Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Ευρωπαϊκό Ταμείο για την εξαγορά ελληνικού χρέους προτείνει ο Γ. Φίσερ

Πρόταση για τη σύσταση ευρωπαϊκού Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει την εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών πρότεινε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.
Σε διάλεξή του στη Μόσχα για της σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο κ. Φίσερ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού Ταμείου, το οποίο θα συγκροτηθεί από τις χώρες της ευρωζώνης που διαθέτουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Οι χώρες αυτές, θα μπορούσαν μέσω του Ταμείου να εξαγοράσουν σημαντικό μέρος «του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών».
Άλλωστε, τόνισε ο κ. Φίσερ, η κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι πρωτίστως κρίση χρέους και δεν έχει το χαρακτήρα της κλασικής οικονομικής κρίσης.
Παρά την πρότασή του ωστόσο, ο κ. Φίσερ δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στην Ελλάδα για τα περίφημα “greek statistics”.

Πρωταθλητές στην παραπαιδεία και τα φροντιστήρια οι Έλληνες

Περίπου 950 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι ξοδεύουν οι γονείς στην Ελλάδα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα των παιδιών τους, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ποσό αυτό, που δαπανούν οι Έλληνες για συμπληρωματική παιδεία, αντιστοιχούν στο 20% των δημοσίων δαπανών για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Μάλιστα, η χώρα μας έρχεται πρώτη στον κατάλογο όσον αφορά σε δαπάνες για ιδιωτική διδασκαλία. Εντύπωση προκαλεί ότι τις πρώτες θέσεις του καταλόγου «κατακτούν» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς δεύτερη σε δαπάνες ιδιωτικής διδασκαλίας έρχεται η Ισπανία (450 εκατ. ευρώ), Τρίτη η Ιταλία (420 εκατ. ευρώ) και ακολουθεί η Κύπρος (111 εκατ. ευρώ).
Πάντως, φαίνεται ότι η συμπληρωματική διδασκαλία είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στις χώρες της Ε.Ε.. καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 50% των μαθητών φοιτούν σε φροντιστήριο ή κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.
http://www.newscode.gr

Ποσό – μαμούθ για τις μεταφράσεις στα υποβρύχια

Στο τεράστιο ποσό των 300.000 ευρώ έχει μέχρι στιγμής κοστολογηθεί, η επίσημη μετάφραση των εγγράφων της Γερμανικής δικαιοσύνης, για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Το ποσό αυτό, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους Εισαγγελείς του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος που χειρίζονται τη σκανδαλώδη υπόθεση, καθώς τα έγγραφα αυτά είναι απαραίτητα για τη συνέχιση της έρευνάς τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει αναθέσει σε ιδιώτες τη μετάφραση αυτή και όχι στο τμήμα μεταφράσεων του ΥΠΕΞ.
Πάντως, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οι αρμόδιοι Εισαγγελείς θα έχουν καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης, σε βάρος των μη πολιτικών προσώπων, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο προμήθειας των 4ων υποβρυχίων τύπου 214, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι εισαγγελείς, θεωρούνται επαρκή ώστε να απαγγελθούν βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος μη πολιτικών προσώπων.
Για την υπόθεση των υποβρυχίων, έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου 38 άτομα για τα κακουργήματα της απιστίας, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τα οποία μάλιστα είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Ανάμεσα στους 38, βρίσκονται κυρίως μέλη επιτροπών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που συστάθηκαν για την προμήθεια των υποβρυχίων, στρατιωτικοί, πολιτικοί υπάλληλοι αλλά και ιδιώτες.
http://www.newscode.gr

Ζητάνε πίσω τα σχολικά βιβλία!

Απίστευτη απόφαση, ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Με επιστολή της στις διευθύνσεις σχολείων τους ζητά να συγκεντρώσουν τα βιβλία μαθητών που αποφοίτησαν από μια τάξη προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές της νέας σχολικής χρονιάς!
Όσα βιβλία έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβριο 2011, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για ανακύκλωση, αναφέρεται στην επιστολή της υπουργού.
Όπως σημειώνει η κα. Διαμαντοπούλου η δράση αποτελεί πανελλήνια προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη στάσης σεβασμού για το δημόσιο αγαθό, αλλά και για την περιβαλλοντική, χρηστική και συναισθηματική αξία του βιβλίου.
Μάλιστα το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου 2011, τα σχολεία με το μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων θα βραβευθούν με παροχή εκπαιδευτικού υλικού από τον ΟΕΔΒ.
newsbomb.gr

Ο ασύδοτος κ. Μάκης

Κόλαφο αποτελεί για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και τις συνθήκες εργασίας στο zougla.gr το άρθρο της δημοσιογράφου Ελένης Ηλιοπούλου στο ιστολόγιο της παράταξης «Μαχόμενοι δημοσιογράφοι»

Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο και το αφήνουμε στην κρίση της κοινής γνώμης.

Της Ελένη Ηλιοπούλου Δημοσιογράφου, πρόσφατα απολυθείσας
Υποψήφιας με τους «Μαχόμενους Δημοσιογράφους» για την Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Η zougla.gr σήμερα κλείνει τα τρία της χρόνια. Με αφορμή τα παχιά λόγια του κ. Μάκη και της παρέας του (που ποτέ δεν του λέει όχι, για να μη χάσει τα προνόμια και εκτεθεί στον θυμό του) καταθέτω ως πρόσφατα απολυθείσα και ως υποψήφια για την Π.Ο.Ε.ΣΥ. με το συνδυασμό «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» το τι έζησα, και τι πραγματικά συμβαίνει στο ηλεκτρονικό κάτεργο αυτής της διαδικτυακής και εργοδοτικής ζούγκλας.
Είναι γνωστό στις συνδικαλιστικές δημοσιογραφικές ενώσεις (Ε.Σ.Η.Ε.Α. και Ε.Σ.Π.Η.Τ.) ότι οι εργασιακές συνθήκες στα περισσότερα πόρταλ, (ενημερωτικά, αθλητικά, ψυχαγωγικά κ.ά.) και blog είναι ιδιαιτέρως άσχημες για τους συντάκτες.
Μαύρες συνήθως και κατά κύριο λόγο υποτυπώδεις αμοιβές (500, 600 έως και 1.000 ευρώ για τους πλέον τυχερούς) και ελαστικό ωράριο υπερεργασίας, χωρίς ασφάλιση, ένσημα, αργίες, υπερωρίες κ.ο.κ..
Κανείς όμως δεν μιλάει γι’ αυτά και η Ε.Σ.Η.Ε.Α. του κ. Σόμπολου αδιαφορεί… λόγω αγγελιόσημου! Άλλωστε οι νεότεροι ηλικιακά και οι ανίδεοι (περί συνδικαλισμού, ταξικής συνείδησης και τρόπων αντίδρασης) δουλεύουν στο κάτεργο…
Ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με απέλυσε αυτοπροσώπως μετά από 20 μήνες απαιτητικής δουλειάς στο zougla.gr στις αρχές του περασμένου Μάρτη, γιατί τόλμησα να απαντήσω στην προσταγή του «τσακίσου».
Το να αναφέρω εδώ το σχετικό υβρεολόγιο που ακολούθησε δεν το θεωρώ απαραίτητο…
Το πρώην αφεντικό λοιπόν, ο «δίκαιος» για τις ανάγκες της TV, κ. Μάκης, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι είμαι καλή δημοσιογράφος. Οι καλογραμμένες ειδήσεις (με σωστά Ελληνικά), η παραγωγικότητα (το ζητούμενο για κάθε εργοδότη που μετράει τις αναρτήσεις), τα ενυπόγραφα ρεπορτάζ (πρωτοσέλιδα και μη) καθώς και οι ευχαριστήριες επιστολές που λάμβανα για την ποιότητα της δουλειάς μου δεν αμφισβητούνται.

Ο ασύδοτος εργοδότης κ. Μάκης

Είχα όμως ένα τεράστιο ελάττωμα. Κυρίως απεργούσα, προέτρεπα και τους άλλους να απεργήσουν και φυσικά απαντούσα στις ανοησίες και στα δήθεν αριστερά του επιχειρήματα…
Ο κ. Μάκης συνήθιζε με μεγάλη ευκολία να επαναλαμβάνει– προ κρίσης – υποσχέσεις όπως: «θα σας κάνω τους πλέον ακριβοπληρωμένους συντάκτες στο διαδίκτυο, όπως κάναμε και τους συναδέλφους σας στο Πρώτο Θέμα» ή «εγώ μετράω εκείνους που βάζουν πλάτη» και άλλα τέτοια χαριτωμένα…
Όμως τι περιθώρια αντίδρασης έχει ένας εργαζόμενος που αμείβεται με 650 έως 1.000 ευρώ το πολύ (άσχετα με την προϋπηρεσία, τα πτυχία) απέναντι στην ασυδοσία του κ. Μάκη και των ομοίων του;
Πώς ο εργαζόμενος να καταγγείλει τα όσα υφίσταται στη zougla.gr όταν κανείς δεν τον καλύπτει ούτε συνδικαλιστικά;
Όταν πρωτοβγήκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Μάκης μπήκε αγκαζέ στην αίθουσα σύνταξης με τον φίλο του και τότε υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο,και μας είπε χαριτολογώντας «σας έφερα τον υπουργό να επιβλέψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεστε»…
Γνώριζε τότε ο κ. Λοβέρδος ή γνωρίζει τώρα η κα Λούκα Κατσέλη ότι ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κλέβει συστηματικά και εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια το Ι.Κ.Α.;
Ξέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι ο κ. Μάκης τις αναγκαστικές υπερωρίες των Σαββατοκύριακων αρχικά τις έδινε μαύρες και άραχνες, στη συνέχεια τις αντάλλασσε με ρεπό, τα οποία έκοψε, και τώρα πια από τον Μάρτιο του 2011 και μετέπειτα εκβιάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν τουλάχιστον τέσσερις μέρες τον μήνα επιπλέον, χωρίς να τους πληρώνει και χωρίς να τους δίνει έστω ρεπό;
Ο εκβιασμός είναι ξεκάθαρος «είμαστε σε κρίση» είπε μέσω του διευθυντή του, του Νίκου Γεωργιάδη, «σε όποιον δεν αρέσει φεύγει…» τόνισε!
Μετά την απόλυση μου συνάντησα τον αρχιλογιστή της επιχείρησης κ. Νίκο Ξυκομνηνό και απαίτησα να μου δοθούν πέραν της αποζημίωσης μου και τα ένσημα που η επιχείρηση μου όφειλε για τους 9 μήνες που δούλευα με μαύρα (είχα αρνηθεί να συνεχίζω να δουλεύω επ’ άπειρον ως δούλος).
Τότε ο κ. Ξυκομνηνός μου είπε ότι αυτό δεν γίνεται… Του ανταπάντησα ότι σαφέστατα γίνεται, έστω και αναδρομικά αλλά γνωρίζω ότι επιχείρηση θα «φάει» το σχετικό πρόστιμο γιατί παρανόμησε.
Τελικά συμβιβάστηκαν και μου έδωσαν την αντιστοιχία των ενσήμων σε χρήματα. Έχοντας μπροστά του να αντιμετωπίσω το απροσδιόριστο διάστημα της ανεργίας, θεώρησα σκόπιμο να πάρω τουλάχιστον τα λεφτά.
Μου ζήτησαν όμως να υπογράψω ένα χαρτί, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «έχουν παρακρατηθεί και έχουν αποδοθεί οι ασφαλιστικές εισφορές μου στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα. Εν πάση δε περίπτωση ουδεμία άλλη απαίτηση έχω και παραιτούμε παντός ενδίκου μέσου κατά αυτής».
Αυτή την υπεύθυνη – ψευδή όμως δήλωση δεν την υπέγραψα, αλλά την έχω κρατήσει ως ενθύμιο της ασυδοσίας του κ. Μάκη, που από την συχνότητα του ALTER- μέχρι πρότινος - έδειχνε με το δάχτυλο όλους τους κλέφτες, τους απατεώνες και τα αρχιλαμόγια,ενώ είναι ένας από αυτούς.
Έχω κρατήσει βέβαια και όλες τις ΜΗ διάτρητες από την Δ.Ο.Υ. αποδείξεις, τις οποίες μας έδινε το λογιστήριο όταν πληρωνόμασταν (αρχικά) τα Σαββατοκύριακα, τα οποία δουλεύαμε υποχρεωτικά.
Τις κράτησα και αυτές προκειμένου να αποδείξω σε όποιον προσπαθήσει να αμφισβητήσει τα λεγόμενα μου, ότι ο κ. Μάκης κλέβει το Ι.Κ.Α. και τα ένσημα των εργαζομένων, που δουλεύουν στην προσωπική του επιχείρηση.

Ήθελαν να κρύψουν το γεγονός

Μερικές μέρες πριν την απόλυση μου, στις 23 Φεβρουαρίου 2011 ένας συνάδελφος τον οποίο εξανάγκασαν να εργαστεί (διαφορετικά θα τον απέλυαν) τραυματίστηκε από μολότοφ κατά την διάρκεια επεισοδίων, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία απεργών.
Εκείνη την ημέρα απεργούσα και είχα κατέβει στην πορεία, όμως την επομένη το πρωί με έκπληξη διαπίστωσα ότι πουθενά δεν αναφέραμε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός. Απευθυνόμενη στον διευθυντή, Νίκο Γεωργιάδη, τον ρώτησα γιατί δεν είχαμε δημοσιεύσει την είδηση του σοβαρού τραυματισμού του συναδέλφου, Θανάση Βλαντού.
Μου απάντησε λες και απευθυνόταν σε παιδάκι τριών χρόνων. Μου είπε δε ότι «ο Θανάσης είναι λίγο οξύθυμος και εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έκταση στο γεγονός, για να μην έρθουμε σε αντιπαράθεση με την Ε.Σ.Η.Ε.Α. και για να μην τον φέρουμε σε δύσκολη θέση»…
Αντέδρασα και εξήγησα στον κ. Γεωργιάδη τότε ότι αν είχε τραυματιστεί συνάδελφος από άλλο Μ.Μ.Ε. αυτό το γεγονός θα το προέβαλε, άλλωστε το βίντεο με την μολότοφ να σκάει επάνω του το είχε παίξει ήδη και το BBC αλλά και η Γ.Α.Δ.Α. είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση…
Τελικά πήρα την «άδεια» και έκανα μια σύντομη αναφορά για τον τραυματισμό του συναδέλφου δημοσιοποιώντας μάλιστα και τις φωτογραφίες που τον δείχνουν καμένο… Ο τίτλος του θέματος έλεγε «Και ο ρεπόρτερ της zougla.gr μεταξύ των τραυματιών».
Εκ των υστέρων έμαθα ότι ο ίδιος ο Θανάσης Βλαντός έξαλλος είχε ρωτήσει όταν βγήκε από το νοσοκομείο- μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών - γιατί δεν δημοσίευσαν το γεγονός και η απάντηση που πήρε ήταν τόσο σαχλή όσο και αυτή που είπαν σε μένα.
Το ανύπαρκτο ενδιαφέρον του κ. Μάκη Τ. για τον συντάκτη, που κάηκε εξαιτίας της απεργοσπαστικής εργασίας, την οποία τον είχε εξαναγκάσει να κάνει, δεν χρειάζεται να σας το περιγράψω… Ούτε αν είχε λεφτά για τα φάρμακα που έπρεπε να παίρνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έκαναν τον κόπο να τον ρωτήσουν…
Αν ο συνάδελφος δεν είχε καταφέρει να σβήσει εγκαίρως τη μολότοφ - που έσκασε πάνω του - και τραυματιζόταν πολύ χειρότερα… τότε ο κ. Μάκης θα έχυνε δάκρυα… κροκοδείλια…
Δεκάδες βέβαια είναι οι στιγμές που θυμάμαι από τον «δίκαιο και αριστερό» κ. Μάκη Τ.
Φουριόζος πριν από περίπου έναν χρόνο (παραμονές μιας ακόμη απεργιακής κινητοποίησης τότε που ήταν και στα φόρτε της η συζήτηση για να υπαχθούν και καλά τα πόρταλ στο αγγελιόσημο) μπαίνει στην αίθουσα σύνταξης και λέει: «Κατεβάστε κάτω τα μολύβια. Σταματήστε να γράφετε».
«Θέλετε να απεργήσετε; Τότε στρέφεστε ενάντια στην επιχείρηση που σας ταΐζει, και εγώ δεν σηκώνω τσαμπουκάδες».

Και συνέχισε…

«Επειδή εσείς με αντιμετωπίζετε σαν μαλάκα τότε και εγώ από 'δω και στο εξής θα σας αντιμετωπίζω όπως το αφεντικό τους υπαλλήλους!».
Ήταν και καλά όλοι ίσοι και μετά από αυτά θα άλλαζαν τα πράγματα.
Ο κ. Μάκης Τ. συνέχισε το «μάθημα» προς τους άτακτους και ανόητους εργαζόμενους λέγοντας και άλλες εξυπνάδες…
«Βρε, εγώ που προσπαθώ να έρθω σε επαφή με την Ε.Σ.Η.Ε.Α. για να πληρώνω περισσότερα από την τσέπη μου για το ταμείο σας απ' ότι πληρώνω τώρα στο Ι.Κ.Α.».
Όσοι ξέρουν από ασφαλιστικές εισφορές γνωρίζουν ότι ο Μάκης Τ. ψεύδεται καθώς αυτά που πληρώνει ο εργοδότης στο Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που πληρώνει ένας εργοδότης στο Ι.Κ.Α..
Ο κ. Μάκης τότε συνέχισε απτόητος το κήρυγμα, καθώς κανείς εργαζόμενος δε βρήκε το κουράγιο να τον αντιμετωπίσει, να του πει ότι ψεύδεται (αν και όλοι ήθελαν) και στην τελική να τον στείλει από κει που ήρθε.
Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αμέσως μετά θα ακολουθούσε και η απόλυση, που συνοδεύει συνήθως τέτοιες συζητήσεις μεταξύ «ίσων».
«Γιατί θέλετε να απεργήσετε;» αναρωτιόταν τότε ο φιλεύσπλαχνος κ. Μάκης. Και έδωσε την απάντηση μόνος του, ως σοφός παντογνώστης: «Γιατί σας έχουν βάλει στο τριπάκι οι συνδικαλιστές που δεν αναγνωρίζουν την δουλειά σας!».
Αυτά τα χαριτωμένα έλεγε τότε γιατί θεωρούσε παράλογο που οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση του αντιδρούσαν για τα 650 και τα 1.000 ευρώ που τους δίνει ως μισθό.

Αλήθεια, τρώγονται τόσα λεφτά;

Άλλο ένα εξαιρετικό περιστατικό, που με έχει σημαδέψει ως ακροάτρια της διαδικτυακής ραδιοφωνικής εκπομπής του, ήταν τα όσα άκουσα το πρωί της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου 2010.
Τότε ο κ. Μάκης από την συχνότητα του ιντερνετικού του ραδιοφώνου στη zougla.gr, έλεγε ότι και εκείνος μαζί με τους απεργούς είναι, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρονική του εφημερίδα κάνουν απεργία…
Συνέχισε να λέει και άλλες παρόμοιες ανοησίες ο «αριστερός» κ. Μάκης εκείνο το πρωινό της απεργίας… Τόνισε δε προκειμένου να πιάσουν το νόημα όλοι… ότι εκείνος εκτιμά πολύ αυτούς που βάζουν πλάτη στην επιχείρηση.
Όμως ο κ. Μάκης που κάνει την πάπια, τον χαζό και τον ανίδεο, εκεί που τον παίρνει, δεν λέει ποτέ στους ακροατές – τηλεθεατές – οπαδούς του… τι σόι εργοδότης είναι…
Δεν λέει ποτέ ότι εξαναγκάζει εδώ και καιρό το σύνολο του προσωπικού του στη zougla.gr να δουλεύει και τζάμπα χωρίς να τους πληρώνει…
Δεν λέει ποτέ ότι τους κλέβει τα ρεπό, δεν λέει ποτέ ότι απολύσει συντάκτες για σχόλια που βρίσκει στο facebook… Δεν λέει τίποτα για το πώς ταπεινώνει μέσω ύβρεων τους υπαλλήλους του…
Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα για τα έργα και τις ημέρες του αδέκαστου κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
Όμως είναι καλύτερα να σταματήσω εδώ. Τελειώνω λοιπόν λέγοντας ότι με την ηγεσία της Ε.Σ.Η.Ε.Α. κυριολεκτικά πουλημένη στην εργοδοσία (ας μη φοβόμαστε τις λέξεις συνάδελφοι) επιτρέπουμε στα αφεντικά μας να είναι ασύδοτα και να πλουτίζουν σε βάρος μας.
Τι άλλο πρέπει να μας συμβεί για να πούμε ως εδώ;

Πηγή: Μαχόμενη Δημοσιογραφία

Στο «στόχαστρο» των πράσινων βουλευτών ο Δρούτσας

Ο Δημήτρης Δρούτσας ανήκει στα «νέα φρούτα» που έφερε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Συνεργάζεται μαζί του περισσότερο από 15 χρόνια, από τότε που ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών. Πολλά έχουν ακουστεί γι’ αυτόν, όμως μέχρι σήμερα απολάμβανε το «απυρόβλητο» που απολαμβάνει στην Ελλάδα ο κάθε υπουργός Εξωτερικών. Λέμε μέχρι σήμερα, γιατί μετά τη δήλωσή του περί καθεστωτικών βουλευτών η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει άλλον έναν λόγο για να «βράζει».
Ήδη από το πρωί το τι έχει ακουστεί στα τηλέφωνα μεταξύ δημοσιογράφων και «πράσινων» βουλευτών δεν λέγεται. Οι περισσότεροι αναφέρονται στο γεγονός ότι είναι ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός χωρίς προηγούμενη υπηρεσία σε θεσμούς της χώρας. Μιλούν για ελλιπή πατριωτισμό, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν υπονοούμενα για το ρόλο που διαδραμάτισε λίγο πριν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.
Ο κ. Δρούτσας είναι από εκείνους που φωτογράφησε ο κ. Γιώργος Φλωρίδης ως κηπουρούς. Δεν είναι καν βουλευτής Επικρατείας και θεωρείται απίθανο να κατέβει σε εκλογές, μιας και δεν υπάρχει, όπως λένε, περιφέρεια που να μπορεί να εκλεγεί. Άλλωστε και το διδακτορικό του έχει πολλές σκιές που δεν έχει εξηγήσει.
Σίγουρα μπήκε και αυτός στο στόχαστρο πλέον, από υπερβολική προσπάθεια προάσπισης των απόψεων μιας μερίδας κυβερνητικών στελεχών. Την ώρα όμως που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εκτονώσει την οργή των βουλευτών ο κ. Δρούτσας μάλλον έριξε λάδι στη φωτιά.

Ο κώδικας του καλού δημοσίου υπαλλήλου – Οι 25 παραβάσεις που «καίνε»

Μέχρι και την απόλυση προβλέπει το νέο, αυστηρότερο, πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Τις επόμενες μέρες, θα πάρει το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο.
Μεταξύ των ποινών που προβλέπονται, είναι και η επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων για όσους καταδικάζονται, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί και ο χρόνος παραγραφής από τα 5 έτη στα 7 και σε σημαντικές περιπτώσεις στα 10 έτη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος στην ατιμωρησία επίορκων υπαλλήλων του δημοσίου. Κομβικό σημείο του νέου πειθαρχικού δικαίου αποτελεί η απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά και η δραστική συντόμευση περαίωσης των ΕΔΕ.
Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια θα έχουν κατά πλειοψηφία δικαστές, ενώ τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν για πειθαρχικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου θα είναι δικαστής, τα δύο μέλη θα είναι είτε του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είτε εν ενεργεία δικαστές και δύο μέλη θα είναι διευθυντές από άλλα υπουργεία κατόπιν κλήρωσης με ετήσια θητεία.
Πειθαρχικό αδίκημα θα είναι και η μη ανάρτηση όλων των πράξεων στη «Διαύγεια» για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση και συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής.
Ο κατάλογος των πειθαρχικών αδικημάτων, για τα οποία θα ελέγχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στα νέα πειθαρχικά συμβούλια, θα περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά, αναλυτικά στο σχέδιο νόμου, που θα παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης στο υπουργικό Συμβούλιο. Τα 25 πειθαρχικά αδικήματα, που σίγουρα θα περιλαμβάνονται, όπως αναφέρουν πηγές από το κυβερνών κόμμα, θα είναι:

- Πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην πατρίδα και τη δημοκρατία.

- Κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, και οδηγίες.

- Η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς νόμους.

- Η απόκτηση ανταλλάγματος προς όφελος του ίδιου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

- Η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας.

- Η παράβαση της αρχής της αμεροληψίας.

- Η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας.

- Η σοβαρή απείθεια.

- Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων.

- Η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων.

- Η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες και τις αρχές.

- Η μη έγκαιρη απάντηση σε αναφορές πολιτών.

- Η χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας ή πληροφοριών που κατέχει ο υπάλληλος, για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ίδιου ή τρίτων.

- Η αδικαιολόγητη άρνηση προσέλευσης για ιατρική εξέταση.

- Η άμεση ή μέσω τρίτου προσώπου συμμετοχή σε δημοπρασία, την οποία διενεργεί επιτροπή, μέλος της οποίας είναι ο υπάλληλος ή η επιτροπή αυτή υπάγεται στην αρχή, στην οποία ο υπάλληλος υπηρετεί.

- Η άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση ανακριβών στοιχείων.

- Η άρνηση σύμπραξης, συνεργασίας, χορήγησης στοιχείων κατά τη διεξαγωγή έρευνας, επιθεώρησης ή ελέγχου από Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα ιδιαίτερα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου.

- Η αδικαιολόγητα μη έγκαιρη σύνταξη ή η σύνταξη μεροληπτικής έκθεσης αξιολόγησης ή η σύνταξη έκθεσης με κρίσεις ή χαρακτηρισμούς που δεν εξειδικεύονται με αναφορά συγκεκριμένων στοιχείων.

- Η άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας.

- Η χρησιμοποίηση τρίτων προσώπων για την απόκτηση υπηρεσιακής εύνοιας ή την πρόκληση ή ματαίωση εντολής της υπηρεσίας.

- Η σύναψη στενών κοινωνικών σχέσεων με πρόσωπα, από την αντιμετώπιση των οποίων εξαρτώνται ουσιώδη συμφέροντα αυτών.

- Η φθορά λόγω ασυνήθιστης χρήσης, η εγκατάλειψη ή η παράνομη χρήση πράγματος, το οποίο ανήκει στην υπηρεσία.

- Η παράλειψη δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού παραπτώματος.

- Η άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας.

- Η απλή απείθεια.
http://www.newsit.gr

Ποιοί είναι οι φορείς του Δημοσίου που αρνούνται την "διαφάνεια" στα οικονομικά τους

Όλο και λιγότεροι γίνονται οι φορείς του Δημοσίου που ..αρνούνται να δώσουν ‘λογαριασμό‘ στο υπουργείο για την οικονομική τους κατάσταση. Αυτοί όμως που αρνούνται είναι μερικοί από τους.. γνωστούς αγνώστους...
Φαίνεται να έχει φέρει αποτελέσματα η απόφαση των συναρμοδίων υπουργών να περικόπτεται η επιχορήγηση των φορέων που δεν ενημερώνουν για την οικονομική τους κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών.
Το ζητούμενο βέβαια είναι πλέον κατά πόσο αυτά τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τον Απρίλιο από τους συνολικά 507 φορείς, μόνο 35 (περίπου το 7%) δεν απέστειλαν στοιχεία για την οικονομική κατάστασή τους.
Η ‘ένταξη‘ ενός φορέα στον κατάλογο, αποτελεί δικαιολογητικό για την καταβολή της επιχορήγησης και ισχύει έως τις 30 Ιουνίου.
Μεταξύ των φορέων που, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν είχαν αποστείλει στοιχεία για τον Απρίλιο, περιλαμβάνονται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ.α.
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει, επίσης, ότι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που βρίσκονται σε φάση συγχώνευσης, θα αποστείλουν οικονομικά στοιχεία μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
http://www.newsit.gr

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

ΠΟΣΟ ΧΡΕΟΣ ΑΦΗΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 360 ΔΙΣ Ε.ΠΟΣΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ;
ΜΗΔΕΝ ΗΤΑΝ.ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΜΗΔΕΝ ΧΡΕΟΣ.ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΨΑΘΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙ 90 ΤΜ
ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ; ΒΥΘΙΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ
ΧΡΕΗ ΚΑΙ
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ; ΟΙ ΜΕΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΙ ΔΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Παιδεία υπό συγχώνευση

Με ή χωρίς τον «σοσιαλιστή» Στρος Καν στο πλευρό μας η εξόντωση συνεχίζεται, εξάλλου για όσο καιρό θα τραβιέται λόγω της περιπετειούλας του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ έχει αφήσει παρακαταθήκη μια τεχνογνωσία να! με το συμπάθιο.
Στις φερόμενες ως διαπραγματεύσεις (εδώ πέφτει γέλιο) μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η Μνημόνιο 2 ή όπως αλλιώς λέγεται, έχουν μπει περικοπές δαπανών σε υγεία και παιδεία, όπου γίνεται της αγίας συγχώνευσης. Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και στα νοσοκομεία. Τώρα, το μαχαίρι μπαίνει σιγά σιγά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αρχής γενομένης από τα ΤΕΙ. Είκοσι τέσσερα τμήματα ΤΕΙ πανελλαδικώς, πάνε για κλείσιμο αφού όπως ανακοινώθηκε φέτος δεν θα δεχτούν εισακτέους και ως εκ τούτου δεν μπαίνουν καν στο μηχανογραφικό. Τα τμήματα που κόβονται σύμφωνα με το υπουργείο είναι περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης, με μικρό αριθμό ενεργών σπουδαστών. Κι αν γι’ αυτά τα τμήματα - τα οποία στην κυριολεξία φυτεύτηκαν χωρίς σχεδιασμό τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκειμένου να απορροφηθούν κονδύλια και να στηριχθούν οι τοπικές οικονομίες - δεν θα στεναχωρηθούν παρά οι διοικήσεις και οι σπουδαστές τους, το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν το σχέδιο προχωρήσει. Γιατί σύμφωνα με διαρροές και σενάρια ήδη είναι στα σκαριά σκέψεις για κλείσιμο κια πανεπιστημιακών τμημάτων καθώς και για συγχωνεύσεις ολόκληρων περιφερειακών πανεπιστημίων με τα κεντρικά πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα δε με τα ρεπορτάζ η τρόικα πιέζει για ταχύτητα στη διαδικασί α και βέβαια για απελευθέρωση ενός ακόμη, κατά την αντίληψή τους, «κρατικού μονοπωλίου» ώστε να μπουν επιτέλους στην αγορά της τριτοβάθμιας οι ιδιώτες που μέχρι σήμερα ασφυκτιούν στα παρακατιανά κολέγια.
Η διάλυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στο μεταξύ επιταχύνεται και με την αποψίλωσή της από ανθρώπινο δυναμικό καθώς, ενώ πολλές σχολές έχουν ήδη πρόβλημα με την πρόσληψη μελών ΔΕΠ να καθυστερεί και τις διαδικασίες εξέλιξης και κρίσης να έχουν παγώσει, αναμένεται ότι ο κανόνας των προσλήψεων στο δημόσιο θα ανέβει στο 1 προς 10, και ταυτόχρονα φημολογείται ότι οι συμβασιούχοι θα πέσουν στο μισό. Λιγότεροι καθηγητές θα σημάνουν συγχώνευση  αμφιθεάτρων καθώς ένας καθηγητής θα αναλογεί σε πολύ περισσότερους φοιτητές απ’ ό,τι σήμερα. Με ό,τι προεκτάσεις έχει αυτό και στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Και να μην ξεχνάμε πως όποιο πανεπιστήμιο δεν κλείσει θα τεθεί υπό εσωτερικό «εξορθολογισμό» τον οποίο θα αναλάβουν οι διορισμένοι από το υπουργείο μάνατζερ, όπως προβλέπεται στο σχέδιο που έχει κατατεθεί για τη διαβούλευση και με το νομοσχέδιο να οδεύει – με πολύμηνη καθυστέρηση - στη Βουλή καλοκαιριάτικο προκειμένου να ελλατωθεί η περίοδος αντιδράσεων.
Για να έχουν λοιπόν πεδίο δραστηριοποίησης και κερδοφορίας οι ιδιώτες, ημεδαποί και αλλοδαποί, ο τόπος πρέπει να στερηθεί οποιαδήποτε προοπτική συνεκτικού σχεδίου ανάπτυξης και υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού, που με τα χιλιάδες στραβά της έδωσαν μέχρι σήμερα τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ειδικά πριν αρχίσουν ατύπως να εμπορευματοποιούνται και να οικειοποιούνται τις λογικές της αγοράς. Η αγορά στην ανώτατη εκπαίδευση θα σημάνει ότι ανάλογα με τις τάσεις της θα αναδεικνύονται εφήμερα αντικείμενα που θα σβήνουν μόλις κάνουν τον κύκλο τους, όπως συμβαίνει και με πολλά από τα πανεπιστημιακαι τεχνολογικά τμήματα που τώρα πάνε για κλείσιμο. Η κοινωνία όμως για να προοδεύει χρειάζεται τις βασικές επιστήμες ανεξαρτήτως απότον αν αυτές μεταφράζονται σε άμεσα κέρδη για την αγορά...

Βιασμός Επικουρικών

Μετά τον νέο ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ (4%-9% κλιμακωτά και για ολόκληρο το ποσό) σε υλοποίηση των επιταγών της τρόικας, το σενάριο επανέρχεται τώρα για τις επικουρικές.
Και αυτό προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ποσό άνω των 650 εκατ. ευρώ την 5ετία 2011-2015, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.
Μόνο το επικουρικό του ΙΚΑ παρουσιάζει ετήσιο αναλογιστικό έλλειμμα 360 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Και αυτό θα γίνει με δύο τρόπους (διπλό κούρεμα):
1) Αφενός μέσω της εισφοράς που θα επιβληθεί σε περίπου 300.000 συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 300 ευρώ το μήνα (σ.σ. εισφορά που μπορεί να φτάσει το 10% στα καταβαλλόμενα).

Παλιοί και μελλοντικοί

2) Αφετέρου μέσω της μείωσης των συντάξεων σε όλους του ασφαλισμένους (παλαιούς και νέους), περικοπή που μπορεί να οδηγήσει τις επικουρικές κάτω του 15% της κύριας (από 25%-70% σήμερα, αναλόγως του Ταμείου).
Από την πρώτη πηγή αναμένεται να συγκεντρωθούν, κατά μέσο όρο, 500 ευρώ (130 εκατ. στο σύνολο) από κάθε συνταξιούχο (επικουρικής σύνταξης), πέραν της εισφοράς που πιθανότατα πληρώνει στην κύρια (τύπου ΛΑΦΚΑ), αλλά και της κατάργησης της 13ης και της 14ης σύνταξης (Μνημόνιο).
Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές είναι πάνω από 1 εκατ., αλλά μόνο 300.000 εξ αυτών παίρνουν παροχές πάνω από το κατώφλι που τέθηκε των 300 ευρώ ανά μήνα.
Αλλα Ταμεία, προκειμένου να αποφύγουν ή να περιορίσουν τις απώλειες στις επικουρικές, δέχτηκαν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές. Κάτι που φαίνεται να ευνοεί ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.
Αρκεί να υπάρχει συναίνεση γύρω από αυτό και από τους εργοδότες, στο βαθμό που τα δυο μέρη εισφέρουν ισόποσο (3%+3% επί του μισθού) στα εν λόγω Ταμεία.
Για παράδειγμα, οι αστυνομικοί συμφώνησαν οι εισφορές τους να παγιωθούν στα επίπεδα του 2009, πριν από τις μισθολογικές περικοπές που επιβλήθηκαν πέρυσι (Μνημόνιο) και έτσι, ποσοστιαία, αυξήθηκαν οι εισφορές ώστε να παραμείνει σταθερή η επικουρική σύνταξη. Το ίδιο φαίνεται να προωθείται και στο Ταμείο εφάπαξ του ΟΣΕ.

Πιο βαριές περικοπές στο ΕΤΕΑΜ

Ειδικά στο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ), που φαίνεται να καλύπτει τις 2 από τις 3 επικουρικές συντάξεις (670.000 από ένα σύνολο 1.000.000 επικουρικές, συν 140.000 από το επικουρικό ΤΕΑΔΥ του Δημοσίου), φαίνεται ότι θα γίνουν και οι πιο σημαντικές περικοπές.
Εάν όχι στις εισφορές (λίγες παροχές ξεπερνούν την οροφή των 300 ευρώ), σίγουρα μέσω της πίεσης στις συντάξεις, οι οποίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το 20% της κύριας από 26% σήμερα. Εξάλλου ο ν. 2084/92 (Σιούφα) προβλέπει ότι όλες οι επικουρικές θα κινούνται κάτω του 20% για όσους πρωτοασφαλίστηκαν μετά το 1992.
Το επικουρικό του ιδιωτικού τομέα ΕΤΕΑΜ έχει «δανείσει» ακούσια το ΙΚΑ με το ποσό των 3 δισ. ευρώ (τα εισπράττει από τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις το ΙΚΑ αλλά δεν τα αποδίδει), ενώ μαζί με τους τόκους ξεπερνά το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ.
Τώρα το ΕΤΕΑΜ καταβάλλει τις συντάξεις με τη χρηματοδότηση εκ μέρους του ΙΚΑ (στο όνομα των παλαιών οφειλών), με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Νέα μέτρα για τα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Να βρεις τα λεφτά απο αυτούς που τα φάγανε και τα παίξανε στο Χρηματιστήριο για να γεμίσεις τα Ταμεία εργατοπατέρα Κουτρουμάνη

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΤΟ VIDEO TOY ΒΙΑΣΜΟΥ..

Απ' τον Παπα-ψεύτη στον Πεταλω-ψεύτη

Αδειασε εντελώς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προπαγάνδας, Γ. Πεταλωτή, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Ότι θα γίνουν απολύσεις και σύντομα μάλισρα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι γεγονός κάτι που παραδέχτηκε και επίσημα πλέον ο υπουργός Εσωτερικών Γιάνης Ραγκούσης παρ’ όλο ότι μόλις πριν λίγες ώρες ο Γ. Πεταλωτής διαβεβαίωνε το εντελώς αντίθετο.
Συγκεκριμένα στην συνάντηση που είχε σήμερα με τους δημοσιογράφους, δεχόμενος σχετική ερώτηση ο Γ. πεταλωτής απάντησε επί λέξει: «Δεν συζητάμε για απολύσεις μονίμων υπαλλήλων. Εξάλλου, υπάρχει και το Σύνταγμα - για να μην υπάρχει αυτή η κινδυνολογία που κυκλοφορεί - το οποίο σαφώς κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν κινδυνεύουν οι μόνιμοι υπάλληλοι με απολύσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο».
Όμως λίγες ώρες μετά ο Γ. Ραγκούσης όχι μόνο άφησε ορθάνοιχτη αυτή την περίπτωση αλλά μάλλον την προανάγγειλε. Μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα 99,5» μίλησε για κατάργηση οργανισμών και μετατάξεις υπαλλήλων, ενώ προεξόφλησε απολύσεις. Είπε συγκεκριμένα:
«κάποιοι θα κοπούν αν δεν αξίζουν πράγματι να συνεχίσουν να δουλεύουν στο δημόσιο τομέα, άρα δεν πρέπει να συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο».
Τον κατά τύποις πρωθυπουργό τον αποκαλούν Παπα-ψεύτη τον Πεταλωτή άραγε πώς πρέπει να τον ονομάζουν;
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/05/blog-post_8331.html

Όπως έΣΤΡΩΣες ΚΑΝτα και ΦΑΤΑ


Λουκέτο στις επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα τις εκθέσεις προόδου για το μήνα Μάιο των ειδικών ομάδων εργασίας.
Πρόταση για το κλείσιμο επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχει υποβληθεί στο πλαίσιο των συνεδριάσεων των πέντε ειδικών ομάδων του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των οφειλών.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα τις εκθέσεις προόδου για το μήνα Μάιο των ειδικών ομάδων εργασίας από τις οποίες προκύπτει ότι η ομάδα για την είσπραξη οφειλών προτείνει να αναστέλλεται η λειτουργία επαγγελματικών εγκαταστάσεων σε περιπτώσεις μη εξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο.
Παράλληλα όπως προκύπτει από τις εκθέσεις προόδου στο στόχαστρο των ελέγχων βρίσκονται:

* 18 μεγάλοι φορολογούμενοι (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) για μη απόδοση φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ,

* 8.500 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν ΦΜΑΠ για το 2007

* 1.700 πρόσωπα που δεν δήλωναν εισοδήματα προερχόμενα από αγορές ακινήτων

* 150 φυσικά πρόσωπα που ελέγχονται για «πόθεν έσχες».

* 36 μεγάλοι φορολογούμενοι που εντοπίσθηκαν να μην έχουν καταβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ

*1.400 επιχειρήσεις ,λόγω υψηλής επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή.

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Χαλαράαααα…

Ποιος θα το έλεγε ότι αυτός ο πρωθυπουργός θα χαρακτηρίζεται από μια ανεξήγητη χαλαρότητα, χειρότερη από αυτήν του προηγούμενου. Το καράβι βουλιάζει, ακόμα και ο Προβόπουλος το είπε ξεκάθαρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «δεν πείθουμε κανένα», εντός και εκτός της χώρας χτυπούν τα καμπανάκια, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να μας απομονώνουν, οι - λιγοστοί- φίλοι έχουν αρχίσει να απομακρύνονται και το ΔΝΤ καιροφυλακτεί με χαμόγελα ικανοποίησης. Η κυβέρνηση είναι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, η χώρα έχει μια τελευταία ευκαιρία (κατά τον Λοβέρδο) αλλά ο πρωθυπουργός είναι απόμακρος και απ΄ ό,τι καταλαβαίνουμε δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς βιώνουμε. Αν και έχει απόλυτη ενημέρωση. Ο πρωθυπουργός ψάχνει τον Κακοφωνίξ της Ευρώπης, βλέπει ανεμόμυλους στο πρόσωπο των Γερμανών, των οίκων αξιολόγησης, των δημοσιογράφων, των αγορών, των σκοτεινών κύκλων που χτυπούν την χώρα αν και τα πάει περίφημα. Δεν είναι καιρός να αντιληφθεί ότι όλα ξεκινούν από εδώ; Δεν είναι καιρός να αντιληφθεί ότι το οικονομικό επιτελείο του έχει φέρει βαρύτατες ευθύνες που «δεν μας πιστεύει κανένας»; Δεν είναι καιρός να καταλάβει ότι η απουσία του πυροδοτεί συνεχώς τα σενάρια για εκλογές, ανασχηματισμούς και όλα τα οποία αποσταθεροποιούν τη χώρα; Δεν είναι καιρός να βγει και να πει ποιο είναι το σχέδιο του; Τι εννοεί ότι «θα συνεχίσω με αυτούς που θέλουν να πάει μπροστά το σχέδιο»; Δηλαδή θέλει να συνεχίσει την υπάρχουσα γραμμή; Αυτή που ρίχνει τη χώρα σε ανυπόφορη κρίση και την απομονώνει από τον υπόλοιπο κόσμο που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης; Αυτό θέλει να συνεχίσει να κάνει, αλλά χωρίς να τολμά να αντιδράσει κανένας; Πότε θα αντιληφθεί ότι χρειάζονται άμεσες αλλαγές εδώ και τώρα; Σε πρόσωπα και νοοτροπίες που ξεκινούν από τους ίδιους τους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα; Η κυβέρνηση λειτουργεί και διοικεί την χώρα με όπλο τον φόβο. Έχουν σπείρει τον φόβο παντού. Όμως οι απειλές και οι φόβοι δεν πιάνουν στους έξω. Δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τι στο καλό είπε ο Παπακωνσταντίνου στην μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι μετά από αυτήν, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, που ήταν υπέρ νέων διευκολύνσεων για την χώρα μας, άρχισαν να σκληραίνουν την στάση τους και να συμπλέουν με τη Γερμανία. Τι συνέβη; Μήπως δεν έχουμε ικανούς διαπραγματευτές; Άντε και υπογράψαμε το δεύτερο μνημόνιο, τι θα αλλάξει αφού το μείγμα της πολιτικής δεν είναι εφαρμόσιμο; Δεν μπορεί η τρόικα ή η κάθε τρόικα να εξειδικεύει τα μέτρα για την Ελλάδα. Δεν γνωρίζει τα του οίκου μας. Αυτό ήταν η δουλειά της κυβέρνησης. Και τα έκανε θάλασσα.
ΥΓ : Άντε πάλι οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και μια άλλη που έρχεται. Άντε πάλι οι κατηγορίες του ΓΑΠ ότι μας χτυπούν. Δεν χρειάζεται κύριοι κανένα μαύρο σενάριο για να μας χτυπήσουν. Μόνο οι μεταφράσεις από τα δελτία τύπου του υπουργείου οικονομικών για την κατάσταση της οικονομίας χρειάζεται.
http://www.topontiki.gr
Λίστες με φοροφυγάδες στις Εφορίες

Λίστες με ονόματα φοροφυγάδων, οι οποίοι εντός των προσεχών ημερών θα περάσουν από τις "οικείες" ΔΟΥ για τα περαιτέρω, έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών.
Οι περιπτώσεις τους θεωρούνται και είναι από τις πιο χαρακτηριστικές του μαύρου χρήματος που κυριαρχεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην Ελλάδα. Οι εν λόγω, όπως προέκυψε από τη διασταύρωση των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και της κινητής και της ακίνητης περιουσίας που βρέθηκε "στο όνομα τους", εμφανίζουν μια περίπου τραγελαφική εικόνα, που εξηγεί όμως τους λόγους για τους οποίους η χώρα έφτασε σε αυτό το σημείο.
Δηλαδή, ενώ δηλώνουν ετήσιο εισόδημα το οποίο είναι χαμηλότερο πολλές φορές και του αφορολόγητου, διαβιούν πολυτελώς, σε επαύλεις με πισίνες και όλα τα σχετικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις διεκδικούν έως κι επιστροφές από την Εφορία.
Από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να τελειώνουν με αυτή την ιστορία "μια και καλή", αλλά σε κάθε περίπτωση, συνετό θα είναι να κρατάει κανείς "μικρό καλάθι". Γιατί και στο παρελθόν έχουν υποστηριχθεί ανάλογες εκστρατείες, αλλά μόνο λεκτικά.
Στην πράξη δεν έγινε ποτέ, τίποτα. "Αυτή τη φορά θα γίνει" υποστηρίζεται αρμοδίως, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να τους κάνει πιστευτούς, αφού μόνο η διαδικασία των διοικητικών δικαστηρίων, όπου συνήθως καταλήγουν αυτές οι υποθέσεις είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και πολύπλοκη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προσπάθεια φαίνεται ότι θα γίνει και οι προσδοκίες είναι σημαντικές. Στις περιπτώσεις αυτές, όμως, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και αυτό θα είναι γνωστό σύντομα.
Του Γιάννη Τριήρη
Το newscode αποκαλύπτει σήμερα διαταγή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην πλασματική όπως αποδεικνύεται υπέρμετρη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά τους πρώτους μήνες του 2011 και συγκεκριμένα κατά 38,9% τον Ιανουάριο και κατά 35,2% τον Φεβρουάριο.
Η απόφαση αυτή αφορά τους εφοδιασμούς πλοίων και αεροσκαφών που πλέον από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θεωρούνται κανονικά ως εξαγωγές και όχι ως πράξεις εφοδιασμού που είναι στην πραγματικότητα.
Η πρώτη απόφαση Δ. 19Γ5054923/29.12.2010 Ε.Δ.Υ.Ο. , την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς , καθορίζει ότι από την 1-1-2011 λογίζονται ως εξαγωγές και οι εφοδιασμοί πλοίων και αεροσκαφών ανεξάρτητα από τον προορισμό του αεροσκάφους ή του πλοίου , δηλαδή και εντός και εκτός κοινοτικού εδάφους.
Τα εφόδια των πλοίων και των αεροσκαφών δηλαδή θεωρείται ότι έχουν εγκαταλείψει το τελωνειακό έδαφος της κοινότητας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η αξία των εφοδίων των πλοίων και των αεροσκαφών να προσμετράτε στην αξία των άλλων εξαγόμενων προϊόντων από το 2011 και να συγκρίνεται με τους αντίστοιχους μήνες του 2010 όπου δεν προστίθεται η αξία των εφοδίων πλοίων και αεροσκαφών , με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους τεράστια αύξηση των εξαγωγών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «Εφόδια» θεωρούνται τα αγαθά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε πλοίο ή αεροσκάφος και περιλαμβάνουν:
• καύσιμα,
• αγαθά για σκοπούς συντήρησης ή επιδιόρθωσης π.χ. λάδια, ανταλλακτικά είδη,
• αγαθά που προορίζονται για γενική χρήση από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροσκάφους, και
• αγαθά που προορίζονται για λιανική πώληση σε πρόσωπα που ταξιδεύουν με το πλοίο ή το αεροσκάφος.
Όπως γίνεται αντιληπτό και μόνο η αξία των καυσίμων όλων των πλοίων και αεροσκαφών είναι πολύ μεγάλης αξίας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν εξαγωγές.
Πάντως, με νεώτερη διαταγή (Δ. 19Γ5012181/17.03.2011) του υπουργείου Οικονομικών τον Μάρτιο , διευκρινίζεται ότι αποστολή εφοδίων σε πλοία και αεροσκάφη που σταθμεύουν σε λιμένες και αερολιμένες τρίτων χωρών αποτελεί κανονική εξαγωγή , ενώ με την πρώτη διαταγή θεωρούνταν ως εξαγωγές και οι εφοδιασμοί πλοίων και αερολιμένων σε άλλα κράτη μέλη.
Βέβαια αυτή η τελευταία απόφαση δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία καθώς κοινοποιήθηκε τον Μάρτιο. Ακόμη , όμως και όταν εφαρμοστεί θα υπάρχει στρέβλωση , καθώς ενώ διευκρινίζεται ότι τα εφόδια πλοίων και αεροσκαφών είναι πράξη εφοδιασμού για την παράδοση τους , εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατυπώσεις εξαγωγής και εμφανίζονται πιθανόν και οι εφοδιασμοί αυτοί βάσει των παραστατικών εγγράφων ως εξαγωγές .
Επίσης θεωρούνται εξαγωγές εμπορεύματα τρίτων χωρών που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία στα πλαίσια ειδικού προορισμού με σκοπό τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών εντός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τηρούνται οι διατυπώσεις εξαγωγής κατά την παράδοση των εφοδίων στα εφοδιαζόμενα πλοία ή αεροπλάνα ανεξάρτητα από τον προορισμό τους.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι με τον νέο αυτό τρόπο αυξάνονται πλασματικά οι εξαγωγές, πράγμα όμως που δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αύξηση. Αύξηση εξαγωγών υφίσταται και σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνειακών αρχών κυμαίνεται στο 10%-12% , δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τα στοιχεία που δίνει και η Στατιστική Υπηρεσία της τάξης περίπου του 15% για τις εξαγωγές μας χωρίς πετρελαιοειδή.
Σημειώνεται ότι η Στατιστική Υπηρεσία επεξεργάζεται τα στοιχεία που της δίδονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Καλή η ανάταση της ψυχολογίας, αλλά όχι όταν αυτή δημιουργείται με μεθόδους δημιουργικής λογιστής την οποία τόσο πολύ και ορθώς κατηγόρησε η σημερινή κυβέρνηση τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
http://www.newscode.gr

Πανικός στο Μαξίμου - Μπροστά η Ν.Δ στις δημοσκοπήσεις

Κεφάλι από την κυβέρνηση δείχνει να παίρνει η ΝΔ. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν παρουσιάσει το επικαιροποιημένο οικονομικό της πρόγραμμα και χωρίς καλά-καλά το ΠΑΣΟΚ να έχει συμπληρώσει 20 μήνες στην εξουσία, η «Συγγρού» βλέπει το κλίμα να αναστρέφεται, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν στροφή στην προτίμηση του εκλογικού σώματος.
Όχι ένα, αλλά τρία γκάλοπ, αναμένεται να προστεθούν τις επόμενες ώρες σε εκείνα της Alco και της VPRC που έδειχναν την ψαλίδα να κλείνει και την απόσταση των δυο μεγάλων κομμάτων να εκμηδενίζεται, φθάνοντας στα όρια του στατιστικού λάθους.
Οι αριθμοί πια σε τίποτα δεν θυμίζουν την συντριβή που υπέστη η Νέα Δημοκρατία το 2009, ενώ παρά τα τελευταία κρούσματα, με τις παραφωνίες που σημειώθηκαν στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την «παρελθοντολογία» αλλά και τις «κουβέντες πεζοδρομίου» Μεϊμαράκη, το κόμμα του κ. Σαμαρά κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του.

Στρος-Καν, μεσοπρόθεσμο και τζιτζιφιόγκοι "καίνε" το Μαξίμου

Οι τελευταίες ενδείξεις ταχείας ανάκαμψης της ΝΔ έχουν σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου, που βλέπει την αξιωματική αντιπολίτευση να καρπώνεται οφέλη από την εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση.
Η ασυνεννοησία στελεχών, η πολυφωνία υπουργών για κομβικά ζητήματα και κεντρικές πολιτικές αποφάσεις, οι δημόσιες αντιπαραθέσεις αλλά και οι χαρακτηρισμοί όπως «τζιτζιφιόγκος» που εσχάτως απέδωσε ο Δημήτρης Ρέππας σε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν δημιουργήσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, που βλέπει αρκετούς από τους κορυφαίους να προτάσσουν το προσωπικό τους προφίλ από την πορεία της χώρας.
Η κυβέρνηση δείχνει να πληρώνει όμως δημοσκοπικά και τις τελευταίες αποκαλύψεις Στρος Καν περί «υπόγειων» επαφών με τον έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τα δημοσιεύματα που μιλούν για ακύρωση συμφωνιών, όπως εκείνη με το Κατάρ για το Ελληνικό.

Τέλος στην εσωστρέφεια, τέλος στην παρελθοντολογία

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του επιμένει πως δεν επιθυμεί να έρθει στην κυβέρνηση με τη λογική του «ώριμου φρούτου». Έτσι δικαιολογούνται και οι χαμηλοί τόνοι που έχει, μέχρι σήμερα, κρατήσει η ΝΔ στο θέμα των δημοσκοπήσεων, τις οποίες εξακολουθεί να αποκαλεί «εργαλεία της στιγμής».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά πως η ΝΔ πρέπει να βάλει πια οριστικά τέλος στην εσωστρέφεια, στην ομφαλοσκόπηση και στο αυτομαστίγωμα και να επικεντρωθεί στην εξωτερίκευση του «σχεδίου εκτάκτου ανάγκης» που θα παρουσιάσει στο Ζάππειο στις 12 Μαΐου. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν στο επικοινωνιακό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, θα καταφέρει η παράταξη να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα και να κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμη και εκείνων που έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική.
Πάντως, τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, προβληματίζουν έντονα τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ανικανοποίητοι από τα υπάρχοντα κόμματα. Η μερίδα των ψηφοφόρων που δείχνει να δυσπιστεί απέναντι στο πολιτικό σύστημα, είναι σταθερά υψηλή και ο στόχος προσέγγισής της μοιάζει εξαιρετικά δύσκολος, σε μια περίοδο εργασιακής ανασφάλειας και καθημερινών προβλημάτων που μεγεθύνονται.

“Η ΕΕ συζητά αναδιάταξη των ελληνικών δανείων με συμμετοχή ιδιωτών”

Η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους φαίνεται ότι πρωτοστατεί όχι μόνον στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, ενώ παρά τις επίσημες διαψεύσεις κυβερνήσεων και κοινοτικών αξιωματούχων περί αναδιάρθρωσης, το συγκεκριμένο σενάριο πρωτοστατεί στην «ατζέντα» των διαβουλεύσεων.
Μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, στο πρακτορείο Reuters ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο αναδιάταξης των όρων των δανείων διάσωσης της Ελλάδας, με την ταυτόχρονη εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικό χρέος.
"Συζητούν να γίνει reprofiling στα δάνεια διάσωσης και τη δυνατότητα συμμετοχής και του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση" ανέφερε η πηγή.
www.newscode.gr

Γιούχαραν την τρόικα στο κέντρο της Αθήνας

Την αντίδρασή τους στην επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας στη χώρα μας, εξέφρασαν περίπου 70 εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ έξω από το υπουργείο Οικονομικών, επί της οδού Νίκης, στο Σύνταγμα.
Την ώρα που οι εκπρόσωποι της τρόικας επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ προσπάθησαν να τους εμποδίσουν φωνάζοντας συνθήματα.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στο σημείο λόγω της διαμαρτυρίας που έκαναν στο πλαίσιο της σημερινής τετράωρης στάσης εργασίας.
Χρειάστηκε η παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης για να μπορέσουν τελικά οι εκπρόσωποι της τρόικας να μπουν στο υπουργείο Οικονομικών.
http://www.newsbomb.gr

Ε.Ε: Ζητά μέτρα για δέσμευση, δημοσιοποίηση στοιχείων μεγαλοφειλετών

Τη λήψη μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να δεσμεύονται και να δημοσιοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών στα διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά την έγκριση της έκθεσης της Σοσιαλίστριας Βρετανίδας ευρωβουλευτού Αρλίν Μακάρθυ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητάει από την Κομισιόν να επισπεύσει τις διαδικασίες υιοθέτησης νέας νομοθεσίας για τη δέσμευση και δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων εκείνων που έχουν μεγάλες οφειλές στα διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ και έχουν μεταφέρει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται εναντίον οφειλετών αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα και αποτελεσματικά λόγω της έλλειψης σχετικών κοινοτικών κανονισμών.
Στην έκθεση συμπεραίνεται ότι απαραίτητο στοιχείο για την αποτελεσματική εκτέλεση είναι τα δικαστήρια να μπορούν, ως προσωρινό μέτρο, να ενεργούν με ταχύτητα για να γνωστοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία ενός οφειλέτη και να τα δεσμεύουν.
Χωρίς αυτό το μέτρο οι αναξιόπιστοι έμποροι και άλλοι οφειλέτες μπορεί να απεκδύονται των ευθυνών τους μεταφέροντας απλώς τα περιουσιακά στοιχεία τους σε άλλη δικαιοδοσία, αρνούμενοι κατά αυτόν τον τρόπο στον οφειλέτη την αποτελεσματική εκτέλεση της απόφασης εντός της ενιαίας αγοράς.
Ο πολίτης ή η μικρή επιχείρηση θα αναγκασθεί να δαπανήσει και χρήματα και χρόνο για να διασφαλίσει την εκτέλεση της απόφασης δικαστηρίου για να παρουσιασθεί ενώπιον των δικαστηρίων άλλου κράτους μέλους χωρίς εγγύηση επιτυχίας ή απονομής δικαιοσύνης, καταλήγει η έκθεση.

ΣΕΠΕ: Μείωση μισθών κατά 15% το 2010 - 2011

Μείωση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που φθάνει σε πραγματικούς όρους το 15%, για τη διετία 2010 - 2011, καταδεικνύει μελέτη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Στη μελέτη αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, παρουσιάζοντας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για την περίοδο 2012-2015.
Όπως είπε η κα. Κατσέλη είπε ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στα εργασιακά που θα αφορούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας και τις αλλαγές που έχει ζητήσει η τρόικα στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τις υπερωρίες.

"Μαύρα" τα βλέπουν 8 στους 10 Έλληνες

Άκρως απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τα προσωπικά τους έσοδα, εξακολουθούν να είναι 8 στους 10 Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με το Οικονομικό Βαρόμετρο ΕΒΕΑ. Τραγική λεπτομέρεια είναι ότι η απαισιοδοξία διακατέχει κυρίως τα νεαρά άτομα, ηλικίας μεταξύ 25 και 44 ετών.
Το γεγονός αυτό, συνεπάγεται και την αρνητική αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης στην οικονομία, από τη συντριπτική πλειοψηφία της τάξεως του 77% των πολιτών.
Τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν από την επικαιροποιημένη ποσοτική έρευνα με τίτλο “Οικονομικό Βαρόμετρο”, η οποία πραγματοποιείται ανά δίμηνο κατ' εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματα της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του επιμελητηρίου.
Να σημειωθεί πως η επικαιροποιημένη έρευνα πραγματοποιήθηκε το δεύτερο δίμηνο του 2011, Μαρτίου-Απριλίου, διεξήχθη το διάστημα 28 Απριλίου-5 Μαΐου και τα αποτελέσματα της αποτυπώνουν παρόμοια εικόνα με εκείνη του πρώτου διμήνου.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος με αφορμή τα συμπεράσματα της έρευνας τόνισε ότι “η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει κατά μέρος τις εγωιστικές εμμονές για την εφαρμογή μέτρων που είναι αλλά και κρίνονται αναποτελεσματικά από την ίδια την κοινωνία. Να κάνει στην πράξη και όχι στα λόγια τη συναίνεση και τη συνεργασία, προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την ύφεση και την κοινωνία από το μαρασμό.”
Στο οικονομικό βαρόμετρο του ΕΒΕΑ αυτού του διμήνου συμπεριλήφθηκαν ερωτήσεις για επίκαιρα ζητήματα, και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, που βρίσκει την πλειοψηφία των ερωτηθέντων αντίθετους, σε ποσοστό 45% και για τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων όπου η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ σε ποσοστό 47%.

Αναλυτικότερα τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι:

-Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 81% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο και μόλις το 15% δηλώνει αισιόδοξο.
Ο δείκτης απαισιοδοξίας μεταξύ ανδρών και γυναικών βρίσκεται σε παρόμοια ποσοστά, 81% και 82%, ενώ η απαισιοδοξία διακατέχει περισσότερο τις ηλικίες μεταξύ 25 και 44 ετών.
Ο δείκτης απαισιοδοξίας στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερος από ότι στην Αθήνα, με ποσοστά 83% και 79% αντίστοιχα, ενώ λιγότερο απαισιόδοξοι σε ποσοστό 63% εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των άλλων κομμάτων με ποσοστό 95%.
-Οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 77% δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών οικονομικών ή και της οικογένειάς τους, ενώ μόλις το 17% αυτών δηλώνουν αισιόδοξοι.
Στον προσωπικό δείκτη οι γυναίκες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες από τους άντρες σε ποσοστό 79%, ενώ ηλικιακά οι πλέον απαισιόδοξοι εμφανίζονται στις ηλικίες 18-24 ετών και 45-64 ετών.
Οι πολίτες της περιφέρειας εμφανίζονται και πάλι πιο απαισιόδοξοι από τους πολίτες της Αθήνας, ενώ και στον προσωπικό δείκτη διατηρείται η ίδια διαμόρφωση ποσοστών σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους των κομμάτων.
-Το 77% των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 15% την κρίνει θετικά.
Και σε αυτό το ερώτημα, μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γυναικών το οποίο κρίνει αρνητικά την οικονομική διακυβέρνηση της χώρας απ' ότι το ποσοστό των αντρών, ενώ τα ποσοστά των ηλικιών που διατηρούν την αρνητική αυτή στάση ανέρχονται στο 80% για τις ηλικίες μεταξύ 25 και 64 ετών, ενώ οι ηλικίες μεταξύ 18-24 ετών και 65+ κυμαίνονται μεταξύ 70%-77%.
Χαρακτηριστικό της έντασης των αρνητικών τάσεων είναι ασφαλώς το γεγονός ότι αρνητικά κρίνει την οικονομική πολιτική και το 57% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ η αντιπολίτευση διατηρεί αρνητική στάση σε ποσοστό 91% και τα υπόλοιπα κόμματα ακολουθούν πολύ κοντά, με ποσοστό 89%.
-Το 45% των πολιτών διαφωνεί με μια απόφαση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, όταν μόλις το 20% την κρίνει ως αποτελεσματική.
Ενδεικτικό είναι ότι και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης σε ποσοστό 45%, ενώ μη σύμφωνοι με την αναδιάρθρωση είναι και το 65% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ.
Επιπλέον, οι ψηφοφόροι των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 49% και 47% αντίστοιχα, θεωρούν την αναδιάρθρωση του χρέους ως αναποτελεσματική λύση του προβλήματος.
-Σε ότι αφορά την συμβολή της ιδιωτικοποίησης δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων στην μείωση του δημοσίου χρέους, οι ερωτηθέντες συμφώνησαν σε ποσοστό 47%, ενώ οι διαφωνούντες στην ερώτηση αυτή άγγιξαν το 30%.
Το 56% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απάντησαν θετικά στην ερώτηση αυτή, με το 19% να διαφωνεί, ενώ οι ψηφοφόροι των υπολοίπων κομμάτων είναι οριακά σύμφωνοι με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αντίθεση τάση παρουσίασαν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, με το 73% να απαντάει αρνητικά.
http://www.cosmo.gr

Συμφωνία για νέο δάνειο 60 δισ. ευρώ αποκαλύπτει η WSJ

Σε διάψευση δημοσιεύματος της Wall Street Journal (10/05), που ήθελε την Ελλάδα να ζητά νέα συμφωνία οικονομικής βοήθεια, ύψους 60 δισ. ευρώ και μάλιστα εντός του επόμενου μήνα, προχώρησε η κυβέρνηση. Σημειώνεται, πως εάν η ελληνική κυβέρνηση πράγματι προχωρήσει στη λήψη νέου δανείου, αυτό θα σημάνει αυτόματα και την υπογραφή νέου Μνημονίου.
“Η Ελλάδα δεν κάνει καμία συζήτηση για νέα συμφωνία βοήθειας. Δεν ισχύουν δημοσιεύματα, που θέλουν συζητήσεις αυτού του είδους”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε, ότι η Ελλάδα περιμένει να λάβει νέο πακέτο βοήθειας περίπου 60 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.
Το δημοσίευμα επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος φέρεται να ανέφερε, ότι "αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις μετά τον έλεγχο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο", προσθέτοντας ότι "το θέμα αυτό θα συζητηθεί αναλυτικά στο συμβούλιο Ecofin της ερχόμενης εβδομάδας".
Το νέο πακέτο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα είναι σχεδιασμένο ώστε να καλύψει τις προβλεπόμενες ανάγκες της Ελλάδας ύψους 27 δισ. ευρώ για το 2012 και επιπλέον 32 δισ. ευρώ για το 2013.
Μεταξύ των δυνατών επιλογών, οι οποίες συζητούνται, ανέφερε το δημοσίευμα, είναι η επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων και η πρόσβαση της Ελλάδας στους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ακόμη, ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία ερωτήματα σχετικά με το όποιο νέο πακέτο, σημειώνοντας πως “τα τωρινά δημοσιεύματα δεν έχουν συνοχή”.
Πρώτον, ότι υπάρχει ξεκάθαρα η ανάγκη, δεύτερον ότι υπάρχουν ισότιμοι όροι με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, που επίσης έχουν λάβει πακέτα διάσωσης από την ΕΕ και τρίτον το γεγονός ότι πολλά κράτη της Ευρωζώνης είναι αντίθετα σε αυτό.

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Διώξτε τους είναι επικίνδυνοι
Έφυγε ο Βέγγος και τρέχω μόνος…

Γιατί άραγε δεν υπάρχει ούτε ένα ελληνικό σπίτι που να μην πενθεί σήμερα, από την ώρα που έμαθε ότι έφυγε ο Θανάσης Βέγγος. Δεν είναι ούτε η προσφορά του, ούτε ο χαρακτήρας του, που τον έκανε τόσο αγαπητό και την απώλειά του τόσο βαριά. Είναι ο ρόλος που επέλεξε να υποδύεται επί χρόνια και που ρίζωσε στη καρδιά μας, ως ένας καθρέφτης του εαυτού μας για τον οποίο άλλοι ντρεπόμαστε κι άλλοι λυπόμαστε να ομολογήσουμε. Η φράση «τρέχω σαν τον Βέγγο» που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα όλο και συχνότερα, υποδηλώνει το πόσο αληθινός ήταν αυτός ρόλος σε όλους μας....
Του Βασίλη Χιώτη

Ως τις 9 Μαΐου οι δηλώσεις για απολυτήριο χωρίς Πανελλαδικές

Οι μαθητές της Γ’ τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να το αποκτήσουν χωρίς εξετάσεις.
Ολες οι λεπτομέρειες για την απόκτηση ισότιμου απολυτηρίου από τους τελειόφοιτους λυκείου που θα δώσουν μόνο ενδοσχολικες εξετάσεις, με εκείνους που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.
Με εγκύκλιο του υπουργείου, καλούνται οι Διευθυντές των Γενικών Λυκείων να ενημερώσουν άμεσα τους μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου τους για τη δυνατότητα απόκτησης του απολυτηρίου τους με ενδοσχολικές εξετάσεις κατά το τρέχον σχολικό έτος.
Οι μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν το απολυτήριο με την παραπάνω διαδικασία θα υποβάλουν αίτηση οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικες ή οι γονείς - κηδεμόνες τους, εφόσον είναι ανήλικοι, την οποία θα πρέπει να καταθέσουν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 στον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου στο οποίο φοιτούν.
Οι Διευθυντές με τη σειρά τους, θα πρέπει να ενημερώσουν τους προέδρους των εξεταστικών κέντρων μέχρι την Τρίτη 10 Μαΐου 2011, για όσους καταθέσουν αίτηση απόκτησης απολυτηρίου με ενδοσχολικές εξετάσεις, ενόψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων την Πέμπτη 12 Μαΐου 2011.
Οπως είναι γνωστό, με νομοθετική ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή, οι μαθητές της Γ’ τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2010-2011. Οι μαθητές θα εξεταστούν σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου, σε θέματα που ορίζονται από τον οικείο σύλλογο διδασκόντων.

«Αδειασαν» τα σχολεία λόγω πανελλαδικών

Ως και το 40% των τελειόφοιτων του Λυκείου απουσιάζει από την τάξη ώστε να διαβάσει για τις εξετάσεις.
Δεν πατάνε στα σχολεία τους οι τελειόφοιτοι της Γ΄ τάξης του Λυκείου, καθώς οι ημέρες που διανύουμε είναι οι τελευταίες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις και οι περισσότεροι προτιμούν να μείνουν σπίτι για να διαβάσουν. Φέτος άλλωστε, οι πανελλαδικές ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς πέρυσι ξεκίνησαν στις 14 Μαΐου, άλλες χρονιές στις 16 του ίδιου μήνα.
«Οι μαθητές κρατάνε τις απουσίες τους για αυτές τις ημέρες για να διαβάσουν» λέει στο «Βήμα» ο καθηγητής του 4ου λυκείου Αλίμου κ. Βασίλης Τζάφας σχολιάζοντας το φαινόμενο των «άδειων τάξεων» στα σχολεία. Περίπου το 1/3 των μαθητών όλων των σχολείων της χώρας, όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί, αποχαιρέτησαν τις... τάξεις τους από τον περασμένο μήνα και παραμένουν σπίτι για να διαβάσουν.
«Στο δικό μου σχολείο τουλάχιστον 30% των μαθητών μας δεν έρχεται στο σχολείο αυτές τις ημέρες» λέει ο κ. Τζάφας. «Περισσότερο βέβαια σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι μαθητές που διεκδικούν την εισαγωγή τους σε περιζήτητες σχολές. Φταίνε όμως τα παιδιά;» αναρωτιέται. «Τα παιδιά αυτές τις ημέρες είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Τα βλέπουμε τώρα μετά τις γιορτές και ζουν με την πίεση των πανελλαδικών εξετάσεων» καταλήγει.

Αντίδραση του υπουργείου

Το φαινόμενο αυτό ωστόσο, έχει προκαλέσει την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Για «απάτη» έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία μίλησε πρόσφατα για τις ψεύτικες ιατρικές βεβαιώσεις που καταθέτουν πολλοί μαθητές στα σχολεία τους, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι απουσίες που κάνουν αυτές τις ημέρες.
Πάντως, το «σκασιαρχείο» ή η «κοπάνα» για όποιον λόγο και αν γίνεται αποτελεί κλασσική παθογένεια του δημόσιου σχολείου. Οπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο «Βήμα», από τον Μάρτιο ακόμη, στις αίθουσες της Γ΄ λυκείου, ένα τμήμα με 25 μαθητές, μπορεί να έχει παρόντες μόλις 5.

Το 60% κάνει 50 απουσίες τον χρόνο

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες έξι στους δέκα μαθητές κάνουν περισσότερες από 50 απουσίες το χρόνο, ενώ το 41% των αγοριών και το 31% των κοριτσιών δηλώνει ότι κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο περισσότερες από δυο φορές το τρίμηνο.

Στη χώρα μας για να θεωρηθεί επαρκής η φοίτηση ενός μαθητή ισχύουν τα παρακάτω:

1. Μπορεί να κάνει 114 εκ των οποίων μόνο οι 50 αδικαιολόγητες.
2. Αν σημειώσει μέχρι και 114 απουσίες από τις οποίες πάνω από τις 64 να είναι δικαιολογημένες ή να οφείλονται σε ασθένεια.
3.Μπορεί ο Σύλλογος των καθηγητών κατ' εξαίρεση και με ειδική πράξη του να χαρακτηρίσει επαρκή τη φοίτηση του μαθητή που σημείωσε περισσότερες από 114 και μέχρι 164 απουσίες με την προϋπόθεση ότι όλες οι πάνω από τις 64 να είναι δικαιολογημένες ή να οφείλονται σε ασθένεια και η επίδοση του μαθητή είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική , δηλαδή ο γενικός μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας των διδασκομένων μαθημάτων να είναι τουλάχιστον 15 (14,5 και πλέον) και η διαγωγή του κοσμιότατη.

Ισότιμο απολυτήριο

Οι απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια θα ξεκινήσουν δυο ημέρες μετά την λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων, στις 27 Μαΐου. Οι εξετάσεις αυτές εφέτος έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς θα οδηγήσουν πολλούς τελειόφοιτους που δεν θέλουν να μπουν σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, σε ένα απολυτήριο ισότιμο με εκείνους που θα συμμετάσχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα γίνουν εφέτος οι αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών σε σχολικές μονάδες. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας οι μεταθέσεις εφέτος έγιναν με βάση τα οργανικά και όχι τα λειτουργικά κενά. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, «εφέτος οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες θα πραγματοποιηθούν μετά τις συνταξιοδοτήσεις και τους διορισμούς, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε την πλήρη εικόνα των λειτουργικών κενών, ώστε να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις για αποσπάσεις εκεί όπου θα υπάρχουν λειτουργικά κενά»
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=398749&h1=true

"Χρυσοί" μισθοί στο ΣΕΦ - Επιδόματα που προκαλούν και καθαρίστριες με 1.885 ευρώ

- Το ΣΕΦ υπάγεται στις ΔΕΚΟ και επιχορηγείται από τα κρατικά ταμεία
- Πρώτος βασικός μισθός ενός νεοπροσλαμβανόμενου φύλακα είναι 1.835 ευρώ
- Έπαιρναν και επίδομα εκδηλώσεων 150 ευρώ το μήνα ακόμα κι αν δεν γίνονταν
- Το Σωματείο έπαιρνε 3.000 ευρώ από το κράτος για την γιορτή της Τσικνοπέμπτης
Μισθούς που θα ζήλευε ακόμη και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ προβλέπει σε εποχές μνημονίου η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) που έχει θέσει στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων η διοίκηση του σταδίου.
Ήδη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση διοίκησης και εργαζομένων του ΣΕΦ για την κατάρτιση της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας του 2011, αλλά δεν προχώρησαν επί της ουσίας, καθώς οι εργαζόμενοι ζήτησαν να αναβληθεί η διαπραγμάτευση, επειδή έχουν ζητήσει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Παν. Μπιτσαξή.
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν ποικιλοτρόπως την αντίδρασή τους στο προτεινόμενο από τη διοίκηση σχέδιο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς προβλέπονται περικοπές ορισμένων επιδομάτων, όπως είναι αυτό το λεγόμενο «αποταμιευτικό» ύψους 6%, της πληροφορικής, το οποίο λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των καθαριστριών, εργατών, φυλάκων, κ.λπ.
Πρέπει να αναφερθεί ότι το ΣΕΦ υπάγεται στις ΔΕΚΟ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) και επιχορηγείται από τον κρατικό κορβανά (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού). Έτσι, όπως σε όλους τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, επήλθε ήδη μείωση 20% (10% και 10%) επί των αποδοχών τους.
Παρ' όλα αυτά οι αποδοχές τους, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας, είναι κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και κυρίως από τις αποδοχές των υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με συναφή αντικείμενα, όπως του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, του ΕΑΚ Γλυφάδας, τα οποία επιχορηγούνται επίσης από το κράτος και έχουν αθλητικές δραστηριότητες.
Ενδεικτικά κατά την πρόταση τής υπό διαπραγμάτευση συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο πρώτος βασικός μισθός (νεοπροσλαμβανόμενης) καθαρίστριας ανέρχεται στα 1.885 ευρώ, του φύλακα στα 1.835, του εργάτη στα 1.915, του τεχνίτη στα 1.970, του διοικητικού υπαλλήλου ανωτέρας εκπαίδευσης στα 2.050, του τεχνίτη ανωτέρας εκπαίδευσης στα 2.105, του τεχνίτη ανωτάτης εκπαίδευσης στα 2.210, του διοικητικού υπαλλήλου απόφοιτου ΑΕΙ στα 2.115 και του γιατρού στα 2.240 ευρώ.
Αν δε έχουν συμπληρώσει 20ετή προϋπηρεσία στο ΣΕΦ, τότε η νέα σύμβαση προβλέπει ότι οι βασικές αποδοχές της καθαρίστριας θα ανέλθουν στα 2.215 ευρώ, του φύλακα στα 2.165, του εργάτη στα 2.250, του διοικητικού υπαλλήλου αποφοίτου Λυκείου στα 2.265, του διοικητικού υπαλλήλου αποφοίτου ΤΕΙ στς 2.400 και διοικητικού υπαλλήλου αποφοίτου ΑΕΙ στα 2.480 και του γιατρού στα 2.635 ευρώ. Σε αυτές τις βασικές αποδοχές προστίθενται τα επιδόματα.
Επιπλέον, σύμφωνα με το κείμενο της νέας σύμβασης, παραμένουν ανέπαφα τα μηνιαία επιδόματα: α) γάμου 145 ευρώ, β) τέκνων, για το ένα παιδί 125 ευρώ, για τα δύο 250 ευρώ, για τα τρία 400 ευρώ, για το τέταρτο και κάθε επόμενο 580 ευρώ.
Ακόμη, το μηνιαίο επίδομα ευθύνης, που σύμφωνα με την παλαιά σύμβαση χορηγείται σε ποσοστό επί του ύψους των αποδοχών, τώρα διαμορφώθηκε ως εξής: προϊστάμενος διεύθυνσης 150 ευρώ, προϊστάμενος τμήματος 100 ευρώ, προϊστάμενος γραφείου 75 ευρώ.
Παράλληλα, τα επιδόματα τα οποία χορηγούνταν μέχρι σήμερα σε ποσοστό επί των αποδοχών των εργαζομένων στο ΣΕΦ, διαμορφώνονται σύμφωνα με τη νέα σύμβαση ως εξής: 1) επίδομα πρόσθετων σπουδών 50 και 100 ευρώ μηνιαίως για τους κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών, αντίστοιχα 2) επίδομα πληροφορικής ύψους 50 ευρώ μηνιαίως μόνο για τους εργαζόμενους στο γραφείο πληροφορικής.
Αντίθετα, η νέα προτεινόμενη σύμβαση προβλέπει την παντελή περικοπή των παρακάτω επιδομάτων:
α) «αποταμιευτικό» ύψους 6% επί των πάγιων μηνιαίων αποδοχών, το οποίο αποδίδεται σήμερα κάθε μήνα στους προσωπικούς λογαριασμούς των εργαζομένων,
β) επίδομα θερινών διακοπών 350 ευρώ για κάθε παιδί από το μαιευτήριο μέχρι την ηλικία των 27 ετών, το οποίο χορηγείται και στους δύο γονείς στη περίπτωση συνυπηρέτησης στο ΣΕΦ,
γ) επίδομα ρουχισμού και υπόδησης δύο φορές τον χρόνο,
δ) επίδομα γάλακτος,
ε) επίδομα βρεφονηπιακής φροντίδας,
ζ) επίδομα πληροφορικής σε όλους τους υπαλλήλους του ΣΕΦ,
η) επίδομα εκδηλώσεων, κατά μέσο όρο 150 ευρώ το τμήμα, ανεξαρτήτως της πραγματοποίησης τους.
«Κόπηκαν», εξάλλου, οι ενισχύσεις του Σωματείου των εργαζομένων:
1) για τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης με ποσό 3.000€,
2) για την παιδική γιορτή με ποσό 6.000€ και
3) για τη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με ποσό 3.000€.
Πάντως, όπως έλεγαν συνδικαλιστικά στελέχη αλλά και αθλητικοί παράγοντες, πολλοί εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα επιχειρήσουν, εν όψει της νέας σύμβασης, με κάθε τρόπο και μέσο να μεταταγούν στο ΣΕΦ, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν, να «ξεπεράσουν, χωρίς προβλήματα, τον οικονομικό σκόπελο του ΔΝΤ που θίγει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων».
http://www.newsit.gr

Η.. πρόκληση! Εθνοπατέρες ζητούν αυξήσεις στις συντάξεις τους

Αυτό κι αν είναι πρόκληση! Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται και οι πολίτες χάνουν τη δουλειά τους ή βλέπουν, να κόβονται με το τσεκούρι μισθοί και συντάξεις, πρώην Εθνοπατέρες προκαλούν!
Όπως αποκάλυψε η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Φλωρεντία Καλδή – κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής - περίπου 850 συνταξιούχοι βουλευτές επιμένουν να ζητούν να λάβουν αναδρομικά αυξήσεις, επί το πλείστον στη βάση της αντίστοιχης ρύθμισης που έχει γίνει για τους δικαστές (περίοδος 2003 – 2007), κι είναι θέμα χρόνου να βγει η τελική δικαστική απόφαση.
Μάλιστα η κ. Καλδή ζήτησε από το Κοινοβούλιο, επικαλούμενη εμμέσως πλην σαφώς φόρτο εργασίας, να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Θυμίζουμε ότι αν δικαιωθεί έστω και ένας συνταξιούχος βουλευτής που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν αυξήσεις εκτός από τους συνταξιούχους, και όσοι εν ενεργεία βουλευτές το επιθυμούν.
Πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος - όπως υπενθύμισε και κατά την επίμαχη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης - έχει δεσμευτεί εκ μέρους των «300» ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν οποιαδήποτε αύξηση.
Κοντός ψαλμός!