
Τόσα χρόνια σας ακούω να χρησιμοποιείτε το "Καλημέρα Ήλιε" στις Κομματικές σας συγκεντρώσεις.
Παλιότερα, απλά με ενοχλούσε αισθητικά καθώς και με πλήγωνε, εξαιτίας αφενός της υποκρισίας σας, -διότι οι δικές σας αξίες επέβαλαν και έναν βαθιά εξουσιαστικό τρόπο ζωής, και δημιούργησαν σκλάβους αντί για ελεύθερους ανθρώπους, και ενεργούς πολίτες- και αφετέρου διότι οι δικές σας αξίες δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με αυτό που προσπαθεί να πει το συγκεκριμένο τραγούδι.
Τώρα όμως πλέον εξοργίζομαι, γιατί δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα από τους αγώνες του Λαού και των εργαζομένων, πράγματα τα οποία ενέπνευσαν τον πατέρα μου, και του έδωσαν και μια αντίστοιχη στάση ζωής στην καθημερινότητά του ως πολίτη, και στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του.
Το τραγούδι αυτό καλημερίζει τον Ήλιο, την ελπίδα, την αλληλεγγύη, και την προσμονή ενός ολόκληρου Λαού, για Δημοκρατία και Ελευθερία.
Εσείς όμως, είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική, και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος.
Ως εκ τούτου, σας απαγορεύω ρητά και κατηγορηματικά, να χρησιμοποιείτε έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου, σε οποιαδήποτε κομματική σας εκδήλωση ή δραστηριότητα.
Βέβαια ίσως να απαντήσετε ότι το έργο του Μάνου Λοΐζου ανήκει στον Λαό.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όμως και η συγκεκριμένη πράξη εκ μέρους μου.
Ο Ήλιος άλλωστε, είναι δικός μας, και όχι δικός σας.
Δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει. Και δεν θα μας τον πάρει."

«Οικονομικός βανδαλισμός το Μεσοπρόθεσμο!»

Μια θεαματική στροφή 180 μοιρών επιχειρείται από τον κορυφαίο αρθρογράφο των Financial Times Βόλφγκανγκ Μουντσάου αναφορικά με την στάση που θα πρέπει να τηρήσει το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας στην επικείμενη, κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα!
Ο αρθρογράφος επιχειρεί μια προσέγγιση στο φλέγον θέμα των απαιτήσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας από τη χώρα μας προκειμένου να συνεχίσουν τη στήριξή τους και ενδεικτικός της στάσης που τηρεί πλέον είναι ο τίτλος του σημειώματός του: «Ίσως οι Έλληνες βουλευτές θα πρέπει να πουν όχι στο Μεσοπρόθεσμο».
Στο άρθρο τονίζει πως το μείζον πρόβλημα για την ελληνική οικονομία τώρα πια δεν είναι το – υπαρκτό – ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας, ιδίως εάν τελικώς δεν “περάσει” από τη Βουλή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τα νέα, επώδυνα μέτρα, αλλά η πλήρης απουσία αναπτυξιακού σκέλους στους σχεδιασμούς των Ευρωπαίων για την διευθέτηση του “ελληνικού προβλήματος”!
Ο κύριος Μουντσάου παραδέχεται πως μέχρι πρότινος πίστευε ακράδαντα ότι ήταν επιβεβλημένη η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αλλά και η επιβολή νέων μεταρρυθμιστικών μέτρων. Το είχε χαρακτηρίσει μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο του ως μονόδρομο. Έκτοτε όμως θεωρεί πως μεσολάβησε ένα νέο πακέτο “απαιτήσεων” από Ε.Ε. και ΔΝΤ, ένα νέο σχέδιο μέτρων λιτότητας που πλέον υπερβαίνει τις ανοχές των κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα, ενώ απειλεί, κατά την εκτίμησή του, να εκτροχιάσει όλη τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης. Αναφέρεται πλέον στις οργισμένες διαδηλώσεις στην Αθήνα και δεν διστάζει πλέον να μιλήσει δημόσια για “πολιτική πρόκληση και πράξη οικονομικού βανδαλισμού” των Ευρωπαίων πιστωτών μας! Κάνει λόγο για μια πολιτική που κυριολεκτικά “πνίγει την ελληνική οικονομία” ...
Τους ψέγει για εξώθηση της ελληνικής κυβέρνησης σε σημείο όπου δεν θα έχει πια κανένα “διαθέσιμο μέσο για πολιτικούς χειρισμούς”, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει πως αυτές οι εξωπραγματικές απαιτήσεις ενδυναμώνουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πάντως καταστρέφουν τις όποιες πιθανότητες εθνικής ενότητας που αποζητούν οι Ευρωπαίοι.
Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα πως αυτό το ασφυκτικό πρόγραμμα που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει αποδεκτό από τους Έλληνες εάν όμως εγγυόταν κάποια στοιχειώδη επιτυχία. Όμως, όπως εκτιμά ο κορυφαίος αρθρογράφος, “η Ε.Ε. σπατάλησε εβδομάδες στη χαζή συζήτηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αντί να επικεντρωθεί σε θέματα που έχουν πραγματικά σημασία”. Και πλέον οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ισχνές ...
Έτσι, ο κύριος Μουντσάου δηλώνει τώρα πως η Ευρώπη κατέληξε σήμερα με μια στρατηγική “οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη”. Μια στρατηγική που “ουσιαστικά συρρικνώνει τις επιλογές των Ελλήνων στο πότε θα χρεοκοπήσουν: τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο”.
Συνεπώς – λέει ο αρθρογράφος – οι Έλληνες βουλευτές “καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μιας καταστροφής”...

Αξελ Βέμπερ: Αποτυχημένο το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρώην διοικητής της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ μιλώντας στην Wall Street Journal. Οπως λέει η Ευρώπη πρέπει να εγγυηθεί για ολόκληρο το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι η μόνη εφαρμόσιμη εναλλακτική είναι η χρεοκοπία, κάτι όμως που θα προκαλέσει ευρύτερη οικονομική αναταραχή.
Ο κ. Βέμπερ τονίζει ότι μέχρι τώρα η Ευρώπη περιορίζεται να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες της Ελλάδας, χωρίς να προσφέρει στη χώρα μια μακροπρόθεσμη λύση.

Οι πρώτες προφυλακίσεις για τα «στημένα»

Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Γιώργος Τσακογιάννης, μετά την απολογία του στον 9ο τακτικό ανακριτή, ενώ ελεύθερο αποφάσισε να αφήσει ο ανακριτής τον Νίκο Ζαμάνη, επιβάλλοντας του περιοριστικούς όρους και εγγύηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται η απολογία του Αχιλλέα Μπέου. Αύριο, ενώπιον του ανακριτή θα παρουσιαστούν ο Νίκος Χάλκος και ο Βασίλης Γεωρτσιάκος.
Την ίδια ώρα την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης του ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ.
Στο μεταξύ, το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα λάβει οριστικές αποφάσεις μετά την άσκηση και των πειθαρχικών διώξεων της αθλητικής δικαιοσύνης. - Διαβάστε περισσότερα εδώ-
Νωριτερα, προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Βασίλειος Καρακούλιας, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταθέσεις, διατηρούσε πολύ μεγάλο γραφείο παράνομου στοιχηματισμού, με απευθείας πρόσβαση στα παράνομα στοιχήματα της Κίνας, μέσω ειδικού μηχανήματος («Κινέζος»). Ο Καρακούλιας αντιμετωπίζει κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,απάτη, δωροδοκία και εγκληματική οργάνωση. Απολογούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του και υποστήριξε ότι δεν σχετίζεται με καμία οργάνωση. Φέρεται επίσης να είπε ότι δεν γνωρίζει κανένα από τα πρόσωπα που κατά την δικογραφία «φέρομαι να έχω συστήσει εγκληματική οργάνωση». Κατά την σύλληψη του , οι αστυνομικοί κατέσχεσαν μεταξύ άλλων και 450 δελτία του ΟΠΑΠ, κανένα ωστόσο από τα οποία δεν είναι για «στημένο» αγώνα. Με αυτό το δεδομένο οι συνήγοροι του φέρονται να υποστηρίζουν πως δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσακογιάννης αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παράγοντας της Ηλιούπολης στο απολογητικό του υπόμνημα αναφέρει τα εξής: «Δεν συμμετέχω σε καμία εγκληματική οργάνωση, δεν έχω δωροδοκήσει κανένα πρόσωπο για να αλλοιώσω το αποτέλεσμα αγώνα και βέβαια δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες. Η αλήθεια είναι ότι είμαι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος επιχειρηματίας, που έχω χόμπι το ελληνικό ποδόσφαιρο λόγο για τον οποίο αγόρασα τις μετοχές της ΠΑΕ Ηλιούπολης, και έχω δυστυχώς βρεθεί τώρα, χωρίς να φταίω, αναμεμειγμένος σε μια τόσο σοβαρή ποινική υπόθεση απλώς και μόνο λόγω των κοινωνικών επαφών μου με συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν απασχολήσει ή απασχολούν τη Δικαιοσύνη». Στο υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή αμφισβητεί μάλιστα το σύστημα ανίχνευσης της ΟΥΕΦΑ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αποτελεί απόδειξη αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών αγώνων που πιθανολογούνται ως χειραγωγημένοι, αλλά απλώς ενδεικνύει μια στατιστική πιθανότητα ενδεχόμενης αλλοίωσης του». Τονίζει ακόμη ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτει οποιοδήποτε οικονομικό όφελος δικό του ή κάποιου συγγενικού ή φιλικού του προσώπου και δεν αποδεικνύεται η εμπλοκή του στις παράνομες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Στο υπόμνημα αναφέρεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες του που έχει καταγράψει η ΕΥΠ τονίζοντας ότι το περιεχόμενό τους έχει παρεξηγηθεί και πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αποδεικτικό υλικό. Τις χαρακτηρίζει μάλιστα ως «συζητήσεις μεταξύ φανατισμένων ποδοσφαιρόφιλων», ενώ ζήτησε να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με κάποια από τα πρόσωπα που αναφέρονται ως συνομιλητές του.
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους έχουν αφεθεί ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα, Σταύρος Ψωμιάδης, ο Ανδρέας Δημόπουλος, ο Δημήτρης Ζαβαντίας πρώην ποδοσφαιριστής, ο Νίκος Παντέλης και ο Αθανάσιος Ντότσης, μάνατζερ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα, Σταύρος Ψωμιάδης, αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 250.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο δικηγόρος του Σταύρου Ψωμιάδη, Χρήστος Στάθης, έκανε λόγο για πενθήμερη διαπόμπευση του εντολέα του, ενώ επανέλαβε πως από τη δικογραφία δεν προκύπτει πουθενά εμπλοκή του.
Έπειτα από τον Σταύρο Ψωμιάδη, ελεύθερος αφέθηκε, μετά την απολογία του στον 9ο τακτικό ανακριτή, και ο Ανδρέας Δημόπουλος, με την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Σε Ζαβαντία και Ντότση επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από την χώρα και χρηματική εγγύηση, στον καθένα ύψους 200.000 ευρώ.
Στον προπονητή, Νίκο Παντέλη, επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 15.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ θα είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.
Σε λίγη ώρα, στον τακτικό ανακριτή θα απολογηθεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλιούπολη και ένας από φερόμενους ως εγκεφάλους της πολύκροτης υπόθεσης που έχει προκαλέσει πολλά «μποφόρ» στις τάξεις του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα, Γιώργος Τσακογιάννης.
Δεν έλειψαν (και πάλι) οι φραστικές επιθέσεις των κατηγορουμλενων εις βάρος των εκπροσώπων των ΜΜΕ και των τηλεοπτικών συνεργείων. Ο Γιώργος Τσακογιάννης και ο Αχιλλέας Μπέος είπαν κάποια «γαλλικά» στους εκπροσώπους του Τύπου, όπως μεταδίδει το sport-fm.gr.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού οι υποθέσεις είναι πολλές.
Θα παραδοθεί ο Μ. Ψωμιάδης
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος καταζητείται, προτίθεται να παραδοθεί. Επίσης, με δήλωσή του, ο Σάκης Κεχαγιόγλου, δικήγορος του υπαλλήλου της ΕΠΟ, Γιάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος αναζητείται για την υπόθεση με τους «στημένους» αγώνες, δήλωσε ότι ο πελάτης του σκοπεύει να παραδοθεί εντός των ημερών.
Στοιχεία για εμπλοκή άλλων πέντε ομάδων
Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι στη λίστα θα προστεθούν και άλλα ονόματα αφού η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ειδικότερα, η Εισαγγελία έχει εντοπίσει πέντε ομάδες που εμπλέκονται και απομένει να δέσει τα στοιχεία με τη βοήθεια τοπικών εισαγγελέων. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στις ενλόγω ομάδες εκ των οποίων τρεις είναι της Βορείου Ελλάδος και δύο της Αττικής. Οι τέσσερις είναι της Σούπερ Λίγκας και μία από τη δεύτερη εθνική, τη Football League.
Παραίτηση Κανελλόπουλου
Την παραίτησή του από τη θέση του υπεύθυνου του συντονισμού του έργου των εισαγγελέων για τη διαφθορά στον αθλητισμό, υπέβαλλε τη Δευτέρα ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
Πρόκειται για τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αδελφό του αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ, Θανάση Κανελλόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θανάσης Κανελλόπουλος κατηγορείται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση και του έχει ήδη απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, με διάταξη της προϊσταμένης Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κυρίας Ελένης Ράικου.

Ποιοι και γιατί προσπαθούν να απαξιώσουν τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Δ.Γράψα.

Τελικά τι ήταν ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Γράψας; “Σκληρός στα ελληνοτουρκικά” και άρα γι΄ αυτό αποστρατεύτηκε, ή “σκυλάκι των αμερικανών”,όπως τον περιέγραψαν χθες κάποια διαδικτυακά ΜΜΕ, διαστρεβλώνοντας τηλεγραφήματα των Wikileaks που είχαν δημοσιεύσει ΤΑ ΝΕΑ;
Το ότι ο Γράψας είχε σκληρές -σε σχέση μ΄ αυτά που είχαμε συνηθίσει- απόψεις για τα ελληνοτουρκικά είναι γνωστό. Και είναι και στα υπέρ του.Πριν λίγες ημέρες μάλιστα -κι αυτό είναι αστείο- οι ιδιοι που τώρα τον λένε “σκυλάκι των ΗΠΑ”, του έδιναν συγχαρητήρια,γιατί βασιζόμενοι σε άλλο τηλεγράφημα των Wikileaks εμφάνιζαν τον Γράψα έτοιμο να διατάξει τη …βύθιση νορβηγικού ερευνητικού πλοίου που έπλεε νότια του Καστελόριζου ,για λογαριασμό των Τούρκων!
Ποιο είναι το παρασκήνιο για να τελειώνουμε; Θυμήθηκαν μέσω του τελευταίου τηλεγραφήματος των Wikileaks ότι ο Γράψας, όπως και όλοι οι σχεδόν οι στρατηγοί ήταν κάθετα αντίθετοι με την προμήθεια των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων BMP. Έτσι ο στρατηγός από …Λέων προχθές ,έγινε …Αζόρ!
Αυτή την ήττα με τα BMP κάποιοι δεν μπορούν να την χωνέψουν με τίποτα...
http://www.onalert.gr

Μάχη της Κρήτης ,χωρίς Κρητικούς γίνεται; Ανιστόρητοι Γερμανοί το υποστηρίζουν!

Στη Μάχη της Κρήτης η συμμετοχή των Κρητικών ...ήταν μικρή!
Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει λίγο πολύ προκλητικό δημοσίευμα της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung...
Όπως αναφέρει το flashnews.gr το θέμα παρουσιάζει η deutch velle world, ενώ σε άρθρο της ασκεί κριτική στο κείμενο της γερμανικής εφημερίδας.
Η γνωστή γερμανική εφημερίδα, αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα της στην "Επιχείρηση Ερμής", όπως λεγόταν επίσημα η μάχη της Κρήτης.
Ο δημοσιογράφος Siegfried Thielbeer αναφέρεται διεξοδικότατα στην επιχείρηση και επισημαίνει ακριβοδίκαια τις παραλείψεις και τα σφάλματα τόσο των γερμανικών δυνάμεων, όσο και της άμυνας του νησιού που είχαν αναλάβει κυρίως Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί.


Ωστόσο το αρθρο αυτό δεν αναφέρεται καθόλου στους Έλληνες υπερασπιστές της Κρήτης, παρα μόνο σε μια φράση: «Στην Κρήτη βρίσκονταν 30.000 στρατιώτες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Εκτός απ’ αυτούς και περίπου 10000 Έλληνες, οι περισσότεροι με ελαφρύ οπλισμό». 


Καμία αναφορά στην αντίσταση των αμάχων, που προσπαθησαν να αποτρέψουν την απόβαση, που έχει στο παρελθόν καταγραφεί στη γερμανική ιστοριογραφία σαν απροσδόκητη αντίσταση που βρήκε εντελώς απροετοίμαστους τους κατακτητές.

Ίσως να αφήσουμε, λέει το δημοσίευμα της deutch velle να διορθώσει τον κ. Thielbeer ένας άλλος Γερμανός δημοσιογράφος, ο Eberhard Rondholz που σε παλιότερο άρθρο του για τη μάχη της Κρήτης κατέληγε ως εξής:
"Έστω και με καθυστέρηση οι Γερμανοί ανακάλυψαν τους λίγους συμπατριώτες τους αντιστασιακούς…που αποπειράθηκαν μάταια να ρίξουν το χιτλερικό καθεστώς και κλήθηκαν εκ των υστέρων να αποκαταστήσουν τη χαμένη υπόληψη των Γερμανών…Τέτοια τιμή δεν επιφυλάχθηκε ακόμα στους αντάρτες της Κρήτης που θυσιάζοντας τη ζωή τους επιτάχυναν την πτώση του φασισμού. Νομίζω πως ήρθε η ώρα για τη Γερμανία να ανακαλύψει επί τέλους κι αυτούς τους άγνωστους ήρωες".


www.onalert.g

Οχι των Γερμανών στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πρόσφορη λύση. Τυχόν πραγμάτωσή της θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για την Ευρώπη. Γι αυτό και δεν προβλέπεται σε κανένα σχέδιο, σενάριο, ή πλάνο Β΄.
Αυτή την κατηγορηματική διαβεβαίωση έδωσε το απόγευμα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ. Το στρατηγικό σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι να επιτύχουν τα μέτρα, που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά απαραίτητα. «Σε αυτή τη φάση διαπραγματευόμαστε για την παροχή της πέμπτης δόσης του δανείου και για ένα καινούριο πρόγραμμα στήριξης, σε καμιά περίπτωση όμως για μια σκληρή αναδιάρθρωση» τόνισε.
Στο Βερολίνο ωστόσο οργιάζουν οι φήμες, ότι ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη στα συρτάριά του ένα αναλυτικό πλάνο Β΄ για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας.
Το πλάνο αυτό δεν θα αποβλέπει όμως, όπως εικαζόταν παλιότερα, στη «σωτηρία» της ενδιάμεσα πτωχευμένης Ελλάδας, αλλά στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων για άλλες προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες.
Η αφορμή γι αυτό ήταν οι δηλώσεις του κ.Σόιμπλε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Bild am Sonntag». Οι ευρωπαϊκές χώρες, είπε, δεν αναμένουν την πτώχευση, όμως είναι προετοιμασμένες και γι αυτό το εντελώς ακραίο ενδεχόμενο. Αυτό θα επέλθει, αν οι έλληνες βουλευτές απορρίψουν την Τετάρτη τα μέτρα λιτότητας του Γιώργου Παπανδρέου. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξαναπάρει πιστώσεις. Γι αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να φροντίσουμε να μειωθεί στο ελάχιστο η δυνατότητα μόλυνσης και άλλων χωρών της ευρωζώνης από αυτό τον κίνδυνο».
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών Γιόργκ Άσμουσεν τη Δευτέρα σε ημερίδα του εκδοτικού ομίλου Springer („Bild-Zeitung", „Die Welt").
Σίγουρο είναι πάντως, ότι από σήμερα «αρχίζει μια εβδομάδα του φόβου» («Die Welt») για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα.
Αυτό δεν σημαίνει, ότι έχουν παραλύσει οι προετοιμασίες για το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Όμως η «ουσιαστική» συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πακέτο (έτσι όπως την απαιτεί πρόσφατη απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου) δεν «περπατά» προφανώς με ικανοποιητικό τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το απόγευμα της Δευτέρας επρόκειτο να γίνει μια τηλεκόνφερενς του κ.Σόιμπλε με τους προέδρους ορισμένων γερμανικών τραπεζικών κολοσσών, που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ: Deutsche Bank, Commerzbank, DS. Το θέμα της: Η πρόταση του κ.Σόιμπλε, για παράταση της ισχύος αυτών των ομολόγων κατά επιπλέον πέντε έτη. Το αποτέλεσμά της δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη.
Όμως οι μεγαλοτραπεζίτες δεν δείχνουν προφανώς μεγάλη όρεξη να «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις». Ο βασικός λόγος γι αυτό είναι, ότι το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών «καλών» ομολόγων τους λήγει κανονικά μετά το 2014 και ως εκ τούτου δεν είναι διατεθειμένοι να τα ανταλλάξουν από τώρα με «κακά».
«Πολλά θα εξαρτηθούν από την ετυμηγορία των οίκων αξιολόγησης» δήλωσε o εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών BdB Mίχαελ Κέμερ. Πάντως, πρόσθεσε, «μια τράπεζα δεν μπορεί να παραιτηθεί έτσι απλά από τις απαιτήσεις της θέτοντας υπό κίνδυνο τα χρήματα των μετόχων της».
Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών δήλωνε, αντιθέτως, αισιόδοξος, ότι οι τραπεζίτες θα πειστούν από τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής και θα πουν τελικά «ναι» στην πρόσκληση του κ.Σόιμπλε.
Όμως μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τίποτα δεν έδειχνε, ότι ο κ.Σόιμπλε θα κατάφερνε να επαναλάβει τον «άθλο» της γαλλίδας ομολόγου του Κριστίν Λαγκάρτ, η οποία έπεισε, καταρχάς τουλάχιστον, σε χρόνο μηδέν τους γάλλους τραπεζίτες να ανταλλάξουν το 50% των ελληνικών χρεογράφων τους με νέα ισχύος 30 ετών.
«Ο Σόιμπλε βλέπει με φθόνο τη Λαγκάρτ» έλεγε αναλυτής. Το υπουργείο του είναι ακόμα έτη φωτός από τέτοια συμμετοχή. Και τίποτα δεν δείχνει ότι αυτό θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες».

"Είτε διώχνετε τον Πάγκαλο είτε δεν ψηφίζουμε το Μεσοπρόθεσμο" - Έξαλλοι οι βουλευτές

"Απασφάλισε" η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην ισπανική εφημερίδα El Mundo περί τανκς.
Μιλώντας στη Βουλή ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε ότι το ακριβές κείμενο της συνέντευξής του ήταν άλλο και η αναφορά στα τανκς ήταν για την Αργεντινή.
Πάντως, το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος δεν προσπάθησε να "γυρίσει" τα λεγόμενά του και ίσως να επανορθώσει, έχει προκαλέσει θέυλλα αντιδράσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των βουλευτών, όπως του κ. Ανδρουλάκη, της πρώην υπουργού, Νταλάρα και της κας Αράπογλου, οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα της ολομέλειας και κατευθύνθηκαν προς το καφενείο της Βουλής.
Εκεί οι τρεις βουλευτές εντόπισαν τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής, κ. Έξαρχο και σε έντονο τόνο του διεμήνυσαν πως είτε θα αποφασίσει απόψε ο κ. Παπανδρέου να ζητήσει την παραίτηση του κ. Πάγκαλου είτε εκείνοι απειλούν να μην υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο.
Ωστόσο, κύκλοι της κας Νταλάρα αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, αλλά επεσήμαναν ότι σε τόσο κρίσιμες στιγμές, τέτοιες αναφορές δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές.

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο Μεσοπρόθεσμο - "Ταφόπλακα" στις αποδείξεις και νέες δύσκολες προϋποθέσεις για τα επιδόματα

- Το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομιστούν στο 25% του εισοδήματος του φορολογούμενου
- Στο τέλος επιτηδεύματος διευκρινίζεται ότι για το 2011, ορίζεται σε 300 ευρώ για όλες τις κατηγορίες
- "Άγριο" ψαλίδι στις συντάξεις του ΝΑΤ
- Νέες δυσκολότερες προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας.
Τέλος μπαίνει από του χρόνου στο «μπόνους» της συλλογής αποδείξεων.. Αλλαγές της τελευταίας στιγμής έγιναν στον εφαρμοστικό νόμο και μεταξύ άλλων καταργήθηκε και το «πλαφόν» της έκπτωσης φόρου έως 300ευρώ από την προσκόμιση αποδείξεων.
Έτσι για τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν εφέτος οι φορολογούμενοι για να τις συμπεριλάβουν στις δηλώσεις που θα συμπληρώσουν την επόμενη Άνοιξη δεν θα υπάρχει το δέλεαρ της επιστροφής φόρου. Η συλλογή αποδείξεων θα είναι απαραίτητη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των αποδείξεων υπολείπεται του πιο πάνω ποσού τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Δηλαδή για εισόδημα 2.000 ευρώ χρειάζονται πλέον αποδείξεις 500 ευρώ , για εισόδημα 4.000 ευρώ αποδείξεις 1.000 ευρώ και για εισόδημα 10.000 ευρώ αποδείξεις 2.500 ευρώ.
Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους», αναφέρει η σχετική διάταξη, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά το «κίνημα των αποδείξεων».
Άλλη μια αλλαγή αφορά στο τέλος επιτηδεύματος διευκρινίζεται ότι για το οικονομικό έτος 2011, ορίζεται σε 300 ευρώ για όλες τις κατηγορίες επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών. Το τέλος αυτό θα αθροιστεί με την έκτακτη εισφορά και θα καταβληθεί μαζί με αυτή φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., από το επόμενο έτος υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής:
α) Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε τετρακόσια (400) ευρώ ετησίως,
β) Για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως,
Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.
Ακόμη, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνεται μέχρι 30-9-2013 με το 80% του ισχύοντος τότε συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και φωτιστικού πετρελαίου, αντίστοιχα, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης. Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται το ύψος του επιδόματος, τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα, τα δικαιούχα πρόσωπα, η αρμόδια για τη χορήγηση αρχή, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής.

Ψαλίδι στις συντάξεις του ΝΑΤ

Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31.1.2010, μειώνονται από 1.1.2011 κατά ποσοστό 6%. Ποσά που έχουν καταβληθεί, παρακρατούνται από τις συντάξεις των επομένων μηνών, σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2011.

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις για επιδόματα ανεργίας

Από 1-1-2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατό να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερησίων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερησίων επιδομάτων. Από 1-1-2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400)»
Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις από τον Ιούλιο όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Κράτους περνούν, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου περνάνε από τον Ιούλιο όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου για έσοδα 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Ο εφαρμοστικός νόμος που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή προβλέπει ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου, ξεκινάει η λειτουργία του Ταμείου με «προίκα» όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

Π. Οικονόμου: Από επικριτής, υπηρέτης του μνημονίου

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ένας «αντιμνημονιακός» να υπηρετήσει τις απαιτήσεις του μνημονίου και μάλιστα στην πιο σκληρή εκδοχή του; Με αυτή την απορία αντέδρασαν πολλοί ακούγοντας το όνομα του κ. Π. Οικονόμου στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και μάλιστα για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τα έσοδα. Με αυτό υπόψη, κάποιοι έσπευσαν να αναζητήσουν τις δηλώσεις του στις οποίες μεταξύ άλλων ζητούσε την άμεση καταγγελία του μνημονίου και την επίσπευση του μόνιμου μηχανισμού. Εψαξαν επίσης την επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, με την οποία ζητούσε την επίσπευση της έκδοσης ευρωομολόγου. Οσοι έκαναν αυτές τις αναζητήσεις λένε ότι για πολλές ώρες την προηγούμενη Παρασκευή δεν έβρισκαν τις δηλώσεις στο site του κ. Οικονόμου. Ωστόσο, όλα τα «αντιμνημονιακά» σχόλια επανεμφανίστηκαν την επόμενη ημέρα...
«Αν ήταν όλοι να προλογοκρινόμαστε με το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να γίνουμε υπουργοί και να μένουμε βουβοί, συμφωνώντας με την κυβερνητική γραμμή, τότε δεν θα υπήρχε Κοινοβουλευτική Ομάδα » απαντά σήμερα ο κ. Π. Οικονόμου, λίγες ημέρες μετά την υπουργοποίησή του. Και συνεχίζει: « Θα έλεγε η κυβέρνηση “έχω το τεκμήριο της πλειοψηφίας, τελειώσαμε”. Από την άλλη, όταν γίνεσαι υπουργός, τότε συμμετέχεις σε μια συλλογική προσπάθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνεις τις απόψεις σου στην μπάντα, έχεις τις απόψεις σου και με αυτές συμβάλλεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Ούτε μου ζήτησαν, ούτε ζήτησα από κανέναν να αλλάξουν απόψεις. Απλά, πολύ απλά πράγματα. Και θα κριθώ, όπως όλοι, από αυτά που κάνω.Ούτε από αυτά που λέω, πολύ περισσότερο από αυτά που είχα πει ».
Με βάση αυτά, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα δοκιμαστεί κατά κόρον, ευρισκόμενος σε μια θέση από την οποία δεν θα μπορεί πλέον να κρίνει το μνημόνιο, αλλά θα πρέπει μόνο να το εφαρμόζει.
«Δεν επαρκεί το μνημόνιο»
« Αυτά που είχα πει τότε, έχοντας ψηφίσει το μνημόνιο- η πράξις είναι ότι το μνημόνιο ψηφίστηκε-, είναι ότι πριν αυτό τελειώσει και ασχέτως αν βγουν ή δεν βγουν τα νούμερα, δεν φτάνει. Αυτό αποδείχθηκε. Συνεπώς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απεμπλακούμε από το μνημόνιο. Χρειάζονται άλλα πράγματα. Και όσο αυτό υπάρχει και μετά τη λήξη του » δηλώνει ο νέος αναπληρωτής υπουργός και συνεχίζει: «Αν υπήρχε ο μόνιμος μηχανισμόςπου δεν υπάρχει-δεν θα είχαμε κανένα λόγο να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Επειδή δεν υπάρχει πριν από το ΄13, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε ως τότε. Πρότασή μου λοιπόν ήταν να φέρουμε τον μόνιμο μηχανισμό πριν από το ΄13, να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε αυτό το πράγμα. Δεν έγινε ο μόνιμος μηχανισμός, έγινε το Σύμφωνο για το Ευρώ, που είναι κάτι αντίστοιχο ». Η ουσία είναι ότι τα προβλήματα παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόνιμη είναι η εξαγγελία περί φοροδιαφυγής, άγνωστο το πώς αυτή θα επιτευχθεί, τι θα γίνει διαφορετικό που δεν έγινε τους προηγούμενους 20 μήνες. « Πώς ξέρεις πόσα εισπράττεις από τη φοροδιαφυγή; Τα έσοδα από άλλες πηγές, μισθωτούς, ακίνητα κ.λπ., είναι γνωστά » λέει ο κ. Οικονόμου. « Αρα αν δεις ότι αυξάνονται τα έσοδα, σημαίνει ότι έχεις αύξηση από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι το πιο κρίσιμο θέμα που υπάρχει, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους και είναι η μόνη διαθέσιμη πηγή εσόδων για το Δημόσιο, αφού πέραν αυτού η κατάσταση είναι στο μη παρέκει ».
«Οχι καταστολή, μόνο έλεγχοι»
Ολα αυτά θα γίνουν με τα ίδια πρόσωπα; Οι μηχανισμοί θα μείνουν ως έχουν; Προλαβαίνουν να αλλάξουν; Ποια θα είναι η τύχη, για παράδειγμα, του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Ι. Καπελέρη , οι σχέσεις του οποίου με τον κ. Βενιζέλο δεν είναι οι καλύτερες. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν αποκλείει αλλαγές.
« Οι θέσεις έχουν επιλεγεί με μια συγκεκριμένη διαδικασία.Δεν είναι της παρούσης να πω αν μου αρέσει,αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για προετοιμασία. Είμαστε ήδη στη μάχη και πρέπει να τη δώσουμε. Από ΄κεί και πέρανομίζω ότι ο καθένας βγάζει τον καλύτερο εαυτό του σε σχέση και με το ποιος είναι από πάνω. Οτι ο κόσμος ταλαιπωρείται στις σχέσεις του με τις φορολογικές αρχέςείναι γεγονός. Οφείλεται και σε κοινωνικές παθογένειες και σε στρεβλές διοικητικές δομές. Είναι πολύ βαρύ το σχήμα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τελείως λειψόσε ό,τι αφορά την είσπραξη. Θέλω πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος, που δεν έχω και άγρια καταστολή. Και δεν τα έχω ».
«Αν συνεχιστεί έτσι η ανεργία, τελειώσαμε»
Θα έχει όμως τον χρόνο για να τα διορθώσει; Πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν τις εκλογές πολύ πριν από το 2013. « Στην πολιτική δεν υπάρχουν τέτοιου είδους βεβαιότητες. Αυτό που υπάρχει είναι δηλωμένες προθέσεις. Αυτή τη στιγμή το ΠαΣοΚ έχει τη δεδηλωμένη και ο Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να φτάσει ως το τέλος.Ποιο είναι αυτό;Να φτάσουμε στη δυνατότητα να μπορούμε να δανειστούμε. Αυτά από μόνα τους ξεπερνούν το ΄13. Αρα γιατί να κάνουμε τώρα εκλογές »; Με την ανεργία όμως να κινείται προς το 20%, ποιοι και πόσοι θα πειστούν; « Αν η ανεργία συνεχιστεί έτσι, τελειώσαμε! Οχι γιατί θα υπάρχουν πιο πολλοί άνεργοι, αλλά γιατί θα αυξηθούν τα άτομα για τα οποία η ανεργία είναι 100%. Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά. Ας δουν οι ειδικοί τα σπρεντ και όλα αυτά. Η πολιτική πρέπει να χαράσσεται με κατανοητούς όρους για τον κόσμο.Τι κάνουμε και για ποιον λόγο το κάνουμε ».
«Δεν εξαφάνισα εγώ τις δηλώσεις από το Διαδίκτυο»
Ως προς τη μυστηριώδη εξαφάνιση των αντιμνημονιακών σχολίων από το site του ο κ. Π. Οικονόμου επιμένει: « Ουδέποτε συνέβη αυτό. Αλλωστε εκεί βρίσκονται ακόμη όλες μου οι δηλώσεις ». Αφήνει όμως και ανοιχτό το ενδεχόμενο να φταίει γι΄ αυτό... ο «δαίμων του Διαδικτύου», όποιος και αν είναι αυτός: « Το μόνο για το οποίο δεν μπορώ να εγγυηθώ είναι το αν ανά πάσα ώρα και στιγμή λειτουργεί σωστά το Διαδίκτυο. Εγώ πάντως ουδέποτε επιχείρησα να εξαφανίσω τις δηλώσεις μου ». Πάντως σήμερα ο κ. Οικονόμου βρίσκεται στη θέση να συνομιλεί με εκείνους που προ μηνών κατήγγειλε, τους εκπροσώπους δηλαδή της τρόικας. Και λέει σχετικά: « Εγώ είχα επιτεθεί σε έναν από τους τρεις (σ.σ.: Σερβάζ Ντερούζ), ο οποίος δεν μας έκανε και την τιμή να ξανάρθει και ο οποίος ήταν από το φιλικότερο προς εμάς συστατικό στοιχείο της τρόικας, που ήταν η Επιτροπή. Υπερέβη τα εσκαμμένα και έκανε δηλώσεις οι οποίες προσέβαλαν ανοιχτά ζητήματα κυριαρχίας της χώρας. Και νομίζω ότι ορθά αποφάσισε και ο ίδιος να μην ξανάρθει. Ας μην τα μεγαλοποιούμε όμως. Νομίζω ότι αυτό που συνέβη με την ηγεσία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικότερο από το τι έγινε εδώ με κάποιον βουλευτή ».

ΟΠΑΠ: Αναστέλει προσωρινά τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου

Σε προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης του ποδοσφαίρου προχωράει ο ΟΠΑΠ ο οποίος θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις μετά την άσκηση των πειθαρχικών διώξεων της αθλητικής δικαιοσύνης σε βάρος ομάδων και παραγόντων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα στημένα.
Ο ΟΠΑΠ σε ανακοίνωσε που εξέδωσε μεταξύ άλλων εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι από τις ΠΑΕ θα παρακρατηθεί ποσό 1,5 εκατ. ευρώ ως ρήτρα για τα επεισόδια των οπαδών των ομάδων, δεν επιτεύχθηκε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και θα μελετήσει το ζήτημα των σχέσεών του με το ποδόσφαιρο και ειδικότερα των χορηγικών συμβάσεων.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΟΠΑΠ:
«Οι αποκαλύψεις και οι ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις σε ότι αφορά στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού, στην οποία εμπλέκονται δεκάδες παράγοντες του ποδοσφαίρου, καθιστούν επιβεβλημένη την αναστολή ισχύος των συμβάσεων χορηγίας προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες και τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων, καθώς και την αναστολή καταβολής των εξ αυτών απορρεουσών χρηματικών ποσών.
Το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε., τις επόμενες ημέρες, θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα, με βάση τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας και θα λάβει τις αποφάσεις του.
Παράλληλα η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να μελετήσει συνολικά το ζήτημα των σχέσεων και ειδικότερα το θέμα των χορηγικών συμβάσεών της με τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων, αλλά και με τις ομάδες οι οποίες μετέχουν σ' αυτά, έτσι ώστε - εφόσον και όπου απαιτείται - να διαμορφώσει ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίζει τα συμφέροντά της, αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλει στην ορθή από κάθε άποψη οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων, κάτι το οποίο είναι απαίτηση όλων των πολιτών.
Θυμίζουμε ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. συμμετείχε, πριν ένα χρόνο, στη δημόσια συζήτηση για την ανάγκη της λήψης πρόσθετων και αυστηρότερων μέτρων στην διοργάνωση των πρωταθλημάτων και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάστηκε με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την ΕΠΟ και τους άλλους επίσημους φορείς, αλλά και τις ομάδες προκειμένου να αυστηροποιηθεί ο Πειθαρχικός Κώδικας, κάτι το οποίο και έγινε. Ειδικότερα σε ότι αφορά τις χορηγικές συμβάσεις, υπενθυμίζουμε, ότι τροποποιήθηκαν, με την προσθήκη, ρητρών βίας και διαφάνειας.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι ρήτρες βίας ενεργοποιήθηκαν αλλεπάλληλες φορές, με συνέπεια να παρακρατηθούν με βάση τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης συνολικά περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, κοινή είναι η διαπίστωση ότι δεν επιτεύχθηκε το προσδοκώμενο από όλους αποτέλεσμα.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα ενεργοποιήσει και τις ρήτρες διαφάνειας, καθώς οι αποκαλύψεις για στημένους αγώνες, αλλοίωση αποτελεσμάτων και παράνομο στοιχηματισμό, θέτουν ευθέως θέμα οικονομικής ζημίας της εταιρείας, αθέτησης των συμβάσεων χορηγίας, αλλά και δυσφήμησης του ποδοσφαίρου, το οποίο για την ΟΠΑΠ Α.Ε. συνιστά, εκτός των άλλων, βασικό προϊόν στην διοργάνωση παιχνιδιών της.
Επιπροσθέτως, η ΟΠΑΠ Α.Ε. επιθυμεί - κατόπιν και ορισμένων δημοσιευμάτων - να καταστήσει σαφές αυτή την ώρα ότι:
* Μετά από εισαγγελική παραγγελία συνέδραμε το έργο της δικαστικής διερεύνησης παρέχοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία που ζητήθηκαν.
* Οι αγώνες οι οποίοι εντάσσονται στο κουπόνι του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ αποφασίζονται μετά από συστηματική μελέτη των ελληνικών και διεθνών πρωταθλημάτων, με βάση την ελκυστικότητα που αυτοί έχουν στους παίκτες. Η εταιρεία μας δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε αγώνες αμφιβόλου ποιότητας. Το αντίθετο, το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο, αποδεδειγμένα, είναι η αξιοπιστία της, την οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα διακινδύνευε και δεν σκοπεύει να διακινδυνεύσει
* Το ζήτημα του παράνομου στοιχηματισμού απασχολεί ιδιαίτερα την ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά και όλες τις εταιρείες που διοργανώνουν παιχνίδια στοιχήματος. Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λοταριών, το ζήτημα αυτό τέθηκε με έμφαση. Αποφασίστηκε, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Λοταριών να συνεργαστεί στενά, αλλά και να συνδράμει οικονομικά στην προσπάθεια δημιουργίας ενός διεθνούς συστήματος ελέγχου του παράνομου στοιχηματισμού, με την συνεργασία της UEFA, της FIFA, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Interpol».

Μαχαίρι σε μισθούς - συντάξεις

Μειώσεις µισθών στον ιδιωτικό τοµέα. Περικοπές όλων των συντάξεων, ακόµη και στους ναυτικούς. Μείωση του εφάπαξ σε δηµοσίους υπαλλήλους και εργαζοµένους στη ∆ΕΗ. Μείωση µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων µε τη θέσπιση επιπλέον εισφορών. Αυξηµένες εισφορές σε όλους τους επαγγελµατίες, εµπόρους και αγρότες. Τα µέτρα αυτά περιλαµβάνονται στο νοµοσχέδιο µε το οποίο εξειδικεύονται οι ρυθµίσεις του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος σταθερότητας, σε ό,τι αφορά τον τοµέα των εργασιακών σχέσεων και την κοινωνική ασφάλιση.
Η καθιέρωση ειδικής εισφοράς για την ανεργία σε όλους, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και οι αυξηµένες εισφορές για τα ταµεία ελευθέρων επαγγελµατιών, επιστηµόνων και αγροτών οδηγούν σε νέα µείωση τα εισοδήµατα όλων των πολιτών.
1. Εισφορά συνταξιούχων Από 1ης Αυγούστου επιβάλλεται αυξηµένη ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, επιπρόσθετη εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ για τους συνταξιούχους που είναι µικρότεροι των 60 ετών, ενώ από τις αρχές Σεπτεµβρίου θα µπει ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Σήµερα οι συνταξιούχοι µε υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξηκαταβάλλουν εισφορά από 4% ως 10%. Με τη νέα ρύθµιση η εισφορά κλιµακώνεται από 6% ως 14%. Επίσης επιβάλλεται ειδική εισφορά στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η εισφορά – κατά µέσον όρο – θα φθάσει το 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάνοντας χρήση προγραµµάτων εθελουσίας εξόδου. ∆εν θα θιγούν οι συντάξεις µητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσων συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά µε νόµο.
Καθιερώνεται ΛΑΦΚΑ και στις επικουρικές συντάξεις. Θα αφορά τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η εισφορά θα κυµαίνεται από 3% ως 10% ανάλογα µε το ύψος της παρεχόµενης σύνταξης.
2. Παρακράτηση υπέρ των ανέργων : Από 1ης Αυγούστου εφαρµόζεται αυξηµένη παρακράτηση κατά 1% (από 4% σε 5%) υπέρ ανεργίας σε µισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα (µοιράζεται ισοµερώς από 0,5%).
Ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% θεσπίζεται στον δηµόσιο και ευρύτερο δηµόσιο τοµέα. Το ποσό θα αποδίδεται στον ΟΑΕ∆.
Θεσπίζεται ειδική µηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισµένους – αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούµενους των Ταµείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η εισφορά αυτή θα κατευθύνεται σε ειδικό λογαριασµό ανεργίας που δηµιουργείται στον ΟΑΕ∆.
Οι διατάξεις για αύξηση της ειδικής εισφοράς και αύξηση της εισφοράς υπέρ των ανέργων θα ισχύουν καιγια τους συνταξιούχους του ΕνιαίουΤαµείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.
3. Ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ: Η ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ επί του τζίρου των επιχειρήσεων θα εφαρµοστεί από το 2013, ύστερα από απόφαση των αρµόδιων υπουργών.
4. ΟΓΑ: Αυξάνεται από 1.1.2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, µε τη µετατροπή των πέντε από τις επτά ασφαλιστικές κλάσεις ως υποχρεωτικές, καθώς και την αναγκαστική µετάβαση των ασφαλισµένων σε νέα κλάση, ανά τριετία.
5. Συντάξεις των ναυτικών: Οι συντάξεις, συµπεριλαµβανοµένων των βοηθηµάτων που καταβάλλονται από το Ναυτικό Αποµαχικό Ταµείο (ΝΑΤ), όπως είχαν διαµορφωθεί στις 31.12.2010, µειώνονται αναδροµικά, από 1ης Ιανουαρίου του 2011, κατά 6%.
6. Ταµεία επιστηµόνων: Αυξάνονται από την αρχή του 2012 και οι εισφορές και στους ασφαλισµένους των πρώην λεγόµενων ειδικών ταµείων και νυν ΕΤΑΑ. Αναλυτικά, προβλέπεται ότι καταβάλλουν πρόσθετη µηνιαία εισφορά ύψους 2% επί του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής όπως ισχύει. Στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας του ΕΤΑΑ τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά ύψους 0,6%, 4% και 0,65%.
Επίδομα ανεργίας για λίγους
Αυστηρότερες γίνονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόµατος ανεργίας που θα εφαρµόζονται από 1ης Ιουλίου του 2012. Ο άνεργος που επιδοτείται για πρώτη φορά από τον ΟΑΕ∆ θα πρέπει, εκτός από τις γενικότερες προϋποθέσεις, να διαθέτει τουλάχιστον 80 ηµέρες ασφάλισης κάθε έτος, για τα τελευταία τρία έτη. Ως τώρα απαιτούνταν 80 ηµεροµίσθια κατ’ έτος για τα τελευταία δύο έτη. Οι εποχικοί εργαζόµενοι για να δικαιούνται επίδοµα ανεργίας θα πρέπει να έχουν πραγµατοποιήσει 150 ηµεροµίσθια µεταξύ των δύο επιδοτήσεων. ∆ηλαδή ο εποχικά εργαζόµενος για να επιδοτηθεί ξανά θα πρέπει να εργασθεί πλήρως ένα εξάµηνο. Σήµερα αρκούν 100 ηµέρες εργασίας το έτος.
Τρία μέτρα για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις
Με €591,65 θα αμείβονται οι νέοι
Μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις επιβάλλει το µεσοπρόθεσµo πρόγραµµα σταθεροποίησης µε τρία µέτρα που εντάχθηκαν στον εφαρµοστικό νόµο.
Οι ρυθµίσεις που κατήρτισε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουµάνης αφορούν την επέκταση του ελαστικού ωραρίου, τη µείωση των αποδοχών των νεοπροσλαµβανoµένων ως 25 ετών κάτω από την εθνική συλλογική σύµβαση εργασίας και την αύξηση της περιόδου ανανεώσεων των συµβάσεων ορισµένου χρόνου.
1. Συµβάσεις ορισµένου χρόνου: Με τις προωθούµενες αλλαγές, οι συµβάσεις ορισµένου χρόνου µπορούν να ανανεωθούν τρεις φορές και για διάστηµα που να µην ξεπερνά τα τρία χρόνια. Επιπροσθέτως, οι όποιες ανανεώσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της τριετίας. Σε περίπτωση που είτε ξεπεράσουν τα τρία έτη, είτε τις τρεις ανανεώσεις, τότε θεωρείται ότι ο εργαζόµενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύµβασή του µετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.
2. ∆ιευθέτηση χρόνου εργασίας (ελαστικό ωράριο): Οι ώρες εργασίας µπορούν να αυξάνονται κατά δύο (2) ώρες ηµερησίως και συνολικά για έξι (6) µήνες τον χρόνο, µε αντίστοιχη µείωση σε άλλη χρονική περίοδο. Η προτεινόµενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας µπορεί να γίνει µε τους εξής τρόπους: µε επιχειρησιακές συλλογικές συµβάσεις εργασίας, µε συµφωνία του εργοδότη και συνδικαλιστικής οργάνωσης, µε συµφωνία του εργοδότη και των εργαζοµένων, µε συµφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.
3. Κίνητρο για πρόσληψη νέων: Η αµοιβή των νέων κάτω των 25 ετών διαµορφώνεται στα 591,65 ευρώ, δηλαδή κατά 20% χαµηλότερα από τον κατώτατο µισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας, που είναι σήµερα 739,56 ευρώ. Η διάρκεια της απασχόλησης µε µειωµένες αµοιβές δεν θα ξεπερνά τα δύο έτη. Η σύµβαση θα αφορά την απόκτηση εργασιακής εµπειρίας για τους νέους, οι οποίοι θα έχουν πλήρη ασφάλιση. Οι επιχειρήσεις προκειµένου να προσλάβουν νέους για απόκτηση εργασιακής εµπειρίας, πέραν του υφιστάµενου προσωπικού, υποχρεούνται να µην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους τρεις µήνες σε µείωση προσωπικού, αλλά ούτε και να κάνουν απολύσεις κατά τη διάρκεια της ισχύος αυτών των συµβάσεων.

Καταχρηστικές επιβαρύνσεις στους δανειολήπτες από τις τράπεζες

Αναφορές στον Συνήγορο του Καταναλωτή για έξτρα χρεώσεις σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες
Καταχρηστικές χρεώσεις σε βάρος υπερήμερων οφειλετών (δανειοληπτών και κατόχων πιστωτικών καρτών), επιβάλουν οι τράπεζες, σύμφωνα με απόφαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ενώ έρευνα αναμένεται να πραγματοποιήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διαπιστωθεί να υπάρχει εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των τραπεζών. Και καλεί τις τράπεζες να επιστρέψουν τα χρήματα στους δανειολήπτες.
Ειδικότερα ο Συνήγορος του Καταναλωτή μετά από αναφορές που δέχτηκε από δανειολήπτες και κατόχους πιστωτικών καρτών, οι οποίες αφορούν σε επιβάρυνσή τους με τη μηνιαία χρέωσή τους με «έξοδα καθυστέρησης» για υπερήμερες οφειλές τους από ορισμένες τράπεζες,.προχώρησε έρευνα και διαπίστωσε ότι οι εν λόγω χρεώσεις επιβλήθηκαν ως επί το πλείστον μεταγενέστερα, σε ενεργείς συμβάσεις δανείων, πιστώσεων και πιστωτικών καρτών στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν στους υπογεγραμμένους από τα συναλλασσόμενα μέρη όρους, συνιστώντας κατά τον τρόπο αυτό μονομερή τροποποίηση των συμβατικών τους όρων.
Ακόμη το ύψος των καταγγελλόμενων χρεώσεων διαφοροποιείται είτε ανάλογα με το είδος της πίστωσης (στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο, επιχειρηματικό αλληλόχρεο λογαριασμό, πιστωτική κάρτα), οπότε προβλέπεται σταθερό ποσό επιβάρυνσης για κάθε δάνειο, είτε ανάλογα με το χρόνο και το βαθμό καθυστέρησης της πληρωμής όπου το ύψος της χρέωσης βαίνει αυξανόμενο σε συνάρτηση με την αύξηση του χρόνου καθυστέρησης, που συνιστούν, ωστόσο, παράγοντες οι οποίοι δεν δικαιολογούν τις σχετικές διαφοροποιήσεις.
Επιπλέον, η εν λόγω χρέωση επιβάλλεται παράλληλα με την επιβολή τόκων υπερημερίας οι οποίοι προκύπτουν για τον ίδιο ακριβώς λόγο (καθυστέρηση εμπρόθεσμης καταβολής) επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό διπλά τον υπερήμερο οφειλέτη δανείου, πίστωσης ή πιστωτικής κάρτας και δημιουργώντας σύγχυση στον τελευταίο για το τι καλύπτει ο τόκος και τι η καταγγελλόμενη χρέωση.
Επίσης η ανεξάρτητη αρχή τονίζει πως οι όροι με τους οποίους επιβάλλονται «έξοδα καθυστέρησης» σε υπερήμερους οφειλέτες, πλέον των τόκων υπερημερίας που τους καταλογίζονται, είναι καταχρηστικοί γιατί παραβιάζουν την αρχή της διαφάνειας και διαταράσσουν την ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων εις βάρος των καταναλωτών.
Οι σχετικές χρεώσεις που εισπράττονται από τις ελληνικές τράπεζες που ακολουθούν την ανωτέρω πρακτική, «επιβάλλονται καταχρηστικά κατά παράβαση του Ν. 2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών και των αρχών της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών». Μ΄αυτή την συμπεριφορά οι τράπεζες γίνονται αδικαιολόγητα πλουσιότερες σε βάρος της περιουσίας των καταναλωτών-δανειοληπτών κατά τα αντίστοιχα ποσά εξόδων.
Και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας, καλεί την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να παρέμβει στα μέλη της για να παύσουν στο μέλλον να χρεώνουν τα παραπάνω έξοδα καθυστέρησης στους υπερήμερους δανειολήπτες και κατόχους πιστωτικών καρτών και να τους επιστρέψουν τα εισπραχθέντα για την αιτία αυτή ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και την Τράπεζα της Ελλάδος να προβεί σε έλεγχο για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων του τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου και την επιβολή κυρώσεων εντός των αρμοδιοτήτων της.
Και ζητά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να προβεί σε έρευνα για τυχόν ύπαρξη εναρμονισμένης πρακτικής μεταξύ των Τραπεζών, βάσει του νομοθετικού της πλαισίου.

Financial Times:«Η τρόικα επικίνδυνη για την Ελλάδα»

Εμφαση στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα τονίζει ο αρθογράφος
Σκληρή κριτική στη στρατηγική της τρόικας για την ελληνική οικονομία και ειδικά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ασκεί ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μύνχαου, σε άρθρο με τίτλο «Ίσως οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να πουν όχι» στο Μεσοπρόθεσμο».
Ο κ. Μύνχαου, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ενώ η λιτότητα ήταν απαραίτητη στην αρχή του Μνημονίου, τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στροφή προς την ανάπτυξη. Μάλιστα, ο αρθρογράφος των FT αναφέρεται και στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δύσκολα μπορεί να αντικρούσει κανείς τη θέση του κ. Σαμαρά με οικονομικά επιχειρήματα».
Αναλυτικά το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Δευτέρας έχει ως εξής:
«Στη Βουλή της Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η πιο σημαντική κοινοβουλευτική συζήτηση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Εάν η πλειοψηφία εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας κατά την ψηφοφορία της Τρίτης, όλα είναι καλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσουν να παρέχουν πίστωση. Εάν όχι, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.Πώς θα πρέπει να ψηφίσουν οι Έλληνες βουλευτές;
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα θα έλεγα: Αδιαμφισβήτητα "Ναι". Η χώρα έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα. Η λιτότητα που επιβάλλεται από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ είναι ήπια συγκριτικά με τη λιτότητα που θα απαιτούνταν εάν η χώρα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο αποκλεισμού από κάθε ξένο δανεισμό. Μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα αποσταθεροποιούσε το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και θα ανάγκαζε την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.
Τα επιχειρήματα αυτά, ωστόσο, είναι ευάλωτα σε οποιαδήποτε αλλαγή των περιστάσεων. Μία τέτοια αλλαγή πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι εκπρόσωποι της Ε. Ε. και του ΔΝΤ επέβαλαν νέα μέτρα λιτότητας. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος και έκτακτη εισφορά για τους αυτοαπασχολούμενους. Η απόφαση αυτή πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις στην Αθήνα. Θεωρώ ότι αποτελεί πολιτική πρόκληση και πράξη οικονομικού βανδαλισμού. Θα εκτροχιάσει όλη τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Και, ναι, η ελληνική κυβέρνηση πισωγύρισε λίγο με το προηγούμενο πρόγραμμα, ώστε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης την προηγούμενη εβδομάδα. Στόχος των τελευταίων μέτρων ήταν να καλύψουν αυτό το κενό. Είναι, όμως, σφάλμα να στερηθεί η Ελλάδα όλα τα διαθέσιμα μέσα για πολιτικούς χειρισμούς.
Πολιτικά, το νέο πρόγραμμα λιτότητας έχει ήδη επιπτώσεις. Ενδυναμώνει τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος διαφωνεί. Ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς τού άσκησαν πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Εκείνος αντιστάθηκε. Το επιχείρημά του είναι ότι η λιτότητα πνίγει την οικονομία και πως η Ελλάδα χρειάζεται τώρα μία ώθηση για να βρεθεί και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
Ενδυναμώνοντας άθελά της τη θέση του κ. Σαμάρα, η ΕΕ καταστρέφει τις όποιες πιθανότητες εθνικής ενότητας που τόσο απεγνωσμένα ζητούσε. Αυτό το πρόγραμμα, άλλωστε, θα κρατήσει αρκετά χρόνια. Ο κ. Σαμαράς έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας εάν πέσει η τωρινή κυβέρνηση. Ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Εάν εκλεγεί, θα ζητήσει από την Ε. Ε. την επαναδιαπραγμάτευση του δανείου. Η ΕΕ και το ΔΝΤ ενδεχομένως να αρνηθούν. Σε αυτό το σημείο, όλη η στρατηγική μπορεί να διαλυθεί.
Δύσκολα μπορεί να αντικρούσει κανείς τη θέση του κ. Σαμαρά με οικονομικά επιχειρήματα. Είναι σαφές πως η λιτότητα ήταν απαραίτητη στην αρχή του προγράμματος, αλλά τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στροφή προς την ανάπτυξη, την οποία η Ελλάδα χρειάζεται βάσει όλων των σεναρίων χρεοκοπίας ή μη, εξόδου από το ευρώ ή μη. Η ΕΕ σπατάλησε εβδομάδες στη χαζή συζήτηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αντί να επικεντρωθεί σε θέματα που έχουν πραγματικά σημασία.
Το πρόβλημα είναι πως όλη η διαδικασία παραμένει ευάλωτη στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος των πιστωτριών χωρών.»» Η πρώτη προτεραιότητα των πολιτικών στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στη Φινλανδία ήταν να μειωθεί το κόστος του προγράμματος όσο το δυνατόν περισσότερο. Προχώρησαν μάλιστα τόσο ώστε να συνυπολογίσουν αβέβαια έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις της Ελλάδας στο εσωτερικό σκέλος του νέου πακέτου στήριξης, αντί να προοριστούν στη μείωση του χρέους.
Κατά συνέπεια, βάσει του νέου πακέτου που πιθανότατα θα συμφωνηθεί, κάθε απομάκρυνση από τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων θα αποτελεί κενό χρηματοδότησης. Οι πιστώτριες χώρες σε αυτήν την περίπτωση πιθανότατα θα ζητήσουν νέα μέτρα λιτότητας για να καλυφθεί το κενό. Αυτή η στρατηγική είναι οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη.»» Εύλογα οι Έλληνες είναι επιφυλακτικοί με τη λιτότητα. Θα μπορούσαν να την αποδεχτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν έβλεπαν πιθανότητες επιτυχίας. Οι οικονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ και οι πολιτικοί τους ηγέτες ιδεολογικά στρέφονται στην πλευρά της προσφοράς.
Την πρώτη φορά, έκριναν λάθος τις επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας στην ανάπτυξη. Το κάνουν και τώρα. Θα το κάνουν και στο μέλλον. Και αυτό καταστρέφει τις πιθανότητες επιτυχίας για τους Έλληνες. Το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης γίνεται με μισή καρδιά αλλά και ο δογματισμός είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και τους πιο λογικούς Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν "όχι" στην αυριανή ψηφοφορία. Το πρόγραμμα, ως έχει, δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί οικονομικά και ηθικά. Ο μόνος λόγος για να ψηφίσει κανείς "ναι"» θα ήταν να αναβληθεί η χρεοκοπία μέχρις ότου ο δημόσιος τομέας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2012.
Η στρατηγική της ΕΕ ουσιαστικά συρρικνώνει τις επιλογές των Ελλήνων στο πότε θα χρεοκοπήσουν: τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μικρή πλειοψηφία και ασκεί σθεναρές πιέσεις στους βουλευτές της να ψηφίσουν υπέρ του προγράμματος. Η κυβέρνηση μπορεί τελικά να επικρατήσει. Εάν τα καταφέρει, θα είναι λόγω των πολιτικών πιέσεων οι οποίες θα έχουν ασκηθεί και όχι λόγω της ισχύος των επιχειρημάτων, που δεν είναι πλέον ξεκάθαρα. Οι Έλληνες βουλευτές θα πρέπει να ζητήσουν περισσότερες διευκρινίσεις και από τις δύο πλευρές.
Το πρόβλημα με τη θέση του κ. Σαμαρά είναι πως η ψήφος κατά του προγράμματος λιτότητας θα πυροδοτήσει περισσότερη λιτότητα πολύ βραχυπρόθεσμα. Ο κ. Σαμάρας πρέπει να εξηγήσει πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί χωρίς διαθέσιμο εξωτερικό δανεισμό. Ποια είναι η στρατηγική του; Το στρατόπεδο του "Ναι", παράλληλα, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η λιτότητα θα επιφέρει αυτήν τη φορά αποτελέσματα όταν στο παρελθόν απέτυχε. Οι έλληνες βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μιας καταστροφής. Δεδομένων των όσων διακυβεύονται, η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να είχαν βάλει την Ελλάδα σε αυτή τη θέση.»

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

15 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ


Υπήρξε πολιτικός ευρείας αποδοχής


Συμπληρώθηκαν στις 23 Ιουνίου, 15 χρόνια από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου (5 Φεβρουαρίου 1919 - 23 Ιουνίου 1996). Πολιτικός ευρείας αποδοχής, διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996.
Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου ήταν Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος και ιδρυτής του ΠΑΚ και αργότερα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση».
Ήταν γιος του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Γέρος της Δημοκρατίας». Μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέικο κόρη του Πολωνού Ζίγκμουντ Μινέικο. O γιος του Γεώργιος Α. Παπανδρέου είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2009. Υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή: σε έρευνα της εταιρίας Public Issue για την εφημερίδα Καθημερινή τον Δεκέμβριο του 2007, η πρώτη κυβέρνησή του αναδείχθηκε η καλύτερη της Μεταπολίτευσης και ο ίδιος ο σημαντικότερος πρωθυπουργός της περιόδου.
Ομοίως, σε δημοσκόπηση της εταιρίας Focus για την εφημερίδα Real News τον Ιανουάριο του 2010, ψηφίσθηκε ως ο καλύτερος πρωθυπουργός μετά το 1974. Ήταν ίσως ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Ανέτρεψε τον κυρίαρχο πολιτικό διαχωρισμό "Εθνικόφρονες-Κομμουνιστές" και στη θέση του επέβαλλε το δίπολο "Δεξιά-Αντιδεξιά". Το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε ήταν το πρώτο κόμμα εξουσίας στην ελληνική ιστορία με μαζική οργάνωση, αντί του παραδοσιακού κόμματος στελεχών, ένα πρότυπο οργάνωσης που θα υιοθετούσε από τον Παπανδρέου και η Νέα Δημοκρατία.
Από το κυβερνητικό του έργο ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΑΣΕΠ και η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, που καθιέρωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα, περιορίζοντας δραστικά τις "βασιλικές" εξουσίες του Προέδρου.
Άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις κοινωνικού εκσυγχρονισμού της χώρας ήταν η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18, η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος, η κατάργηση πλείστων μεταξικών και μετεμφυλιακών νόμων, όπως αυτοί του τεντιμποϊσμού και της κατασκοπείας, η απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας, οι ριζικές τομές στο Αστικό Δίκαιο, ιδιαίτερα δε στο Οικογενειακό Δίκαιο, και η παραχώρηση άδειας επιστροφής στην Ελλάδα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Δημοκρατικού Στρατού.


Ακαδημαϊκή και Πολιτική δράση ως τη Μεταπολίτευση


Γεννήθηκε στη Χίο, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως Νομάρχης, αλλά κρατούσε στενούς δεσμούς με την Αχαΐα και το Καλέντζι, το χωριό του πατέρα του, ο οποίος εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Αχαΐας. Άρχισε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά το 1941, μετά τη σύλληψή του από το καθεστώς Μεταξά, αναχώρησε για τις Η.Π.Α., όπου συνέχισε τις σπουδές του. Υπηρέτησε ως εθελοντής στο Ναυτικό των ΗΠΑ, σαν νοσοκόμος. Το 1943 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου και διορίστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής (associate professor). Tο 1947 διορίστηκε επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ (Berkeley) της Καλιφόρνια, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης από το 1956 ως το 1959.
Την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία συνέχισε στα χρόνια της δικτατορίας, οπότε εργάστηκε ως καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (1968-69) και του Γιόρκ (1969-1974), όπου διετέλεσε και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών. Παντρεύτηκε διαδοχικά με τη Χριστίνα Ρασιά, μια ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο, τη Μαργαρίτα Τσαντ (με την οποία απέκτησε 4 παιδιά, τον Γιώργο (πρωθυπουργός της Ελλάδος από το 2009 με το ΠΑΣΟΚ), τη Σοφία, τον Νίκο και τον Αντρίκο) και τη Δήμητρα Λιάνη. Εκτός γάμου γεννήθηκε το 1969 η κόρη του Αιμιλία Νίμπλουμ.
Επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ στις 16 Ιανουαρίου του 1961 και έπειτα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του νεοσύστατου Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, όπου και εργάστηκε ως σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1964 με την Ένωση Κέντρου. Μετείχε στην κυβέρνηση του πατέρα του Γεωργίου Παπανδρέου, αρχικά ως υπουργός Προεδρίας και λίγο αργότερα ως αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού. Παραιτήθηκε λίγο αργότερα μετά από πολλές πιέσεις άλλων τάσεων μέσα στο κόμμα και συσπείρωσε γύρω του τη λεγόμενη κεντροαριστερή πτέρυγα της Ένωσης Κέντρου. Στις 25 Απριλίου του 1965 γίνεται ξανά αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, ενώ ένα μήνα αργότερα κατηγορήθηκε ως εμπνευστής και αρχηγός στην υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ» και στο συνωμοτικό Σχέδιο Ελικών.
Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, ο Ανδρέας Παπανδρέου συλλαμβάνεται και αφήνεται ελεύθερος μετά από έντονες πιέσεις και διαμαρτυρίες κορυφαίων ακαδημαϊκών των Ηνωμένων Πολιτειών στον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, όπως ο Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ John Kenneth Galbraith, προσωπικός του φίλος από τα χρόνια του Χάρβαρντ[4][5] τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Στις 16 Ιανουαρίου του 1968 φεύγει από τη χώρα και ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (Π.Α.Κ.), επικεφαλής του οποίου έδρασε αντιδικτατορικά σε πολλές δυτικές χώρες, και στο οποίο συσπειρώνονται πολλά από τα σημερινά γνωστά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έδρα του Π.Α.Κ. ήταν αρχικά η πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη.


Η ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος


Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε αρχικά με πολλή δυσπιστία τη Μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974 και έλαβε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις στα μέσα Αυγούστου. Αμέσως όμως δραστηριοποιήθηκε με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Kινγκ Πάλας», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με τη γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τότε.
Η επιμέλεια της διακήρυξης είχε ανατεθεί από τον ίδιο τον Παπανδρέου στα ηγετικά στελέχη του Π.Α.Κ. Ιωάννη Ζαφειρόπουλο, σημερινό βουλευτή ν. Ηλείας, στον καθηγητή πανεπιστημίου Μανώλη Παπαθωμόπουλο και στον Δαμιανό Βασιλειάδη, ενώ ένα μεγάλο μέρος της διακήρυξης γράφτηκε από τον Κώστα Σημίτη. Παρόντες στην ανακοίνωση της διακήρυξης ήταν στελέχη του ΠΑΚ, αγωνιστές διωχθέντες από τη Χούντα, νεολαίοι από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και νεολαίοι της Γενιάς του 1-1-4. Στη διακήρυξη αναγράφονταν οι λόγοι ίδρυσης και οι βασικές θέσεις του κινήματος.
Από τη Μεταπολίτευση στην «Αλλαγή»Οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 17 Νοεμβρίου του 1974, όπου λαμβάνει 13,58% των ψήφων και εκλέγει 12 βουλευτές. Είναι η περίοδος που κυριαρχεί η αντιαμερικανική και αντιΝΑΤΟϊκή χροιά στην πολιτική του. Παράλληλα καθίσταται ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι διαγραφές διαφωνούντων από το Κόμμα[εκκρεμεί παραπομπή]).
Στις 11 Δεκεμβρίου 1974 ο Kων. Kαραμανλής λέει στη Bουλή «H Eλλάς ανήκει εις την Δύσιν». Ο Παπανδρέου του απαντά «H Eλλάς ανήκει εις τους Έλληνας».
Στις εκλογές της 20 Δεκεμβρίου 1977 οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση, λαμβάνοντας το 25,34% των ψήφων και εκλέγοντας 93 βουλευτές.


1981 η ώρα της «Αλλαγής»


Το 1981 ήταν η χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48% και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας. Η κυβερνητική αυτή μετάβαση χαρακτηρίστηκε τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές ως «Αλλαγή», με την έννοια ότι μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που βασιζόταν στις αρχές του σοσιαλισμού. Η προεκλογική εκστρατεία του Α. Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως «Εδώ και τώρα αλλαγή» και «Η Ελλάδα στους Έλληνες», ενώ ο ίδιος καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα· συνήθως προσφωνούνταν, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα, «Ανδρέας».


Εσωτερική πολιτική


Το σύνθημα της «αλλαγής» και το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση» συσπείρωσε γύρω από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το κίνημά του ένα ευρύτατο φάσμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που δεν εμφορούνταν πάντοτε από κοινές πεποιθήσεις.
Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Παπανδρέου επιδιώχθηκε η εθνική συμφιλίωση, αναγνωρίστηκε από το κράτος η Εθνική Αντίσταση και τα δικαιώματα των αγωνιστών της στον αγώνα κατά των κατακτητών, ενώ πολτοποιήθηκαν οι φάκελοι φρονημάτων που διατηρούσε η Ασφάλεια για πολλούς από αυτούς. Σκοπός αυτής της απόφασης ήταν εν μέρει και ο επαναπατρισμός πολλών Ελλήνων πολιτικών προσφύγων από την Εποχή του Εμφυλίου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του λειτούργησαν κατά τόπους παραρτήματα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Επίσης, ενοποιήθηκαν τα Σώματα Ασφαλείας, Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων και από τη συγχώνευσή τους δημιουργήθηκε η σημερινή Ελληνική Αστυνομία. Η κατάργηση ιδιαίτερα της Χωροφυλακής έγινε δεκτή με πρωτοφανή αισθήματα ανακούφισης από τους πολίτες, καθώς είχε ταυτιστεί με τις αυταρχικές πρακτικές των κυβερνήσεων του Αλέξανδρου Παπάγου, εξ ου και ο διαδεδομένος "φόβος του χωροφύλακα".
Στον τομέα της εκπαίδευσης η μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε με δυο βασικά νομοσχέδια, τον Νόμο-Πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ (ν. 1268/1982) και τον Ν. 1566/85 για τη Βασική και Μέση Εκπαίδευση. Ο πρώτος κατάργησε τον θεσμό της έδρας στα Πανεπιστήμια εισάγοντας τις τέσσερις βαθμίδες μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, θεσμοθέτησε τα όργανα συνδιοίκησής τους από φοιτητές και καθηγητές, ενώ μετονόμασε τα ΚΑΤΕΕ σε ΤΕΙ. Ο δεύτερος επιχείρησε έναν δομικό κυρίως μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων και μαθητών στα σχολικά πράγματα, ενώ αντικατέστησε τον θεσμό του επιθεωρητή με αυτόν του Σχολικού Συμβούλου.
Επίσης ιδρύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθιερώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και την 1η Ιανουαρίου 1987 ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.


Οικονομία


Κατά τον Donald Sassoon, η πιο σημαντική μεταβολή στην ελληνική οικονομία τα χρόνια πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η μεγάλη άνοδος της αγοραστικής δύναμης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, με τα εισοδήματα να σημειώνουν άνοδο της τάξης του 26%..
Επίσης, η υποτίμηση της δραχμής βοήθησε πολύ την εξαγωγική ικανότητα της χώρας. Το διάστημα 1981-1985 κυρίως, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προέβησαν σε σειρά εθνικοποιήσεων, τηρώντας και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος για την "κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων". Κρατικοποιήθηκαν επιχειρήσεις που ανήκαν σε πολύ ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες: η ΛΑΡΚΟ και η ΠΥΡΚΑΛ, τα τσιμέντα ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, η Ελληνική Χαλυβουργία, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά της οικογένειας Νιάρχου, η Πειραϊκή-Πατραϊκή και η πολυεθνική ΕΣΣΟ-Πάππας.
Η Αριστερά, αλλά και μεγάλο τμήμα της κοινωνίας γενικώς, αντέδρασε θετικά σε αυτές τις πολιτικές ως επιβολή του κράτους στην παραδοσιακή επιχειρηματική ελίτ. Οι μισθοί αυξήθηκαν τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη ευημερία του πληθυσμού. Ο δημόσιος τομέας αναπτύχθηκε σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία (με αφετηρία την πρωτοεμφανιζόμενη ύφεση απο την περίοδο διακυβέρνησης Ράλλη) υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας το 6,6%. Ο μέσος πληθωρισμός τη δεκαετία του 1970 ήταν 12%, ενώ τη δεκαετία του 1980 ανήλθε στο 20%, διαχωρίζοντας όμως σε πολιτικές περιόδους έχουμε μέσο όρο 1974-81 (ΝΔ) 17,5%, 1982-89 (ΠΑΣΟΚ) 19,5%).


Πρέπει επίσης να σημειωθεί η μείωση του πληθωρισμού που πέτυχαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου. Κοιτώντας τα στοιχεία κατά μήνα, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τον Οκτώβριο του 1981 πληθωρισμό της τάξης του 24,2% και παρέδωσε τον Ιούνιο του 1989 πληθωρισμό στο 13,1%, μία εντυπωσιακή βελτίωση της κατάστασης, ο οποίος όμως το 1990 εκτινάχθηκε στο 20,4% (Μ.Ο. έτους), λόγω της πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας της χώρας και λόγω των εκλογικών συγκρούσεων[εκκρεμεί παραπομπή], την καταστροφική περίοδο 1989 - 1990. Το 1991 ήταν στο 19,5% (Μ.Ο. έτους). Κοιτώντας τους μέσους όρους κάθε έτους βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός έπεφτε σταθερά κάθε χρονιά, πλην του 1985 και του 1986 (αλλά το 1987 έπεσε ξανά, και μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1978).


Επίσης, έγιναν δύο διαδοχικές υποτιμήσεις της δραχμής, το 1983 και το 1985.


Σύμφωνα με πηγές του Γ. Αλογοσκούφη οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του Α.Ε.Π. ήταν 30% το 1980 και 50% το 1990. Επίσης, το χρέος της χώρας ανέβηκε από 40% του Α.Ε.Π. το 1980, σε 80% του ΑΕΠ το 1990 (βλέπε σχετικά European Economy N. 64). Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τη δεκαετία του 1980 «χαμένη δεκαετία» (οικονομικά).
Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου παρέλαβε την ελληνική οικονομία (τέλη 1981) στο τέλμα μιας ειδεχθούς οικονομικής ύφεσης (μεταβολή ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές, 1980: 0,68%, 1981: -1,55%)[15] λόγω της δεύτερης πετρελαικής κρίσης (του 1979), η οποία σε συνδυασμό με τις αυξημένες δημόσιες κοινωνικές δαπάνες επέτεινε το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. Ωστόσο, στα 8 χρόνια της πρώτης διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου η κατάσταση δεν παρουσίασε θεαματική βελτίωση.
Βλέπει κανείς ότι από το 1965 η Ελλάδα ξεπερνάει ακόμα και την Γερμανία σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μετά ο ρυθμός επιβραδύνεται. Ειδικά τη δεκαετία του 1980 η Ελλάδα έχει πλήρη αναστροφή πορείας.
Για παράδειγμα, κάνοντας σύγκριση με τις άλλες δύο μεσογειακές χώρες που εντάχθηκαν τελευταίες στη ΕΟΚ, το 1981 η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και η Πορτογαλία κάτω από το 60%. Το 1990 η Ελλάδα είχε πέσει στο 60%, η Πορτογαλία είχε ανεβεί στο 61% και η Ισπανία είχε ανέβει σχεδόν στο 80%. [16]
Σύμφωνα με τα Διεθνή Μακροοικονομικά Στοιχεία, την περίοδο 1981 - 1989 το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας όπως αυτό εκφράζεται από τους δείκτες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος βελτιώθηκε. Το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα εκφρασμένο σε δολάρια ΗΠΑ αυξήθηκε από 13.443$ το 1981 σε 14.148$ το 1989 δηλαδή σωρευτική αύξηση 5,2%.
Επίσης, το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα απέκλινε σε σχέση με αυτό των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσής των 15. Πιο συγκεκριμένα, το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. της Ελλάδας από το 63,8% του κοινοτικού μέσου όρου το 1981, υποχώρησε στο 55,6% το 1989.
Την ίδια περίοδο η Ελληνική Οικονομία βρισκόταν σε ύφεση (ορισμένη ως ετήσια πτώση του πραγματικού Α.Ε.Π.) για τα 4 από τα 8 χρόνια της πρώτης διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.
Αντιθέτως, κατά την διάρκεια της δεύτερης περιόδου διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου (1993 - 1996) οι ρυθμοί αύξησης του πραγματικού Α.Ε.Π. βελτιώθηκαν σε σχέση με την περίοδο 1981 - 1989. Οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές της προηγούμενης περιόδου εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να υποχωρήσει από το 14,4% το 1993 στο 8,2% το 1996.[18]Ορισμένες σημαντικές παρεμβάσεις στον χώρο της οικονομίας, κατά την διάρκεια της τρίτης θητείας του Ανδρέα Παπανδρέου, περιλαμβάνουν την λήψη της απόφασης για την μετοχοποίηση του 7,6% του ΟΤΕ καθώς και την ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).


Ευρωπαϊκή πολιτική


Ο Ανδρέας Παπανδρέου σαν προεκλογικά συνθήματα χρησιμοποίησε το 1981 τα «έξω από το ΝΑΤΟ», «έξω από την Ε.Ο.Κ.» . Ένα ακόμα σύνθημα εναντίον της Ε.Ο.Κ. που είχε χρησιμοποιήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν «Ε.Ο.Κ., ο λάκος των λεόντων».
Η πρώτη επίσημη «συνολική τοποθέτηση» της κυβέρνησης Παπανδρέου πάνω στη διαπραγμάτευση της Εντολής (και την Κοινότητα στο σύνολό της) έγινε μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, στις 26 Οκτωβρίου 1981, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, από τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών Ασημάκη Φωτήλα. Το κείμενο που κατατέθηκε έθεσε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελληνική οικονομία, και προχωρούσε σε προτάσεις πολιτικής της Κοινότητας, «προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαπεριφερειακές ανισότητες και να ενισχυθούν οι χώρες του Νότου της Ευρώπης».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας κατέθεσε μνημόνιο στην Ε.Ο.Κ. με το οποίο ουσιαστικά ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η πρότασή του απορρίφθηκε κατά το σκέλος των ειδικών προνομίων ενώ έγινε δεκτό το σκέλος της οικονομικής ενίσχυσης που οδήγησε στα Μ.Ο.Π.[19] Η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ. με τους ίδιους όρους με τα άλλα μέλη.
Κατά την περίοδο διακυβέρνησής του η Ελλάδα τελικά δεν αποχώρησε από την Ε.Ο.Κ. και από το ΝΑΤΟ λόγω των κονδυλίων που εξασφάλιζε με αξιοπρόσεκτη διαπραγματευτική ικανότητα ο Ανδρέας Παπανδρέου,ενώ η σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση για τις αμερικανικές βάσεις ανανεώθηκε το 1983 προβλέποντας ότι, εντός δεκαοχτώ μηνών μετά το τέλος του 1988, και οι δύο κυβερνήσεις θα είχαν δικαίωμα να κλείσουν τις βάσεις.[9] Αυτό συνέβη το διάστημα 1990-1992, μάλιστα με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, που έκλεισε τις πιο σημαντικές βάσεις λόγω του τέλους του Ψυχρού Πολέμου επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Τον Μάρτιο του 1985, με πρότασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιέρωσε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (Μ.Ο.Π.), η εφαρμογή των οποίων στόχευε στη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών διαρθρώσεων στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Κοινότητας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, για να εξασφαλίσει τη βοήθεια στη χώρα, δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως τον Ζακ Ντελόρ που είχε αναλάβει την Προεδρία της Επιτροπής τον Ιανουάριο του 1985, ότι θα ασκούσε βέτο στην είσοδο Ισπανίας και Πορτογαλίας στην Κοινότητα.
Τα έξι από τα επτά Προγράμματα των MOΠ αντιστοιχούσαν στα έξι Διαμερίσματα που ήταν τότε χωρισμένη η Ελλάδα (Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα, Νήσοι Αιγαίου, Κρήτη και Αττική), ενώ το τελευταίο ήταν θεματικό (MOΠ Πληροφορικής). Η εφαρμογή των Μ.Ο.Π. στην Ελλάδα έγινε αρχικά την περίοδο 1983-1989 ενώ επεκτάθηκαν χρονικά μέχρι το 1993. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας "η εφαρµογή των ΜΟΠ στην Ελλάδα δεν ήταν ικανοποιητική λόγω ανεπαρκούς προετοιµασίας και έλλειψης εµπειρίας. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα κονδύλια των ΜΟΠ µεταφέρθηκαν χρονικά και ενσωµατώθηκαν στο ΚΠΣ 1989-93.". Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών "Η σημασία των ΜΟΠ όμως ήταν πολύ μεγαλύτερη των πρόσθετων πόρων που εγκρίθηκαν τότε για την Ελλάδα γιατί εγκαινίασαν την προσπάθεια για την ανάπτυξη διαρθρωτικής πολιτικής από πλευράς Ε.Ε., η οποία αποκρυσταλλώθηκε το 1988 στη νέα διαρθρωτική πολιτική, το πρώτο «πακέτο Delors»."


Διεθνής παρουσία - Πολιτικές πρωτοβουλίες


Η εξωτερική του πολιτική χαρακτηρίστηκε από την υποστήριξη στον λεγόμενο «αδέσμευτο κόσμο», στον οποίο θεωρούσε ότι ανήκει η Ελλάδα, και από ρητορική ενάντια στον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Αυτή η στάση του βοήθησε πολύ τη χώρα, αυξάνοντας τη σημασία της στις διεθνείς σχέσεις, ενώ έδειχνε και στους Δυτικούς συμμάχους ότι η συμμόρφωση των Ελλήνων στις υποδείξεις τους δεν ήταν πλέον δεδομένη.
Τον Φεβρουάριο του 1977, οκτώ μήνες μετά την αεροπειρατεία σε κάποιο αεροπλάνο της Air-France με Ισραηλινούς επιβάτες που τελικά μεταφέρθηκαν από το Τελ Αβίβ στο Εντέμπε της Ουγκάντα, ο Παπανδρέου επαίνεσε τον δικτάτορα της Ουγκάντα Ιντί Αμίν: «Μάχεται εναντίων των μητροπολιτικών κέντρων της Δύσης και ο ίδιος αποτελεί στόχο τους. Αυτό από μόνο του τον τοποθετεί, στην παγκόσμια σκακιέρα, στον χώρο των αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων». Αργότερα το 1977, ο Παπανδρέου ταξίδεψε στην Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι, για το καθεστώς του οποίου δήλωσε ότι «δεν ήταν στρατιωτική δικτατορία. Το αντίθετο μάλιστα. Πρόκειται για μια διακυβέρνηση στα πρότυπα του δήμου των αρχαίων Αθηναίων».
Άριστες σχέσεις όμως είχε και γενικά με τον αραβικό κόσμο, ήταν υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και διατηρούσε στενή φιλία με τον ηγέτη των παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ και τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Για αυτές τις ιδιαίτερα φιλικές του σχέσεις ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κατηγορηθεί από συντηρητικούς Δυτικούς κύκλους για υπόθαλψη της διεθνούς τρομοκρατίας, ειδικά αφότου αποδείχτηκε ότι η Λιβύη του Καντάφι είχε στηρίξει το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λόκερμπι, το μεγαλύτερο ως την 11-9-2001.
Τον Φεβρουάριο του 1982 ο Ανδρέας Παπανδρέου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θέλοντας να δείξει στους Κυπρίους αλλά και διεθνώς, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να συμπαραταχθεί με τον Ελληνισμό της Κύπρου. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο μετά την εισβολή και η οποία πραγματοποιήθηκε παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών. Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1982, μετά την εισβολή των Ισραηλινών στον Λίβανο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ επισκέφθηκε την Αθήνα, ευχαριστώντας την Ελλάδα για την στάση της έναντι των Ισραηλινών. Η κυβέρνηση Παπανδρέου συνέβαλε αποτελεσματικά στην επιχείρηση μεταφοράς των μαχητών της PLO από τον Λίβανο προς την Τυνησία και άλλες αραβικές χώρες με οχηματαγωγά που μίσθωσαν Έλληνες εφοπλιστές με την βοήθεια του Ο.Η.Ε. και της Γαλλικής κυβέρνησης.
Από τις γνωστότερές του πρωτοβουλίες ήταν, το 1985, η επιτυχημένη διαιτησία της Ελλάδας στην διένεξη Γαλλίας και Λιβύης, οι οποίες υποστήριζαν αντιμαχόμενες δυνάμεις στο Τσαντ, και στην οποία βρέθηκε συμβιβαστική λύση μετά από συνάντηση στην Κρήτη των Παπανδρέου, Μιτεράν και Καντάφι γνωστή ως «Συμφωνία της Ελούντας».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας εκ των έξι ηγετών των Τεσσάρων Ηπείρων (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική) οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία κίνησης υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και αφοπλισμού των υπερδυνάμεων. Μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην κίνηση των 6 συμμετείχαν ο Σουηδός Πρόεδρος Ούλωφ Πάλμε, η Ινδή Πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν, ο Πρόεδρος του Μεξικού Μιγκέλ Ντελαμαντρίτ και ο Πρόεδρος της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε άριστες σχέσεις με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ούλωφ Πάλμε και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν μερικοί από αυτούς.
Από μερίδα του διεθνούς και, κυρίως, του δυτικού τύπου της εποχής, ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε ως λαϊκιστής. Ο Νικόλας Δεμερτζής χαρακτήρισε την δεκαετία του ‘80 ως «δεκαετία του λαϊκισμού».


Το σκάνδαλο Κοσκωτά και η πτώση της κυβέρνησης


Το 1988, ξεσπά το οικονομικό σκάνδαλο Κοσκωτά στο οποίο κατηγορήθηκαν ότι ενεπλάκησαν στελέχη της τότε κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίων του ως μια συνωμοσία των «σκοτεινών αντιδραστικών δυνάμεων» και των «ξένων κύκλων» για να «αποσταθεροποιήσουν» την Ελλάδα. Ακολουθεί περίοδος μεγάλης πολιτικής έντασης. Την ίδια χρονιά ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγείται εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και υποβάλλεται σε σοβαρή εγχείρηση καρδιάς από τον διάσημο Αιγύπτιο καρδιοχειρουργό Μαχντί Γιακούμπ. Τα γεγονότα αυτά οδηγούν στην πτώση της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά τις εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989.
Την περίοδο της συγκυβέρνησης Τζανή Τζαννετάκη οι βουλευτές της Ν.Δ. και του Συνασπισμού παραπέμπουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο τον αθωώνει για τις κατηγορίες περί εμπλοκής του στο σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την Ε.Υ.Π. (Κ.Υ.Π.).
Η δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά άρχισε στις 16 Μαρτίου 1991, στην οποία δεν παρέστη ο ίδιος, καταγγέλλοντάς την ως μεθόδευση των πολιτικών του αντιπάλων και σκευωρία εις βάρος του και εις βάρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στη δίκη αυτή καταδικάστηκαν ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Γιώργος Πέτσος, ενώ ο συγκατηγορούμενός τους Μένιος Κουτσόγιωργας απεβίωσε κατά τη διάρκεια της δίκης.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε το μερίδιο της πολιτικής του ευθύνης όχι μόνο διότι στην περίοδο που δραστηριοποιήθηκε ο Γ. Κοσκωτάς ήταν πρωθυπουργός, αλλά και διότι η κυβέρνησή του δεν κατόρθωσε να εμποδίσει την οικονομική αναρρίχηση ενός ανθρώπου χωρίς επιφάνεια, που αποδείχθηκε εκ των υστέρων απατεώνας. Αρνήθηκε, όμως, την οποιαδήποτε σχέση με την ποινική πλευρά της υπόθεσης.
Χρόνια αργότερα στην τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή» του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι μετάνιωσε για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά τόνισε ότι προχώρησε σ' αυτή την πράξη, καθώς ήθελε να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση.


Η επιστροφή στην εξουσία και το τέλος


Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου, απαλλαγμένος πλέον από τις κατηγορίες, επιστρέφει θριαμβευτικά στην εξουσία με άνετη πλειοψηφία της τάξης του 47%. Με πλήθος οικονομικών κινήσεων βελτιώνεται η οικονομία μπαίνοντας έτσι ουσιαστικά σε πορεία προς την ΟΝΕ.
Όμως, η περιπέτεια του σκανδάλου Κοσκωτά και η πολιτική ένταση των περασμένων χρόνων έχουν επιβαρύνει πλέον σοβαρά την υγεία του και τον Νοέμβριο του 1995 εισάγεται εσπευσμένα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι πιέσεις που του ασκούνται τον αναγκάζουν να υπογράψει τον Ιανουάριο του 1996 την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν. Αποσύρεται από την πολιτική στις αρχές του 1996.
Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Κηδεύεται στις 26 Ιουνίου 1996 με τιμές αρχηγού κράτους και μέσα σε πλήθος κόσμου.


Συγγραφικό έργο


Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει γράψει (και συνεισφέρει σε) πλήθος έργων, μεταξύ αυτών:


Δημοκρατία και Εθνική Αναγέννηση (Φέξης, 1966)
Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα (Καρανάσης, 1974)
Πατερναλιστικός Καπιταλισμός (Καρανάσης, 1974)
Η Ελλάδα στους Ελληνες (Καρανάσης, 1976)