Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

«Μικρό καλάθι» για αρχηγούς, αγωνία για βουλευτές

Τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη, αλλά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά, χωρίς αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, σε μία κρίσιμη καμπή της κυβερνητικής πορείας. Ο κ. Παπανδρέου θέλει να πάει στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή έχοντας ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί την ταχεία υλοποίηση των επιταγών της τρόικας, αλλά και ένα ήρεμο εσωτερικό μέτωπο.
Ωστόσο και για τα δύο θέματα υπάρχει μία σχετική ανησυχία: Αφενός οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών δεν φαίνεται ότι θα έχουν κάποιο θεαματικά αποτέλεσμα, ενώ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διακατέχονται από έντονο προβληματισμό. Αν και διαφοροποιήσεις στην τελική ψηφοφορία του επώδυνου πολυνομοσχεδίου είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν, θεωρείται πιθανό να διατυπωθούν σοβαρές ενστάσεις στις τοποθετήσεις πολλών βουλευτών για την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών και της διαδικασίας, που ακολουθείται ως προς τη νομοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο σοβαρών ζητημάτων.
Παράλληλα υπάρχει φόβος στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΚΟ και ήδη έχει δοθεί εντολή στην Ιπποκράτους, ώστε η κομματική ηγεσία να συνομιλήσει με τους αντιδρώντες για να περιορίσει τις εξεγέρσεις. Όσο για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς το Μέγαρο Μαξίμου κρατά μικρό καλάθι, αφού ο Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος να δώσει συναίνεση στο πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά, ενώ μάλλον δεν ανέμενε την άρνηση – εφόσον κι εκείνος επιμείνει μέχρι τέλους – του Αλέξη Τσίπρα να προσέλθει στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό.
Σήμερα Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: