Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Φτώχεια…

Οταν το 2008 δύο στους 10 Ελληνες ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, φανταστείτε τι έχει να γίνει το 2011 με το Μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Πρώτη είναι η Λετονία (25,6%), ακολουθεί η Ρουμανία (23,4%), η Βουλγαρία (21,4%) και η Ελλάδα (20,1% ή 2,2 εκατ. πολίτες). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (9%), στην Ολλανδία και τη Σλοβακία (11%).
Με λίγα λόγια πριν από δύο χρόνια 2 εκατ. Ελληνες ήταν και με τη βούλα φτωχοί.
Ακόμη πιο δραματικά ήταν τα πράγματα για το 11,2% του πληθυσμού της Ελλάδας, ή 1,2 εκατ. πολίτες καθώς αντιμετώπιζουν σοβαρές δυσκολίες να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους, τη θέρμανση, να λάβουν γεύμα με κρέας ή ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα, να ανταποκριθούν σε αναπάντεχα έξοδα. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Βουλγαρία (41%) και στη Ρουμανία (33%), ενώ τα χαμηλότερα στο Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ισπανία (κάτω από το 3%).
Τέλος, το 7% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στα λεγόμενα «νοικοκυριά χαμηλής πυκνότητας εργασίας», δηλαδή σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικοι (από 18 έως 59 ετών) εργάζονται λιγότερο από το 20% των δυνατοτήτων τους (εξαιρούνται οι φοιτητές).

Δεν υπάρχουν σχόλια: