Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Εδώ επιχειρήσεις κλείνουν και αυτοί χρηματοδοτούν ΜΚΟ..... (Το φαγοπότι συνεχίζεται!)

Με 3.755.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών, και συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να κάνουν «κρίσιμες» δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων! Η σχετική απόφαση φέρει την υπογραφή του αρμόδιου ειδικού γραμματέα καθηγητή κ. Γκρίτζαλη, ο οποίος έκρινε, προφανώς, ότι η «υποστήριξη των ΜΚΟ (γυναικείων οργανώσεων)», όπως είναι ο τίτλος του έργου, έχει προτεραιότητα σε σχέση, π.χ., με τα σχέδια δράσης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή την απασχόληση των ανέργων ή, έστω, με τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η συγκεκριμένη Πράξη εντάσσεται «στο πλαίσιο των Πράξεων που αφορούν σε δράσεις υποστήριξης της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας των γυναικείων οργανώσεων και των ΜΚΟ…». Απευθύνεται, δε, σε γυναικείες οργανώσεις και ΜΚΟ που στο καταστατικό τους περιλαμβάνονται απλώς συναφείς με την προώθηση της ισότητας των φύλων δράσεις και έχουν ελάχιστη.... λειτουργία δύο χρόνια. Οι προτάσεις που θα υποβάλουν, πάντως, πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τη δημιουργία μιας θέσης πλήρους απασχόλησης για τα δύο χρόνια που θα λειτουργεί κάθε δράση. Για μια ακόμη φορά, δηλαδή, δίνονται τόσα χρήματα, 3,755 εκατ. ευρώ, για να απασχοληθούν συνολικά 46 άνεργοι για δύο μόνο χρόνια, αντί να γίνονται επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με προοπτική.
Ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση των υποέργων : Δύο(2) ενημερωτικές δράσεις, προσκλήσεις -τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, αλίμονο!-, πρακτικά συναντήσεων, εκθέσεις προόδου και 48 μελέτες και εμπειρογνωμοσύνες. Ουσιαστικές παρεμβάσεις, δηλαδή, και χρήσιμες για τον πολίτη! Η αλήθεια είναι ότι, για μια ακόμη φορά, ακολουθείται η τακτική των απευθείας αναθέσεων μελετών για να φανεί απορρόφηση στο ΕΣΠΑ που έχει βαλτώσει και να υποστηριχθούν οι γνωστές ΜΚΟ…
Διευκρινίζεται, μάλιστα ότι τα 3,755 εκατ ευρώ είναι μόνο η δημόσια δαπάνη, ενώ έχει προβλεφθεί στην απόφαση και πίστωση ύψους 10.000 ευρώ για το 2010, το οποίο ουσιαστικά τελείωσε! Τι δράσεις θα προλάβει να κάνει μια ΜΚΟ, όσο οργανωμένη και αν είναι, μέσα σε ένα μήνα; Ημερίδα με μπουφέ;
Τέτοιου είδους προχειρότητες και σπατάλες από την πλευρά του κράτους σε μια τόσο δύσκολη για τον τόπο περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση ζητάει υπομονή και αιματηρές θυσίες από τους πολίτες, δείχνουν ότι ορισμένες νοοτροπίες δεν έχουν αλλάξει ακόμη. Και δυστυχώς, είναι αυτές οι νοοτροπίες που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση της οικονομικής εξαθλίωσης και της απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: