Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

"Σπριντ" 18 ημερών για κυβέρνηση και φορολογούμενους

Αντιμέτωποι με τη λήξη ουκ ολίγων προθεσμιών μέχρι το τέλος του χρόνου είναι οι φορολογούμενοι, πολλοί εκ των οποίων θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Την ώρα που στη Βουλή σήμερα και αύριο ολοκληρώνεται η "σφαγή των μισθών" (με το "κατεπείγον" πολυνομοσχέδιο για τις συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τις περικοπές στις ΔΕΚΟ και την αύξηση του ΦΠΑ στο 13%), το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να "ρεφάρει" τη "χασούρα" του 2010, με μαζική αποστολή σημειωμάτων στους πολίτες για να προσέλθουν στα γκισέ της εφορίας και των τραπεζών για να πληρώσουν εντός της διορίας ό,τι τους αναλογεί σε ΕΤΑΚ, τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. και την περαίωση.
Μπορεί με βάση το ημερολόγιο να απομένουν 18 ημέρες ως τα τέλη του χρόνου, αλλά με τις νέες προθεσμίες (και χωρίς τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις απεργίες) δεν απομένουν ούτε 10 μέρες για να πληρώσουν:
* χιλιάδες επιτηδευματίες την Περαίωση: έως 31 Δεκεμβρίου θα πληρώσουν την α΄δόση όσοι έχουν ήδη πληρώσει την προκαταβολή για να μπουν στη ρύθμιση. Μέχρι 28 Δεκεμβρίου όμως θα πρέπει να έχουν πληρώσει και όσοι δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στη ρύθμιση, είτε γιατί περιμένουν να βρουν από αλλού και να κάνουν "τράμπα" τα λεφτά, είτε επειδή περιμένουν να εκδοθεί το σωστό εκκαθαριστικό που θα καθορίζει τι πρέπει να πληρώσουν. Πάντως έχει δοθεί τελεσίγραφο στις εφορίες, ώστε όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα να έχουν εκδοθεί ή διορθωθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου.
* 216.635 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να να πληρώσουν, σε μία δόση, το ΕΤΑΚ του 2009(!). Πρόκειται για την τελευταία(;) "παρτίδα" εκκαθαριστικών με βάση το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 27,6 εκατ. ευρώ (περίπου 130 ευρώ "κατά κεφαλήν").
* εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να σπεύσουν στις τράπεζες για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Στην αποστολή των ειδοποιητηρίων παρατηρείται καθυστέρηση αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, έως τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει σταλεί και το τελευταίο ειδοποιητήριο. Λόγω της απεργίας όμως, τα τελευταία σημειώματα θα φτάσουν τελικά στους παραλήπτες τους .... "καλά Χριστούγεννα". Σε κάθε περίπτωση, μετά τις 20 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να ανησυχήσουν όσοι δεν λάβουν ακόμα το ραβασάκι, οπότε θα μπορούν να απευθύνονται στην εφορία τους για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: