Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Στο δρόμο που διάλεξε ο Γιώργος πληρώνουμε 45 δισ. το χρόνο... τόκο!

Με το σημερινό κόστος δανεισμού, όπως αυτό διαμορφώνεται στην αγορά των ομολόγων, η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών της περιφέρειας κρίνεται μη διατηρήσιμη. Όπως υπολόγισε η Credit Suisse, οι τόκοι τους οποίους καλείται να πληρώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ανέρχονται στο 15,1% του ΑΕΠ, την ώρα που η μακροπρόθεσμη τάση του ΑΕΠ εμφανίζει ονομαστική αύξηση της τάξης του 4,5%.
Επιπλέον, με το χρέος να προβλέπεται στο 130,2% του ΑΕΠ φέτος, ο οίκος δεν βλέπει πώς η Ελλάδα (αλλά και η Ιρλανδία) μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση. «Παρόλα αυτά, δεν περιμένουμε μια γενικευμένη κρατική χρεοκοπία», τονίζουν οι αναλυτές.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η Credit Suisse χαρακτηρίζει τις πιθανότητες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αγορές, ως υπερβολικές. Συγκεκριμένα, οι αγορές δείχνουν να δίνουν πιθανότητα 56% στη χρεοκοπία της Ελλάδα, με τον οίκο να σημειώνει μάλιστα ότι την εβδομάδα που προηγήθηκε της χρεοκοπίας της Lehman (το Σεπτέμβριο του 2008), τα CDS 5ετίας της τράπεζας κυμαίνονταν γύρω στις 600 μονάδες βάσης, την ώρα που τα αντίστοιχα ελληνικά πλησιάζουν σήμερα τις 1.000 μονάδες βάσης.
15% του ΑΕΠ, και διορθώστε με, πρέπει νάναι καμμιά 45-ριά δις ευρώ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.
Τι πληρώνουμε ρε;
Τι κερατιάτικα είναι αυτά;
Που στο … πήγαν τόσα λεφτά;
Θα χορτάσουν ποτέ αυτά τα βαμπίρ, τόκο;
Τι το νοιάζει το ΔΝΤ τι θα κάνουμε εμείς στα εσωτερικά μας; Επιτέλους ένα δάνειο μας δώσαν μόνο.
Δηλαδή αν πάω εγώ σε μια τράπεζα να πάρω δάνειο, και βάλω και υποθήκη το σπίτι μου γι’ αυτό (πήρε υποθήκες το ΔΝΤ, δεν πήρε;), τι άλλο μπορεί να θέλει η τράπεζα για να κοιμάται ήσυχη;
Θα 'ρθει η τράπεζα να ελέγχει μη και πάρω ακριβό βρακί στη γυναίκα μου με τα λεφτά της; Και μήπως εγώ χτυπήσω δυό τσίπουρα αντί για ένα;
Αϊντε, εξουσία και κυριαρχία θέλουν. Όλα τα άλλα, είναι το... περιτύλιγμα, για να μην φανεί η βρωμιά που μας ταίζουν στον εγκέφαλο.
Κι αυτά τα περί “υπογραφής” του κράτους μου ακούγονται πολύ περίεργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: