Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τα επτά σενάρια της αναδιάρθρωσης

Οι συζητήσεις και οι αντικρουόμενες απόψεις στους κόλπους της Ε.Ε. για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δίνουν και παίρνουν.
Τα σενάρια είναι ήδη πολλά. Η κυβέρνηση προς το παρόν τα απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο. Έκθεση διεθνούς νομικού γραφείου την – οποία δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής - με παρουσία στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα για την αναδιάρθρωση.

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

1. Βγαίνουμε στις αγορές

Το σενάριο αυτό που υποστηρίζουν στις επίσημες δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι της ΕΕ,του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η Ελλάδα εφαρμόζοντας το μνημόνιο θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές,αν όχι το 2012, στο τέλος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής το 2013.Τότε,λέει το σενάριο αυτό,η δημοσιονομική πρόοδος που θα έχει σημειώσει η Ελλάδα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα έχει υλοποιήσει θα της επιτρέψουν να δανειστεί και πάλι από τις αγορές με λογικά επιτόκια.

Οι Κίνδυνοι

Με το δημόσιο χρέος το 2013 να διαμορφώνεται περί το 160% του ΑΕΠ ή και υψηλότερα δύσκολα θα μπορούν να πειστούν οι αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους.Επιπλέον,το σενάριο αυτό προϋποθέτει ακόμη δύο χρόνια σκληρής λιτότητας,στοιχείο που δημιουργεί ερωτήματα για τις αντοχές του πολιτικού συστήματος.
Γεννάται επίσης το ερώτημα τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους του μνημονίου.Δηλαδή,η ΕΕ και το ΔΝΤ θα χαλαρώσουν τα κριτήρια προκειμένου να χορηγήσουν τις δόσεις της βοήθειας ή το γερμανικό κοινοβούλιο θα ζητήσει να σκληρύνει τη στάση της η Γερμανία; Και αν χαλαρώσουν τα κριτήρια,θα ισχύσει το ίδιο και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα (Ιρλανδία και Πορτογαλία); Ενα άλλο θέμα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί αν η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία αποφασίσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση αφού το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει ότι το μνημόνιο δεν εγγυάται την επιτυχία.

Αναδιάρθρωση πριν από το 2013

Αν η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους πριν από το 2013 θα πρέπει να έχει την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ. Και τούτο διότι η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη συνάντησή τους στην Ντοβίλ δεσμεύθηκαν πως δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση πριν από το 2013. Το ζήτημα αυτό θεωρείται ότι μπορεί να ξεπεραστεί αν η αναδιάρθρωση γίνει εθελοντικά, δηλαδή με συμφωνία των πιστωτών.

2. Η επιμήκυνση

Μια εκδοχή είναι να προταθεί στους κατόχους ομολόγων από τον ιδιωτικό τομέα (κυρίως βορειοευρωπαϊκές τράπεζες) να αποδεχθούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων τους. Ετσι δεν θα υπάρχει «κούρεμα» και δεν θα μεταβληθεί η ονομαστική αξία των τίτλων που κατέχουν. Ως εκ τούτου δεν θα εγγράψουν ζημιές. Αυτό έγινε το 2003 και στην Ουρουγουάη, το επονομαζόμενο reprofiling.
Μάλιστα, για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή, θα δοθεί στους πιστωτές η δυνατότητα να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν με νέους οι οποίοι θα φέρουν την εγγύηση διεθνών οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ (όπως στα Βrady Βonds). Με τον τρόπο αυτόν τα χρήματα από τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολόγων θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά και διαγραφή χρέους.

Οι κίνδυνοι

Υπάρχει αμφιβολία για το αν και κατά πόσον η λύση αυτή θα οδηγήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ για τη μείωση του χρέους. Οι αμφιβολίες αυτές θα προκαλέσουν ισχυρισμούς ότι η επιμήκυνση θα είναι το πρώτο στάδιο σε μια ευρύτερη αναδιάρθρωση που περιέχει και «κούρεμα» σε δεύτερη φάση.
Οι τράπεζες με μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους για διακράτηση ως τη λήξη τους και έτσι τα αποτιμούν στην ονομαστική τους αξία θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα τους υποχρεώσει να αποτιμήσουν τους νέους τίτλους σε τιμές αγοράς.

3. Η πλήρης αναδιάρθρωση

Η τελευταία επιλογή αφορά την πλήρη αναδιάρθρωση του χρέους πριν από το 2013 έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο το συντομότερο δυνατόν και να απαλλαχθεί η χώρα από αυτό το βάρος. Μια τέτοια αναδιάρθρωση περιλαμβάνει σημαντικό «κούρεμα» και ταυτόχρονα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με στόχο να προχωρήσει η δημοσιονομική εξυγίανση και να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ύστερα από μερικά χρόνια.

Οι κίνδυνοι

Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα της εθελοντικής αναδιάρθρωσης και να αναζητηθεί άλλος τρόπος που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναδιάρθρωση, όπως η αδυναμία της Ελλάδας να εξοφλήσει ομόλογα που λήγουν.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, έχοντας ξοδέψει δισ. ευρώ των φορολογουμένων για να αποφύγουν την αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης, πρέπει να περάσουν στο άλλο άκρο, κάτι που η Ευρώπη δεν φαίνεται πως είναι έτοιμη να κάνει. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει τρομακτικό αντίκτυπο στη Λισαβόνα, στη Μαδρίτη και σε άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης.

Αναδιάρθρωση το 2013

Αν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές το 2013 με τη λήξη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια. Τα τρία από αυτά αφορούν αναδιάρθρωση του χρέους και το τέταρτο συνεχείς οικονομικές «ενέσεις» και κηδεμονία από την ΕΕ και το ΔΝΤ για αόριστο χρονικό διάστημα.

4. Αναδιάρθρωση δανείων ΕΕ-ΔΝΤ

Στο τέλος του μνημονίου τον Ιούνιο του 2013 περίπου το ένα τρίτο του χρέους θα βρίσκεται στα χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επίσης ένα μεγάλο μέρος του χρέους που σήμερα ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ θα κατέχει η ΕΚΤ. Αναδιαρθρώνοντας αυτό το κομμάτι, το χρέος γίνεται διαχειρίσιμο και η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές.

Οι κίνδυνοι

Πολιτικά θεωρείται πολύ δύσκολο ως αδύνατο να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη οι τράπεζες, τα επενδυτικά κεφάλαια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

5. Αναδιάρθρωση των δανείων του ιδιωτικού τομέα

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, προτείνεται σημαντικό «κούρεμα» στα ομόλογα των ιδιωτών.

Οι κίνδυνοι

Ακόμη και η συνολική διαγραφή του χρέους των ιδιωτών δεν εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές καθώς η χώρα θα θεωρείται αφερέγγυα εξαιτίας του ότι αθέτησε τις υποχρεώσεις της. Οι επιπτώσεις από τη ζημιά που θα υποστούν θα έχουν αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα πλήξουν το κύρος της ευρωζώνης, με συνέπειες στο κόστος δανεισμού και άλλων χωρών.

6. Αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ιδιωτικού τομέα

Η επιλογή αυτή αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν τόσο η ΕΕ και το ΔΝΤ όσο και ο ιδιωτικός τομέας κάποια στιγμή μετά τα μέσα του 2013. Με αυτόν τον τρόπο οι ζημιές που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας θα περιοριστούν και έτσι οι επιπτώσεις στο σύστημα θα είναι μειωμένες.

Οι κίνδυνοι

Η λύση αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο αν τα βάρη επιμερισθούν εξίσου μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

7. Η Ελλάδα τίθεται σε διεθνή κηδεμονία

Εφαρμόζεται νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ με νέο μνημόνιο και η χώρα μπαίνει σε διεθνή κηδεμονία. Σταδιακά όλο το χρέος προς ιδιώτες αποπληρώνεται και περνά στα χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Οι κίνδυνοι

Το σενάριο αυτό πολιτικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα. Διότι κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι η αρχική βοήθεια των 110 δισ. ευρώ ήταν ένα δόλωμα για να οδηγήσουν τη χώρα στην κηδεμονία.

Τα συν

Το ελληνικό χρέος έχει ίδια χαρακτηριστικά με το χρέος χωρών που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση όπως η Αργεντινή (2001-05), ο Ισημερινός (2000) και η Ουρουγουάη (2003).Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να προκύψουν περίπλοκα ζητήματα όπως π.χ. με το Ιράκ. οι πιστωτές του οποίου ήταν μια ανομοιογενής ομάδα που αποτελείτο από τράπεζες, προμηθευτές, κατασκευαστικές εταιρείες, εμπορικούς εταίρους,ιδιώτες κ.λπ. Στην περίπτωση της Ελλάδας πρόκειται για ομολογιούχους.
Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΔΝΤ κ.λπ.) που θα μπορούσαν να εγγυηθούν τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα. ολύ μικρός αριθμός ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε χέρια ιδιωτώναποταμιευτών.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι το 90% των ομολόγων έχουν εκδοθεί με βάση τον ελληνικό νόμο που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τον νόμο για να επιλύσει διαδικαστικά θέματα που μπορούν να προκύψουν στην πορεία. Η Ρωσία το 1998 και η Ουρουγουάη το 2003 άλλαξαν τον νόμο κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης.

Τα πλην

Ενα μεγάλο μέρος των ομολόγων (περίπου 30%) βρίσκεται στα χέρια ελληνικών θεσμικών επενδυτών (τράπεζες,ασφαλιστικά ταμεία,αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.).Πιθανή αναδιάρθρωση θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων και πιθανή αναδιάρθρωση θα προκαλέσει τριγμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.
http://www.real.gr/

Επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι με ονοματεπώνυμο

Το «πράσινο φως» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων ζητά η κυβέρνηση.
Μια φόρμουλα για να μπορεί να βγάλει στη σέντρα τους δημοσίους υπαλλήλους που ξεφεύγουν από τα όρια αναζητά το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος του Γιάννη Ραγκούση, είναι να παταχθεί η διαφθορά και η ατιμωρησία στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με έρευνα η πληγή της διαφθοράς παραμένει ανοιχτή εξαιτίας της μη δημοσιοποίησης των ονομάτων των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Στο νέο σχέδιο νόμου για το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, ο Γιάννης Ραγκούσης θέλει να συμπεριλάβει διάταξη, η οποία θα προβλέπει πως τα ονόματα και οι ποινές όσων τιμωρούνται για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα (όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, εκβιασμοί) από τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, θα δημοσιοποιούνται.
Την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται να στείλει επιστολή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να την ενημερώσει και θα περιμένει το πράσινο φως για το αν μπορεί να περάσει η διάταξη δημοσιοποίησης των ονομάτων των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Με βάση το νέο πειθαρχικό δίκαιο, όσοι καταδικάζονται για βαριά παραπτώματα, σταματούν να εργάζονται έως ότου να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους στα διοικητικά δικαστήρια εφόσον φυσικά έχουν προσφύγει εκεί.




“Γιοκ” στα επιδόματα, αλλά οι εισφορές αυξάνονται!

Κοινωνικός τουρισμός και επιδοτήσεις ενοικίου, αλλά και επιδόματα για στεγαστικά δάνεια περικόπτονται την ώρα που αυξάνονται οι εισφορές για τα Ταμεία που βρίσκονται στο κόκκινοΔεν είναι μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια που μπαίνουν στο επίδομα ανεργία την ώρα που η ανεργία αυξάνεται οι οι άνεργοι ή οι ημιαπασχολούμενοι αγγίζουν το ενάμισι εκατομμύριο.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης εισοδηματικά κριτήρια, όπως κάποια είσπραξη ενοικίου ή άλλο έσοδο μπαίνουν και στο ΕΚΑΣ, αλλά και στην επιδότηση στεγαστικού δανείου. Ίσως αυξηθεί και το εισοδηματικό κριτήριο που προβλέπεται για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Στόχος είναι να παίρνει το σχετικό επίδομα μόνον ο ένας στους τρεις σε σχέση με σήμερα.
Δραστικές περικοπές θα υπάρξουν στα πολυτεκνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Ακόμη όμως δεν έχει προσδιορισθεί το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα κοπούν οριστικά τα κοινωνικά επιδόματα.
Την ίδια ώρα όμως και εκτός της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ταμείο επιστημόνων που αναφέρονται ρητά στο σχέδιο, προβλέπεται η καθιέρωση του “εργόσημου”, σύμφωνα με “Το Βήμα”,δηλαδή του ενσήμου που θα πρέπει να προμηθεύονται όλοι όσοι απασχολούν έστω και για μία ημέρα οικιακές βοηθούς, εργάτες γης ή εργάτες για επισκευές στα σπίτια τους. Από αυτή την παρέμβαση το υπουργείο Εργασίας προβλέπει να εισπράξει ως το 2015 919 εκατομμυρίων ευρώ και επίσης να εισπράξει 413 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, κάτι που δεν πέτυχε μέχρι σήμερα.




«Έτοιμες» για την αναδιάρθρωση οι τράπεζες

Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι τώρα θα ήταν πιο υποφερτό το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας, καθώς αυτά έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs οι ξένες τράπεζες θα επιβαρύνονταν μόλις με 13 δισ. ευρώ σε περίπτωση «κουρέματος» κατά 20%, ενώ σε περίπτωση που έφτανε το 60% του χρέους, η συνολική επιβάρυνση των τραπεζών θα έφτανε τα 40 δισ. ευρώ.
«Για τα δεδομένα του κλάδου τα ποσά αυτά είναι μικρά» εκτιμούν οι Αμερικανοί αναλυτές. Προσθέτουν δε ότι με τις κινήσεις της ΕΚΤ «οι τράπεζες του πυρήνα της ευρωζώνης έχουν αποδεσμευθεί από την περιφέρεια».
«Αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πιο ήπιες από ό,τι ένα χρόνο πριν» αναφέρει έκθεση της Goldman Sachs.
Το πρακτορείο Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών της Citigroup σύμφωνα με τους οποίους «οι πιστωτές της Ελλάδας συνειδητοποιούν πλέον ότι όσο νωρίτερα γίνει η αναδιάρθρωση τόσο το καλύτερο».
Ακόμα επικαλείται εκτιμήσεις της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο, της γερμανικής Munich Re, καθώς και της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών του Δημοσίου σύμφωνα με τις οποίες «οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν τώρα την αναδιάρθρωση».
Αντίστοιχες εκτιμήσεις για τις γαλλικές τράπεζες έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ.

«Ο λαός μας έχει αστείρευτες δυνάμεις»

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε από την Κέρκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου γιόρτασε το Πάσχα στον Ναυτικό Σταθμό του νησιού. Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι "ο ελληνικός λαός περνάει το δικό του Γολγοθά", επεσήμανε όμως ότι "έχει αστείρευτες δυνάμεις". Ο κ. Παπούλιας έκανε Ανάσταση στους Φραγκάδες Ιωαννίνων.

ΥΓ:H τσέπη αντέχει του Παπούλια ρωτάει όμως αν αντέχει η δική μας;

Η Ελβετία επιβάλλει φόρο στις καταθέσεις των ξένων

ΣE φορολόγηση των καταθέσεων μη μόνιμων κατοίκων της Ελβετίας θα προχωρήσει το αργότερο έως τον Ιούνιο η κυβέρνηση της χώρας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, εφαρμόζοντας στο ακέραιο (ανενεργή μέχρι στιγμής) συμφωνία που είχε υπογράψει το 2005 με την Ε.Ε. Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων οι καταθέσεις ξένων πολιτών σε ελβετικές τράπεζες υπολογίζεται ότι φθάνουν στο επίπεδο των 700 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 11% του ελβετικού ΑΕΠ. Πάντως τα ονόματα των καταθετών και το ύψος των καταθέσεών τους δεν θα δημοσιοποιούνται, αλλά θα φορολογούνται με ευθύνη της ελβετικής τράπεζας και, πάντοτε ανωνύμως, θα αποδίδονται στη χώρα καταγωγής του καταθέτη.
Οι Ευρωπαίοι καταθέτες θα πληρώσουν έναν «φόρο βάσης» για το ποσό των καταθέσεων τους –όχι μεγαλύτερο του 20% της αξίας τους– και ετήσιο φόρο για τα κέρδη από τις κάθε είδους τραπεζικές καταθέσεις τους. Τα ποσά θα συγκεντρώνονται στη Διεύθυνση Φορολογίας της Ελβετίας, η οποία –ανώνυμα– θα τα στέλνει στη χώρα του καταθέτη.
Μέσα στο καλοκαίρι θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες με τη Βρετανία και τη Γερμανία, οι πολίτες των οποίων πιστεύεται ότι έχουν καταθέσεις 95 δισ. και 315 δισ. δολαρίων αντίστοιχα σε ελβετικές τράπεζες

Ξεκινά το δίμηνο "των παθών" για την κυβέρνηση

Αρχής γενομένης από την Τρίτη του Πάσχα (26/04), οπότε και θα ανακοινωθούν τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 από τη Eurostat και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ληφθούν από την κυβέρνηση σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
Από το μέγεθος της αναθεώρησης του ελλείμματος θα εξαρτηθεί και το μέγεθος της προσαρμογής που θα χρειαστεί να γίνει φέτος.
Αρχές Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, ενώ 9 με 10 του ίδιου μήνα θα φτάσουν οι επικεφαλής, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ έως το 2015.
Από την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα καταρτιστεί στα τέλη Μαΐου, θα εξαρτηθεί εάν και σε ποιο βαθμό θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις.
Κρίσιμος μήνας και ο Ιούνιος, κατά τον οποίο η κυβέρνηση για πρώτη φορά θα ενημερώσει την Ευρώπη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ενώ θα ληφθούν αποφάσεις για την έκδοση του πρώτου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, έστω και αν αυτό θα αφορά στο ομόλογο της Διασποράς.
Ένας άλλος τομέας που θα «ανοίξει» μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού είναι και αυτός της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Στις 23-24 Ιουνίου πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ένα χρόνο σχεδόν μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Νέα σενάρια ανασχηματισμού

Εν τω μεταξύ, έχουν πυκνώσει και πάλι τα σενάρια για ανασχηματισμού αμέσως μετά το Πάσχα ή το αργότερα μετά την ψήφιση του εθνικού σχεδίου από τη Βουλή, εφόσον δεν προκριθεί η προσφυγή στις κάλπες, με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να διαδραματίζει ρόλο «κλειδί», καθώς κάποιοι τον θέλουν ακόμη και στη θέση του αντιπροέδρου.
Ανδρέας Λοβέρδος και Γιάννης Ραγκούσης θεωρούνται αμετακίνητοι, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν στο νέο σχήμα θα περιλαμβάνονται στελέχη όπως η κ. Μπριμπίλη, ο κ. Γερουλάνος και η κ. Κατσέλη.
Πάντως αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επιτυχία μιας τέτοιας κίνησης, καθώς θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Εφραίμ: "Ο Καραμανλής ήρθε και μας βρήκε"

Δε βάζει νερό στο κρασί του ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου, π. Εφραίμ, ενώ εμφανίζεται αμετανόητος και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη χορήγηση 80 εκατ. ευρώ σε μουσουλμάνους στην Αθήνα για την ανόρθωση τζαμί. Παράλληλα έκανε λόγο και για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.Συγκεκριμένα, ο ηγούμενος, σε συνέντευξή του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό “Sigma”, που μεταδόθηκε την Μεγάλη Τετάρτη, είπε πως “η κυβέρνηση δίνει τώρα 80 εκ ευρώ για να κάνει τζαμί στους μουσουλμάνους στην Αθήνα, Τώρα μαθαίνουμε ότι αποζημιώνει τους Εβραίους για ένα παλιό κοιμητήριο με 10 εκ ευρώ. Η Μονή Βατοπεδίου είναι ένα ορθόδοξο οικουμενικό κέντρο δεν πρέπει και αυτό, όχι να της δώσουν κάτι δωρεάν – αλλά να πάρει κάτι που διεκδικεί και της ανήκει; Δεν πρέπει να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της μονής;”
Υποστήριξε περαιτέρω ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου δημιουργήθηκε από την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Παράλληλα άφησε αιχμές για την στάση της τότε κυβέρνησης και περιέγραψε την κατάσταση των σχέσεών του με τον Κώστα Καραμανλή.
Ειδικότερα είπε πως “ο Καραμανλής ήρθε και μας βρήκε. Δεν παρέστη ανάγκη να έχω επαφή μαζί του. Εμείς συνήθως καθόμαστε στο ασκητήριο, στο μοναστήρι μας. Δεν πάμε εμείς να τους βρούμε, έρχονται αυτοί και μας βρίσκουν.”
“Απορώ γιατί η τότε κυβέρνηση ντράπηκε για εμάς. Η στάση τους δεν ήταν καλή. Ενώ είχαν μια καλή διάθεση αρχικά για την μονή. Δεν έκαναν κάτι παράνομο, κάτι ύποπτο, κάτι δόλιο, κάτι το παράνομο. Εν τούτης μου έκανε εντύπωση που ντράπηκαν να το πουν. Το είπαν μετά βέβαια. Απορώ και εξίσταμαι γιατί αυτό το πράγμα.” πρόσθεσε ο π. Εφραίμ.
Κατέληξε πως “μας εκμεταλλεύτηκαν είμαστε θύματα μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Μας κατηγόρησαν αδίκως. Εμείς δεν είχαμε, ούτε έχουμε διαθέσεις διαπλοκής όπως λένε. Όλα αυτά που έλεγαν έκρυβαν μια εμπάθεια. Μας προκαλούσαν και εντός και εκτός εκκλησίας αλλά εγώ σιωπούσα. Είναι αυτό που λένε καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.”
http://www.cosmo.gr/News/Hellas/319961.html

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Τούρκικες φανφάρες-Μεγάλα στόματα μεγάλες υποχωρήσεις-από τους 135.000 νεκρούς, μέχρι την... καλύτερη αεροπορία

Ο Αρχηγός της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, εμφανίστηκε προκλητικός πριν δυο ημέρες, όταν έλεγε με στόμφο ότι η αεροπορία της χώρας του είναι η “καλύτερη αεροπορία στην ευρύτερη περιοχή και είμαστε σαν Τούρκοι, υπερήφανοι για αυτό”.
Θα μπορούσαμε να πούμε “εντάξει, περί ορέξεως ...κολοκυθόπιτα” ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του , ο καθένας μπορεί να ζει το δικό του παραμύθι επάνω στο ροζ συννεφάκι του. Το θέμα είναι να έχει κάποιος επαφή με την πραγματικότητα.
Θα θυμάστε ακόμη και τον Τούρκο ΥΠΕΞ που πριν ένα μήνα, μιλούσε για Καστελόριζο, Μεσόγειο και ΑΟΖ αλλά την επόμενη ημέρα σαν το παιδάκι που έκανε αταξία, τα μάζευε και έλεγε ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε την Ελληνικότητα του καστελορίζου.
Ψάξαμε στα αρχεία του onalert και βρήκαμε και άλλη δήλωση που μπορεί να ανάψει τα αίματα και να φουντώσει τα πάθη και σας την παρουσιάζουμε.
Η δήλωση έγινε πριν από κάποια χρόνια από έναν Ακαδημαϊκό αυτή τη φορά και συγκεκριμένα από τον Πρύτανη του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης τον Κεμάλ Αλεμντάρογλου.
Τι είχε πει ο εν λόγω κύριος; Ότι σε ένα πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας δεν τον ενδιαφέρει ακόμη και εάν οι Τούρκοι θρηνήσουν 135.000 νεκρούς, αρκεί να ισοπεδώσουν την Ελλάδα...
Ο Κεμάλ Αλεμντάρογλου όταν ήταν πρύτανης του πανεπιστημίου της Κων/πολης είχε γίνει γνωστός με τις δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον της χώρας μας. " Αν χρειαστεί θα έχουμε 135.000 νεκρούς και θα πάρουμε και την Ελλάδα. Μη τυχόν και δώσουμε έδαφος της Κύπρου. Μη τυχόν και πάρετε απόφαση κατά του τουρκικού λαού. Μαζί με τους 35.000 νεκρούς που έχουμε στη Νοτιοανατολική Τουρκία , μπορούμε να έχουμε και 135.000 νεκρούς και να καταλάβουμε και την Κύπρο και την Ελλάδα" . Αλλά όπως λέει ο λαός, “μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλα λόγια μη λες”
O κ. Αλεμντάρογλου σήμερα είναι κατηγορούμενος και δικάζεται ως μέλος της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν. Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε ως στόχο την δολοφόνία ακόμη και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, την πρόκληση επεισοδίων με τελικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σε λίγο θα βλέπει τον κόσμο διαφορετικά. Θα τον βλέπει με... ρίγες μέσα από τα σίδερα της φυλακής.
http://www.onalert.gr

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Να χαθήτε ξεφτήλες - Τον κυνηγά η εφορία για 0,71 ευρώ χρέος!

Άφωνος έμεινε ένας συνταξιούχος στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής όταν άνοιξε τον φάκελο που του είχε στείλει η εφορία και του ζητήσει να καταβάλει το ποσό των 0,71 ευρώ!
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο άνδρας δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε το ποσό που του ζητούσε η τοπική ΔΟΥ.
Μάλιστα, στο έγγραφο της εφορίας αναφερόταν πως το χρέος ήταν 66 λεπτά του ευρώ και 0,05 προστέθηκαν ως προσαύξηση!
http://www.cosmo.gr/OddlyEnough/Hellas/318648.html

Ο λαϊκισμός πληρώνεται

Τις συνέπειες της προ έτους καταστροφικής απόφασής της να καταργήσει τη βάση του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πληρώνει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, κ. Ιωάννης Πανάρετος, υπέρμαχος της κατάργησης που ίσχυσε από τις πανελλαδικές του 2010, αναζητεί τρόπους να μειώσει την επιβάρυνση που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός από τη διεύρυνση της βάσης των εισακτέων.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ εισήχθησαν υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω από τη μονάδα. Συνολικά, σε 114 Τμήματα ΑΕΙ ο τελευταίος υποψήφιος είχε βαθμό ή μόρια πρόσβασης κάτω από τη βάση.
Συγκεκριμένα, ο πήχυς της υποβάθμισης στάθηκε στο 0,9, αυτός ήταν ο βαθμός του τελευταίου εισακτέου στα ΤΕΙ. Στα πανεπιστήμια, ο βαθμός του τελευταίου ήταν 2,3. Πρόκειται για έναν απόφοιτο του 2009, ο οποίος πέρυσι απλώς εκμεταλλεύθηκε την κατάργηση της βάσης και εισήχθη χωρίς εξετάσεις, διεκδικώντας το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ. Φέτος, είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία απόφοιτοι των δύο τελευταίων ετών μπορούν να ανταγωνιστούν χωρίς εξετάσεις για το 10% των θέσεων. Από το 2012, αυτό καταργείται.
Μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ακόλουθη: με το τελευταίο νομοσχέδιο, το υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές Γ΄ Λυκείου να πάρουν απολυτήριο, συμμετέχοντας μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις και όχι στις πανελλαδικές. Ο κ. Πανάρετος ανέφερε ότι το σχετικό αίτημα διατύπωσε μια παρέα 18χρονων, που τους συνάντησε κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδρομής του στις Σπέτσες. Δικαίως, τα παιδιά που δεν θέλουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ δεν έχουν λόγο να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ομως, στην έκθεση αξιολόγησης του νομοσχεδίου αναφέρεται (σελ. 113) ότι στόχος της ρύθμισης είναι «η ικανοποίηση παγίου αιτήματος πολιτών (τελειοφοίτων Λυκείου) και η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τον περιορισμό των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια». Λιγότεροι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ σημαίνει λιγότερη γραφική ύλη, λιγότερες αίθουσες και άρα επιτηρητές, λιγότεροι βαθμολογητές.
Επίσης, τις συνέπειες της κατάργησης του 10 θα βιώσει το υπουργείο Παιδείας όταν θα αρχίσει την προσπάθεια συγχωνεύσεων περιφερειακών ΤΕΙ, τα τμήματα των οποίων γεμίζουν με φοιτητές στα... χαρτιά που εισήχθησαν πέρυσι και θα εισαχθούν φέτος με βαθμούς κάτω από τη βάση. Ετσι, λοιπόν, αναζητείται λύση για περιφερειακά Τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης που -ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις- θα πρέπει να κλείσουν, και γι’ αυτό προκρίνονται ιδέες, όπως η δημιουργία «δημόσιων τοπικών κολεγίων» με χαρακτηριστικά επαγγελματικών σχολών, τα οποία θα είναι ο οιονεί αντικαταστάτης των σημερινών περιφερειακών ΤΕΙ. Αλλωστε, τα τοπικά κολέγια για να προσελκύσουν σπουδαστές θα «αποτελούν γέφυρα με τα ΑΕΙ», όπως προτείνει ο κ. Πανάρετος. Ο λαϊκισμός πληρώνεται...
http://news.kathimerini.gr/

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Διετή κολέγια,προθάλαμος για τα ΑΕΙ

Την ανάγκη δημιουργίας διετών περιφερειακών κολεγίων, μέσω των οποίων οι σπουδαστές θα μπορούν να εισάγονται -με σαφώς καθορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες- στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, προτείνει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στην Εκθεση που συνέταξε η Επιτροπή «Σοφών» και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, παρουσιάζονται και οι στρεβλώσεις των ελληνικών ΑΕΙ, καθώς διαπιστώνεται ότι:
Η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αυτές μεταξύ 1995-2005.
Τα ελληνικά ΑΕΙ δηλώνουν το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μόνο το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων φοιτητών αποφοιτά εντός του απαιτούμενου χρόνου.
Από τους 600.000 φοιτητές που πιστεύεται ότι είναι εγγεγραμμένοι, μόνο 180.000 παρέλαβαν τα δωρεάν συγγράμματα από το κράτος.
Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών που αφήνουν τη χώρα, για να εγγραφούν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και άλλων χωρών, καθώς κάθε χρόνο, 60.000 Ελληνες φοιτούν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Τα ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων καθώς και η περίοδος ανεργίας μετά την αποφοίτηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ακόμη ότι οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς, ενώ αναφερομένη στους πρυτάνεις αναφέρει ότι δείχνουν απροθυμία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.
Αναφορικά με τα διετή περιφερειακά κολέγια, η Επιτροπή τονίζει πως θα επιτρέπουν στους καλύτερους σπουδαστές να μεταπηδούν στα ΑΕΙ τετραετούς φοίτησης, με σαφώς καθορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες. Τα συγκεκριμένα κολέγια θα παρέχουν σε πρώτη φάση ένα στέρεο υπόβαθρο στους σπουδαστές που θέλουν να αποκτήσουν τεχνική εξειδίκευση και να εργαστούν σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν εκπαίδευση ανώτατου επιπέδου.
Η Επιτροπή, προχωρεί και σε συστάσεις για επικείμενες αλλαγές. Συγκεκριμένα, προτείνει τη σύσταση ειδικής δημόσιας υπηρεσίας ή ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και την κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης στα ιδρύματα και την αξιολόγηση του κόστους των υπηρεσιών.
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα πρέπει να διοικούνται από ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για κάθε ίδρυμα ή ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για μία ομάδα ιδρυμάτων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Τέλος, για τις θέσεις των πρυτάνεων προτείνεται να επιλέγονται από επιτροπές με εκπροσώπηση από καθηγητές, φοιτητές κ.ά.
''ΕΘΝΟΣ''

Παράταση στις δηλώσεις

Παράταση στις προθεσμίες υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ μέσω του TAXISnet και υποβολής εισοδήματος 2011, καθώς και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων 2011 για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2010 με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του TAXISnet, έως τις 20 Απριλίου.
Έως τις 5 Μαΐου 2011 παρατείνεται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, των επαγγελματιών που ασκούν ατομική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και τηρούν βιβλία Γ΄κατηγορίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών

Αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφής των φοιτητών σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, ώστε κάθε τμήμα να δέχεται προκαθορισμένο αριθμό δικαιούχων με βάση και τη μοριοδότηση στις Πανελλαδικές.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα τελευταία χρόνια έχει διαµορφωθεί µια πολύ σοβαρή αρνητική διάσταση όσον αφορά την ουσία της ακαδηµαϊκής και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ενώ καθορίζεται συγκεκριµένος αριθµός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο αριθµός αυτός πολλαπλασιάζεται χωρίς κανείς να έχει ακριβή εικόνα του αριθµού των φοιτητών οι οποίοι τελικά θα εγγραφούν µέχρι το τέλος του πρώτου έτους.
Επίσης, ο αριθµός των νέων φοιτητών που παραµένουν στα περιφερειακά Ιδρύµατα µετά τις µετεγγραφές µειώνεται σηµαντικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να υπάρχουν τµήµατα µε µεγάλο αριθµό διδασκόντων, για τα οποία έχουν γίνει επενδύσεις σε προσωπικό και υποδοµές, χωρίς όµως ο πραγµατικός όγκος των φοιτητών σε αυτά να δικαιολογεί αυτές τις επενδύσεις.
Σε αυτό το πλαισιο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το υπουργείο επεξεργάζεται ρύθμιση με την οποία από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 θα θεσπιστεί ειδικός αριθμός θέσεων εισακτέων για κάθε τμήμα ή σχολή και για κάθε ειδική κατηγορία πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων.
Με τη ρύθµιση, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «θα εξακολουθήσει να ικανοποιείται το κοινωνικό πρόβληµα που προσπαθούν να λύσουν οι διατάξεις για µετεγγραφές χωρίς όµως να επιβαρύνεται σε υπερβολικό βαθµό το επίπεδο παρεχόµενης εκπαίδευσης».
Για καθένα από τα τµήµατα ή τις σχολές του Μηχανογραφικού ?ελτίου θα υπάρχει προκαθορισµένος ειδικός αριθµός εισακτέων για κάθε κατηγορία υποψηφίων προερχόμενων από οικογένειες πολύτεκνες, τρίτεκνες κ.λπ.
Οι υποψήφιοι αυτοί θα κρίνονται αρχικά µε το σύνολο των υποψηφίων για κάθε τµήµα ή σχολή για το σύνολο των θέσεων εισαγωγής, µε τη γενική σειρά κατάταξης, βάσει της συνολικής βαθµολογίας τους και της σειράς προτίµησής τους στο Μηχανογραφικό τους ?ελτίο. Αν δεν επιλεγούν από τη γενική σειρά σε κάποιο τµήµα, θα κρίνονται στη συνέχεια για το ίδιο τµήµα ή την ίδια σχολή µε τους συνυποψηφίους τους στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν, ή στην οποία έχουν επιλέξει σε περίπτωση κατά την οποία ανήκουν σε περισσότερες από µία ειδικές κατηγορίες.
Με τον καθορισµό των ειδικών αριθµών εισακτέων για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών, δίνεται η δυνατότητα σε όσους ανήκουν σε αυτές να επιλέγουν από µεγαλύτερο αριθµό τµηµάτων στον τόπο όπου επιθυµούν, ακόµη και όταν αυτό λόγω της απόδοσής τους δεν είναι εφικτό µέσω της γενικής σειράς.
Αντίθετα, µε την υφιστάµενη διαδικασία µετεγγραφών η επιδίωξή τους αυτή περιορίζεται µόνο σε σχολή ή σε τµήµα επιλογής τους αντίστοιχο µε αυτό στο οποίο εισήχθησαν, ενώ δεν διασφαλίζεται η µετακίνησή τους στον τόπο συµφερόντων τους αφού εξαρτάται από τον αριθµό των συνυποψηφίων τους που προέρχονται από όλες τις αντίστοιχες σχολές ή τα αντίστοιχα τµήµατα της χώρας και ζητούν, επίσης, µετεγγραφή στην ίδια σχολή ή στο ίδιο τµήµα.
''Τhe New Daily Mail''
Newsroom με πληροφορίες από
τα tanea.gr

Δ.Ν.Τ.Ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα

Οι χώρες που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, πρέπει να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων σταθεροποίησης ώστε να αυξήσουν την αξιοπιστία της δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιχειρούν, επισημαίνεται σε έκθεση που παρουσίασε ο διευθυντής δημοσιονομικών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρλο Κοταρέλι.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, η οποία έχει ως θέμα τη δημοσιονομική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας ο κ. Κοταρέλι ανέφερε πως το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σωστό δρόμο, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
Εξηγώντας τις διαφορές που παρατηρούνται κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων σταθεροποίησης από διαφορετικές χώρες, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει αποδώσει περισσότερο από το αναμενόμενο στην πλευρά των δαπανών».
Η έκθεση, που εκτιμά ότι το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2011 θα είναι 7,4%, σημειώνει ότι, παρά την αγορά σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, τα στοιχεία δείχνουν πως οι ξένοι έχουν πουλήσει ελληνικό χρέος, μέρος του οποίου έχουν αγοράσει μη τραπεζικές ελληνικές οντότητες. Ο κ. Κοταρέλι προέβλεψε ότι η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν αλλάζει τις προβλέψεις του Ταμείου.
Η έκθεση αναφέρει ότι την προηγούμενη δεκαετία πολλές χώρες κατέγραψαν στους προϋπολογισμούς τους μελλοντικά έσοδα για να περιορίσουν το εύρος των ελλειμμάτων τους και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα χρησιμοποίησε μελλοντικά έσοδα από λαχεία ή ακόμη και επιδοτήσεις της ΕΕ. Για την Ελλάδα σημειώνεται ειδικότερα η τακτική την οποία ακολούθησε η χώρα την περίοδο 2001-2007, όταν μείωσε την αξία του χρέους της, αξιοποιώντας τη μέθοδο των swaps.
Τέλος, σε ό,τι αφορά γενικότερα τα δημοσιονομικά δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Κοταρέλι επισήμανε ότι, ενώ η Ευρώπη εφαρμόζει περιοριστική πολιτική και στην Ευρωζώνη καταγράφεται σημαντική μείωση των ελλειμμάτων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, οι οποίες συνεχίζουν σε πορεία αύξησης των ελλειμμάτων τους, αν και προβλέπεται πως από το 2012 και αυτές - κυρίως οι ΗΠΑ, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιαπωνία καθιστούν πιο δύσκολη κάθε πρόβλεψη - θα προχωρήσουν στη μείωσή τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νυστέρι στην Υγεία

Από τα 158 που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα με την αναδιάταξη θα μείνουν 40, θα έχουν ενιαία διοίκηση, ελεγχόμενη αυστηρά διαχείριση, μηχανοργάνωση παντού, ενώ θα γίνει και ανακατανομή προσωπικού
Με τη διοικητική και ανά περίπτωση λειτουργική συγχώνευση των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας στον «άξονα της Βασ. Σοφίας» στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινά ο πολυσυζητημένος «Καλλικράτης στην Υγεία».
Τα μεγάλα νοσοκομεία συγχωνεύονται και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», δημιουργούνται 5 ομάδες υγειονομικών μονάδων και ανά δύο έως και 5 νοσοκομεία ενοποιούνται κάτω από μία διοίκηση. Ετσι 15 νοσοκομεία θα συγχωνευτούν σε πέντε.
Στο σύνολο της χώρας θα συγχωνευτούν 158 νοσοκομεία, σε νέα σχήματα διοικητικά ευέλικτα. Η προσπάθεια αναμόρφωσης του ΕΣΥ μπαίνει στην τελική ευθεία, αρχής γενομένης από το κέντρο της πρωτεύουσας όπως ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Πανελλαδικά, οι νέες διοικήσεις νοσοκομείων που θα προκύψουν, από την «αναδιάταξη δυνάμεων», όπως αποκαλεί αυτήν την αναμόρφωση του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας, δεν θα ξεπερνούν τις 40.
Η μεγαλύτερη ομάδα νοσοκομείων κάτω από μία διοίκηση, σχεδιάζεται, με μια σειρά από κριτήρια, να είναι αυτή που περιλαμβάνει τη συγχώνευση τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων στους Αμπελοκήπους, όπως είναι το Αλεξάνδρας, το Αρεταίειο, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο. Η 2η ομάδα, περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Αγιος Σάββας (ογκολογικό), Σπηλιοπούλειο και Ελπίς. Η 3η ομάδα: Ευαγγελισμός, νοσοκομείο ΙΚΑ και Πολυκλινική. H 4η ομάδα: KAT (ορθοπεδικό - τραυματιολογικό), Σεισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ. Η 5η ομάδα περιλαμβάνει τη συγχώνευση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.
Σε καθεμία απ΄ αυτές τις νέες ομάδες νοσοκομείων που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, όλες οι λειτουργίες θα χωρίζονται σε τρεις μεγάλους τομείς:
Εργαστηριακός: Περιλαμβάνει όλο το διαγνωστικό μέρος, τις αντίστοιχες υποδομές και θα υπάρχει συνεργασία των εξωτερικών ιατρείων, αλλά και του παθολογικού τομέα, που θα διεκπεραιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις.
Παθολογικός: Περιλαμβάνει τη νοσηλεία, την κλινική παρακολούθηση της θεραπείας και εξέλιξης του ασθενή.
Χειρουργικός: Εχει τις υποδομές και τη στελέχωση να εκτελεί έκτακτα και προγραμματισμένα χειρουργεία, ανάλογα με την αξιολόγηση και τις προτεραιότητες, που προκύπτουν από τα εργαστηριακά δεδομένα.
Στις συζητήσεις για αλλαγές, πριν αυτές πάρουν την οριστική τους μορφή, θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων, που εκπροσωπούν γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους, αλλά και οι εισηγήσεις ομάδας ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών της Υγείας, Λυκούργο Λιαρόπουλο, που μελέτησε ένα πλάνο αλλαγών με βάση μια σειρά από στατιστικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά και άλλα αντικειμενικά κριτήρια.
Οι 40 νέες διοικήσεις που θα προκύψουν, από τις υπάρχουσες 158, θα κληθούν να εργασθούν σ΄ένα εντελώς νέο τοπίο. Θα υπάρχει αυστηρά ελεγχόμενη διαχείριση, με μηχανοργάνωση παντού, ανακατανομή προσωπικού όπου χρειάζεται, διαρκής παρακολούθηση αναγκών και ελλείψεων.

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Εσωτερικές μετακινήσεις σε μονάδες και κλινικές

Η ενιαία διοίκηση κάθε ομάδας νοσοκομείων θα μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό με εσωτερικές μετακινήσεις, όσες χρειάζονται να γίνουν για να καλύπτονται κενά. Ακόμη εξετάζονται τρόποι πώς θα μπορούν να γίνονται και εσωτερικές συγχωνεύσεις, σε μονάδες κλινικές και τμήματα, ώστε να αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα, αν στο ίδιο νοσοκομείο ή σε δύο γειτονικές μονάδες υπάρχουν διαγνωστικά εργαστήρια που υπολειτουργούν και τα δύο, λόγω ελλείψεων προσωπικού ή υποδομών αυτά τα δύο συγχωνεύονται σε ενιαίο και επιπλέον ενισχύονται όπου χρειάζεται, για να αποτελούν μια μεγάλη συντονισμένη ομάδα, που εργάζεται στο ίδιο αντικείμενο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί των οικονομικών της υγείας, για χρόνια επικράτησε η λογική καθένας από τους παλιούς γιατρούς να δημιουργεί δική του διεύθυνση κλινικής και μέσα στο νοσοκομείο να υπάρχουν δύο και τρεις ανεξάρτητες κλινικές, χωρίς να συντονίζονται και να συνεργάζονται. Αποτέλεσμα, η μία να έχει πληρότητα όλων των κλινών, η άλλη να έχει άδεια ή στη μία να νοσηλεύονται περιστατικά που αξιολογούνται όλα πολύ σοβαρά και στην άλλη να νοσηλεύονται περιστατικά ρουτίνας...

Εκμυστηρεύσεις αρμοδίων
Διοικητικές οι αλλαγές, δεν θα θιγούν εργαζόμενοι

«Οι προτάσεις της Επιτροπής υπάρχουν για να έχουμε μια βάση συζήτησης και αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα αποφασισμένο», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης. «Οι συγχωνεύσεις θα είναι κυρίως διοικητικές και δεν θίγονται, σε καμιά περίπτωση, οι εργαζόμενοι». Οι τελικές αποφάσεις, όπως κατ΄επανάληψη έχει διευκρινίσει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, θα προκύψουν μετά από διάλογο, με γνώμονα βελτιώσεις, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη». «Εχουμε σοβαρές επιφυλάξεις», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, «για την "επιστημονικότητα" με την οποία συντάχθηκε ο "χάρτης υγείας" και για την ορθότητα του εγχειρήματος των συγχωνεύσεων. Γι΄αυτό και είμαστε προβληματισμένοι, ενώ έχουμε προτάσεις, κατά πόσο θα συμμετέχουμε σ΄αυτό τον διάλογο».

Τι θα γίνει στην επαρχία
3 διοικήσεις νοσοκομείων ανά Περιφέρεια

Οι συγχωνεύσεις στην επαρχία θα ακολουθήσουν τον γενικό κανόνα ότι κάθε διοικητική περιφέρεια δεν θα διαθέτει πάνω από τρεις διοικήσεις νοσοκομείων. Ιδιαιτερότητες υπάρχουν επίσης στα νησιά, ενώ η Θεσσαλονίκη με 14 νοσοκομεία αποτελεί ειδική περίπτωση, που προτείνεται να αντιμετωπισθεί με τρόπο ανάλογο των Αθηνών και προβλέπονται από δύο έως τρεις διοικήσεις. Μεγάλες πόλεις που διαθέτουν νομαρχιακά, αλλά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, θα έχουν μια διοίκηση για όλες τις δομές Υγείας της περιοχής.
Η επαρχία ωστόσο, έχει πλήθος αγροτικών ιατρείων και σε πολλές κωμοπόλεις κέντρα Υγείας, που με την ανασύνταξη δυνάμεων του ΕΣΥ θα περιληφθούν στις αλλαγές, για καλύτερα οργανωμένες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να αποσυμφορηθούν σε μεγάλο βαθμό τα νοσοκομεία, όπου θα φτάνουν κυρίως τα σοβαρά περιστατικά, ενώ τα περιστατικά ρουτίνας θα αντιμετωπίζονται στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ορισμένα από τα μικρά νοσοκομεία, εφόσον υπάρχουν στην περιοχή και οργανωμένα μεγάλα νοσοκομεία, θα αλλάξουν ρόλο και θα λειτουργούν ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πρότυπο των Κ.Υ. αστικού τύπου.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα ενισχύεται σημαντικά και από τις δομές υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων και ειδικότερα του δικτύου ιατρείων και νοσοκομείων του ΙΚΑ, που συντονίζονται, στο πλαίσιο και της ομαδοποίησης των νοσοκομείων, με τις δομές των εξωτερικών ιατρείων τους. Σε όλες τις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ, θα έχουν πλέον εποπτεία οι περιφέρειες του «Καλλικράτη», ενώ σημαντικό ρόλο θα μπορούν να έχουν και οι νέοι δήμοι, που εκτός των άλλων, θα μπορούν να υλοποιούν εξωνοσοκομειακές πολιτικές προστασίας της υγείας, θα αναπτύσσουν ιατρεία πρόληψης, στο πρότυπο που λειτουργούν ήδη στον Δήμο Αμαρουσίου και σε ορισμένους άλλους δήμους της χώρας.

Πιλοτική εφαρμογή
Ηδη έχει προηγηθεί πολύμηνη συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τη συμμετοχή και των διοικητών των ασφαλιστικών Ταμείων, όπου ορίστηκαν τα στάδια των αλλαγών, που θα ανακοινωθούν σύντομα και θα αναφέρονται στην τελική μορφή που θα έχει το νέο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Αυτές τις ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με την προετοιμασία που έγινε, να ξεκινήσει και η πιλοτική εφαρμογή της ένταξης των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, κάτω από την εποπτεία μεικτής επιτροπής στελεχών των δύο υπουργείων.
Στη νέα δομή πρωτοβάθμιας υγείας ενσωματώνεται το ΙΚΑ που διαθέτει 350 υγειονομικές μονάδες και 5 νοσοκομεία. Εργάζονται 8.500 γιατροί και 3.500 άτομα υγειονομικό προσωπικό.
Οι γιατροί του ΙΚΑ θα πρέπει να συντονισθούν με τους συναδέλφους τους από τα 200 Κέντρα Υγείας της Επαρχίας, τα 1.500 πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, τα τμήματα εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, αλλά και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου.

Οι ενοποιήσεις σε 4 μεγάλες πόλεις

Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη που έχει 14 νοσοκομεία, θα μπορεί να έχει ενιαία διοίκηση, όπως και στην Αθήνα, σε ομάδες τριών-τεσσάρων νοσοκομείων ανά γεωγραφική περιοχή (δυτικές συνοικίες, κέντρο κ.λπ.). Υπό συγχώνευση είναι μικρά και μεγάλα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων τα «ΑΧΕΠΑ», Γενικό Νοσοκομείο «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», «Γεώργιος Παπανικολάου», «Θεαγένειο» (ογκολογικό), «Ιπποκράτειο» κ.ά.

Πάτρα
Η γεωγραφική θέση της Πάτρας μπορεί να περιλάβει υπό ενιαίες διοικήσεις έως δύο ομάδες, τα 6 νοσοκομεία της Αχαΐας, αλλά και τα μικρότερα όμορων νομών, ακόμη και μονάδες της Δ. Ελλάδας. Στην Πάτρα λειτουργούν τα νοσοκομεία: Παίδων «Καραμανδάνειο», Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Ν.Δ. Ελλάδας «Αγ. Ανδρέας», Περιφ. Γ. Ν. Πάτρας «Αγ. Ανδρέας» και Περιφ. Πανεπιστημιακό Ρίου.

Ιωάννινα
Στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχουν δύο μεγάλα νοσοκομεία, το Περιφ. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Γεν. Περιφ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων («Γ. Χατζηκώστα»), που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Οι δομές Υγείας περιλαμβάνουν, επίσης, τα Κ.Υ. και δεκάδες αγροτικά ιατρεία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλες οι δομές αποκτούν ενιαία διοίκηση.

Ηράκλειο
Το Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καλύπτουν τις ανάγκες τόσο της πόλης του Ηρακλείου όσο και των όμορων νομών. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Κρήτης επιτρέπει να υπάρχουν μία έως τρεις διοικήσεις. Η τελική επιλογή για τις διοικήσεις που θα καλύψουν όλες τις μονάδες του νησιού θα καθορισθεί και από τις χωροταξικές ιδιομορφίες των τεσσάρων νομών.
''ΕΘΝΟΣ''

Facebook: Τίποτε άλλο από ένα πείραμα της CIA

Επίσημες δηλώσεις επιβεβαιώνουν αυτό που υποψιάζονταν πολλοί. Το Facebook δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πείραμα της CIA και μάλιστα πείραμα το οποίο πήγε πολύ καλύτερα απ' ότι οι ίδιοι περίμεναν. Τα εύσημα, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, ανήκουν στον Mark Zuckerberg, ο οποίος στην CIA είναι γνωστός με την κωδική ονομασία "The Overlord" (Ο Επικυρίαρχος). Ο διευθυντής της CIA, αφού έδωσε συγχαρητήρια στον Mark Zuckerberg δήλωσε τα εξής στην συνεδρίαση του Κογκρέσου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του πειράματος:
"Μετά από χρόνια δημόσιας παρακολούθησης, μείναμε πραγματικά εκπληκτοι με το πόσο πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δημοσιεύσουν την διεύθυνσή τους, τις θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, αλφαβητική λίστα με όλους τους φίλους τους, προσωπικά e-mail, τηλέφωνα, εκατοντάδες φωτογραφίες του εαυτού τους, ακόμα και πληροφορίες για το τί ακριβώς κάνουν από λεπτό σε λεπτό. Πραγματικά είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για τη CIA".
Επίσης υπογράμμισε πόσα λεφτά γλυτώνει η CIA από το Facebook. Δυστυχώς, όπως δήλωσε, άλλα προγράμματα όπως το Twitter δεν πηγαίνουν τόσο καλά: "400 δισ tweets και ούτε μια χρήσιμη πληροφορία..."

Σ.Σ.
Γι' αυτό η κα Ομπάμα σε συνεντευξή της είπε ότι δεν ήλεθε να έχουν οι κόρες της προφίλ στο Facebook. Κάτι γνώριζε η πρώτη Κυρία των ΗΠΑ...

Πηγή: The Onion





Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Προς Πάγκαλο και μεγαλοδημοσιογράφους, από τον Μ. Γλέζο

ΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΚΙ 0 ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟΝ, ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ.
"Ο κ. Πάγκαλος χαρακτηρίζει "ατυχές περιστατικό" τα χημικά που δέχθηκε ο Μανώλης Γλέζος, προσθέτοντας ωστόσο: "Δεν ξέρω τι δουλειά είχε ο Μανώλης Γλέζος επιτιθέμενος εναντίον της φρουράς του Αγνωστου Στρατιώτη"!!. πρόσθεσε δε ότι "Προφανώς ο Μ. Γλέζος, κάνει κακές παρέες".
Υπάρχουν βέβαια στο διαδύκτιο εκατοντάδες φωτογραφίες με κατά πρόσωπο ψεκασμούς διαδηλωτών, με ληγμένα και απαγορευμένα από συνθήκες που έχει υπογράψει το Ελληνικό κράτος.

Μαθητές 13 χρονών στη Σύρο, εργαζόμενοι που ζητάνε μια συνάντηση με τον υπουργό, συνταξιούχοι που διαμαρτύρονται, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, Γιατροί, Αγρότες, Καθηγητές, Πανεπιστημιακοί...... δέχονται κατά πρόσωπο όχι δολοφονικά γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, αλλά καρκινογόνα και επικίνδυνα αέρια. ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΈΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ.
Οι υπογραφές των υπουργών στις συνθήκες με τις οποίες απαγορεύεται η χρήση τους γιατί θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των διαδηλωτών, δεν συγκινούν κανέναν. Πολύ περισσότερο τους εισαγγελείς!!
Ο κ. Πάγκαλος, οι μεγαλοδημοσιογράφοι των κρατικοδίαιτων εργολάβων και άλλα στελέχη του κρατικοδίαιτου ΠΑΣΟΚ ζητάνε με απίστευτη λύσσα καταδίκη για τις επιθέσεις πολιτών κατά πολιτικών με γιαούρτι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ!!.

Αρκεί να καταδικάσετε τους κατα πρόσωπο ψεκασμούς πολιτών.
Αμέσως μόλις αποσύρεται τα απαγορευμένα χημικά.
Και μόλις παραπέμψετε στον εισαγγελέα όποιον διέταξε την χρήση τους.

Τρία εκατ. ευρώ σε μια μέρα για… λοιπά επιδόματα!

Τελικά, λεφτά φαίνεται πως όντως υπάρχουν για ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους… Πέντε υπουργικές αποφάσεις υπογράφηκαν μέσα σε μια μέρα, για τη χορήγηση επιδομάτων ύψους 3 εκατ. ευρώ, στους υπαλλήλους του Εθνικού Τυπογραφείου!
Πρόκειται για επιδόματα που φτάνουν τα 2/3 του βασικού τους μισθού(!), αφού το φετινό κονδύλι μόνο για τις πάγιες απολαβές τους, ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ! Το γεγονός προκαλεί εντύπωση με δεδομένο ότι μέσα στη λαίλαπα του ΔΝΤ, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι κυρίαρχες παροχές που περιορίστηκαν ή καταργήθηκαν με σαρωτικό τρόπο και κατ΄ εντολή της Τρόικα.
Οι αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που φέρνει στο φως το newsbomb.gr, υπογράφηκαν μέσα σε μια μέρα για την χορήγηση των εξής επιδομάτων: «Θέσεως Ευθύνης» 165.000 ευρώ , «Οικογενειακής Παροχής» 165.000 ευρώ, «Πληροφορικής» 30.000 ευρώ, «Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας» 85.000 ευρώ, αλλά και κάποιων άλλων… «Λοιπών επιδομάτων», γενικώς και απροσδιορίστως, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ!
Εκτός από αυτά τα επιδόματα, οι βασικοί μισθοί των συγκεκριμένων υπαλλήλων, σύμφωνα με απόφαση που υπεγράφη την ίδια μέρα, ξεπερνούν το ποσό των 4,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι υπάλληλοι του Εθνικού Τυπογραφείου θα κοστίσουν φέτος στο Κράτος 7,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, πέρυσι τέτοια εποχή, οι εργαζόμενοι μετά από τετραήμερη κατάληψη, είχαν καταφέρει να σταματήσουν την κατάργηση ενός ακόμη επιδόματος που… τιτλοφορείται «Επίδομα Εθνικού Τυπογραφείου» και ξεπερνά τα 340 ευρώ το μήνα.

To newsbomb.gr διαθέτει όλα τα σχετικά έγγραφα:

Την Πέμπτη τα μέτρα-σοκ για να .... κάνουμε την έκπληξη στις αγορές

“Ναι, σε όλα” θα απαντήσει όπως όλα δείχνουν η Κυβέρνηση στην τρόικα που ζητάει γη και ύδωρ ή αλλιώς 15 δισεκατομμύρια μέχρι το 2013.
Η φημολογία για αναδιάρθρωση, κοινώς χρεοκοπία με άλλες λέξεις, των τελευταίων ημερών δεν είναι διόλου τυχαία. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχει σαφή στόχο πίεσης. Με το χρηματιστήριο να πέφτει κατακόρυφα, τα spreads να ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και την τρύπα στον προϋπολογισμό να αυξάνεται μέρα τη μέρα αναζητείται άμεσα πάτημα για να βγει η οικονομία στην επιφάνεια και να πάρει μια ανάσα, έστω δυο ετών.
Την ανάσα αυτή όμως θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά άμεσα ή έμμεσα όλοι μας. Η κυβέρνηση βάφτισε τα μέτρα εδώ και δυο εβδομάδες “εθνικό σχέδιο” και θα το παρουσιάσει ως επιτυχία απέναντι στην πιθανή χρεοκοπία για την οποία επίσης υπογράψαμε ένα επίσης επιτυχημένο μνημόνιο πριν ακριβώς ένας χρόνο.
Τα μέτρα που θα ακούσουμε την Πέμπτη θα αποτελέσουν ευχάριστη έκπληξη για τις αγορές, κάτι που μεταφράζεται σε πολύ δυσάρεστα νέα για τους πολίτες.

Ποιες είναι οι εκπλήξεις που ετοιμάζει στις αγορές η κυβέρνηση;

Πρώτα απ' όλα οι αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή οι πωλήσεις, των εισηγμένων ΔΕΚΟ στο χρηματιστήριο (το κόστος τους θα έχει πέσει και θα έχουν γίνει πιο ελκυστικές καθώς θα έχει μειωθεί και το μισθολογικό κόστος μέσω ενιαίου μισθολογίου και εκεί).
Παράλληλα θα μπει και το σχετικό πωλητήριο σε άλλα ασημικά, όπως τα ακίνητα του Δημοσίου με πρώτα αυτά των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Αυτά είναι ο πλούτος της χώρας, στον προσωπικό πλούτο των πολιτών μπαίνει απευθείας το κρατικό χέρι στην τσέπη με περικοπές σε όλα.
Κοινωνικά επιδόματα
Εργασιακά επιδόματα
Φοροαπαλλαγές
Απώλειες θα έχουμε όλοι μας και από τις περικοπές της τάξης του 20% στις δαπάνες για την υγεία, ενώ θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές και στις εξοπλιστικές δαπάνες.
Γιατί όλα αυτά και μάλιστα μαζεμένα και με μεγάλη σπουδή; Η απάντηση έρχεται ως συνήθως από το εξωτερικό, εντός συνόρων απλά κάθε λίγους μήνες απλά έχουμε βαφτίσια στα μέτρα.
Σύμφωνα με το Reuters λοιπόν όλοι βλέπουν ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει και η Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα οδηγηθεί σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση. Αν αυτή γίνει σε δύο τρία χρόνια τότε οι μόνοι που θα έχουν να χάσουν θα είναι Ε.Ε. και ΔΝΤ και αυτό φυσικά και δεν συμφέρει... Κάπως έτσι και με τον εκβιασμό της επόμενης δόσης του δανείου ... πωλείται ό,τι έχει αξία για να βγουν τα μελλοντικά σπασμένα.
http://www.newsit.gr

16η ημέρα συνεχούς ανόδου για τα καύσιμα! - Κοντά στο 1,9 η αμόλυβδη

Στενάζουν οι καταναλωτές σε Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κρήτη, Σάμο και Χίο όπου η βενζίνη κλιμακώνεται σήμερα μέχρι 1,889 ευρώ και το πετρέλαιο έως 1,039.
Στο 1,697 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης και στα 91,3 λεπτά η αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, τιμές που αποτελούν νέα υψηλά και για τα δύο καύσιμα.
Οι φθηνότεροι νομοί για μεν την αμόλυβδη είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, με τιμές που ξεκινούν από 1,599 ευρώ, για δε το πετρέλαιο θέρμανσης η Καβάλα και η Πέλλα (από 85 λεπτά το λίτρο).

"Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη"

Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της, δήλωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Hans-Werner Sinn στο Reuters.
Σύμφωνα με τον γερμανό οικονομιλόγο οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο.
"Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, πρέπει να βάλουμε το χρέος στο τραπέζι και να απελευθερώσουμε κάπως αυτή τη χώρα από αυτό το μεγάλο βάρος του χρέους" τονίζει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo, το οποίο επηρεάζει σημαντικότατα τις εκάστοτε γερμανικές κυβερνήσεις.
''Οι δανειστές θα πρέπει στο μεταξύ να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.Οι πιστωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να παίρνει χρήματα απερίσκεπτα από όλο τον κόσμο όταν υπάρχει η υπόσχεση υψηλών αποδόσεων" είπε με νόημα ο Hans-Werner Sinn.

Παράταση για ΦΠΑ και δηλώσεις - 'Ολες οι ημερομηνίες

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι για την διευκόλυνση των πολιτών παρατείνεται η προθεσμία υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2010 με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του TAXISnet, μέχρι τις 20 Απριλίου.
Επιπλέον, παρατείνεται ως τις 5 Μαΐου 2011 η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των επαγγελματιών που ασκούν ατομική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, η οποία έληγε στις 18 Απριλίου 2011, και ολοκληρωνόταν μέσα σε 11 μέρες, με εξαίρεση στις 26 Απριλίου 2011, με αρχή για το ψηφίο 1 στις 18 Απριλίου και λήξη για τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00, όπως αντίστοιχα δόθηκε προθεσμία υποβολής και για τους τηρούντες βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας ή μη τηρούντες.
Για την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνιών, κοινοπραξιών κλπ., που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας και όσες έχουν αντικείμενο εργασιών την αντιπροσώπευση ή πρακτόρευση ασφαλιστικών εταιρειών κλπ, εφόσον οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω ΔΟΥ, στην περίπτωση υποβολής μέσω διαδικτύου, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία στις 28 Απριλίου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ (η ημερομηνία έληγε αρχικώς στις 15 Απριλίου 2011, ανεξαρτήτως ΑΦΜ).
Αποκλειστικά και μόνο για περιπτώσεις προβλημάτων στην επικοινωνία με τον ειδικό δίκτυο TAXISnet ή στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων των ατομικών επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των εταιριών (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξιών, κοινωνιών κλπ) και λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής για πρώτη φορά των δηλώσεων αυτών στις ΔΟΥ, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης τους μέσω διαδικτύου, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων του έτους 2011, που υποβάλλονται στη ΔΟΥ, ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της δεύτερης παραγράφου.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αδόλφος Χίτλερ λίγο πριν τον πόλεμο-σπάνιες φωτογραφίες του περιοδικού LIFE που ήταν χαμένες για 50 χρόνια

Το onalert σας παρουσιάζει σήμερα φωτογραφίες του περιοδικού LIFE, από την ναζιστική Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 30, με τον Χίτλερ, και τους συνεργάτες του. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με έγχρωμο φιλμ σε διαστάσεις 6Χ9. Η ιστορία τους αγγίζει τα όρια του παραμυθιού. Ο απεσταλμένος του LIFE στη Γερμανία το 1939, ακολουθούσε τον Χίτλερ σε κάθε του βήμα και τον απαθανάτιζε. Με την έναρξη του πολέμου ο φωτογράφος μαζί με τα φιλμ και την Roleilflex κάμερα του χάθηκαν. Λίγο πριν μπουν οι Σοβιετικοί στο Βερολίνο, μια νοσοκόμα βρήκε τα φιλμ και τα κράτησε. Τα κράτησε όμως πολύ τουλάχιστον για 30 χρόνια. Μόλις πέθανε η κόρη της καθώς έψαχνε τα πράγματα της σε ένα σκονισμένο σεντούκι τα ανακάλυψε. Αφού τα εμφάνισε έστειλε τα φιλμ στο περιοδικό εξηγώντας την ιστορία τους. Το LIFE τα είχε στα χέρια του όλη τη δεκαετία του 70 και του 80 μέχρι να αποφασίσει να εκδώσει τις φωτογραφίες.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το 1914, ότι 19 χρόνια μετά, ο υποδεκανέας του 16ου Συντάγματος Βαυαρών Εφέδρων Πεζικού, με το όνομα Αδόλφος Χίντλερ (το Χίτλερ προέκυψε λίγο αργότερα από κάποιο ορθογραφικό λάθος ενός υπαλλήλου της Αυστριακής πρεσβείας όταν ο Χίτλερ θα έπαιρνε σαν Αυστριακός πολίτης, την Γερμανική υπηκοότητα) θα γινόταν ο αιματοβαμμένος κυρίαρχος της Ευρώπης, ο υπεύθυνος για τον θάνατο 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όση ομίχλη υπάρχει για τα παιδικά χρόνια και τις ρίζες του Χίτλερ στα τέλη του 19ου αιώνα, άλλο τόσο μυστήριο φαίνεται να καλύπτει τον θάνατο του στα υπόγεια της καγκελαρίας το 1945 και ενώ οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού ήταν κάποια μέτρα κοντά στην είσοδο των υπογείων. Το μυστήριο για τον θάνατο του ήρθε να γίνει μεγαλύτερο με την είδηση που βγήκε χθες στη δημοσιότητα ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν καθόλου πεπεισμένες πως ο Χίτλερ αυτοκτόνησε και πέθανε και ότι για 10 χρόνια το FBI έψαχνε κάθε γωνιά του πλανήτη να τον βρει. Από το Θιβέτ μέχρι την Αργεντινή (τόπο όπου πολλοί ναζί ανώτατοι αξιωματικοί βρήκαν καταφύγιο) οι πράκτορες του FBI έστελναν κρυπτογραφημένα μηνύματα ότι τον εντόπισαν.
Η επίσημη ιστορία πάντως θέλει τον Αδόλφο Χίτλερ να αυτοκτονεί στο θωρακισμένο υπόγειο καταφύγιο του, δίπλα στην σύντροφο του Εύα Μπράουν. Ο οδηγός του Έριχ Κέμπκα, ο υπηρέτης του Χάιντς Λίγκε και ο επιλοχίας των SS Ότο Γκίνσε περιέλουσαν με πετρέλαιο τα πτώματα, τα έκαψαν και τα απομεινάρια τους τα έθαψαν δίπλα στην είσοδο του καταφυγίου σε μια τρύπα που είχαν ανοίξει στο έδαφος οι Σοβιετικές βόμβες. Άνδρες του Κόκκινου στρατού που κατέλαβαν λίγα λεπτά αργότερα το καταφύγιο εντόπισαν τα απανθρακωμένα πτώματα και ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους.
Κάτω από πλήρη μυστικότητα τα πτώματα μεταφέρθηκαν στη Σοβιετική Ένωση σε σημείο που γνώριζαν ελάχιστοι άνθρωποι. Το 1970 ο τότε αρχηγός της KGB και μετέπειτα ηγέτης της ΕΣΣΔ για κάποια χρόνια, ο Γιούρι Αντρόποφ δίνει την εντολή να καταστραφούν τα πτώματα και ότι απομείνει να πεταχτεί στον ποταμό Έλβα. Ο προσωπικός οδοντίατρος του Χίτλερ λίγο πριν είχε κληθεί στην ΕΣΣΔ και είχε εξετάσει την οδοντοστοιχία του αρσενικού πτώματος και καταφατικά είχα αποφανθεί πως επρόκειτο για τον Αδόλφο Χίτλερ, αφού το σύγκρινε με μια ακτινογραφία του πελάτου του του 1938.
Φωτογραφία από το Μόναχο της δεκαετίας του 30.

Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, όταν κατέστρωναν σχέδια για το μέλλον του κόσμου


Ο Χίτλερ με μέλη του NSDAP και συνεργάτες του .